Hoe leer ik mijn hond om te reageren op zijn naam?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Of je hond nu een puppy hebt of een hond met een witte snuit hebt, je hond kan een nieuwe naam leren herkennen. Een nieuwe naam aanleren is één van de makkelijkste dingen om te doen wanneer je een nieuw huisdier in huis haalt. Alles wat je nodig hebt zijn wat lekkernijen, een rustige plek en geduld. Meer niet!

Zodra je hond zijn nieuwe naam heeft geleerd, kun je door naar andere trainingen. Maar je hond moet zijn naam wel eerst begrijpen. Als je recent een nieuwe hond in huis hebt gehaald en hulp nodig hebt bij het aanleren van zijn nieuwe naam, kijk dan niet verder.

Wij geven je graag onze zeven beste tips voor het spelen met de naam. En ja, dit geldt ook voor oudere honden. Als je oudere hond doof is of aandoeningen heeft die hem in de weg kunnen zitten, maak je geen zorgen. Wij bespreken dat ook.

Voor je met training begint, zorg ervoor dat je de perfecte naam hebt gekozen voor je hond. Dit kan voor een nieuwe puppy zijn of voor een oudere geadopteerde hond. Je wilt een naam kiezen die perfect past bij je nieuwe familielid. Meestal reageren huisdieren beter op namen met één of twee lettergrepen. Lange namen als Alexander Bartholemew van Cheshire III kunnen moeilijk te leren zijn voor je hond (hoewel niet onmogelijk).

Naast het geslacht van je hond, overweeg je elk ongewoon kleinigheidje en persoonlijkheidstrek die je hond heeft. Wat maakt je hond anders dan de andere honden? Wat maakt hen glimlachen en je laten voelen dat je geliefd bent? Nadat je de perfecte naam hebt gekozen, is het tijd om verder te gaan met het namenspel.

Het namenspel spelen betekent tijd doorbrengen met je hond met zijn nieuwe naam. Laten we gaan over zeven trucs om het namenspel snel en effectief te maken.

Gebruik een hondenclicker

De eerste truc is om snoepjes te gebruiken en een honden clicker. Een klikker is een klein plastic doosje dat lijkt op een autosleutel. De klikker heeft een metalen tong in het midden die een ‘klik’ geluid maakt als je erop drukt. Dit ‘klik’ geluid geeft je hond aan dat hij iets goeds heeft gedaan. Als je geen klikker hebt, kun je altijd een pen gebruiken. Maar als je hond een puppy is, raden we sterk aan om een clicker te krijgen, omdat je die ook voor andere trainingssessies kunt gebruiken.

Maak de Traktaties Hoge Waarde

Het is niet genoeg om hondenvoer aan te bieden wanneer je je hond traint. Je wilt een overheerlijke traktatie gebruiken die de aandacht van je hond grijpt. Anders zal je hond er niet om geven en zal het interesse verliezen. De traktatie die je selecteert, moet iets zijn dat je hond niet regelmatig krijgt.

Wees in een Stille Omgeving (Binnenshuis)

Honden worden makkelijk afgeleid. Om ervoor te zorgen dat het namen-spel het focuspunt is, begin je in een stille ruimte zonder harde geluiden, vreemden, kinderen en alles wat je hond zou kunnen afleiden. Het is verstandig om binnen te beginnen, zodat voorbijrijdende auto’s en dieren geen afleiding zijn.

Probeer aan de Lijn te Oefenen

Dit is misschien niet nodig voor elke hond, maar aan de lijn beginnen is een goede manier om de aandacht van een puppy te vestigen. Je puppy zal niet vrij kunnen rondlopen. In plaats daarvan zal het zich op jou en de taak moeten richten.

Zeg de Naam Eenmaal

Probeer niet te zeggen: “Rufus! Rufus! Rufus! Rufus!” steeds weer opnieuw. Zeg in plaats daarvan de naam eenmaal en wacht op de reactie. Geef je hond wat tijd en probeer het opnieuw.

Wacht niet met traktaties

Je hond moet weten waarom het wordt beloond. Anders kan het niet de naam koppelen aan positieve versterking. Beloon je hond onmiddellijk en wacht niet.

Wees consequent

Al snel zal je hond reageren op zijn nieuwe naam. Maar een nieuwe naam leren kost tijd. Dus, wees vergevingsgezind tegenover je hond en wees consequent in de training.

Spelletjes variatie 1

Nu is het tijd om de naamspelletjes te spelen. Er zijn een paar manieren om dit spel te spelen. Deze variatie vereist je hond aan de lijn, dus het is het beste voor puppies of honden die gemakkelijk afgeleid worden.

Begin in een stille ruimte aan de lijn. Ga ergens naar binnen, vrij van afleidingen.
Zeg de naam één keer met een vrolijke stem en wacht tot je hond reageert.
Klik en beloon wanneer je hond naar je kijkt als je zijn naam zegt. Beloon onmiddellijk. Als je geen klikker hebt, is dat prima. Bied gewoon de traktatie aan.
Herhaal.

Spelletjes variatie 2

Deze variatie staat je hond toe om naar believen te bewegen, dus het is het beste voor oudere honden of puppies die afstuderen van de lijn.

Begin in een stille ruimte binnenshuis maar los van de lijn.
Gooi de traktatie van je af, zodat je hond de traktatie kan zoeken en halen.
Zeg de naam één keer met een vrolijke stem en wacht tot je hond reageert.
Klik en beloon wanneer je hond naar je kijkt. Als je geen klikker hebt, bied gewoon de traktatie aan.
Herhaal.

Spelletjes variatie 3

Deze variatie staat je hond toe om naar believen te bewegen. Het is veel ontspannender en leuker. Als je hond graag verstoppertje speelt, zal hij deze variatie geweldig vinden. Houd er rekening mee dat deze variatie het beste is voor honden die de eerste twee variaties hebben beheerst.

Start ergens in het huis, ver weg van je hond, maar waar hij je nog wel kan horen. Ga niet ergens schuilen waar het even duurt voordat je hond je vindt. Zeg de naam een keer met een vrolijke stem en wacht tot je hond naar je toe komt. Klik en geef een beloning wanneer je hond je vindt. Herhaal.

Om je hond een nieuwe naam te leren is niet heel moeilijk. Je zult echter je techniek moeten aanpassen als je hond doof of slechthorend is. Het leren van een nieuwe naam is in dat geval niet je primaire doel. In plaats daarvan streef je ernaar je hond te laten focussen.

Omdat je hond je stem niet kan horen, moet je in plaats daarvan bij clickertraining op visuele aanwijzingen en handgebaren letten. Dus elke keer dat je hond naar je kijkt, geef je een beloning. Dit bevordert dat je hond zich op jou richt.

Focus spelletje voor dove honden

Begin in een rustige ruimte binnenshuis. Je kunt dit aangelijnd of los doen, afhankelijk van hoe goed je hond zich kan concentreren. Wacht tot je hond naar je kijkt. Wanneer je hond naar je kijkt, geef je een beloning. Herhaal.

Wanneer je hond heeft geleerd dat het aandacht voor je hebben loont, kun je doorgaan naar de volgende variatie van het Focus Game. Dit bevat het gebruik van een handgebaar of licht om de aandacht van je hond te trekken.

Begin in een rustige ruimte binnenshuis. Je kunt dit aangelijnd of los doen, afhankelijk van hoe goed je hond kan concentreren. Wacht tot je hond ergens anders naar kijkt. Tik of gebruik licht om de aandacht van je hond te trekken. Geef een beloning wanneer je hond naar je kijkt. Herhaal.

Hoe te trainen zonder traktaties

Traktatiemotivatie biedt snelle resultaten, omdat de meeste honden erg voedselgericht zijn. Maar het heeft wel beperkingen. Niet alle honden willen werken voor traktaties. Soms zijn de traktaties niet lekker genoeg. Andere keren moeten honden wat afvallen en even geen traktaties krijgen.

Maar het goede nieuws is: je hoeft geen traktaties te gebruiken als je dat niet wilt. Het is een goed idee om te beginnen met traktaties, vooral als je een puppy aan het trainen bent. Maar je hebt helemaal vrijheid om te stoppen met het geven van traktaties en andere positieve versterkingsmethoden toe te passen. Het belangrijkste is dat je hond beloond wordt voor het doen van iets goeds. Hoe je hond beloont, is aan jou.

U kunt alles gebruiken dat uw hond leuk vindt om voor te werken, zoals:

Fysieke affectie
Tijd met een favoriet speeltje
Wandelingen
Autoritjes
Vrolijk reageren

De sky is the limit. Hoe beter u uw hond kent, hoe makkelijker het wordt om zonder lekkernijen te trainen.

Conclusie

Het leren van uw hond zijn nieuwe naam hoeft niet ingewikkeld te zijn. De meeste honden leren binnen enkele weken door herhaling en positieve versterking. U ervaart een ander soort training als uw hond doof is. Maar behalve het veranderen van uw trainings techniek, is het trainen van een dove hond net zo makkelijk.

Het leuke aan het leren van uw hond zijn nieuwe naam is de relatie die u samen opbouwt. Er wordt een nieuwe band gevormd en snel zal uw hond zijn naam niet meer hoeven te horen voor snuggle time. We weten dat je niet kunt wachten. Dus, ga aan de slag met het trainen!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie