Hoe oud is een hond in mensenjaren?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Hoe oud is een hond in mensenjaren? Dat 1 hondenjaar gelijk zou zijn aan 7 mensenjaren is een mythe. Dat is ook logisch als je er over nadenkt, want een hond van 9 maanden oud kan immers al puppy’s krijgen, omgerekend naar mensenjaren zou deze hond dan 5 jaar en 3 maanden oud zijn. “Dus we wisten al dat de 1: 7-verhouding geen nauwkeurige maatstaf was om de leeftijd van honden te berekenen”, zegt bio-ingenieur Trey Ideker, van de University of California in San Diego.

De onderzoekers van de Universiteit van San Diego maakten een formule die de leeftijden van mensen en honden nauwkeurige vergelijken. De formule is gebaseerd op de veranderende patronen van methylgroepen in het genomen van honden en mensen, hoeveel van deze chemische tags en waar ze zich bevinden, naarmate ze ouder worden. Aangezien de twee soorten tijdens hun levensduur niet in dezelfde mate verouderen, blijkt het geen perfect lineaire vergelijking te zijn, zoals de vuistregel van 1: 7 jaar zou suggereren.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondendeken

Product advies

Hondenjaren vergeleken met mensenjaren

De nieuwe formule laat zien dat honden sneller volwassen worden dan wij, en daarom een grotere deel van hun leven volwassen zijn dan wij mensen. Een tweejarige hond zou volgens de oude formule 14 jaar in mensenjaren zijn, maar in werkelijkheid is die hond ongeveer 40 jaar in mensenjaren, en een 4 jarige hond is in mensenjaren iets ouder dan 50 jaar en geen 28.

De formule biedt een nieuwe ‘epigenetische klok’, een methode om de leeftijd van een cel, weefsel of organisme te bepalen op basis van het uitlezen van de epigenetica, chemische modificaties zoals methylering, die beïnvloeden welke genen ‘uit’ of ‘aan’ zijn zonder te veranderen de erfelijke genetische sequentie zelf.

Wat zegt de wetenschap over leeftijd

Epigenetische veranderingen geven wetenschappers aanwijzingen over de leeftijd van een genoom, aldus Ideker, net zoals rimpels op het gezicht van een persoon aanwijzingen geven over hun leeftijd. Deze nieuwe methode is nog steeds niet perfect, maar het lijkt een verbetering te zijn ten opzichte van de regel van vroeger bij het vermenigvuldig met zeven.

Omdat honden zo close met ons samenleven, worden ze vaak blootgesteld aan dezelfde omgevingsomstandigheden en gezondheidszorg, en een beter begrip van hun verouderingsproces kan dierenartsen helpen om geschiktere behandelingen voor te schrijven , en misschien ook de hondeneigenaren helpen te begrijpen dat onze huisdieren niet niet zo jong als we vroeger dachten.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie