Top 10 grootste bewakingshonden ter wereld

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Ben jij benieuwd wat de grootste bewakingshonden ter wereld zijn? Of je nu een katten of een hondenmens bent, je kunt niet ontkennen dat honden beter zijn in het afschrikken van indringers. Eeuwenlang worden honden al gebruikt om de mens te helpen. Van de eerste mensen tot op heden bewaken deze trouwe viervoeters ons domein.

Heb jij er wel eens over nagedacht om een hond te nemen? Hier zijn ze dan, de tien grootste bewakingshonden ter wereld. Van de Boerboel tot aan de Kaukasische Owcharka. In dit artikel lees je het allemaal!

boerboel

Boerboel

Dit ras wordt ook wel de Zuid-Afrikaanse Mastiff genoemd. Deze honden kunnen tot wel tachtig kilo wegen. Ze komen voor in verschillende kleuren geel, rood, roodbruin en bruin. Ze worden gefokt om sterk en stevig te zijn. De naam Boerboel is dan ook Zuid-Afrikaans en vertaald letterlijk boerderij hond. Dit ras werd van oorsprong in Zuid-Afrika gebruikt om boerderijen of huizen te bewaken.

Dit ras lijkt langzaam en niet bijster intelligent, maar niets is minder waar. Dit ras is eigenlijk behoorlijk energiek en slim. Het zijn de soort honden die door de jaren heen meer en meer gefokt zijn om hem geschikt te maken voor domesticatie. De Boerboel staat bekend om zijn extreme loyaliteit aan zijn familie en zal zijn leven geven zonder een tweede gedachte om een van hen te verdedigen.

kangal

Kangal

Dit ras komt oorspronkelijk uit de Sivas provincie van Turkije. Dit ras heeft ook veel overeenkomsten met het bekende hondenras de Mastiff. Deze honden zijn groot en krachtig. Reuen hebben een schofthoogte van 74 tot 85 centimeter bij gewicht van 50 tot 75 kilogram. Voor teven is dat 71 tot 80 centimeter, bij 45 tot 60 kilogram. Deze hond is een herdershond en houdt ervan om voor de mensen te werken.

Hij is erg geschikt als waakhond door zijn enorme bescherm instinct. Deze honden staan erom bekend hun families bezit te hebben beschermd tegen alles wat men maar kan vinden in de Sivas. Van jakhalzen en wolven tot beren, cheeta’s en leeuwen. Deze honden kennen geen gevaar wanneer het op een familie aankomt.

Dook de bordeaux veren variatie van de Mastiff familie. Deze honden worden ook wel Bordeaux Mastiffs genoemd. Dit ras is extreem dik en zwaar en kan rond de 150 kilo wegen. Dit is een van de oudste Franse rassen. Het vond zijn plaats in het oude Frankrijk door kar te trekken en het vee te bewaken. Hij werd zelfs gebruikte om kastelen van de Franse adel te beschermen.

Deze honden zijn ongelooflijk geduldig. Deze waakhond is bereid om stil te blijven staan en te wachten op actie. Tijdens het geduldige wachten beoordeelt het de situatie. Als deze hond het gevoel heeft dat zijn eigendom of familie wordt bedreigd, zal het niet twee keer hoeven nadenken om zijn territorium te beschermen.

Fila Brasileiro

Deze hond is ontwikkeld en gefokt in Brazilie. Daarom wordt er vaak naar deze hond verwezen als de Braziliaanse Mastiff. De veronderstelling is dat deze honden de Fila Brasileiro zijn meegekomen vanuit Europa tijdens het ontdekken en bewonen van de Nieuwe Wereld door hun Europese eigenaren.

Lees ook: Top 15 keer het beste waterspeelgoed voor honden

Product advies

Er wordt gezegd dat deze honden een mix van de Bulldog en de jachthond bezit. Dit verklaart waarom deze honden zulke geweldige waakhonden maken. Deze honden zijn zeer geschikt om grote weides met vee te beschermen of een huis tegen indringers. Fila Brasileiro kan een schofthoogte van 75 centimeter en een gewicht van vijftig kilogram bereiken.

De oren zijn afhangend, groot, V-vormig en dik. Hij heeft een gladde, korte vacht die eenkleurig of gestreept is met een beetje wit erin gemengd.

Grote Zwitserse Sennenhond

Deze hond is ontstaan in de Zwitserse Alpen. De Grote Zwitserse Sennen hond is een grote gespierde hond met een zwarte grondkleur en roestbruine en witte aftekeningen. Hij heeft een korte vacht met een hele dichte onder vacht. Hij is iets groter dan de en een hond, maar gemakkelijk te onderscheiden omdat de Berner Sennen hond een lange vacht heeft.

De ogen van de Grote Zwitserse Sennen hond zijn bruin. Hij heeft middelgrote en driehoekige hangoren. De reu heeft een schofthoogte tussen 65 en 72 centimeter en een gewicht van maximaal zestig kilogram. Dit hondenras is aan de ene kant sociaal en aan de andere kant ook erg kalm en het houdt ervan om onderdeel te zijn van een familie.

De hond is het gelukkigst wanneer ze een baan of taak uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld het dragen van een lading goederen of het bewaken van hun territoria zijn. Deze honden soort is extreem alerte en maakt een uitstekende waakhond.

tibetaanse mastiff

Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff, is een grote, zeer krachtige hond. Hij komt voor in de kleuren zwart, goud en rood. Sommige van deze honden hebben een kleine witte aftekening ter hoogte van de borst en de tenen. De vacht heeft een grote densiteit. De onder vacht is extreem sterk, terwijl de boven vacht dik is. De boven vacht en onder vacht vormen samen een combinatie die deze hond bestand maakt tegen elk weertype.

Deze honden werden oorspronkelijk ontwikkeld en gefokt door nomadenstammen in Tibet, Nepal. De Tibetaanse Mastiff is een grote werkhond met een specialisatie in bescherming van kudde en dorpen of paleizen. Dit ras zou het regelmatig hebben opgenomen tegen wolven, luipaarden, beren en tijgers. De Tibetaanse Mastiff is vooral handig in de nacht.

Ze werken als een wandelende schildwacht omdat hun instinct om te bewaken zo sterk is ontwikkeld. Eigenaren van deze dieren worden dan ook geadviseerd om een hekwerk rondom hun eigendom te zetten, zodat de Tibetaanse Mastiff zijn bewakingstaken niet tot aan buiten zijn eigen terrein uitbreidt.

komondor

Komondor

De Komondor heeft een robuust lichaam. Hij heeft een dichte, ziltige lange ivoorkleurige vacht. De mannetjes hebben een schofthoogte van 70 tot 80 centimeter en de vrouwtjes van 65 tot 70 cm. Het gewicht van de gemiddelde reu heeft een bereik van 50 tot 60 kilogram en een gemiddelde teef van 40 tot 50 kilogram.

Deze hond komt oorspronkelijk uit Hongarije en is gefokt als een schapen drijver. Dit ras is extra intelligent en fel als het gaat om het bewaken van zijn kudde en familie. De Komondor door heeft dit feit bewezen door het op te nemen tegen bedreigingen zoals wolven en zelfs mensen. De hond is hoogst onafhankelijk, wat betekent dat deze hond geen commando nodig heeft om te bewaken.

Het weet instinctief wat hij behoort te doen. Wanneer de hond een bedreiging ziet, kan men veel blaffen verwachten, gevolgd door een onverschrokken verdedigingsaanval.

grote pyreneese berghond

Pyreneese berghond

De Pyreneese berghond heeft een overvloed aan dikke lange vacht. De onder wol van deze hond is dichte en fijn van structuur. De boven vacht daarentegen is erg dik en ruw. De haren rond de nek vormen manen zoals die bij een leeuw. Aan de staart en de poten zijn de haren net iets langer.

Dit hondenras is gekenmerkt door zijn wit gekleurde vacht. Soms hebben deze honden wat vertekening in hun vacht, maar de basis blijft wit. De aftekeningen kunnen variëren van lichtgrijs, lichtgeel, bruin kleurig tot aan wolfs grijs van kleur. Deze verkleuringen komen voor ter hoogte van de kop, de oren en aan de staart.

Van oorsprong is dit ras een schapen drijver. Deze honden soort blinkt uit in het patrouilleren van een omtrek. Het is altijd alert op geuren, geluiden en bewegingen. Het wordt gezegd dat als deze honden met elkaar leven, ze samenwerken om te patrouilleren. Ieder neemt zijn eigen gedeelte grond om te beschermen.

Perro de Presa Canario

Dit ras wordt ook wel de Dogo Canario genoemd. Het behoort tot de lossers en is afkomstig van de Canarische Eilanden, waar de hond met name op Tenerife en Gran Canaria voorkomt. Oorspronkelijk werd de Dogo Canario gebruikt als drijvend en waakhond voor vee en bezittingen. De Dogo Canario is een middelgrote, sterke hond. Hij heeft een zeer heftig temperament, is onverschrokken en heeft een krachtige en diepe blaf.

Zijn hoofd is massief en krachtig. De vacht is kort en dicht. De meest voorkomende kleuren van de Doro Canario zijn gestreept en zandkleurig. In de elke kleur variatie behalve blauw. Een volwassen mannetje heeft een schofthoogte van 59 tot 69 centimeter en een gewicht van 45 tot 70 kilogram. Een volwassen vrouwtje heeft een schofthoogte van 55 tot 60 centimeter en een gewicht van 40 tot 60 kilogram. Deze hond heeft een grote potentie.

Zolang de hond correct wordt opgevoed bij deze honden is het belangrijk dat de mens ervoor zorgt dat ze de status van overlijden van de roedel bereiken. Doet men dit niet, dan kan de hond gevaarlijk zijn en zelfs schade toebrengen aan andere mensen.

Kaukasische Owcharka

Het wordt ook wel de Marca hond genoemd, dit betekent in het Russisch hond van de herder. Deze vorm van herdershond is echter geen hoeder, maar een kudde bewaker. Het ontstaan van de Kaukasische of Ciardha ligt waarschijnlijk in Tibet. Vanuit Tibet zijn de honden met nomaden naar het huidige Armenië vervoerd.

Hier moesten ze de kudden beschermen tegen wolven, beren en mensen die de kuddes schade wilde toebrengen. De hond moest dit samen met andere honden doen, zonder inmenging van de herder, want de herder bracht zijn kudde en de honden naar een weide en liet de honden gedurende ongeveer een half jaar met de kudden alleen.

Om de kudde tegen gevaren te beschermen, moesten de honden bovenal moedig en betrouwbaar zijn en in staat zijn zichzelf en de kudde in leven te houden. Deze honden kunnen tot wel honderd tien kilo wegen. Hun beschermende instincten zijn zo sterk dat trainers men aanbeveelt vreemden 0.59u te introduceren door een gerespecteerd lid van de roedel.

Dit waren ze dan, de top tien grootste bewakingshonden ter wereld. Kende jij alle honden? Laat het weten in de reacties!  Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie