Hoe leer je een hond om te spelen met andere honden?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Of het nu je hond een waakhond of huisdier is, het is belangrijk dat het goed overweg kan met andere honden, vooral in openbare ruimten. Als je bijvoorbeeld elke week met je hond naar het hondenpark gaat of buiten in de buurt loopt, wil je niet dat je harige vriend zomaar ruziegemaakt met andere honden.

Dit kan leiden tot verwondingen bij je hond of de andere hond, en in sommige gevallen zelfs tot een rechtszaak. Dus hoe leer je je hond om netjes met andere honden te spelen? Laten we het bespreken.

De redenen waarom je hond niet sociaal kan zijn

Elke hond heeft een andere persoonlijkheid, net zoals mensen. Maar elke hondenras heeft bepaalde persoonlijkheidseigenschappen die vaak het gevolg zijn van het hondenras zelf.

Bijvoorbeeld, labradors staan bekend om vriendelijk, sociaal te zijn en relatief gelukkige honden, terwijl honden zoals Dogo Argentino een beetje een andere reputatie hebben.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondentrimmer

Product advies

Dit betekent niet dat Dogo Argentino niet vriendelijk en absoluut lief kan zijn, het betekent alleen dat ze natuurlijke hondeninstincten hebben die vatbaarder zijn voor agressie – om nog maar te zwijgen van het feit dat veel mensen deze honden trainen om agressief te zijn.

Maar net zoals mensen sommige mensen niet leuk vinden die ze ontmoeten; elke hondeneigenaar zal je vertellen dat honden ongeveer hetzelfde zijn als het gaat om te beoordelen welke honden ze leuk vinden en welke niet.

Socialisatie

Puppy’s hebben een kritieke socialiseringsperiode (meestal 3 tot 16 weken oud) waarin ze positieve ontmoetingen moeten hebben met allerlei soorten items, ervaringen, mensen en honden.

Dit is wanneer ze vatbaar zijn voor het leren en vormen van levenslange associaties, zowel goed als slecht. Honden die tijdens deze periode niet goed gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met andere honden en het lezen van lichaamstaal en het aanpassen van de hunne.

hondentrimmer

Leeftijdsverschil

Honden kunnen onverenigbaar zijn vanwege leeftijdsverschillen. Oudere honden waarderen de energie en het gebrek aan sociale vaardigheden van een speelse, ongetrainde puppy misschien niet.

Sociale status

Honden van gelijke leeftijd kunnen problemen ervaren die gerelateerd zijn aan hun maatschappelijke status. Er kunnen ruzies ontstaan wanneer twee honden van dezelfde leeftijd proberen de “top hond” te zijn in hun huishouden.

Verkeerde introducties

Honden die elkaar niet goed leren kennen, kunnen negatieve gevoelens ontwikkelen. Het is belangrijk om een goede basis te leggen voor toekomstige interacties tussen honden. Honden die niet in staat of niet bereid zijn om een veilige en geplande begroeting met elkaar te hebben, kunnen op den duur ongemakkelijk worden.

Tips om uw hond te leren om leuk te spelen

De algehele interactie en socialisatie zijn de beste manieren om er zeker van te zijn dat uw hond goed speelt. Ze laten hun speelkameraad weten wanneer ze iets doen wat ze niet leuk vinden. En honden leren door trial and error hoe ze met andere honden moeten omgaan. Maar hier zijn enkele manieren om het proces een stuk soepeler te laten verlopen.

Begin met basis gehoorzaamheidstraining

Gehoorzaamheid is een van de eerste stappen om uw hond sociale vaardigheden bij te brengen. Het is het verschil tussen het achtervolgen van uw hond in het park of het roepen om terug te komen.

Hoewel het het probleem van het spelen met andere honden niet onmiddellijk zal oplossen, is het een zeer belangrijk onderdeel van het trainingsproces. U moet vertrouwen hebben in uw training voordat u uw hond toestaat met andere honden te spelen.

Bijvoorbeeld, als uw hond afgeleid wordt door en speelt met andere honden, zal het dan nog steeds in staat zijn om op uw commando’s te reageren? Zo niet, dan is het tijd om in het park te stoppen met spelen en te gaan oefenen met gehoorzaamheid. Het zal makkelijker zijn om uw pup naar meer geschikt spel te leiden als u duidelijk en effectief kunt communiceren.

Gehoorzamen aan commando’s

Het is belangrijk dat uw hond begrijpt wanneer hij wat rustiger moet zijn. Dus, hoewel woord commando’s zoals blijven, zitten en komen, allemaal goede aanwijzingen zijn om uw hond in eerste instantie bij te brengen, wilt u het ook leren hoe het te kalmeren of te kalmeren is.

U kunt het snoepje ook op de mat van uw hond leggen of het laten zitten of liggen. Nadat de hond uw commando’s consistent heeft gehoorzaamd, kunt u het commando gebruiken wanneer de hond met mensen of andere honden interacteert om het in toom te houden.

Plan jouw introducties in plaats van plotselinge commando’s

Laat uw hond nooit van de lijn af om nieuwe hondenvrienden te maken – dit is een zeker recept voor disaster, want andere honden kunnen hier niet goed mee omgaan. Het is het beste om introducties te doen in een neutrale, buitenruimte met een hek of met iemand die u kent die een getrainde en sociaal hond heeft.

Begin door de honden dichter naar elkaar toe te laten lopen, zodat ze elkaar kunnen ruiken. Volgende, breng de honden bij elkaar en loop naast elkaar voor een paar voet. Verminder de afstand tussen de honden als hun lichaamstaal vriendelijk en los is.

Zodra u en de andere hondeneigenaar vertrouwen hebben in de reacties van de honden, laat u de lijnen los en laat de honden elkaar helemaal begroeten terwijl u hen nog steeds in de gaten houdt. Als u het gevoel krijgt dat het gesprek spannend of gespannen wordt, beginnen de honden te grommen, verwijder de honden dan snel van elkaar.

Stop agressief gedrag voordat het begint

Altijd houden een waakzaam oog op uw hond terwijl u in openbare ruimten. Tenslotte is het uw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat uw hond niet schade toebrengen aan andere honden of mensen die het park bezoeken. Dus het is belangrijk om altijd ruwe spel te stoppen zodra je het ziet. Ook niet toestaan ​​dat uw hond te springen op en belagen vreemdelingen.

Hier komen gehoorzaamheid commando’s komen in het spel. En 99% van de tijd zult u in staat zijn om uw hond lichaamstaal te lezen om te bepalen wanneer het tijd is om een ​​commando geven voordat dit gebeurt. Dus als je pup agressief gedraagt of krijgt veel te opgewonden (wat veel voorkomt bij puppies), is het tijd om hem / haar te kalmeren met wat verbale aanwijzingen en de focus op u.

Neem alle tijd

Een ander belangrijk aspect van socialisatie van uw hond is om het tijd te geven om te rusten en alleen te zijn. Hoewel je je een spelletje voorstellen dat de hele dag duurt, is het belangrijk om uw hond wat rust te geven om te resetten en te bedaren.

Als u een nieuwe hond in uw huis introduceert, helpt het om het op te zetten met zijn eigen ruimte in eerste instantie. Dit kan een mand, kamer, of een klein gebied binnen een kamer.

Wees er zeker van om het gebied te vullen met lekkernijen en speelgoed en neem dan de tijd om uw nieuwe hond volledig te integreren in het huishouden. Bedenk dat zelfs de beste van hond BFFs kan een pauze nodig hebben, zodat ze hun eigen tijd en dat de nieuwere hond tijd hebben om aan te passen.

Territoriaal gedrag verminderen

Net als kleine kinderen, kunnen honden initiatief nemen geschillen over het grondgebied en materiële dingen in uw huis. Bijvoorbeeld, kunnen honden vechten voor kostbare bronnen, zoals voederbakken, kauwen speelgoed, en hondenbetten. Dus het is een goed idee om honden te voeden in aparte gebieden – in ieder geval in eerste instantie.

Zorg er ook voor te hebben verschillende levensbehoeften voor elke hond, zoals voederbakken, beddengoed, kauwen speelgoed, en andere dagelijkse spullen. En als een van de honden wordt kieskeurig over het kauwen van botten, bedden, of babypoortjes zijn een geweldige optie om te helpen ruimte grenzen op te stellen.

Stel een aantal doelen

Wilt u dat uw puppy te kunnen begroeten andere honden zonder agressie? Wilt u dat uw hond niet springen op andere honden bij de introductie van hen? Als dit het geval is, zult u ervoor te zorgen dat u een set van consistente regels. Bijvoorbeeld, voordat je een andere hond, moet uw hond altijd toestemming hebben in de vorm van een verbale aanwijzing.

En als uw hond te onrustig, moet je een commando (zoals “te bedaren”) om het in te regeren. Het kan helpen om een lijst van de dingen die je wilt dat je hond te doen of niet te doen voordat je begint met het trainen-en dit kan zeker van pas komen als je besluit om te gaan met een professionele hondentrainer.

Zoek een betrouwbare hondentrainer

Iets anders dat kan helpen uw hond socialiseren beter is professionele training. Zoek naar goede hondentrainers die lokaal zijn aan uw gebied en dat hebben geweldige kwalificaties, referenties, en recensies.

Trainers kunnen socialiseren uw honden met andere honden van vergelijkbare grootte en die al sociaal bewust zijn. Praat met uw lokale trainers te vinden hoe ze kunnen helpen en technieken die ze gebruiken om honden te helpen sociale situaties beter te beheren met minder agressie en angst.

Niet versterken van ongewenst gedrag

Tijdens de periode van training is het belangrijk om niet te laten uw hond oefenen van het ongewenste gedrag. Als ze te angstig of opgewonden om naar u te luisteren op wandelingen waar honden kunnen op elk moment verschijnen, blijf dan oefenen ze rond uw tuin of gebieden waar er onwaarschijnlijk zijn andere honden. Regelmatige consistente versterking van de training is van cruciaal belang bij het proberen nieuwe gedrag aan te leren.

Conclusie

Het leren van uw hond om leuk te spelen met andere honden is een proces dat geduld en doorzettingsvermogen vereist. Verwacht niet dat uw hond het meteen goed doen en zorg ervoor om het geleidelijk te introduceren bij andere honden.

Zorg er ook voor dat uw hond heeft basale gehoorzaamheidstraining voordat u probeert te socialiseren met andere honden en vreemdelingen. Dit kan het verschil betekenen tussen ongemakkelijke situaties of die kan leiden tot verwondingen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie