Hoe kan ik mijn hond het beste corrigeren?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Hoe moet je een hond corrigeren? En is het nodig? Wat is een correctie? Wanneer heeft een correctie effect? Allemaal vragen die hondeneigenaren stellen. In dit artikel wordt uitgelegd wat een correctie is, wanneer je deze toepast en wat de voor- en nadelen zijn van corrigeren. Correctie is een manier om bepaald gedrag te stoppen. En mits goed uitgevoerd, bijzonder effectief. Er zijn twee vormen van corrigeren.

Het toedienen van een onaangename prikkel
Het weghalen van een aangename prikkel

Voorbeelden van corrigeren

Stel de hond trekt aan de lijn en jij geeft een enorme ruk. Resultaat: de hond stopt met trekken. Een effectieve correctie dus. De onaangename prikkel is het toedienen van pijn. Stel de hond springt tegen visite op en jij geeft een harde brul. Resultaat: de hond stopt met opspringen. Een effectieve correctie dus. De onaangename prikkel is de stemverheffing.

Stel de hond blaft continu als jij zijn eten aan het klaar maken bent en jij stopt met eten klaar maken. Resultaat: de hond stopt met blaffen. Een effectieve correctie dus. De aangename prikkel is het weghalen van voer. Of in dit geval: het niet geven van voer.

Stel de hond gooit steeds een speeltje in je schoot. Jij staat op en loopt de kamer uit. Resultaat: de hond stopt zijn gedrag. Een effectieve correctie dus. De aangename prikkel is het weghalen van aandacht. Versterkt door het daadwerkelijk weglopen.

Lees ook: Top 15 keer het beste anti trektuig

Product advies

Dit lijkt vrij simpel maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Want wat de hond ervaart als (on)aangenaam is verschillend per individu. Sommige honden zijn niet zo snel onder de indruk. Waardoor een stemverheffing niet echt als onaangenaam ervaren wordt. Andere honden zijn niet erg voer-gevoelig waardoor de hond deze prikkel niet als bijzonder aangenaam ervaart.

De kunst van een hond corrigeren

Omdat een correctie hond-afhankelijk is zal je eerst moeten achterhalen wat werkt bij jouw hond. Daarvoor is kennis en inzicht nodig. Je wilt immers een fijne relatie met jouw hond. Je wilt niet dat jouw hond bang van jou wordt. Hij moet zich veilig bij jou voelen. Daarom is een hond corrigeren een kunst.

Als je de definitie van correctie steeds in het achterhoofd houdt kun je daarin vele nuances aanbrengen. Een correctie is een manier om gedrag te stoppen. Niets meer en niets minder. Het is een kunst om dit zo te doen dat de hond zijn ongewenst gedrag nooit meer vertoont. Anders heeft de correctie geen zin gehad.

Corrigeren is dus helemaal niet makkelijk. Eigenlijk wil je niet corrigeren omdat je van jouw hond houdt en daarom doe je het waarschijnlijk ook niet effectief. Trekt jouw hond nog steeds aan de lijn ondanks dat je al duizend rukken hebt gegeven? Dan is de correctie dus niet goed. Blijft jouw hond steeds aandacht vragen als jij tv kijkt? Dan is de correctie dus niet goed.

Fouten bij corrigeren

De fout bij corrigeren is dat de hond het niet ervaart als correctie. Met schreeuwen tegen een hond die blaft bereik je misschien wel het tegendeel: je stimuleert het gedrag. Je beloont. Je blaft mee. Jouw hond voelt jouw opwinding. Je bent lekker samen lawaai aan het maken. Nou, dan is er zeker onraad.

Het is niet makkelijk om steeds weg te lopen als jouw hond aandacht vraagt als jij tv kijkt. Je volgt immers een programma. En dat wil je zien. Je bent dan eerder geneigd om jouw hond met stem te corrigeren. Je stuurt hem weg. Maar 5 seconden later staat hij er weer. Om moedeloos van te worden.

Een ander nadeel van een correctie is dat de hond ongevoelig wordt. Misschien heb je zelf wel ervaren dat je steeds harder moet schreeuwen om jouw hond te corrigeren. Je moet steeds hardere rukken aan de lijn geven. Of steeds langer de kamer verlaten.

De beste correctie

De beste correctie is niet afkomstig van jou. Een hond snuffelt maar een keer in zijn leven aan een brandende kaars. Bij het bestijgen van een hond wordt hij zo goed gecorrigeerd dat hij het nooit meer doet. De beste correctie wordt met liefde gegeven. Dat klinkt tegenstrijdig maar toch kan het. Jij kunt jouw hond leren dat hij stopt met blaffen op commando. Je hoeft niet te schreeuwen of een sleutelbos naar zijn kop te gooien. Na een paar woefs zeg je: “Dank je wel, het is klaar”. Op vriendelijke toon.

De beste correctie is afleiding. Wanneer jouw hond opspringt naar visite, zorg je voor afleiding als visite binnenkomt. Je strooit voertjes over de grond waardoor hij zijn aandacht aan iets anders kan geven. Mits het de lekkerste voertjes zijn. Ook weer hond-afhankelijk. De beste correctie is dat wat nodig is om het ongewenste gedrag van jouw hond te stoppen. Een hond corrigeren is niet makkelijk.

Is het nodig om een hond te corrigeren?

Dit is een interessante vraag. Het antwoord hangt af van de persoon aan wie je het vraagt. Het is net als bij het opvoeden van kinderen. Jij bepaalt wat mag en niet mag. En dus bepaal jij waar de grenzen van gedrag liggen. Sommige kinderen zoeken die grenzen op. Anderen niet. Bij honden is het net zo.

Onze hele maatschappij is ingesteld op correcties. Je krijgt een boete als je door rood rijdt. Of als je geluk hebt, een waarschuwing. Als je een onvoldoende haalt op een examen, ben je gezakt. Of moet je het opnieuw doen. De straf hangt af van de tolerantie van de gever. Of de straf ervaren wordt als correctie, hangt af van de ontvanger.

Je hond corrigeren is een beladen onderwerp binnen de hondenwereld. Vooral als het gaat om trainen. De meeste hondenscholen werken zonder correcties. Maar is dat zo? Kijk en luister maar eens goed om je heen. Een ding is zeker: honden leren van correcties.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie