Franse hondenrassen: Top 10 populairste honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 24 februari 2023 door Kimberly

Op zoek naar de populairste Franse hondenrassen? Frankrijk staat bekend om zijn uitstekende wijnen, heerlijke gastronomie en rijke geschiedenis, maar het is ook de thuisbasis van enkele van ’s werelds meest geliefde hondenrassen. Franse hondenrassen hebben een lange geschiedenis en staan bekend om hun elegantie, kracht en intelligentie. In dit artikel zullen we enkele van de meest populaire Franse hondenrassen bespreken.

Een van de dingen die Franse hondenrassen zo populair maken, is hun unieke persoonlijkheden. Elk ras heeft zijn eigen unieke karaktereigenschappen en fysieke kenmerken die hen onderscheiden van andere rassen. Maar over het algemeen staan Franse hondenrassen bekend om hun aanhankelijkheid, trouw en speelsheid.

De populairste Franse hondenrassen

Laten we snel beginnen met de lijst met populaire Franse hondenrassen. Hieronder zie je de top 10 meest populaire honden uit Frankrijk. Er zijn er uiteraard nog veel meer. Het kan ook zijn dat de honden die je hieronder ziet in andere kleuren kunnen voorkomen.

1 Franse Bulldog

franse bulldog

De Franse Bulldog is een van de meest populaire Franse hondenrassen en is geliefd om zijn schattige uiterlijk en lieve persoonlijkheid. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt in Frankrijk als een gezelschapshond en is tegenwoordig een favoriet bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Franse Bulldog is hun unieke uiterlijk. Ze hebben een brede, platte neus en een gerimpeld gezicht, en hun oren zijn vaak recht omhoogstaand. Franse Bulldogs zijn ook vaak klein van stuk en hebben een compact lichaam met sterke, gespierde poten.

Hoewel ze klein zijn, zijn Franse Bulldogs een van de meest aanhankelijke en sociale hondenrassen die er zijn. Ze houden van aandacht en zijn vaak erg gehecht aan hun eigenaren. Franse Bulldogs hebben de neiging om zich snel te hechten aan kinderen en zijn een geweldige keuze voor gezinnen met jonge kinderen.

2 Basset Hound

basset hound

De Basset Hound is een ander populair Frans hondenras en staat bekend om zijn lange, hangende oren en trage, trouwe persoonlijkheid. Dit ras is oorspronkelijk gefokt voor de jacht en wordt nog steeds vaak gebruikt als jachthond in sommige delen van de wereld.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Basset Hound is zijn uiterlijk. Ze hebben een lange, gedrongen lichaam en korte, sterke poten die hen helpen om langzaam en stabiel te bewegen tijdens het jagen. Hun lange, hangende oren zijn ook een kenmerkend kenmerk en helpen hen geuren op te vangen terwijl ze op jacht zijn.

Hoewel ze oorspronkelijk gefokt werden voor de jacht, zijn Basset Hounds ook geliefd om hun vriendelijke, loyale en aanhankelijke persoonlijkheid. Ze zijn vaak erg sociaal en houden van menselijk gezelschap. Dit maakt ze geweldige huisdieren voor gezinnen en mensen die graag tijd doorbrengen met hun honden.

3 Barbet

hond barbet

De Barbet is een minder bekend maar zeer interessant Frans hondenras. Het is een middelgrote hond met een gekrulde, wollige vacht die hem een schattige uitstraling geeft. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke persoonlijkheid en zijn intelligentie, wat hem tot een geweldige gezinshond maakt.

De Barbet is oorspronkelijk gefokt als een jachthond en is goed in het ophalen van wild uit het water, vanwege zijn geschikte vacht en sterke zwemvaardigheden. Ze hebben ook een uitstekend reukvermogen, wat hen een nuttige aanwinst maakt voor de jacht. Tegenwoordig wordt de Barbet echter meer gewaardeerd als een gezelschapshond en huisdier.

De Barbet heeft een zachtaardige persoonlijkheid en houdt van menselijk gezelschap. Ze zijn meestal erg sociaal en gaan goed om met kinderen en andere huisdieren. Het ras is ook intelligent en gemakkelijk te trainen, wat betekent dat ze geweldig zijn voor gehoorzaamheidstraining en trucjes. Ze houden van uitdagingen en vinden het leuk om nieuwe dingen te leren.

De gekrulde vacht van de Barbet heeft wel de nodige verzorging nodig om klitten te voorkomen en hem in goede conditie te houden. Het ras heeft ook een hoge mate van activiteit nodig en moet voldoende beweging krijgen om gezond te blijven en zich te vermaken. Over het algemeen is de Barbet een geweldige keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een trouwe en vriendelijke hond die actief en sociaal is.

4 Dogue de Bordeaux

bordeauxdog

De Dogue de Bordeaux is een Frans hondenras dat ook wel bekend staat als de Bordeauxdog of de Franse Mastiff. Dit ras is bekend om zijn indrukwekkende grootte, krachtige lichaamsbouw en imposante uitstraling. Ze hebben een geschiedenis als waakhond en jachthond, maar worden tegenwoordig voornamelijk gewaardeerd als gezinshond.

De Dogue de Bordeaux is een van de oudste Franse hondenrassen en is ontstaan in de regio Bordeaux in Frankrijk. Ze hebben een zware, gespierde bouw met een brede kop en krachtige kaken. Hun vacht is kort en glad en kan verschillende tinten rood of gestroomd zijn.

Ondanks hun indrukwekkende grootte en kracht, hebben Dogue de Bordeauxs een liefdevolle en toegewijde persoonlijkheid. Ze zijn aanhankelijk en loyaal aan hun eigenaren en kunnen zeer beschermend zijn tegenover hun gezin. Het ras is ook bekend om zijn zachtaardige aard, vooral tegenover kinderen.

5 Pyrenese berghond

Pyreneese berghond

De Pyrenese Berghond, ook wel bekend als de Great Pyrenees, is een groot hondenras afkomstig uit de Pyreneeën in Frankrijk en Spanje. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om schapen te beschermen tegen roofdieren en wordt tegenwoordig vaak gehouden als gezelschapshond.

De Pyrenese Berghond is een imposante hond met een dikke, witte vacht. Ze hebben een sterke, gespierde bouw en staan bekend om hun indrukwekkende grootte. Hun hoofd is groot en krachtig, en ze hebben doordringende ogen die zeer waakzaam zijn. Vanwege hun geschiedenis als waakhond, zijn Pyrenese Berghonden meestal alert en beschermend.

Hoewel ze grote honden zijn, hebben Pyrenese Berghonden een zachte persoonlijkheid en zijn ze zachtaardig en geduldig met kinderen. Ze zijn ook erg loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met andere huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn. Ze hebben de neiging om wat terughoudend te zijn tegenover vreemden, wat ze een uitstekende waakhond maakt.

6 Poedel

is een poedel een jachthond

De Poedel is een van de meest populaire en herkenbare hondenrassen ter wereld. Dit elegante Franse hondenras staat bekend om zijn gekrulde vacht en scherpe intelligentie. Poedels komen in drie verschillende groottes – de Toy Poedel, de Dwergpoedel en de Standaard Poedel – en hebben een aantal unieke kenmerken die hen tot een geliefd huisdier maken.

De Poedel heeft een gekrulde vacht die niet uitvalt, wat hen tot een populaire keuze maakt voor mensen met allergieën. Hun vacht vereist echter wel regelmatige verzorging om klitten te voorkomen en in goede conditie te houden. Ze hebben ook een hoge mate van intelligentie en zijn gemakkelijk te trainen. Dit maakt hen uitstekende kandidaten voor gehoorzaamheidstraining en trucjes.

Poedels zijn zeer aanhankelijke en sociale honden die genieten van menselijk gezelschap. Ze zijn ook bekend om hun speelse en energieke persoonlijkheid en houden van beweging en activiteit. Poedels hebben ook de neiging om goed te zijn met kinderen en andere huisdieren, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor gezinnen.

7 Briard

briard

De Briard is een Frans hondenras dat bekend staat om zijn ruwe vacht en imposante verschijning. Dit ras heeft een lange geschiedenis in Frankrijk als herdershond, maar is nu vooral populair als gezinshond vanwege zijn beschermende en aanhankelijke persoonlijkheid.

De Briard heeft een dichte, ruwe vacht die kan variëren van zwart tot grijs of fauve (roodbruin). Hun vacht vereist regelmatig onderhoud en verzorging om klitten te voorkomen en in goede conditie te blijven. Briards hebben een robuuste bouw en een imposante uitstraling, maar ondanks hun grootte hebben ze een aanhankelijke persoonlijkheid en zijn ze zeer loyaal aan hun eigenaar en gezin.

Vanwege hun oorsprong als herdershond zijn Briards intelligent en hebben ze een sterke wil. Dit betekent dat ze een consistente, positieve training en socialisatie nodig hebben om te gedijen als huisdier. Het ras is ook bekend om zijn waakzaamheid en beschermende aard, wat hen tot goede waakhonden maakt. Briards kunnen echter soms verlegen zijn tegenover vreemden, dus het is belangrijk om ze vroeg te socialiseren om hun zelfvertrouwen te vergroten.

8 Beauceron

beauceron

De Beauceron is een Frans hondenras dat ook wel bekend staat als de Berger de Beauce of de Franse herdershond. Dit ras heeft een lange geschiedenis als herdershond in Frankrijk en is bekend om zijn intelligentie, waakzaamheid en toewijding aan zijn gezin.

De Beauceron heeft een atletische bouw en is een grote hond, met een hoogte van 61 tot 70 cm en een gewicht van 30 tot 45 kg. Ze hebben een korte, dikke vacht die zwart of harlequin van kleur kan zijn, met bruine aftekeningen. De Beauceron heeft een imposante uitstraling, maar ondanks zijn grootte en kracht is hij aanhankelijk en loyaal aan zijn eigenaar.

Vanwege hun intelligentie zijn Beaucerons zeer geschikt voor training. Ze zijn echter ook onafhankelijk van aard en kunnen soms eigenwijs zijn, wat betekent dat ze een consequente en geduldige trainer nodig hebben. Het ras heeft ook een hoge mate van waakzaamheid en bescherming van hun gezin, wat hen tot goede waakhonden maakt.

Beaucerons hebben een hoge energie en vereisen dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze zijn niet geschikt voor een sedentaire levensstijl en hebben een toegewijde eigenaar nodig die tijd en energie wil investeren in hun verzorging en training.

9 Gran Bleu de Gascogne

De Grand Bleu de Gascogne is een Frans hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op groot wild, zoals wolven, herten en wilde zwijnen. Het ras is ontstaan in de regio Gascogne in het zuidwesten van Frankrijk en heeft een krachtige bouw en een scherpe neus voor het opsporen van prooi.

De Grand Bleu de Gascogne is een grote hond, met een hoogte van 65 tot 72 cm en een gewicht van 35 tot 44 kg. Het ras heeft een blauwe vacht die variëert van licht tot donkerblauw en heeft kenmerkende witte aftekeningen op de borst, benen en staart. De vacht is kort en dicht, waardoor de hond goed beschermd is tegen de ruwe omstandigheden van de jacht.

De Grand Bleu de Gascogne is een actieve hond die veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Het ras is echter ook aanhankelijk en sociaal en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn.

Vanwege hun oorsprong als jachthonden hebben Grand Bleus een onafhankelijke en soms koppige persoonlijkheid. Dit betekent dat ze een consequente en geduldige trainer nodig hebben, die hen op een positieve manier kan leiden en motiveren. Het ras is ook bekend om zijn luidruchtige blaf, wat een probleem kan zijn voor buren en medebewoners als het niet goed wordt getraind.

10 Vlinderhondje

vlinderhondje

Het Vlinderhondje, of Papillon in het Frans, is een kleine, elegante hond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het ras is beroemd om zijn kenmerkende grote, rechtopstaande oren, die lijken op de vleugels van een vlinder en het Vlinderhondje zijn naam hebben gegeven.

Vlinderhondjes zijn kleine honden, met een hoogte van 20 tot 28 cm en een gewicht van 1,8 tot 5 kg. Ze hebben een zijdeachtige vacht die meestal wit is met vlekken van zwarte, rode, sable of driekleurige kleuren. Het ras heeft een fijne botstructuur en een elegante uitstraling, met een vriendelijke en alerte expressie.

Het Vlinderhondje staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, en is een uitstekende metgezel voor mensen van alle leeftijden. Het ras is gemakkelijk te trainen en houdt van aandacht, waardoor ze goede gezelschapshonden zijn voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een trouwe en levendige hond.

Omdat Vlinderhondjes kleine honden zijn, hebben ze niet veel lichaamsbeweging nodig en zijn ze geschikt voor mensen die in kleine huizen of appartementen wonen. Het ras heeft echter wel mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen.

Conclusie

Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een Frans hondenras, is het belangrijk om te onthouden dat deze honden van nature erg sociaal zijn. Ze hebben veel aandacht en interactie nodig om gelukkig te blijven, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om aan je hond te besteden en hem of haar de aandacht te geven die hij of zij verdient.

Kortom, Franse hondenrassen zijn geweldige huisdieren voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen. Of je nu op zoek bent naar een kleine, speelse metgezel of een krachtige jachthond, er is een Frans hondenras dat bij je past. Dus waar wacht je nog op? Overweeg een Franse hond als volgende huisdier en ontdek zelf waarom deze honden zo geliefd zijn over de hele wereld!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie