Franse Bulldog

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Ze zien er voor velen een beetje eng uit, toch is de franse bulldog misschien wel het liefste hondenras dat er bestaat. Ze houden van zowel kinderen en volwassenen, en genieten intens van alle aandacht die ze krijgen.

Hoewel je ze goed kunt trainen kunnen ze wel heel koppig zijn. Je zult heel direct en volhardend moeten zijn om deze hond onder controle te houden. Zorg dus dat je gewapend bent met goede informatie over de training en verzorging van deze hondensoort, dat zal zeker beloond worden.

Een franse bulldog hecht zich vooral aan één persoon, houd er dus rekening mee dat er in huis een baas is die de autoriteit zal uitoefenen. De keerzijde van deze aandacht is het jaloerse karakter van dit ras. Als zij niet de volle aandacht krijgen van hun baasje zullen ze dit duidelijk aangeven.

Beschrijving van de franse bulldog

Een rasechte franse bulldog heeft een schouderhoogte hebben die tussen 25 cm en 35 cm ligt. De vacht is kort en glanzend, de kleuren mogen fawn en gestroomd zijn. Helemaal witte franse bulldogs worden onder de bonte variant geschaard; gestroomd-bont of fawn-bont.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondendeken

Product advies

Het lichaam is kort maar zeer gespierd, het gezicht is plat met ogen die ver uiteen staan. De korte staart is niet het gevolg van coupage, dit is hun natuurlijke staart. Met de rechtopstaande oren is het verschil met een britse bulldog goed te zien.

Waar komt de franse bulldog vandaan?

Hoewel de experts het niet helemaal eens zijn over de exacte herkomst, komt de franse bulldog waarschijnlijk niet uit Frankrijk. Waarschijnlijk komt de Franse variant van deze bulldog uit Engeland. Er zou een kruising van een engelse bulldog met een franse terriër hebben plaatsgevonden, wat de rechtopstaande oren zou verklaren.

Engelse arbeiders namen hun “toy bulldogs” mee naar het vasteland toen ze werk zochten in Noordwest-Frankrijk, en daar begonnen de kleine krachtpatsers aan hun opmars. De eerste officiële erkenning kwam ook niet uit Frankrijk, in 1898 werd de franse bulldog voor het eerst erkend in de Verenigde Staten.

franse bulldog

Belangrijk om te weten over een franse bulldog

Niet alle rashonden hebben de genetische loterij gewonnen, achter het kenmerkende uiterlijk gaan wel wat medische risico’s schuil. Zo krijgen deze honden vaak te maken met ademhalingsproblemen. Dit komt omdat ze vaak een nauwe luchtpijp hebben, en een gedrongen gezicht. Vanwege de schedelstructuur kunnen ze ontstekingen krijgen in hun onderkaak.

Met name in warme situaties moet je franse bulldog niet teveel tot actie aanzetten, dit kan ze teveel worden. Daarnaast hebben ze een verhoogd risico op rugklachten of een hernia. De staart drukt te ver in de wervelkolom wat kan leiden tot eczeem aan de staart. De huidplooien kunnen voor infecties zorgen. Het is dus van groot belang om jouw franse bulldog heel goed te verzorgen.

Zoogdieren verliezen veel warmte door hun huid, de ratio van huid en lichaamsgewicht bepaalt voor een deel hoe goed hitte het lichaam kan verlaten. Door de gedrongen structuur is het voor franse bulldogs lastig om overtollige warmte kwijt te raken. Dit zul je vooral in de warme zomermaanden merken omdat de meeste franse bulldogs in die periode minder actief worden.

Dat is geen teken van ziekte, maar van een natuurlijk instinct. Ga dus niet in de hitte trainen om jouw hond actief te maken, zorg dat jouw huisdier juist koel kan blijven.

Wist je dit over franse bulldogs?

De franse bulldog komt eigenlijk uit Engeland.

De eerste registratie van de franse bulldog was in de Verenigde Staten.

Er is ook een “blauwe” franse bulldog met een lichtblauwe tint.

Ken jouw hond!

Franse Bulldogs zijn heel trouw aan hun baasje en kunnen soms zelfs jaloers zijn. Herken deze signalen en geef jouw hondje voldoende aandacht. Omdat dit ras best wel eigenwijs kan zijn, is het van belang om regels steeds opnieuw te bevestigen. Ze vergeten het niet, maar doen dingen als het even kan liever op hun eigen manier.

Laat je goed voorlichten over de franse bulldog en ga op zoek naar professioneel advies om jouw hond zo goed mogelijk te trainen en te verzorgen. Dan zul je merken dat jouw hond een ware trekpleister van aandacht wordt met zijn of haar vrolijke karakter!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie