Honden en de will to please

hond will to please

Honden en de will to please, heb je daar wel eens van gehoord? Wat is dat precies? Bestaan deze honden echt? En zo ja, waarom heeft dan niet iedereen zo’n hond. En zo niet, waarom zeggen we dat dan over bepaalde rassen?

In de betekenis van een hond met een will betekent het: de hond wil zijn baas graag een plezier doen. Graag voor de baas willen werken. Herders en retrievers staan erom bekend. Van origine werken deze honden met de mens samen. Dat is wat wij ‘will to please’ noemen.

Bestaan deze honden echt?

Interessante vraag natuurlijk. Het ligt er ook aan, aan wie je het vraagt. Eigenaren die met hun hond werken zullen er zeker in geloven. De hond doet graag wat voor jou. En met jou. Een gemiddelde teckel-eigenaar zal minder snel geneigd zijn te vinden dat zijn hond een ‘will to please’ heeft. Hij zal eerder vinden dat zijn hond eigenwijs is.

Dat is waarom teckel-eigenaren kiezen voor een teckel en herder-eigenaren kiezen voor een herder. Simpel toch? Sommige hondeneigenaren vinden een eigenwijze hond leuk. Deze zijn dan ook geneigd om hun hond niets aan te leren want dat heeft toch geen zin. Hij doet toch wat hij zelf wil. Toch zijn er ook teckel-eigenaren die wel activiteiten met hun hond ondernemen en een hele gehoorzame hond hebben. Een hond met die altijd voor je aan de slag wil?

Lees ook: Dit zijn de 20 beste hondenmanden
Product advies

Er is hier sprake van een spraakverwarring. Will to please wordt vaak verward met gehoorzaamheid. Als jij jouw hond leert commando’s op te volgen, kun je spreken van een goed getrainde hond. Of een gehoorzame hond. Of een hond met een will. Hij doet het immers allemaal om ons een plezier te doen, toch? Of is hier iets anders aan de hand.

Will to please of trainbaarheid?

De trainbaarheid is de mate waarin een hond gevoelig is voor het aanleren van gedrag. De trainbaarheid van de Duitse herder is hoog, van de Bloedhond laag. Daarom komen Duitse herders meer voor dan Bloedhonden. Maakt dat de Duitse herder een hogere will heeft dan de Bloedhond?

Een hond die goed naar zijn baas luistert heeft in de regel een hoge trainbaarheidsfactor. Of een baas met een enorm doorzettingsvermogen. Er zijn Bullterriërs die hoog scoren op obedience. Maar dat zijn uitzonderingen. Dat maakt de Bullterriër nog steeds geen extreem trainbare hond en ook geeft hem dan niet het stempel ‘will to please’. Het zegt meer over de trainer. Het tegenovergestelde is ook waar. In de ongetrainde Labrador is weinig will to please te ontdekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
hond mee op vakantie

Hond mee op vakantie of niet?

Volgende artikel
hond iets aanleren

Jouw hond iets aanleren