Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen? Wormen zijn parasieten die in het lichaam van je hond leven en een veel voorkomend probleem. Een besmetting met wormen is makkelijk opgelopen. De parasieten voeden zich ten koste van de hond. Vaak bevinden ze zich in de darmen, in de bloedbaan of onder de huid, waar ze zich voortplanten.

Omdat de wormbesmetting zich vaak pas laat zien als de hond erg besmet of verzwakt is, is het vaak een onzichtbaar probleem. Veel baasjes zijn zich helaas niet bewust van de risico’s die aan een wormbesmetting verbonden zijn.

Gezondheidsrisico bij de hond

Wormen komen veel meer voor dan de meeste mensen denken en kunnen daarbij een negatief effect hebben op de gezondheid van je hond. Bij gezonde volwassen honden geeft de wormbesmetting meestal (afhankelijk van de soort) geen symptomen. Maar omdat ze de wormen wel bij zich dragen, worden de wormeneitjes via de ontlasting uitgescheiden, waarbij die weer een risico vormen voor andere dieren maar ook voor mensen.

Honden die erg besmet zijn kunnen de volgende symptomen vertonen:

Het uitbraken van wormen of de aanwezigheid van wormen in de ontlasting
Vermageren en/of groeivertraging
Bloedarmoede
Doffe vacht
Verminderde weerstand
Anale irritatie, dit uit zich bijvoorbeeld door “sleetje rijden”
Braken
Diarree of juist verstopping
Hoesten
Sterfte (meestal bij jonge pups)

Gezondheidsrisico bij de mens

Mensen worden meestal niet ziek, maar sommige van de wormen die voorkomen bij de hond kunnen ook een risico vormen voor de gezondheid van de mens. En als het gebeurt kan dat ernstige gevolgen hebben. Zo kunnen spoelwormen ook de mens besmetten.

Een besmetting van dier op mens wordt ook wel zoönose genoemd. Uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat maar liefst 59% van de openbare zandbakken en 25% van de parken met spoelwormeieren is besmet.

Met name mensen met een lagere weerstand zoals kinderen, zwangere en oude mensenlopen een hoger risico op een besmetting. Het voorkomen van een wormeninfectie door het regelmatig ontwormen van je hond is dus niet alleen van groot belang voor de gezondheid van je hond, maar zeker ook voor je eigen gezondheid en die van de mensen om je heen!

Waar moet ik mijn hond mee ontwormen?

Hieronder zie je een aantal producten waarmee je de hond op een verantwoorde manier kunt ontwormen. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen!

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Om de gezondheidsrisico’s van een wormenbesmetting zoveel mogelijk te beperken, moeten honden regelmatig ontwormd worden met een goede wormenkuur. Afhankelijk van de leeftijd (waarbij jonge honden vaker ontwormd moeten worden dan oudere) en de levenswijze van je hond zou je volgens het officiële advies van de ESCCAP (European Scientific Counsel for Companion Animals – een onafhankelijk Europese organisatie van dierenarts-parasitologen) je hond iedere 3 maanden ofwel 4 x per jaar moeten ontwormen.

Behandeling

Een goed (preventieve) behandeling tegen wormen bestaat uit drie onderdelen:

Ontworm met een middel waarin de juiste werkzame stof zit tegen de relevante wormen

Gebruik de juiste dosering (afhankelijk van het ontwormingsmiddel) voor je hond

Ontworm op het juiste tijdstip en dus minimaal 4x per jaar

Regelmatig ontwormen van uw hond

Ontwormen behoort tot de standaard verzorging van je hond. Dit is belangrijk voor hond, maar ook voor de mensen die in direct contact staan met je hond. Door op regelmatige basis te ontwormen kan je je hond in goede gezondheid houden en ziekte voorkomen. Het Ministerie van Volksgezondheid adviseert een frequente ontworming van huisdieren.

Afhankelijk van de leeftijd (waarbij jonge honden vaker ontwormd moeten worden dan oudere) en de levenswijze van je hond zou je volgens het officiële advies van de ESCCAP (European Scientific Counsel for Companion Animals – een onafhankelijk Europese organisatie van dierenarts-parasitologen) je hond iedere 3 maanden ofwel 4 x per jaar moeten ontwormen.

Wanneer moet een hond ontwormd worden?

Een hond kan het beste volgens het volgende ontwormingsschema ontwormd worden:

Volwassen dieren: ieder kwartaal, dus om de 12 weken (= 4 x per jaar)

Pups vanaf de geboorte op 2, 4, 6 en 8 weken en daarna maandelijks totdat ze een half jaar oud zijn. Vanaf 6 maanden moet er worden ontwormd volgens het schema van een volwassen dier, dus 1x per 3 maanden.

Een zogende teef dient gelijk met de pups ontwormd te worden.

Waaraan voldoet een goed ontwormingsmiddel?

Een goed werkend ontwormingsmiddel is in ieder geval werkzaam tegen alle belangrijke haak-, zweep-, lint- en spoelwormen. Het dient zowel de eitjes als de larven en de volwassen wormen te doden. Hiervoor zijn verschillende wormmiddelen beschikbaar zoals bijvoorbeeld Drontal Dog van Bayer Pet Care en Cazitel Plus van Zoetis in de handel. Wormmiddelen die naast de haak-, zweep-, lint- en spoelwormen ook nog eens preventief tegen hartwormen gebruikt kunnen worden zijn Milbemax van Emax, Milpro van Virbac.

Buiten het feit dat een ontwormingsmiddel natuurlijk effectief moet zijn tegen de relevante wormen, is het ook wenselijk dat het wormen middel goed door de hond wordt opgenomen. Dus gebruik een middel wat makkelijk toe te dienen is, wat goed van smaak is en geen vervelende bijwerkingen heeft.

Moet ik ook tegen vlooien behandelen?

De vlo is verantwoordelijk voor de besmetting van de lintworm bij de hond. Door ervoor te zorgen dat uw hond vlo vrij blijft zorgt u er dus ook voor dat de kans op een lintworm besmetting veel kleiner wordt. Behandel uw hond dus ook preventief tegen vlooien. Dit kan met pipetten die in de nek van de hond gedruppeld worden en meestal 1 maand werkzaam zijn.

Maar natuurlijk ook met een goedwerkende vlooienband. Het voordeel van een band zit hem in het feit dat deze veel langer werkzaam zijn. Ook als de hond veel zwemt is een band in plaats van een behandeling met pipetten aan te raden.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie