Top 10 gevaarlijkste hondenrassen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Weet jij welke honden tot de gevaarlijkste hondenrassen ter wereld behoren? Honden zijn voor menig persoon de meest schattige dieren ter wereld. Het allemans vriendje vult vele harten met plezier en liefde. Toch zijn sommige van deze dieren niet altijd geheel zo lief.

Sommige rassen staan erom bekend dat ze gewelddadig kunnen zijn. Terecht of onterecht. Sommige rassen hebben een reputatie opgebouwd die ertoe leidt dat ze niet meer welkom zijn. Ben jij wel eens aangevallen door een hond?

Hier zijn ze dan, de tien gevaarlijkste hondenrassen ter wereld. Van de American Bulldog tot aan de Tsjechoslowaakse Wolfshond. Al deze rassen worden ergens in de wereld beschouwd als zo gevaarlijk dat zij in bepaalde landen niet gehouden mogen worden.

amerikaanse bulldog

Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog is een atletische, temperamentvolle, stabiele, middelgrote tot grote hond die grote kracht, snelheid en zelfverzekerdheid uitstraalt. De Amerikaanse Bulldog is verbannen in Denemarken, Singapore en nog een paar andere landen. Het ras komt uit de zuidelijke staten van de VS.

Hier werd het gebruikt als boerderij hond waar het voornamelijk wild behoorde tegen te houden en te vangen. Deze hond wist regelmatig honderd kilo wilde zwijnen tegen te houden met zijn dodelijke slagtanden. Deze honden waren extreem goed in deze taak vanwege hun hoge pijngrens, spiermassa, slagtanden en vasthoudend temperament.

Bandog

Het klinkt al leuk, het woord band. Doch deze honden werden niet gebruikt om gitaristen te beschermen tijdens een rit op de open weg, wat je bijna zou denken. Het woord Ben dog komt eigenlijk voort uit de middeleeuwen. Toen beschreef dit woord grote honden die waren vrijgelaten van hun lijn om s nachts het privé eigendom van hun baasje te beschermen.

Tegenwoordig zijn deze honden verbannen over de hele wereld. Het ras is afkomstig van de merken Pitbull Terrier gemengd met Mastiff subtype. Het doel van het fokken was om een hond te creëren die de omvang en lengte had van een Mastiff met het temperament van een merk, een pitbull. Door deze combinatie worden deze hond als extreem gevaarlijk beschouwd en wordt zowel het fokken als de honden zelf over de hele wereld verboden.

napolitaanse mastiff

Napolitaanse Mastiff

De Napolitaanse Mastiff, staat ook bekend als Mastino. Dit ras verscheen in Italië, waar het werd gebruikt voor de bloederige gladiatorengevechten in het Colosseum. Ze werden ook gebruikt door Romeinse legioenen als oorlogs honden. Tegenwoordig worden ze gebruikt om te beschermen. Ze worden ingezet als waakhonden om privé eigendom te bewaken. Dit mogen deze honden in sommige landen Singapore en Roemenië, alleen doen als ze een speciaal certificaat bezitten. Dit certificaat moet aantonen dat de geestelijke gezondheid van de hond goed is.

wolfshond

Wolfshond

Over de eeuwen heen zijn er voldoende voorbeelden ontstaan van huiselijke honden die gemeenschap hadden met een wolf. Hierdoor zijn verschillende kruisingen ontstaan tussen het wilde beest en de hond. Enkele voorbeelden zijn de Tsjechoslowaakse Wolfshond, wat een mix is tussen Duitse herder en een wolf. De Saarloos Wolfshond is een mix tussen wolf, jong van de Duitse Herder en de Kenzie vallei hond.

De meest bekende wolfshond is hoogstwaarschijnlijk de White Fein. Wat deze honden zo gevaarlijk maakt is een onvoorspelbare temperament. Ze kunnen grotendeel van de tijd geheel lieve honden zijn waar niemand bang voor is om vervolgens in een fit van woede een omdraai te maken en agressief te worden.

Dit komt voornamelijk door het wolf gedeelte in hun DNA wat ervoor zorgt dat deze honden niet te vertrouwen zijn. De geschiedenis staat vol met talloze aanvallen op mensen en jonge kinderen die deze honden zien als prooi. Vandaar dat ze in Noorwegen ook illegaal zijn.

boerboel

Boerboel

Het woord Boerboel is een Nederlands Afrikaans woord dat boeren gebruiken om een hond te omschrijven dat hun boerderij bewaakt. Het ras is afkomstig uit Zuid-Afrika en wordt tot op heden nog steeds gebruikt als waakhonden. De Boerboel is een krachtig en groot ras met een gelijkmatig karakter en een scherpe intuïtie. Door deze scherpe intuïtie voelt de Boerboel hoe de baas zich voelt en wat hij denkt. Het is alsof de hond de gedachten van zijn baas kan lezen.

Een groot voordeel aan dit ras is dat ze goed overweg kunnen met anderen. Of het nu honden, katten of andere huisdieren zijn. Hun lieve, kalme en gehoorzame karakter maakt hem in elk huishouden een aanwinst. Ze zijn zeer aanhankelijk bij kinderen en zijn uitstekende speelkameraadjes.

De Zuid-Afrikaanse Boerboel is onverschrokken, zelfverzekerd en zeer beschermend tegenover hun familie, huis en territorium. Dit ras is gevoelig en zal alleen agressie tonen als ze ontdekken dat er vijandige bedreigingen in de buurt zijn. Echter, het ras wordt toch verboden in Denemarken.

dogo argentino

Dogo Argentino

De Dogo Argentino staat bekend als de Argentijnse Mastiff. Dit ras is bedoeld om de echte jagers te helpen bij hun favoriete bezigheid op wilde dieren jagen. Dit is dan ook de reden waarom men is begonnen met het fokken van deze dieren. Bij het jagen moesten deze honden bestand zijn tegen everzwijnen en poema’s.

Dit is voor geen enkele hond een makkelijke taak, dus werden de meest gevreesde honden genomen om een ras te creeren. Men is begonnen met een streng van een vechthond te gebruiken en te mixen met een scala van andere rassen afkomstig van de Mastiff familie. Dit ras is verboden in ten minste tien landen, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland en Portugal.

Perro de pré sa perro

De brasa wordt ook wel de Canario genoemd. Het staat bekend als de Canarische Mastiff. Ze stralen imposante aanwezigheid uit en hebben ernstige uitdrukking. Ze zijn behendig, moedig en uniek. De Perro, de Prasad Canario heeft een zware, ernstige blaf die kan worden gezien als angstaanjagend. Deze honden zijn volgzaam bij hun familie, maar absoluut fel en agressief tegen vreemden.

Dit ras zou afstammen van de kruising van de uitgestorven Bor, Dino Magico en de geïmporteerde Engelse Mastiffs. Dit ras werd in de jaren 1800 speciaal ontwikkeld voor hondengevechten. Tijdens de jaren 1940 werden hondengevechten verboden en is de perro de Prasad Canario bijna uitgestorven. In de jaren 970 werd dit ras nieuw leven ingeblazen door een Amerikaanse dierenarts, Dr. Carlson Messi.

Dit hondenras wordt pas sinds 2011 officieel erkend in de lijst met de meest gevaarlijke honden. Dit kwam naar aanleiding van een incident. De hond beschermde zijn huis tegen indringers. Toen een bezoeker van het huis werd binnengelaten, viel het aan. Het kreeg een voorproefje van het bloed en werd geheel ontoerekeningsvatbaar.

De hond beet de bezoeker uiteindelijk dood en de baasjes werden aangeklaagd voor moord. De hond hebben ze moeten laten inslapen. Het ras is al verbannen in Nieuw-Zeeland en Australië.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondenvoerbak op standaard

Product advies

Braziliaanse Mastiff

De voorouders van dit ras zijn Europese vecht en bloedhonden die zijn meegenomen door de Spanjaarden en de Portugezen naar de Zuid-Amerikaanse koloniën, waar ze gekruist werden met lokale honden. De honden werden op de grote landerijen gebruikt als waakhond, vee drijver en bij de jacht op groot wild zoals jaguars en everzwijnen. Ook werd dit ras als speurhond ingezet om ontsnapte slaven op te sporen.

Deze hond is misschien wel de minst gehoorzaam in de familie van alle Mastiffs. Dit zorgt ervoor dat dit ras wordt beschouwd als een potentieel gevaar. Dit samen met het agressieve karakter is waarom velen van deze honden houden. Tijdens hondenshows is dit ook waar juryleden naar zoeken, want het behoort tot de officiële Braziliaanse rasstandaard. De jury mag de honden dan ook niet aanraken en de honden worden niet gediskwalificeerd voor tonen van agressie. Dit ras is verbannen in onder andere Groot-Brittannië.

Tosa Inu

De naam Tosa Inoue betekent de hond van Tosa. Tosa Inu staat ook wel bekend als de Japanse Mastiff. Dit ras werd speciaal gefokt voor honden gevechten. Het ras is ontstaan door de kruising van inheemse Japanse honden met verschillende Europese rassen, zoals de Sint Bernard, Mastiff, Duitse Dog, Bloedhond, Pointer Bull Terrier. Later zijn er nog Bordeaux Doggen en Amerikaanse pitbull terriërs doorheen gekruist.

Wonder boven wonder is het resultaat een zeer gevaarlijke hond. Maar niet om de reden dat je misschien zou denken. Deze honden staan er om bekend dat ze een eigenzinnige vechtstijl hebben. Het extreme uithoudingsvermogen, het stille karakter waarbij de hond niet blaft of gromt en de tactiek van de hond om zijn tegenstander naar de grond te werpen met zijn gespierde lichaam maakt deze hond uniek. Toch zijn deze in Malta, Noorwegen, Denemarken en nog enkele andere landen verboden.

gevaarlijkste hondenrassen

Amerikaanse Pitbull Terriër

De Amerikaanse Pitbull Terriër wordt momenteel gelinkt aan een variëteit van aanvallen en problemen van hond gerelateerde misdaden. Hoewel in het geval van deze honden aanvallen op mensen schaars zijn, worden ze toch gezien als de boosdoener. Meestal is een aanval het gevolg van een slechte eigenaar en gebrek aan gehoorzaamheidstraining. Deze honden zijn namelijk niet gefokt om mensen aan te vallen.

Ook bezitten ze niet, zoals menig ander in deze lijst, een aangeboren agressie tegen anderen. Deze honden kunnen enorm vriendelijke beesten zijn. Ze hebben een onverdiende reputatie als geduchte moordenaars.

Er worden maatregelen getroffen om deze honden in toom te houden, wat geheel overdreven lijkt. Dit ras is verbannen in verschillende staten van de VS en een paar Canadese provincies en andere landen. Wist je dat er een leuke kruising bestaat die de Amerikaanse Bully wordt genoemd?

Dit waren ze dan, de top tien gevaarlijkste hondenrassen ter wereld. Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie