Honden die goed alleen kunnen zijn: Top 15 bijzondere hondenrassen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 28 maart 2023 door Kimberly

Veel mensen hebben een druk leven waarin ze niet altijd de mogelijkheid hebben om constant thuis te zijn. Toch willen ze wel graag een hond als huisdier. Maar welke hond kan goed alleen zijn? Het is belangrijk om te weten dat honden sociale dieren zijn en graag in contact staan met hun eigenaren en andere honden.

Een hond die veel alleen thuis zit, kan zich snel vervelen, gestrest raken en zelfs destructief gedrag vertonen. Daarom is het belangrijk om een hond te kiezen die goed alleen kan zijn. Er zijn verschillende rassen die bekend staan om hun onafhankelijke karakter en die goed alleen kunnen zijn. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden:

1 Basenji

basenji

De Basenji is een hondenras dat afkomstig is uit Centraal-Afrika en wordt ook wel de “Africana” genoemd. Het ras staat bekend om zijn unieke kenmerken, waaronder het ontbreken van de blaf, zijn intelligentie en zijn onafhankelijke karakter.

Een van de meest opvallende eigenschappen van de Basenji is het feit dat ze niet blaffen zoals de meeste andere hondenrassen. In plaats daarvan maken ze een geluid dat lijkt op jodelen, genaamd “yodel”. Deze eigenschap maakt de Basenji tot een zeer rustige hond en is ideaal voor mensen die in een appartement of flat wonen.

De Basenji is ook bekend om zijn intelligentie. Het ras heeft een sterke wil en is zeer koppig, waardoor ze soms moeilijk te trainen zijn. Toch zijn ze zeer slim en kunnen ze snel nieuwe commando’s leren, zolang de training op de juiste manier wordt gegeven.

Het onafhankelijke karakter van de Basenji maakt hem ook een goede keuze voor mensen die veel van huis zijn. De honden hebben niet veel behoefte aan menselijk gezelschap en kunnen zichzelf prima vermaken. Het is echter nog steeds belangrijk om voldoende aandacht en stimulatie te bieden om te voorkomen dat de hond zich gaat vervelen.

2 Chow Chow

chow chow

De Chow Chow is een hondenras dat oorspronkelijk uit China komt. Het ras staat bekend om zijn opvallende uiterlijk, met zijn dikke vacht, blauwe tong en karakteristieke gezichtsuitdrukking. De Chow Chow heeft een rustig en onafhankelijk karakter, waardoor hij geschikt is voor mensen die niet de hele dag thuis zijn.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Chow Chow is zijn dikke vacht, die bestaat uit twee lagen. De buitenste laag is stug en grof, terwijl de onderlaag zacht en wollig is. De vacht heeft regelmatige verzorging nodig, vooral tijdens de ruiperiode. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen en te kammen om klitten te voorkomen.

De Chow Chow is ook bekend om zijn blauwe tong, die uniek is voor dit ras. Het is niet bekend waarom de tong blauw is, maar het is een kenmerkend aspect van het ras.

3 Whippet

whippet

De Whippet is een ras dat behoort tot de groep van windhonden en is afkomstig uit Engeland. Dit ras staat bekend om zijn slanke en elegante uiterlijk, snelheid en vriendelijke karakter. De Whippet kan goed alleen zijn en is daarom een goede keuze voor mensen die veel van huis zijn.

De Whippet heeft een slank lichaam en is gemiddeld 45 tot 55 cm hoog en weegt tussen de 10 en 15 kg. Ze hebben een korte en glanzende vacht die weinig onderhoud nodig heeft. Het is wel belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen om losse haren te verwijderen.

De Whippet heeft een vriendelijk karakter en kan goed opschieten met andere honden en huisdieren. Ze zijn zeer aanhankelijk en loyaal aan hun eigenaren en vinden het heerlijk om bij hen te zijn. Ze hebben echter geen sterke behoefte aan menselijk gezelschap en kunnen zichzelf prima vermaken.

4 Basset Hound

basset hound

De Basset Hound is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk en bekend staat om zijn lange oren, hangende oogleden en rustige karakter. Dit ras kan goed alleen zijn en is daarom een goede keuze voor mensen die veel van huis zijn.

De Basset Hound heeft een kort, gladde vacht die weinig verzorging nodig heeft. Het ras staat bekend om zijn lange oren en hangende oogleden, die hem een schattig en lief uiterlijk geven. Ze zijn gemiddeld 30-38 cm hoog en wegen tussen de 18 en 27 kg.

De Basset Hound is een rustig ras en is niet erg actief. Ze zijn echter wel in staat om lange wandelingen te maken en genieten van de buitenlucht. Ze hebben niet veel behoefte aan menselijk gezelschap en kunnen zichzelf goed vermaken als ze alleen zijn.

De Basset Hound is ook een zeer vriendelijk ras en staat bekend om zijn aanhankelijke karakter. Ze houden van knuffelen en zijn zeer loyaal aan hun eigenaren. Ze kunnen ook goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

5 Shar Pei

shar pei

De Shar Pei is een hondenras dat oorspronkelijk uit China komt en bekend staat om zijn rimpelige huid en opvallende uiterlijk. Dit ras is erg rustig en kan goed alleen zijn, waardoor het geschikt is voor mensen die veel van huis zijn.

De Shar Pei heeft een kenmerkend uiterlijk, met een rimpelige huid en kleine oren die dicht bij het hoofd liggen. Ze hebben een korte, stugge vacht die weinig verzorging nodig heeft. Het ras is gemiddeld 46 tot 51 cm hoog en weegt tussen de 18 en 29 kg.

De Shar Pei staat bekend om zijn rustige en onafhankelijke karakter. Ze hebben niet veel behoefte aan menselijk gezelschap en kunnen zichzelf prima vermaken als ze alleen zijn. Het is echter belangrijk om ze voldoende beweging te geven en ze regelmatig te socialiseren om ervoor te zorgen dat ze niet te verlegen worden.

Het ras heeft een waaks karakter en kan gereserveerd zijn tegenover vreemden. Ze zijn echter wel loyaal aan hun eigenaren en zullen hen beschermen als dat nodig is. Ze kunnen ook goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn.

6 Boston Terriër

boston terrier

De Boston Terriër is een hondenras dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt en bekend staat om zijn kleine formaat, vriendelijke karakter en energieke persoonlijkheid. Dit ras kan goed alleen zijn en is daarom een goede keuze voor mensen die veel van huis zijn.

De Boston Terriër heeft een korte, gladde vacht die weinig verzorging nodig heeft. Het ras is gemiddeld 38 cm hoog en weegt tussen de 4 en 11 kg. Ze hebben een kenmerkende zwarte of donkerbruine vacht met witte markeringen op hun gezicht, borst en poten.

De Boston Terriër is een energiek ras en houdt van spelen en bewegen. Ze zijn echter ook in staat om zichzelf goed te vermaken als ze alleen zijn en hebben geen sterke behoefte aan menselijk gezelschap. Ze zijn echter wel erg loyaal en genieten van de aandacht van hun eigenaren.

7 Teckel

teckel

De Teckel, ook bekend als de Dashond, is een hondenras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt en bekend staat om zijn lange lichaam en korte benen. Dit ras kan goed alleen zijn en is daarom een goede keuze voor mensen die veel van huis zijn.

De Teckel heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Het ras is gemiddeld 20 cm hoog en weegt tussen de 4 en 9 kg. Ze hebben een kenmerkende lichaamsvorm met korte poten, een lange rug en een brede borstkas.

De Teckel is een intelligent ras en staat bekend om zijn vastberadenheid en eigenzinnige karakter. Ze hebben echter geen sterke behoefte aan menselijk gezelschap en kunnen goed alleen zijn. Het is echter belangrijk om ze voldoende beweging en mentale stimulatie te geven om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

8 Schotse Terriër

schotse terrier

De Schotse Terriër, ook wel de Scottie genoemd, is een hondenras dat oorspronkelijk uit Schotland komt en bekend staat om zijn ruige vacht en vastberaden persoonlijkheid. Dit ras kan goed alleen zijn en is daarom geschikt voor mensen die veel van huis zijn.

De Schotse Terriër heeft een dichte, ruige vacht die regelmatig moet worden verzorgd om klitten en vuil te voorkomen. Het ras is gemiddeld 28 cm hoog en weegt tussen de 8 en 10 kg. Ze hebben een compacte bouw en een kenmerkend hoofd met rechtopstaande oren en een stopneus.

