Hoe kun je zien dat honden willen spelen?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Het hondenpark kan een leuke plek zijn vol met vrolijke staarten en gelukkige blafjes voor jou en je harige vriend, maar helaas kan het ook een gevaarlijke plek zijn waar misverstanden tussen honden snel kunnen omslaan in agressie en geweld.

Het is belangrijk om te leren hoe je de lichaamstaal van een hond kan lezen, want angst kan omslaan in agressie, vooral als ze zich gevangen voelen. Anderzijds is het ook een goed idee om te weten of een dreigend geblaf eigenlijk een enthousiaste oproep tot spelen is.

Hier zijn enkele manieren om te vertellen of de nieuwkomer op het hondenpark echt vrienden wil maken, of dat je met je hond bij hen uit de buurt moet blijven.

Hoe vertellen honden dat ze willen spelen?

Naast het wapperende staartje en het vrolijke geblaf, kun je aan deze tekenen zien dat de nieuwe hond met je of je hond wil spelen.

Een buiging maken

Als ze hun achterste in de lucht gooien en op hun voorpoten gaan liggen, is dat een goed teken dat de hond je of je hond vraagt om met hen te spelen, vooral als ze wriemelen met hun achterste. De buiging is een gebaar dat wetenschappers geloven aangeeft dat ze willen spelen, net zoals danspartners buigen en knikken na een wals.

Opgewonden blaffen of overdreven grommen

Luid, frenetiek blaffen is meestal een teken van speelsheid, hoewel blaffen soms ook een teken van agressie kan zijn. In deze gevallen is het cruciaal om de rest van de lichaamstaal van de hond in acht te nemen.

Zwaaien ze met hun staart of staan ze stijf terwijl ze grommen? Sommige honden kunnen agressief overkomen als ze eigenlijk willen spelen, maar anderen kunnen je pup vertellen om bij hen uit de buurt te blijven.

Lees ook: Dit zijn de 15 lekkerste hondensnoepjes

Product advies

Rollen op de grond

Door over hun rug heen te rollen, vragen honden de andere hond om met hen te spelen. Ze geven je hond toestemming om hen te bespringen. Sommige wetenschappers geloven dat dit een daad van onderwerping is.

Belachelijke bewegingen

Honden kunnen rondspringen met een puppyachtige gang, de staart van de andere hond tikken met hun pootjes of rennen door het open veld op het hondenpark. Deze hond kan niet wachten tot je je pup loslaat, zodat ze samen kunnen spelen.

Glimlachen

Als de lippen van de hond gelukkig naar achteren getrokken zijn in een glimlach – en niet in een snauw – is dat ook waarschijnlijk een goed teken. Gelukkige honden gaan vaak hijgend en glimlachend naar adem happen als ze opgewonden zijn.

Mogelijke tekenen van agressie

Je wilt dat iedereen een goede tijd heeft, mensen en honden inbegrepen. Eerlijk gezegd is een potentiële hondenvechtpartij eng zaken om op alle kosten te vermijden.

Meestal kan dierlijke agressie worden voorkomen door bewust te zijn van lichaamstaal en hieraan aan te passen waar nodig. Hier volgen enkele tekenen van agressie die betekenen dat je mogelijk verder moet gaan.

Lage staart

Een hangende staart die niet wiebelt, betekent meestal dat de hond bang is. Dit gedrag gaat vaak gepaard met gestreepte haren op hun rug en soms met hun lippen in een snauw getrokken. Als deze dingen gebeuren, ben je met je hond niet veilig. De nieuwe hond is kennelijk bang en staat op het punt te bijten als je hun kant op komt.

Het lichaam van de hond verstijft

In contrast met een vrolijke, slaphangende gang, is een hond die stijf staat of langzaam loopt terwijl hij growlt, zeker een teken om terug te gaan.

Opvallend gedrag

Als de hond bij je vandaan schuift of je hond probeert te ontwijken, moet je ze met rust laten. Laat je hond nooit een andere hond achtervolgen die niet wil spelen, omdat dit onschuldig kan uitdagen tot een gevecht.

Hoe moet je een nieuwe hond ontmoeten?

Als je voor het eerst een hond ontmoet, is het allereerste dat je moet doen, de eigenaar vragen of het goed is om hallo te zeggen. Ga er nooit van uit dat het goed is om iemands hond te aaien, omdat ze misschien aan gedragsproblemen werken of een hulphond in training zijn.

Als het goed is met de ouders van de hond, doe dan rustig en welkom met een stem. Ga niet meteen met hen aan het knuffelen, maar houd je hand uitgestoken in een vuist een paar centimeter van het gezicht van de hond om te ruiken.

Als de hond geïnteresseerd is in je, dan benader je de hond met een uitgestrekte hand hun nieuwsgierigheid en ze zullen “neus” je door naar voren te reiken om je geur te vangen. Je moet je hand uitsteken in een vuist, zodat ze je vingers niet kunnen bijten als er iets aan je is dat ze triggert.

Een vriendelijke hond zal meestal beginnen met staartwiegen op dit moment en vragen om aaien door naar voren te komen. Als ze wegshy door naar achteren te gaan, het haar op te tillen op hun rug of hun staart te verlagen zonder te wiebelen, moet je dan stoppen. Dwing jezelf nooit op een hond, want een hond in een hoek kan uit angst bijten.

Conclusie

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen plezier heeft in het hondenpark, zodat het milieu aangenaam blijft en het risico op een angstaanjagende hondenvechtpartij wordt verminderd. Als je voor het eerst een nieuwe hond ontmoet, volg dan deze trucs en tips om jezelf en de nieuwe hond veilig te houden.

De sleutel tot het voorkomen van vijandigheid is ervoor te zorgen dat iedereen zich comfortabel voelt, ook al moet je de situatie verlaten om een ​​vechtpartij te voorkomen.

Hoewel je niet bang hoeft te zijn om nieuwe dieren te ontmoeten, kan agressie snel escaleren, dus het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry en te vertrekken als je denkt dat er een gevecht aankomt.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie