Hond met krulstaart: Top 11 keer de populairste

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 27 oktober 2023 door Kimberly

Ben je op zoek naar een hond met krulstaart? Wanneer we aan de staart van een hond denken, stellen de meesten van ons waarschijnlijk als eerste de lange, wagende staart van een Labrador Retriever voor. Maar er zijn veel hondenrassen die vrij ongebruikelijke eigenschappen hebben, waaronder die met krullende staarten.

Hondenrassen met krullende staarten komen in alle soorten en maten, maar veel van hen hebben gemeenschappelijke voorouders. Tegenwoordig zien deze rassen er misschien niet erg vergelijkbaar uit – behalve dan hun unieke staarten!

Hondenstaarten helpen bij het houden van hun evenwicht, bij het bewegen en worden zelfs gebruikt bij communicatie. Heb je ooit je pup zien rennen en spelen? Als je je concentreert op zijn staart, zul je zien dat hij hem helpt sturen en richtingen te veranderen. De staart houdt hem ook van vallen of omver werpen wanneer hij rent. In feite dient de staart als tegenwicht voor je pup elke keer als hij beweegt!

Staarten voegen ook iets toe aan het algemene uiterlijk van een hond en geven dat extra beetje schattigheid. Niet alle staarten zijn hetzelfde. We gaan wat aandacht besteden aan de krullende staart en de rassen die deze hebben. De krullende of schroefstaart die veel hondenrassen hebben, wordt gevormd door genetica.

Hondenstaarten zijn het allerlaatste deel van hun wervelkolom en bestaan ​​uit wervels. Bij honden met schroefstaarten zijn deze wervels samengevoegd en het wordt hemivertebrae genoemd. Dit creëert een wigvorm of krullende vorm. Sommige hondenrassen met rechte staarten kunnen met de leeftijd achteruitgang van de wervelkolom ontwikkelen, wat ook kan leiden tot het kromtrekken van de staart.

Honden met een krulstaart

Of u nu van plan bent om een krullende pup aan uw gezin toe te voegen of gewoon nieuwsgierig bent, we hebben 11 rassen opgesomd die deze vreemde fysieke eigenschap flaneren.

1 Basenji

basenji hondenras

Hoewel het grootste deel van het lichaam van de Basenji sterk en slank is, is zijn staart duidelijk varkensachtig! Deze Afrikaanse hond staat ook bekend als bijna stil, vaak het ‘blaffende hond’ genoemd. Hoewel ze vaak als katachtig worden beschreven, heeft deze hond veel beweging nodig om te kunnen bloeien. In ieder geval, de krulstaart van deze hond springt zeker uit de menigte.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondendeken

Product advies

2 Mopshond

mopshond

Vervolgens is een van de gekste maar meest aanbiddelijke rassen ter wereld: de Mopshond. De korte, krulstaart van de mopshond is kenmerkend voor dit ras, samen met zijn opgewekte en liefdevolle persoonlijkheid.

Het doet het het beste als huisdier, meestal geen interesse hebbend in ruwe weersomstandigheden of intense oefening. Hoewel de Mopshond misschien niet voor iedereen geschikt is, is er een reden waarom zo veel eigenaren deze hond zo aanbidden.

3 Pomeriaan

pomeriaan

Het is misschien niet meteen duidelijk, maar onder al het vacht heeft de Pomeriaan zeker een krullende staart. Gecombineerd met hun vossengezicht is deze hond een echte charmeur. Ondanks hun kleine formaat heeft dit ras echter veel persoonlijkheid in een klein pakketje. Toch is het een van de populairste kleine hondenras ter wereld.

4 Shiba Inu

shiba inu

Als één van de meest beroemde rassen uit Japan is de Shiba Inu direct herkenbaar voor veel hondenliefhebbers over de hele wereld. Naast hun krullende staart is hun bouw verrassend gespierd. Dit ras is momenteel het meest populaire hondenras in Japan en wordt snel populair over de hele wereld.

5 Chow Chow

chow chow

Hoewel de rimpels het meest kenmerkende kenmerk van de Chow Chow zijn, volgt de korte, krullende staart niet ver achter. Dit Chinese ras is sterk en ongelooflijk wantrouwig tegenover vreemden, wat het een slechte reputatie heeft verdiend in sommige kringen. Met de juiste opleiding en socialisatie vanaf een jonge leeftijd kan dit echter resulteren in een uitstekende metgezel.

6 Fins Spits

Op het eerste gezicht lijkt dit ras misschien op een slanke versie van de Shiba Inu. Hoewel de Finse Spits erg verschilt van zijn Japanse dubbelganger, zijn hun overeenkomsten het resultaat van het feit dat beide Spits achtige honden zijn. Feitelijk is de meerderheid van de honden met krullende staarten gefokt vanuit andere Spits achtige honden!

7 Duitse Spits

Net zoals de Fins Spits lijkt de Duitse Spits op een grotere neef van de Pomeriaan. Sommige organisaties groeperen deze twee rassen samen in één standaard. Hoewel de Duitse Spits niet meer zo populair is, is deze hond gebruikt om veel van onze meest voorkomende Spits achtige rassen van vandaag te ontwikkelen.

8 Akita

akita

De Akita is een andere Japanse pup met een krullende staart boven zijn dichte, gespierde lichaam. Deze hond heeft een intimiderende lucht, vooral met vreemden. Zijn status als beschermende en trouwe metgezel is bijna legendarisch in zijn thuisland. Maar als je alleen bent met zijn geliefden, komt er snel een liefdevolle, affectieve en zelfs speelse kant tevoorschijn.

9 Samojeed

Vaak de “glimlachhond” genoemd, is de Samojeed een opvallend witte ras met een dikke vacht en een gekrulde staart (met zoveel pluis, kan die staart gemakkelijk verloren gaan in al zijn andere vacht!). Laat u niet misleiden door de schoonheid van deze hond, want ze zijn extreem atletisch en geschikt voor alle soorten extreme weersomstandigheden. Hoewel het ras natuurlijk het beste presteert in de kou, is de dubbele jas ook een isolerende laag voor het lichaam tijdens warmer weer.

10 Amerikaanse Eskimohond

Nee, je ziet geen dubbel. En nee, dit is geen kleine Samojeed. Ondanks zijn naam, is de Amerikaanse Eskimohond oorspronkelijk afkomstig uit het Amerikaanse Westen, waar hij met succes optrad in circussen. Hoewel de felwitte jas eruit ziet alsof hij hoort boven de Arctische cirkel, is hij veel meer verwant aan de Duitse Spitz dan aan iets anders.

11 Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is misschien het grootste ras op onze lijst, maar zijn krullende staart is net zo charmant als die van zijn tegenhangers. Deze pluizige reus torent boven de meeste andere honden uit, en sommige van zijn eigenaren. Hoewel het eerder rustig en liefdevol is met zijn familieleden, is het als waakhond intimiderend, onwankelbaar en ronduit angstaanjagend. Deze eigenschap, samen met zijn reusachtige grootte, betekent dat een ervaren trainer een must is bij het opvoeden van deze hond.

Veelgestelde vragen

Hoe noem je een hond met een gekrulde staart?

Een hond met een gekrulde staart wordt meestal een Spits achtige hond genoemd. Algemeen worden deze honden gekenmerkt door een ronde kop en een krullende staart.

Wat betekent het als de hond zijn staart krult?

Het krullen van de staart van een hond is een uiting van vreugde en enthousiasme. Het krullen van de staart is een fysieke uiting van het gevoel dat een hond heeft, meestal als gevolg van positieve emoties zoals blijdschap en verwelkoming. Krullende staarten kunnen ook worden gezien bij honden die een spelletje spelen of met andere honden spelen.

Conclusie

Een waggelende staart van een hond is op veel manieren als muziek voor de oren van de eigenaar. Maar er is niet één type staart in de hondenwereld. Hoewel alle honden charmant zijn op hun eigen manier, zijn veel van de populairste honden honden met een krullende staart.

Herinner je hoe we zeiden dat veel van deze krullende staarthonden een gemeenschappelijke voorouder hebben? Die gemeenschappelijke voorouder zouden de oorspronkelijke Spitz honden zijn. Hoewel sommige honden op onze lijst nog steeds “Spitz” in hun naam hebben, hebben veel anderen hun naam gewijzigd, maar werden ze jaren geleden nog steeds gefokt vanuit deze honden.

Van de Pomeriaan tot de Tibetaanse Mastiff, krullende staarten zijn universeel schattig. Bezit je een van de krullende honden op onze lijst? Is er een ras dat je denkt dat we hebben gemist? Laat ons weten wat je denkt in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie