Flatcoated Retriever

flatcoated retriever

De flatcoated retriever komt oorspronkelijk uit Engeland, dit hondenras werkt gefokt om zowel op het land als in het water optimaal te presteren. Deze honden zijn actief, intelligent met meerdere vaardigheden en vertonen een zeer sociaal gedrag naar mensen toe.

Ze zijn geschikt als familiehond waaronder ook in gezinnen met jongere kinderen, mits de ouders opletten. Flatcoated retrievers kunnen soms wat onstuimig zijn. De Flat Coated Retriever werd tijdens de jacht vooral gebruikt voor het apporteren van aangeschoten wild. Met zijn uitstekend reukvermogen en goede zwemcapaciteiten leverde hij hiervoor goed werk.

De ontstaansgeschiedenis gaat terug tot aan het midden van de 19de eeuw. Deze Retriever zou ontstaan zijn uit kruisingen met de Newfoundlander, de Setter en waarschijnlijk ook de Collie (voor de vacht). Er bestaat hierover echter nog veel onduidelijkheid. Tot voor de Wereldoorlog was de Flat Coated Retriever erg populair, maar hij werd al gauw voorbijgestoken door de Labrador en Golden retriever.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië
GroepApporteer, water- en opstoothonden
HoogteReuen: 58-61 cm; teven: 55-58 cm
GewichtReuen:25-35 kg; teven: 20-30 kg
KleurZwart of leverkleurig

Beschrijving van de flatcoated retriever

De reuen van dit hondenras hebben een schofthoogte die tussen 58 en 64 cm ligt, de teefjes bereiken een hoogte van 56 tot 61 cm. Het aanbevolen gewicht ligt tussen 25 en 34 kg. Een flatcoated retriever kenmerkt zich door sterke kaken en een vrij lange snuit. De doorlopende karakteristieken van de kop zijn specifiek verbonden met dit ras.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondendeken

Product advies

De ogen hebben een amandel vorm en zijn bruin van kleur, met een intelligente en toegankelijke uitstraling. De relatief kleine oren liggen dicht tegen de kop. In vergelijking met andere retrievers zijn deze honden eleganter in hun houding en beweging.

Belangrijk om te weten over een flatcoated retriever

Deze honden zijn zeer actief en doen alles om hun baasje tevreden te stellen. Ze zijn vrolijk, spelen graag en beschikken over een flinke dosis zelfvertrouwen. Dat maakt ze geschikt als huisdier, ze kunnen ook goed overweg met kinderen en vertonen niet snel agressief gedrag, zolang ze op een vriendelijke en duidelijke wijze getraind worden.

Om ervoor te zorgen dat ze hun energie kwijt kunnen wordt aanbevolen om de flatcoated retriever minimaal twee uur per dag beweging te geven. Als jachthonden houden ze van apporteren waarbij ze zowel op het land als in het water met veel daadkracht hun taken zullen uitvoeren.

flatcoated retriever hond

Ze zijn beschermend van aard en kunnen aanslaan wanneer ze denken dat hun gezin bedreigd wordt. Toch zullen ze niet snel tot verdere actie overgaan omdat agressief gedrag niet in hun natuur ligt.

Tijdens de training is het van belang om de hond afwisseling te geven aangezien ze vrij snel verveeld raken. In tegenstelling tot veel andere hondenrassen verliezen ze hun tomeloze energie niet wanneer ze ouder worden, ze worden ook wel de “Peter Pan” van honden genoemd omdat ze nooit echt volwassen lijken te worden. Als je op zoek bent naar een rustige gezelschapshond om samen oud mee te worden is de flatcoated retriever daarmee wellicht niet de meest voor de hand liggende keuze.

Wist je dit?

Omdat ze zo goed kunnen ruiken worden deze honden vaak ingezet als drugshonden.

Ze verliezen niet snel hun wilde haren en hebben zeker drie tot vijf jaar nodig om zich ‘volwassen’ te gedragen.

Als zelfstandige denkers zoeken ze graag de grenzen op, daarmee is duidelijke leiding door de baas van belang.

Flatcoated retrievers zijn bovenmatig gevoelig voor kanker, daarmee ligt de gemiddelde leeftijd lager dan bij andere soorten.

Ken jouw hond!

Net zoals bij andere retrievers komen aandoeningen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie regelmatig voor. Daarnaast zijn ze ook gevoelig voor doofheid en glaucoma. Een minder voorkomende aandoening is epilepsie. Een aantal mogelijke problemen zijn al in een vroeg stadium waar te nemen, en vervolgens goed te behandelen. Laat jouw flatcoated retriever dus tijdig controleren op erfelijke afwijkingen.

Karakter van de Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever is een geschikte familiehond. Hij houdt van iedereen en heeft zelf veel behoefte aan genegenheid. Hij wordt niet graag lang alleen gelaten en zal indien hij zich verveelt alles doen om aandacht te krijgen. Het is een vrolijke, opgewekte hond die soms onstuimig kan zijn. Hij is dus wat minder geschikt voor een gezin met kleine kinderen, maar houdt zeker van fijne speelkameraadjes.

Deze hond heeft een consequente opvoeding nodig, hij moet vanaf het begin een leider hebben. Maar pas op, want hij kan gevoelig zijn. Door uw stem te verheffen zal hij zich wat afsluiten en heeft dan terug een lieve aanmoediging nodig om opnieuw te presteren. Het is geen erg waakse hond.

Verzorging van de Flatcoated Retriever

De Flat Coated Retriever heeft een dichte, vlakke beharing met veel glans. De verzorging van deze hond is niet moeilijk. Enkele keren per week zijn vacht borstelen met een hondenborstel om klitten te voorkomen is voldoende.

Hij verhaart matig en moet maar weinig getrimd worden. Zorg ervoor dat de gehoorgangen steeds vrij zijn van vuil en knip het te veel aan haar tussen de voetzolen weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
chesapeake bay retriever

Chesapeake Bay Retriever

Volgende artikel
labrador

Labrador Retriever