De Schotse Terriër staat bekend om zijn vastberaden en eigenzinnige karakter. Ze hebben een onafhankelijke persoonlijkheid en hebben niet veel behoefte aan menselijk gezelschap. Het is echter belangrijk om ze voldoende beweging en mentale stimulatie te geven om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

9 Goldador

goldador

De Goldador is een relatief nieuw hondenras dat is ontstaan uit een kruising tussen een Golden Retriever en een Labrador Retriever. Dit ras staat bekend om zijn vriendelijke karakter en hoge energieniveau. Ze kunnen goed alleen zijn en zijn daarom geschikt voor mensen die veel van huis zijn.

De Goldador heeft een korte, dichte vacht die regelmatig moet worden verzorgd om klitten en vuil te voorkomen. Het ras kan variëren in grootte, afhankelijk van de grootte van de ouderhonden, maar gemiddeld zijn ze ongeveer 56 cm hoog en wegen ze tussen de 27 en 36 kg. Ze hebben een atletische bouw en een opgewekte uitstraling.

De Goldador staat bekend om zijn vriendelijke, sociale en energieke karakter. Ze zijn loyaal aan hun eigenaren en zijn goede metgezellen voor kinderen en andere huisdieren. Ze hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven, maar kunnen ook goed alleen zijn als ze de kans krijgen om hun energie kwijt te raken.

10 Labradoodle

labradoodle kopen

De Labradoodle is een populaire kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Dit ras staat bekend om zijn vriendelijke karakter en hypoallergene vacht, wat betekent dat het geschikt kan zijn voor mensen met allergieën. De Labradoodle kan goed alleen zijn en is daarom geschikt voor mensen die veel van huis zijn.

De Labradoodle heeft een dikke, zachte vacht die weinig tot geen verharing veroorzaakt. Het ras kan variëren in grootte, afhankelijk van de grootte van de ouderhonden en het type Poedel dat wordt gebruikt bij de kruising. Gemiddeld zijn ze ongeveer 53 cm hoog en wegen ze tussen de 14 en 32 kg. Ze hebben een atletische bouw en een vriendelijke uitstraling.

De Labradoodle staat bekend om zijn vriendelijke, sociale en intelligente karakter. Ze zijn loyaal aan hun eigenaren en zijn goede metgezellen voor kinderen en andere huisdieren. Het ras heeft veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven, maar kan ook goed alleen zijn als ze de kans krijgen om hun energie kwijt te raken.

11 Lhasa Apso

lhasa apso

De Lhasa Apso is een oud hondenras dat afkomstig is uit Tibet. Het ras staat bekend om zijn onafhankelijke karakter en waakzaamheid, maar is ook een uitstekende metgezel voor mensen die veel van huis zijn omdat ze goed alleen kunnen zijn.

De Lhasa Apso heeft een dichte, lange vacht die regelmatig moet worden verzorgd om klitten en vuil te voorkomen. Het ras is klein, ongeveer 25 cm hoog en weegt tussen de 5 en 8 kg. Ze hebben een compacte bouw en een stoïcijnse uitstraling.

De Lhasa Apso staat bekend om zijn onafhankelijke, moedige en alerte karakter. Ze zijn loyaal aan hun eigenaren en kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden. Het ras heeft niet veel beweging nodig, maar heeft wel mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Het ras is gemakkelijk te trainen, maar kan soms koppig zijn. Ze zijn geschikt voor mensen die de tijd en aandacht kunnen besteden aan hun verzorging en die begrijpen dat het ras niet altijd even enthousiast is over nieuwe mensen of situaties.

12 Otterhound

De Otterhound is een hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op otters in Engeland. Het ras staat bekend om zijn onafhankelijke karakter en scherpe neus, maar is ook een uitstekende metgezel voor mensen die veel van huis zijn omdat ze goed alleen kunnen zijn.

De Otterhound heeft een ruwe, dichte vacht die regelmatig moet worden verzorgd om klitten en vuil te voorkomen. Het ras is groot, ongeveer 60 cm hoog en weegt tussen de 29 en 54 kg. Ze hebben een atletische bouw en een zelfverzekerde uitstraling.

De Otterhound staat bekend om zijn onafhankelijke, vastberaden en vriendelijke karakter. Ze zijn loyaal aan hun eigenaren en hebben een goed ontwikkeld jachtinstinct. Het ras heeft veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven, maar kan ook goed alleen zijn als ze voldoende beweging krijgen.

13 Shiba Inu

shiba inu

De Shiba Inu is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Japan. Het ras staat bekend om zijn onafhankelijke karakter en waakzaamheid, maar is ook een uitstekende metgezel voor mensen die veel van huis zijn omdat ze goed alleen kunnen zijn.

De Shiba Inu heeft een dikke, zachte vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten en vuil te voorkomen. Het ras is middelgroot, ongeveer 38 cm hoog en weegt tussen de 6 en 14 kg. Ze hebben een compacte bouw en een alerte uitstraling.

De Shiba Inu staat bekend om zijn onafhankelijke, moedige en trouwe karakter. Ze zijn loyaal aan hun eigenaren en kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden. Het ras heeft veel beweging nodig en mentale stimulatie om gezond en gelukkig te blijven, maar kan ook goed alleen zijn als ze voldoende beweging krijgen.

Het ras is intelligent en leert snel, maar kan soms koppig zijn. Ze zijn geschikt voor mensen die de tijd en aandacht kunnen besteden aan hun verzorging en die begrijpen dat het ras niet altijd even gehoorzaam is.

14 Dwergschnauzer

Dwerg Schnauzer

De Dwergschnauzer is een kleine tot middelgrote hond die oorspronkelijk uit Duitsland komt. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, en ze kunnen goed alleen zijn wanneer dat nodig is.

De Dwergschnauzer heeft een korte, stugge vacht die regelmatig moet worden verzorgd om hem schoon en klitvrij te houden. Het ras is klein tot middelgroot, met een hoogte van ongeveer 30 tot 35 cm en een gewicht van 5 tot 10 kg. Ze hebben een compacte en atletische bouw en een scherp uiterlijk.

De Dwergschnauzer is een aanhankelijke en levendige hond die goed overweg kan met mensen van alle leeftijden. Ze zijn zeer intelligent en hebben een uitstekend geheugen, wat hen helpt snel te leren en te reageren op training. Het ras heeft ook veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Dwergschnauzers kunnen goed alleen zijn als ze voldoende beweging en stimulatie krijgen. Ze zijn ook geschikt voor mensen die in appartementen wonen, omdat ze van nature niet erg actief zijn binnenshuis. Ze zijn ook waaks en beschermend ten opzichte van hun eigenaren, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn.

15 Siberische Husky

siberische husky kopen

De Siberische Husky is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Siberië en bekend staat om zijn prachtige uiterlijk en krachtige lichaamsbouw. Ze kunnen ook goed alleen zijn, maar er zijn wel enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van dit ras als huisdier.

De Siberische Husky heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatig moet worden verzorgd om hem schoon en gezond te houden. Het ras is middelgroot, met een hoogte van ongeveer 50 tot 60 cm en een gewicht van 20 tot 27 kg. Ze hebben een atletische en gespierde bouw en een dichte vacht om zich te beschermen tegen extreme temperaturen.

De Siberische Husky staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn zeer sociaal en gedijen in een omgeving met andere honden en mensen. Het ras is ook zeer intelligent en kan snel leren, maar kan soms koppig zijn in training. Husky’s hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel deze rassen over het algemeen goed alleen kunnen zijn, elke hond individuele behoeften heeft en het belangrijk is om te zorgen voor voldoende stimulatie en interactie met mensen en andere honden.

Als u overweegt om een hond te nemen en u veel van huis bent, overweeg dan om een van deze rassen te kiezen. Maar wees er wel van bewust dat een hond altijd tijd, aandacht en zorg nodig heeft.

Veelgestelde vragen

Kan je een hond 8 uur alleen laten?

Het is niet ideaal om een hond acht uur lang alleen te laten. Honden zijn sociale dieren en hebben aandacht, beweging en interactie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Als een hond te lang alleen wordt gelaten, kan dit leiden tot angst, stress, verveling en andere gedragsproblemen.

Als het niet mogelijk is om iemand in te schakelen om tijdens de dag de hond uit te laten en gezelschap te houden, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de hond te helpen zich beter te voelen. Zorg ervoor dat de hond voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt voordat je weggaat, bijvoorbeeld door hem een flinke wandeling te geven, samen te spelen of hem kauwspeeltjes te geven.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt dan horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie