Mijn hond valt uit naar andere honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Regelmatig word ik gevraagd om te helpen bij gedragsproblemen waarbij de hond uitvalt naar andere honden. De hond wordt al snel bestempeld als “agressief” of “asociaal”. Niets is echter minder waar. Een hond heeft geen keuzes zoals mensen. Mensen reageren in principe rationeel, honden reageren altijd instinctief. Hij kan niet anders. Corrigeren of straffen heeft in mijn ogen nooit zin, maar zeker in dit soort situaties niet.

Mijn hond valt uit naar andere honden, wat moet ik doen? Voordat je überhaupt iets kunt doen zal je eerst grondig moeten onderzoeken waar het probleem vandaan komt, wat is de oorzaak, waarom doet de hond dit? Allereerst moet worden nagegaan of de hond geen medisch probleem heeft wat van invloed kan zijn op het ongewenste gedrag.

Pas als is vastgesteld dat dit niet het geval is, kunnen we verder kijken. Een uitvallende hond is voor jou niet prettig, maar ook de hond voelt zich ook absoluut niet goed bij dit soort acties.

Waarom valt mijn hond uit naar andere honden?

Het levert veel stress en een gevoel van onbehagen op bij de hond. Waarom? De hond is van nature een sociaal dier dat er niet op uit is om “zomaar” gewelddadig te zijn. Er is dus een reden voor zijn gedrag. Hierbij spelen allerlei omstandigheden een belangrijke rol. Een goede algemene socialisatie van de hond is natuurlijk van belang.

De meest belangrijke factor is echter de relatie tussen de hond en de persoon die de lijn vasthoudt. De oorzaak van het probleem ligt meestal niet in het gebeuren op straat, maar thuis, in de vertrouwde omgeving van de hond.

Lees ook: Top 15 keer de beste hypoallergene hondensnacks

Product advies

Kan de hond je daar zien als degene die verantwoordelijk is voor zijn veiligheid? Is dit niet het geval dan vertrekt de hond voor de wandeling al met een gevoel van onveiligheid. Er is niet iemand die hij voor 100% kan vertrouwen en die hem zal beschermen bij eventueel dreigend gevaar. Met andere woorden, de hond zal het zelf moeten oplossen. In mijn praktijk is dit, gecombineerd met een gebrekkige communicatie tussen eigenaar en hond, tot nu toe de meest voorkomende oorzaak bij uitvallende honden.

Hondentraining

Het is dus van groot belang dat de eigenaar leert om zijn hond dat veilige en beschermde gevoel te laten ervaren. In hondentaal wel te verstaan. Professionele begeleiding is in zo’n geval absoluut noodzakelijk.

Goede hondentraining kan je helpen om met de juiste aanpak de relatie tussen jou en jouw hond te verstevigen. Er ontstaat een vertrouwensband waardoor het uitvallen van de hond tot het verleden zal gaan behoren. De wandelingen worden zo voor de jou en de hond weer iets om van te genieten!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie