Help, mijn hond is ziek! Wat nu?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 13 april 2023 door Kimberly

Een zieke hond, het is iets wat nooit op het juiste moment komt en bovenal iets wat je door merg en been gaat. Je ziet je trouwe viervoetere zwoegen en hijgen op een manier zoals je niet van hem of haar gewend bent. Het kan lastig zijn om in te schatten wat de benodigde actie is. Een hond kan natuurlijk niet praten en aangeven hoe ernstig de klachten zijn. Wat jij kan doen in zo’n situatie? Dat wordt uitgelegd in dit blog.

De hondengriep

Mensen hebben vaak een aantal keren per jaar wel een licht griepje of verkoudheid te pakken. Bij honden is dit niet anders. Het is dan ook niet nodig om bij ieder gek geluidje direct de dierenarts te bellen. Het is aan te raden de ‘week theorie’ te gebruiken, waarbij je de klachten een weekje aankijkt en observeert of het vanzelf verdwijnt. Het is wel belangrijk er eveneens op te letten dat het niet erger wordt, als dat het geval is dan is het wel raadzaam om eerder actie te ondernemen.

Het knapt niet op

Wanneer het niet opknapt is het belangrijk toch tijdig naar een dierenarts te gaan. Tegenwoordig hoef je niet meer bang te zijn voor meteen torenhoge rekeningen, wanneer je online een hondenverzekering gaat vergelijken zul je al snel zien dat deze er in zeer voordelige vormen inclusief goede dekking zijn. Vraag bij de dierenarts altijd om een eerst diagnose alvorens hem toestemming te geven allerlei acties uit te voeren. Het kan namelijk zo zijn dat jouw verzekering dit niet dekt en dat je dier wellicht te oud is voor een grote (financiële) investering. Dit vraagt uiteraard om een persoonlijke afweging, maar neem hierbij mee waarom een verzekering een bepaalde behandeling niet zou vergoeden volgens de polis.

Second opinion?

Twijfel je aan de diagnose van jouw dierenarts of wil je het gewoon zeker weten? Het is niet gek om een second opinion aan te vragen bij een andere dierenarts. Niet iedere verzekering dekt dit, dus let hier wel even op wanneer je online een dierenverzekering gaat vergelijken. Toch kan iets extra premie betalen -en hiermee een grote dekking en/of betere service krijgen- zeer lonen.

Kortom, van een ziek huisdier wordt niemand blij. Maar raak vooral niet in paniek en onderneem de juiste acties. Blijf eerst vooral rustig en maak een inschatting van de ernst van de situatie. In sommige gevallen kan even geduld hebben en de situatie aankijken het meeste opleveren.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie