Honden geluiden betekenis: 12 keer verschillende geluiden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Iedereen weet wat een hond betekent als ze grommen of blaffen, en het is geen geheim waarom ze grommen als je die plek achter hun oren krabbelt. Dat zijn verre van de enige geluiden die je hond kan maken, hoewel, en sommige ervan kunnen behoorlijk moeilijk te ontcijferen zijn.

Wat betekent dat rare geblaas geluid dat ze soms maken? Waarom huilen ze? Zijn er nog andere geluiden die een hond maakt – en hoe kun je ze laten stoppen? Hieronder zullen we de gemeenschappelijke geluiden die honden maken verkennen, evenals mogelijke betekenissen achter de geluiden.

Blaffende honden

Blaffen is waarschijnlijk het meest voorkomende geluid dat een hond maakt, en er zijn een verscheidenheid van redenen waarom ze het maken. Daarom is het een van de moeilijkste gedragingen om te beteugelen, omdat je moet begrijpen waarom je hond blaft voordat je ze kan laten stoppen.

Honden zullen blaffen om je te waarschuwen voor gevaar of uit angst, verveling, stress, enz. Niet alle blaffen zijn slecht, echter – ze blaffen ook om je aandacht te trekken of om een ​​ander hond te laten weten dat het tijd is om te spelen.

Als algemene regel is de hoger de toon, hoe meer gestrest de hond is. U moet aandacht besteden aan herhalende, hooggepitchte blaffen, omdat ze aangeven dat uw hond het gevoel heeft dat er iets ernstig verkeerd is.

Eisen blaffen hebben de neiging om lager, scherper en meer aanhoudend te zijn. Ze zullen ook duidelijk gericht zijn op de persoon of het dier waar de hond iets van eist. Speel blaffen, aan de andere kant, klinken vrolijk en luchtig en worden meestal vergezeld door een waggelende staart en een speelgebaar.

geluiden hond betekenis

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenbench

Product advies

Gromgeluiden

In tegenstelling tot blaffen, grommen betekent meestal maar één ding: pas op. Het is de manier van een hond om je te waarschuwen dat ze hun geduld met iets wat je doet aan het verliezen zijn en dat hun volgende stap is om uit te halen.

Hoewel paradoxaal, is het een goede zaak – of in elk geval beter dan het alternatief. Een hond die gromt, geeft je vooruitkennis dat ze niet blij zijn, zodat je je gedrag kunt veranderen voordat je aangevallen wordt.

Er is één uitzondering op de regel “grommen is een slecht teken”. Sommige pup zullen grommen als ze blij zijn, zoals bij het spelen van touwtje trekken. Dit is vooral gebruikelijk bij bully-rassen, en het kan behoorlijk nerveus zijn, omdat het moeilijk is om te weten wanneer je je honden moet laten spelen in plaats van wanneer je ze moet laten stoppen.

Je moet je antwoord afhankelijk maken van de andere gedragsaanduidingen van je hond. Als hun lichaam ontspannen is en er geen andere tekenen van agressie zijn, is waarschijnlijk alles goed. Als ze echter beginnen te snuiven, te knappen, te verstijven of intens naar de andere hond te staren, moet je ze een time-out geven.

Brommende honden

Grommen klinkt bijna identiek aan grommen, maar het heeft een andere betekenis. Veel honden grommen uit plezier, dus je kunt het horen terwijl je ze aait. Sommige grommen ook net voor het blaffen om te spelen.

De enige echte manier om de geluiden uit elkaar te houden, is door context. Als de hond iets leuks doet en geen andere waarschuwingssignalen geeft, is het waarschijnlijk een grom. Als ze echter bloot tanden hebben en hun haar verhogen en zich over het algemeen ongemakkelijk voelen, heb je waarschijnlijk te maken met een grom.

Huilende honden

Huilen is een gedrag dat honden hebben geërfd van hun wolf-voorouders. In het wild huilen wolven om hun roedel te vinden als ze gescheiden zijn of als een sociale functie om een gevoel van saamhorigheid te creëren binnen de groep. Ze zullen vaak samen huilen na een succesvolle jacht, bijvoorbeeld.

Hoewel ze dingen gemeen hebben met hun voorouders, zijn honden geen wolven. Toen ze gedomesticeerd werden, werd er meer nadruk gelegd op het leren van honden om te blaffen, omdat dat gedrag voor mensen nuttiger was omdat het waarschuwde voor indringers.

Moderne honden jagen en doden zelden in roedels en ze huilen niet te huilen om te vieren dat ze de kibble hebben verpletterd die je in hun bak hebt gegoten. Als gevolg hiervan is huilen grotendeels zijn sociale betekenis kwijtgeraakt – maar niet helemaal.

Het feit is dat de meeste honden alleen zullen huilen als ze andere hond geluiden horen huilen of als ze iets horen dat lijkt op een andere hond die hoeft (zoals een sirene of bepaalde muziekinstrumenten). Verloren honden kunnen ook huilen, wat we aannemen dat een teken is dat ze willen worden herenigd met hun gezin.

Honden huilen kan ook een teken zijn van hechtingstoornis, dus als je je hond hoort huilen elke keer als je het huis verlaat, is dat hun manier om te zeggen dat ze willen worden herenigd met hun favoriete roedellid.

Blaasgeluiden

Blazen is vergelijkbaar met huilen, behalve dat het anders klinkt en een heel andere betekenis heeft. Blazen is een activiteit die alleen is gereserveerd voor jachthonden. Het is een eigenschap die in hen is gefokt, omdat het een nuttige manier is om met de mensen in hun jachtpartij te communiceren als ze gescheiden zijn.

Terwijl huilen meestal de vorm aannemen van één lange, uitgesponnen noot, neemt het baying toe in intensiteit naarmate de hond dichter bij hun prooi komt. Dit laat de jager weten dat de hond hun prooi heeft ingesloten en dat ze gewoon wachten tot de mens verschijnt om de klus te klaren.

Bovendien, in tegenstelling tot huilen, is blazen bedoeld om zowel met mensen als met andere honden te communiceren. Het is een opgewonden wail, en het is bedoeld om elke soort in de jachtpartij zo snel mogelijk naar de baying hond te lokken.

Janken

Janken is een plotselinge, hoge kreet die aangeeft dat de hond iets pijnlijks heeft ervaren. Janken is meestal het gevolg van een specifieke actie in plaats van een bron van chronische pijn.

Bijvoorbeeld, een hond zal niet janken vanwege artritis in hun rug, maar ze kunnen wel janken als ze iets doen dat plotseling die pijn verergert. Ze zullen ook janken op het moment dat een verwonding optreedt, zoals een pijnlijke poot, maar ze zullen waarschijnlijk niet blijven janken na dat.

Zo moeilijk als het is om naar te luisteren, kan janken nuttig zijn om de oorzaak of locatie van een verwonding van de hond te bepalen. Veel dierenartsen zullen de lichaam van de hond palperen totdat het dier jankt; dit helpt hen om precies te weten te komen waar het probleem zit.

Honden kunnen ook janken tijdens het spelen om aan de andere pup aan te geven dat ze te ruw geworden zijn. Dit is een belangrijk sociaal signaal, en als de te enthousiaste hond niet onmiddellijk afziet, moet je een professionele trainer of gedragswetenschapper inschakelen.

hond jankt betekenis

Huilen en jammeren

Huilen gaat vaak gepaard met janken. Veel honden zullen janken op het moment dat er een verwonding optreedt, dan overschakelen naar huilen om hun voortdurende pijn aan te geven. Ze kunnen ook huilen als ze pijn hebben vanwege ziekte.

Honden zullen echter ook huilen om redenen die niets te maken hebben met fysiek ongemak. Veel huilen als ze bang of ongerust zijn, en het is geen ongebruikelijk geluid in een dierenartsenpraktijk.

Sommige honden huilen omdat ze zich vervelen of om je aandacht te krijgen. Een hond kan je een speeltje brengen en dan beginnen te huilen als je niet meteen begint met spelen; dit gedrag is niet anders dan het gejengel van een kind.

De enige manier om een pijnlijk huilen te onderscheiden van een verveeld of angstig huilen is de context. Als uw hond net heeft gegild of andere tekenen van ongemak vertoont, is het huilen waarschijnlijk te wijten aan fysieke pijn.

Als u echter in een onbekende situatie bent of als uw hond andere aandachtszoekende tekenen vertoont, is het huilen waarschijnlijk het gevolg van (echte of verbeelde) emotionele stress.

Grommen en zuchten

Zuchten en grommen zijn vergelijkbaar met dezelfde gedragingen die door mensen worden vertoond. Honden zullen zuchten om tevredenheid of ontevredenheid te uiten, en u zult afhankelijk zijn van contextclues om te bepalen welke wordt verzonden op dat moment.

Veel honden zullen zuchten als ze zich nestelen in hun favoriete slaapplek voor een dutje. Ze zullen waarschijnlijk ook een zucht van tevredenheid laten als ze zich oprollen naast je en je begint met aaien. Dit betekent dat het leven goed is en je moet doorgaan met wat je aan het doen bent.

Als uw hond echter zucht en op de vloer instort omdat u heeft gezegd dat u te druk bent om te spelen, is dit waarschijnlijk vanwege frustratie. Het is een verwend, koppig gedrag – en het is ook best schattig.

Hoesten

Hoesten is één van de meest complexe geluiden die uw hond kan maken. Het kan de manier zijn waarop je hond kiest om stress te verlichten, of het kan het teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem.

Sommige honden hoesten door allergieën, dus als het een seizoensgebonden ding lijkt te zijn, kunt u het gewoon wachten of uw dierenarts om hulp vragen. Uw hond kan ook hoesten omdat ze water hebben gedronken en het verkeerd is ingeslikt, of omdat er iets in hun keel zit.

U moet bezorgd zijn als de hoest langer duurt dan een week of wordt vergezeld door koorts of als uw hond weigert te eten. Het is ook een zorg als uw hond er meer lethargisch dan normaal uitziet of als de hoest slechts één van de vele symptomen is.

Er zijn heel wat ziekten die hoesten kunnen veroorzaken, maar hieronder staat een gedeeltelijke lijst. U zult opmerken dat veel hiervan erg intens zijn, wat onderstreept hoe serieus je dit specifieke geluid moet nemen:

Hart ziekte
Hondenkennelhoest
Griep
Waterpokken
Longkanker
Hartwormen
Schimmelinfecties

Snurkgeluiden

Net zoals bij mensen, duidt snurken erop dat je hond echt geniet van hun slaap. Maar net zoals bij mensen, kan snurken ook het teken zijn van iets ernstigers.

Sommige honden snurken meer dan anderen. Brachycefale rassen zoals bulldogs en boxers zijn beroemde snurkmachines, omdat ze het moeilijk vinden om te ademen onder de beste omstandigheden.

Sommige honden zullen alleen snurken in een bepaalde positie of als hun allergieën actief zijn. Maar als het snurken plotseling veel luider of vaker wordt, wil je misschien met je dierenarts praten.

Snurken kan betekenen dat je hond lijdt aan slaapapneu of hypothyreoïdie of gewoon te dik is. Het kan ook betekenen dat ze een geïnfecteerde tand hebben die hun neusgangen blokkeert. In ieder geval is het de moeite waard om je dierenarts te laten kijken om ernstige problemen uit te sluiten.

Omgekeerd niezen bij honden

Niezen is gemakkelijk herkenbaar en meestal onschuldig, tenzij het vergezeld gaat van andere symptomen. Omgekeerd niezen is echter iets heel anders.

De officiële naam voor omgekeerd niezen is “paroxysmale ademhaling” en het gebeurt wanneer honden lucht door hun neus trekken en die vervolgens weer uitdrukken. Het maakt een vreemd snorrend geluid, alsof je hond probeert door een normale nies heen te komen.

Sommige honden zijn gevoeliger voor paroxysmale ademhaling dan anderen, en het kan worden veroorzaakt door omgevingsomstandigheden zoals huismijt, pollen of rook. Rassen met lange neuzen zijn gevoeliger voor de aandoening dan anderen. Omgekeerd niezen is meestal onschuldig, maar als het te ver gaat, kan je dierenarts medicatie voorschrijven om de symptomen te verminderen.

Geloven het of niet, honden lachen precies zoals wij. Het klinkt niet precies hetzelfde, maar het heeft een vergelijkbare effect op het dier. Hondenlachen wordt ook wel “speelplas” genoemd, en het is een huh-huh-huh geluid dat ze maken als ze extra blij zijn. Dit werd ontdekt door dierenonderzoeker Patricia Simonet, die ontdekte dat speelplas een andere frequentie heeft dan normale plas.

Maar niet alleen dat, het geluid lijkt ook een inspirerend effect te hebben op honden, zelfs als ze niet bij de grap betrokken zijn. Het afspelen van geluiden van honden die grommen of andere geluiden leverde geen enkele reactie op.

Als je de hondenlach kunt herkennen of nabootsen, kun je de speelsessies met je hond naar een hoger niveau tillen. Zoals het eruit ziet, is lachen echt besmettelijk – ongeacht welke soort je ook bent.

Conclusie

Honden zijn in staat tot een breed scala aan vocalisaties, en elke lijkt een specifieke betekenis te hebben. We hebben nog niet alle betekenissen geleerd, maar het is fascinerend om te leren over alle manieren waarop onze pups proberen met ons te communiceren. Je hond maakt misschien niet elk geluid op deze lijst, maar als je genoeg tijd doorbrengt met jouw honden, hoor je ze vroeg of laat allemaal.

Veelgestelde vragen

Welke geluiden maken honden als ze blij zijn?

Honden communiceren plezier, geluk, opwinding en affiliatie door middel van hun vocalisaties. De meest voorkomende klanken van plezier zijn gekreun en zuchten, hoewel honden ook gefluit en gegrom gebruiken om geluk te communiceren. Bij puppy’s is zuchten een erg gebruikelijk en zijn tekenen van tevredenheid.

Welke geluiden zijn rustgevend voor honden?

De geluiden van de natuur, zoals het ruisen van bomen in de wind, het ruisen van de zee of het geluid van regen.
De geluiden van een klassieke muziek
Het geluid van een ritmische klok
Zachte, rustige stemmen
Muziek met lage tonen en rustige instrumentale melodieën
Geluiden van een jacuzzi of bubbelbad

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over de betekenis van honden geluiden, hopelijk weet je nu iets meer over dit leuke onderwerp! Mocht je nog vragen hebben dan kun je deze hieronder kwijt!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie