Golden Retriever

golden retriever

Heb jij een golden retriever? Gefeliciteerd! Dit is een prachtige hond waar de hele familie gelukkig van wordt. Zoals voor ieder hondenras geldt, zul je ook met golden retrievers op de juiste wijze moeten omgaan om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en zich uiteraard ook goed gedragen.

Veel van deze informatie kun je op het internet vinden, al spreken de bronnen elkaar soms wel tegen. Er zijn ook goede boeken te vinden die op basis van gedegen onderzoek zijn geschreven, zowel in de boekhandel als online. Op deze pagina zullen we alvast een begin maken met wat basisinformatie over jouw golden retriever, en we delen een aantal interessante feiten over jouw hond.

Het was Lord Tweedmouth die rond 1850 het ras zou hebben gefokt uit kruisingen tussen de Bloodhound, Water Spaniël, de Ierse Setter en de geelkleurige honden, zogenaamde wavy coated retriever (met golvende vacht).

Dit ras bestond uit zwarte honden met golvend halflang haar, waarbij soms gele puppy’s voorkwamen. Deze puppy’s gebruikte men dan om de Golden Retriever te fokken.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië; Engeland
GroepApporteer, water- en opstoothonden
HoogteReuen: 56-62 cm; teven: 51-56 cm
GewichtReuen: 26-32 kg; teven 25-27 kg
KleurIedere variatie van goudkleurig tot crêmekleurig is toegestaan, maar een rode glans of mahoniekleur niet.

Beschrijving van de golden retriever

Het uiterlijk van dit hondenras is zeer herkenbaar met die mooie, dikke vacht. Hoewel de lichte vacht het meest bekend is, kan de kleur van lichtblond tot donkerbruin variëren. Er is een ondervacht aanwezig die waterafstotend is, zo kan de hond ook buiten in natte weersomstandigheden zichzelf droog houden.

De schedel van de golden retriever hoort breed te zijn, evenals de snuit die ook breed en diep is voor een krachtige uitstraling. Als de hond rechtop staat zie je het hoofd prachtig en gebalanceerd op de romp staan. Normaal gesproken zal dit ras een zwarte neus hebben met een gemiddelde oorlengte. Ook de rest van het lichaam is goed geproportioneerd, de botstructuur is sterk wat de golden retriever tot een krachtige en gezonde hond maakt, mits je deze goed verzorgd.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenriem

Product advies

Belangrijk om te weten over een golden retriever

Deze hondensoort is met name in het Westen erg populair, daarnaast komen we dit hondenras ook veel tegen in Zuid-Afrika en in Japan. Het is een heel sociaal dier, daarom zien we retrievers vaak in gezinnen met kinderen. Houd er wel rekening mee dat de oorsprong van dit ras in de jacht ligt, je zult deze honden goed moeten trainen om ze gehoorzaam te maken én te houden. Gelukkig luisteren ze goed naar commando’s, als je ze op een duidelijke manier instructies aanleert zullen ze jouw perfecte maatje zijn. Ook met kinderen zijn deze honden zeer geduldig, ze nemen mensen snel in vertrouwen.

golden retriever pup

Hoewel golden retrievers niet zoveel blaffen zullen ze wel aanslaan wanneer er iemand op bezoek komt. Het zijn van nature geen agressieve honden, ze waarschuwen de eigenaar zonder zelf het initiatief te nemen. Wanneer je een bijtgrage golden retriever bezit is het aan te raden hulp te zoeken om het gedrag te veranderen, het is de bedoeling dat het sociale vriendjes zijn.

Toch komt het ras uit de jacht vandaan, hoe kan dit? Dit hondenras is geen jager, maar zal wel gehoorzaam iedere prooi uit het bos halen wanneer deze geschoten is. Door dit gemoedelijke en behulpzame karakter zul je ook regelmatig een golden retriever aan de zijde van iemand met een visuele beperking tegenkomen.

Wist je dit over golden retrievers?

“Retrieve” is het Engelse woord voor terugbrengen, deze hondensoort is heel goed in het opsporen van wild voor jagers.

“Golden” wat “van goud” betekent, duidt niet op de kleur van de vacht, maar op de wijze waarop ze het wild zachtjes bijten zodat ze geen bijt sporen achterlaten.

Er zijn maar liefst zes soorten retrievers; chesapeake bayretriever, curly coated retriever, flatcoated retriever, labrador retriever en de nova scotia duck tolling retriever.

Ken jouw hond!

Jouw golden retriever is gevoelig voor diverse huidziekten, oogafwijkingen en gewrichtsproblemen. Dit kunnen erfelijke ziekten zijn, zorg dus dat je de herkomst kent. Daarnaast zul je de juiste voeding moeten geven, en de hond moeten behandelen op de wijze die overeenkomt met de fysieke en mentale kenmerken van dit ras. Als jij goed zorgt voor een golden retriever, zal deze ook heel goed zorgen voor jou!

Karakter van de Golden Retriever

Golden Retrievers zijn gezinsvriendelijke honden: erg aanhankelijk en trouw, gehoorzamen goed, intelligent en hebben een sympathiek voorkomen. Ze zijn speels en energiek en hebben dus genoeg ruimte en beweging nodig. Leeft hij bv. in de stad, dan heeft hij toch dagelijks een flinke wandeling nodig. Hij kan als jachthond ingezet worden voor het apporteren van wild en is gek op zwemmen.

Deze honden zijn vrij gemakkelijk op te voeden, wat ze geschikt maakt voor onervaren eigenaars. Ook als blind geleide honden zijn ze populair, juist omdat ze zo gehoorzaam zijn. Maar meestal worden ze gewoon als gezinshond gehouden. Deze mooie hond kan een hoge leeftijd bereiken van gemiddeld 12 tot 14 jaar.

Verzorging van de Golden Retriever

Zijn gladde of licht golvende vacht moet een aantal keren per week stevig geborsteld worden. Ze hebben ook een waterafstotende onder vacht die hen droog en warm houdt. In de ruiperiode is het vooral belangrijk dat de dode onder vacht goed weg geborsteld wordt met een speciale hondenborstel.

Regelmatig een flinke wasbeurt zorgt ervoor dat zijn vacht weer glanzend en mooi wordt. Voor de rest vraagt deze geen bijzondere aandacht. Zijn oren, ogen en mond moeten af en toe gecontroleerd worden of ze zuiver zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
dit mag een hond niet eten

Wat mag een hond niet eten?

Volgende artikel
hondenfluitje

Hondenfluitjes: Top 15 keer de beste