Hoe lang duurt het om een geleidehond te trainen?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Terwijl het mogelijk is elke hond op te leiden tot een bepaalde mate van service- of gidshond, zijn sommige rassen beter geschikt voor die taak. Zelfs dan zijn er sommige honden binnen een ras dat geschikt wordt geacht voor service- of trainingsdoeleinden, gewoon niet geschikt voor de klus.

Wanneer je een hond hebt geïdentificeerd die geschikt is voor service- of gidsopleiding, duurt het een tijdje om het trainingsproces te voltooien zodat ze kunnen uitblinken in hun werk. Maar waar begon het allemaal? In ons andere artikel lees je wat de eerste blindengeleidehond was.

Dus, hoe lang duurt het om een ​​service- of gidshond te trainen? Het antwoord is niet eenvoudig, hoewel er richtlijnen zijn waarnaar kan worden verwezen bij het plannen van de training van een hond als service- of gidshond. Hier is alles wat je moet weten.

Meer dan 120 uur training

Volgens de richtlijnen die zijn vastgesteld door de Internationale Associatie, zou de training ongeveer 120 uur professionele training en 30 uur sociale training in openbare ruimtes moeten omvatten. De training moet plaatsvinden gedurende minimaal 6 maanden, om ervoor te zorgen dat de training niet overhaast is en dat er niets belangrijks wordt overgeslagen.

Voordat de training kan beginnen, is het belangrijk om te beoordelen of je hond geschikt is voor zulke training. Je hond moet geduldig zijn, sociaal vaardig, goed met kinderen en andere dieren omgaan en gewend zijn aan stressvolle en boeiende situaties. Service- en gidshonden zijn verantwoordelijk voor een scala aan taken, waaronder:

Blinden leiden
Geluidsgeleide honden
Mobiliteitshulp
Seizoen reactie
Diabeteshulp
Mentale gezondheid ondersteuning

Servicehonden kunnen mensen helpen met het ophalen van items die ze zelf niet kunnen doen. Ze moeten altijd bereid zijn hun meesters te plezieren. Ze moeten klaar en bereid zijn om hun eigenaren overal naartoe te volgen. Ze moeten zichzelf altijd rustig houden, ook in ergerniswekkende situaties. Ze moeten ook altijd alert zijn.

Afhankelijk van de leeftijd, het karakter en de instinctieve persoonlijkheid, kan het 2 jaar duren voordat je hond klaar is met de training. Sommige honden hebben meer tijd nodig om hun sterke punten te ontwikkelen en tegelijkertijd hun gebreken in te tomen. Anderen zijn goed in het leren van al deze taken en gedragingen, dus het duurt niet zo lang voordat ze betrouwbare service- of gidshonden zijn.

Welke rassen zijn het meest geschikt om geleidehond te worden?

Virtueel elke hond kan worden getraind als service- en gidshond. Sommige rassen zijn echter beter geschikt voor service- en gidshonden dan andere rassen vanwege hun instinctieve persoonlijkheden, karakters en gedrag. Dit maakt ze makkelijker te trainen en betrouwbaarder wanneer het gaat om hun algehele service. Hier zijn de meest geschikte rassen voor service- en gidshonden:

Hulphonden

Duitse herder
Labrador retriever
Golden retriever
Deense Dog
Amerikaanse Staffordshire terriër
Collie

Geleidehonden

Golden retriever
Labrador retriever
Boxer
Pooier
Dobermann
Australische herder

Hoe begin je met het trainingsproces

Het is belangrijk om te werken met een professional bij het trainen van je hond om een ​​service- of gidshond te worden. Je kunt zelf met gehoorzaamheidstraining beginnen, maar een professional moet specifieke service-, begeleidings- en sociale vaardigheden aanleren.

Je kunt van de professional leren hoe je de commando’s moet uitvoeren, hoe je de commando’s die goed ontvangen en uitgevoerd worden moet belonen, en hoe je de gedrags- en werkgedragingen moet corrigeren wanneer dat nodig is.

Conclusie

Het is belangrijk om met een open mind te blijven, veel geduld te hebben en de hulp in te schakelen van een professional bij het trainen van je hond om een ​​service- of gidshond te worden.

Hoewel de hier genoemde rassen het meest geschikt zijn voor de training van service- of gidshonden, kan bijna elke hond minimaal bereiken als het gaat om mensen te helpen gelukkiger en gezonder te leven.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie