Heupdysplasie bij honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Heupdysplasie bij honden is een aandoening die met name voorkomt bij grotere hondenrassen, het komt in mindere mate ook voor bij kleinere honden. Het betreft een afwijking aan het heupgewricht, die bestaat uit een kop, een kom en een gewrichtskapsel. Op deze pagina bekijken hoe heupdysplasie bij honden ontstaat, en op welke wijze deze aandoening behandeld kan worden.

Hoe ontstaat heupdysplasie bij honden?

In pakweg een derde van de gevallen komt het door een erfelijke afwijking, in andere gevallen heeft het met externe factoren te maken waaronder beweging en voeding:

Erfelijke aandoening

Hoewel het mogelijk is dat honden zonder heupdysplasie puppy’s krijgen met deze aandoening, zal dit in de meeste gevallen niet zo zijn. Andersom is er wel een groot risico, het wordt daarom sterk afgeraden om een hond met heupdysplasie verder te fokken vanwege de erfelijke overdraagbaarheid.

Externe factoren

Beweging en voeding zijn externe factoren die de ontwikkeling van heupdysplasie bij honden kan stimuleren. Overgewicht of het toedienen van de verkeerde voedingssupplementen kunnen deze aandoening opwekken, dat geldt ook voor dieren die overmatig veel bewegen. Denk aan veel trappen lopen of vaak springen.

Hoe kun je heupdysplasie herkennen?

Om vast te stellen dat jouw huisdier lijdt aan deze ziekte zullen er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden. Daarbij wordt er gekeken naar de vorm van de kop en de kom, de wijze waarop de kop aansluit op de kom en of er artrose aanwezig is.

Lees ook: Top 10 keer de beste hondenkap

Product advies

Mogelijkheden voor behandeling

Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse mogelijkheden om de hond effectief te behandelen. Daarbij zal er doorgaans een combinatie van behandelmethoden worden ingezet zoals:

Medicijnen
Wanneer een gewicht stijf wordt en geïrriteerd raakt zal dit ook pijn veroorzaken. Door ontstekingsremmers voor langdurig gebruik voor te schrijven kunnen deze pijnklachten worden weggenomen. Pijnonderdrukking zal niet leiden tot overbelasting omdat het niet mogelijk is dat banden of het gewrichtskapsel scheuren.

Rust
De hond zal voldoende rust moeten hebben om de genezing te stimuleren. Uitlaten moet vaker gebeuren, vijf tot zes maal per dag voor een periode van maximaal vijf minuten per sessie. Als de verschijnselen voldoende verminderd zijn kan de beweging worden opgebouwd.

Beweging
Na de periode van rust kan beweging weer gestimuleerd worden, waarbij ontstekingsremmers worden gebruikt. De hond dient aangelijnd te blijven, beweging in een rechte lijn is het beste. Denk aan lopen langs een fiets of zwemmen.

Gewicht controle
Bij overgewicht kunnen gewrichten overbelast raken, wat op den duur kan leiden tot artrose. Wanneer afvallen met een normaal voedingspatroon niet lukt is het aan te raden de hulp in te roepen van een voedingsdeskundige die een dieet op maat bepaalt.

Gezonde voeding
Door de hond gezonde voeding te geven kunnen de klachten verminderen, ook kan de dosis pijnstillers in een aantal gevallen verlaagd worden. Zorg dat het dier alle belangrijke bouwstoffen binnenkrijgt om aan te sterken.

Het is niet prettig wanneer jouw trouwe viervoeter pijn heeft, en niet vrij kan bewegen. Leg de hond in de watten met bijvoorbeeld een orthopedisch hondenkussen, een hondenjas om de gewrichten warm te houden, een loopplank om hoogtes te overbruggen, een draagtuigje om de hond af en toe te ondersteunen of een gezellige hondenfietskar zodat het dier niet veroordeeld is tot de woning.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie