Honden met blauwe ogen: Top 15 populaire hondenrassen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 28 maart 2023 door Kimberly

Honden met blauwe ogen zijn fascinerend en hebben een speciale aantrekkingskracht op veel mensen. Hoewel blauwe ogen bij honden niet zo vaak voorkomen als bij sommige andere diersoorten, zijn ze toch een opvallende eigenschap die bepaalde rassen uniek maakt. In dit artikel zullen we de oorsprong van blauwe ogen bij honden onderzoeken en enkele rassen bespreken die bekend staan om hun heldere blauwe ogen.

De oorsprong van blauwe ogen bij honden is genetisch bepaald. Het is een recessief gen, wat betekent dat beide ouders het gen moeten dragen om het door te geven aan hun nakomelingen. Het gen dat verantwoordelijk is voor blauwe ogen bij honden wordt het merle-gen genoemd.

Dit gen veroorzaakt niet alleen blauwe ogen, maar ook een marmerachtig patroon op de vacht en soms ook doofheid of andere gehoorproblemen. Om deze reden wordt het merle-gen in sommige fokkerskringen als controversieel beschouwd.

De 15 populaire honden met blauwe ogen

Laten we snel beginnen met de lijst met populaire honden die schattige blauwe ogen hebben! Hieronder zie je de top 15 meest populaire honden. Ken jij ze allemaal? Er zijn er uiteraard nog veel meer dan de lijst hieronder, maar hopelijk geeft het je een goed beeld.. Het kan ook zijn dat de honden die je hieronder ziet in andere kleuren kunnen voorkomen.

1 Australische Veedrijvershond

Australian Cattle Dog

De Australische veedrijvershond, ook bekend als de Australian Cattle Dog, is een middelgrote herdershond die afkomstig is uit de Verenigde Staten en niet, zoals de naam suggereert, uit Australië. De hond werd gefokt om vee te drijven op boerderijen in het Amerikaanse Westen en wordt nu gewaardeerd als een veelzijdige en intelligente gezelschapshond.

De Australische veedrijvershond is een atletische en energieke hond met een dubbele vacht die kan variëren in kleur en patroon. De vacht kan zwart, blauw, rood of roodachtig bruin zijn en kan een witte of bruine aftekening hebben. De vacht is dik en waterafstotend, wat de hond beschermt tegen de elementen.

De Australische veedrijvershond is intelligent en leergierig en heeft een sterke werkethiek. Deze honden zijn gefokt om te werken en zijn het gelukkigst als ze een taak hebben om te volbrengen. Ze zijn uitstekende werkhonden en worden vaak gebruikt als veedrijvers, therapiehonden, diensthonden en in de gehoorzaamheidssport. Ze zijn ook geweldige gezelschapshonden voor gezinnen die actief zijn en van buitenactiviteiten houden.

2 Alaskan Klee Kai

alaskan klee kai

De Alaskan Klee Kai is een relatief nieuw hondenras dat lijkt op een kleine versie van de Siberische husky. De naam “Klee Kai” is afgeleid van het woord “klein” in het Inupiaq dialect van Alaska. Het ras is gefokt om te lijken op de Siberische husky, maar dan in een kleiner formaat.

De Alaskan Klee Kai is een compacte, atletische hond met een dichte, pluizige vacht die kan variëren van zwart, wit, grijs of rood. De vacht heeft regelmatig onderhoud nodig om klitten en vilt te voorkomen. De ogen van de Klee Kai zijn vaak blauw of bruin en kunnen soms heterochromatisch zijn, wat betekent dat de hond twee verschillende kleuren ogen heeft.

De Alaskan Klee Kai is een intelligente, energieke hond die graag bezig is en uitdagingen nodig heeft om zijn geest te stimuleren. Ze zijn waakzaam en hebben de neiging om te blaffen om hun eigenaren te waarschuwen voor indringers of andere ongebruikelijke situaties. Ze zijn vaak gereserveerd naar vreemden, maar zijn loyaal en aanhankelijk naar hun gezin.

3 Australische herder

australische herder hond

De Australische herder, ook bekend als de Aussie of Australian Shepherd, is een middelgroot ras van herdershonden dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Verenigde Staten en niet uit Australië, zoals de naam doet vermoeden. Deze slimme en energieke honden zijn gefokt om vee te drijven en te hoeden op boerderijen en worden nu gewaardeerd als veelzijdige en liefdevolle huisdieren.

Australische herders hebben een unieke en prachtige vacht. Het kan verschillende kleuren hebben, zoals zwart, blauw merle, rood en rood merle, en kan witte en bruine aftekeningen hebben. Hun vacht is dik en waterafstotend, waardoor de hond goed beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden. De honden hebben doorgaans ook opvallende ogen, vaak blauw of amberkleurig.

De Australische herder is een intelligent en leergierig ras dat bekend staat om zijn sterke werkethiek. Deze honden zijn van nature actief en gedijen het best bij een eigenaar die bereid is om ze veel beweging en mentale stimulatie te geven.

Australische herders zijn uitstekende werkhonden en worden vaak gebruikt in dienstverlenende beroepen zoals hulphond, politiehond en als zoek- en reddingshond. Ze kunnen ook een geweldige metgezel zijn voor mensen die een actieve levensstijl hebben en graag buitenactiviteiten ondernemen.

4 Border Collie

border collie

De Border Collie is een van de meest intelligente hondenrassen ter wereld en wordt vaak beschouwd als de ultieme herdershond. Dit ras is afkomstig uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland, waar het oorspronkelijk werd gefokt voor het hoeden van schapen en vee. Tegenwoordig wordt de Border Collie gewaardeerd als atletische, energieke en intelligente gezelschapshond.

Border Collies zijn over het algemeen middelgrote honden met een opvallend uiterlijk. Ze hebben meestal een dikke vacht die kan variëren van zwart en wit tot verschillende tinten van bruin en rood. Hun ogen zijn meestal amandelvormig en kunnen verschillende kleuren hebben, zoals bruin, blauw of amber. Veel Border Collies hebben ook de zogenaamde “stare”, waarbij ze hun ogen op een intense manier op hun prooi richten.

De Border Collie is een zeer actieve hond en heeft veel beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Deze honden hebben een hoge energie en kunnen urenlang achter elkaar spelen en rennen. Ze zijn ook zeer intelligent en leergierig, waardoor ze zeer geschikt zijn voor verschillende hondensporten, zoals behendigheid en flyball.

5 Teckel

teckel

De Teckel, ook bekend als de Dashond, is een ras van kleine honden die oorspronkelijk uit Duitsland komen. Ze staan bekend om hun lange, slanke lichaam en korte benen, waardoor ze vaak worden omschreven als “worsthonden”. Teckels worden vaak gezien als gezelschapshonden, maar werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op dassen.

Er zijn drie verschillende soorten Teckels, gebaseerd op hun vachttype: de kortharige, de langharige en de ruwharige Teckel. Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken, maar ze delen allemaal hetzelfde lichaamstype en dezelfde schattige uitstraling. Teckels kunnen in verschillende kleuren voorkomen, waaronder zwart, chocoladebruin, rood en crème.

Teckels hebben een levendig en speels karakter, maar kunnen ook wat koppig zijn. Ze zijn intelligente honden en kunnen goed getraind worden met de juiste motivatie en beloning. Teckels hebben ook veel beweging nodig, ondanks hun kleine formaat, en genieten van wandelingen en speeltijd in de tuin. Ze zijn vaak alert en kunnen goed waarschuwen als er bezoek komt.

6 Cardigan Welsh Corgi

corgi blauwe ogen

De Cardigan Welsh Corgi, ook wel bekend als de Cardigan Corgi, is een ras van honden dat zijn oorsprong vindt in Wales. Het is een relatief kleine hond met korte poten en een lange rug. De Cardigan Corgi staat bekend om zijn intelligente, actieve en aanhankelijke karakter en wordt vaak beschouwd als een perfecte gezinshond.

De Cardigan Corgi heeft een dikke, weerbestendige vacht die vaak in verschillende kleuren voorkomt, waaronder rood, zwart, sabel en blauw merle. Ze hebben ook opvallende witte markeringen op hun borst, nek, gezicht en poten. De ogen van de Cardigan Corgi zijn vaak donker en rond, wat hun aandoenlijke uitstraling versterkt.

Als herdershond heeft de Cardigan Corgi een hoog energieniveau en vereist hij veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze zijn uitzonderlijk intelligent en gemakkelijk te trainen, wat hen geschikt maakt voor hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining.

7 Amerikaanse Luipaardhond

amerikaanse luipaardhond blauwe ogen

De Amerikaanse Luipaardhond, ook bekend als de Catahoula Leopard Dog, is een ras van werkhonden dat zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten, met name in de staat Louisiana. Het ras werd ontwikkeld als een jachthond en veedrijver en staat bekend om zijn krachtige bouw, intelligentie en hoge energieniveau.

De Amerikaanse Luipaardhond heeft een korte tot middellange vacht die vaak in unieke patronen voorkomt, waaronder gevlekt, gemarmerd en gestroomd. Hun ogen zijn vaak blauw, amber of groen en soms zelfs gespikkeld of marmerachtig. Ze hebben sterke, gespierde poten en een krachtige lichaamsbouw die hen in staat stelt om te werken in ruwe en uitdagende omstandigheden.

De Amerikaanse Luipaardhond is een zeer intelligente hond met een hoge mate van trainbaarheid. Ze zijn zeer actief en vereisen veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Dit ras is geschikt voor een ervaren eigenaar die in staat is om hun hoge energieniveau te kanaliseren en hen regelmatig kan trainen en stimuleren.

8 Dalmatiër

dalmatier

De Dalmatiër is een ras van middelgrote honden met een kenmerkend uiterlijk van een witte vacht bedekt met zwarte of leverkleurige vlekken. De oorsprong van dit ras is niet helemaal duidelijk, maar het wordt verondersteld te zijn ontstaan in de regio Dalmatië in Kroatië en heeft zich sindsdien over de hele wereld verspreid.

Dalmatiërs zijn slanke, atletische honden met korte, glanzende vachten. Hun vlekken variëren van kleine stippen tot grote vlekken, en elke hond heeft een uniek patroon. Dalmatiërs hebben ook kenmerkende oren die rechtop staan en donker zijn aan de basis. Hun ogen zijn meestal donkerbruin, hoewel sommige honden lichtbruine of blauwe ogen kunnen hebben.

Dalmatiërs staan bekend om hun energieke en levendige persoonlijkheid. Ze zijn intelligent, alert en hebben een hoog energieniveau. Dalmatiërs hebben veel lichaamsbeweging nodig en zijn geschikt voor actieve families die hen dagelijks kunnen uitlaten en fysiek kunnen uitdagen. Vanwege hun intelligentie en hoge trainbaarheid zijn Dalmatiërs ook geschikt voor hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining.

9 Duitse Dog

duitse dog

De Duitse Dog, ook wel bekend als de Deense Dog, is een groot ras van honden dat zijn oorsprong vindt in Duitsland en Denemarken. Dit ras staat bekend om zijn indrukwekkende formaat, krachtige bouw en rustige karakter.

Duitse Doggen zijn er in verschillende kleuren, waaronder zwart, blauw, fawn, gestroomd en harlekijn (een mix van witte en zwarte vlekken). Ze hebben een korte, dichte vacht die weinig verzorging vereist. Hun ogen zijn meestal donkerbruin, hoewel sommige honden blauwe ogen kunnen hebben.

Vanwege hun indrukwekkende formaat en krachtige bouw hebben Duitse Doggen veel ruimte nodig om te bewegen en te spelen. Ze zijn ook aanhankelijke honden die graag bij hun gezin zijn. Ondanks hun grootte zijn ze vaak rustig en zachtaardig in huis en worden ze beschouwd als uitstekende gezinshonden.

10 Pitbull

pitbull

De Pitbull is een ras van middelgrote tot grote honden, oorspronkelijk ontwikkeld voor stierengevechten en andere vormen van hondengevechten. Hoewel dit ras in sommige landen verboden is vanwege hun geschiedenis in gevechten, worden Pitbulls in andere landen beschouwd als liefdevolle en trouwe huisdieren.

Pitbulls hebben een korte, gladde vacht die er in verschillende kleuren kan zijn, waaronder zwart, blauw, rood, bruin en wit. Hun oren kunnen rechtop staan of hangen, en hun ogen zijn meestal donkerbruin. Ze hebben een gespierd lichaam en een sterke kaak.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de opvoeding en socialisatie van een Pitbull van cruciaal belang zijn voor hun gedrag en temperament. Wanneer goed getraind en gesocialiseerd, kunnen Pitbulls liefdevolle, loyale en gehoorzame huisdieren zijn. Ze staan bekend om hun hoge energieniveau en atletische vaardigheden, waardoor ze geschikt zijn voor eigenaren die actief zijn en tijd hebben om hun hond dagelijks uit te laten en te trainen.

11 Shetland Sheepdog

shetland sheepdog blauwe ogen

De Shetland Sheepdog, ook bekend als de Sheltie, is een middelgroot ras van honden dat zijn oorsprong vindt op de Shetland-eilanden in Schotland. Dit ras staat bekend om zijn elegante verschijning en scherpe intelligentie, en is geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Shelties hebben een dikke, dichte vacht die er in verschillende kleuren kan zijn, waaronder zwart, blauw, sable en tricolor. Ze hebben een fijne botstructuur en een elegant lichaam, met een scherpe, alerte blik in hun donkere ogen.

Vanwege hun slimheid en wendbaarheid zijn Shelties uitstekende honden voor hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining. Ze zijn ook trouwe en toegewijde huisdieren, en staan bekend om hun hoge mate van gehoorzaamheid en trainbaarheid.

12 Old English Sheepdog

old english sheepdog

De Old English Sheepdog is een groot ras van honden dat zijn oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk. Dit ras staat bekend om zijn dikke, dichte vacht en opvallende uiterlijk, met name de lange, hangende vacht die hun ogen kan bedekken.

Old English Sheepdogs hebben een dikke, wollige vacht die er in verschillende kleuren kan zijn, waaronder grijs, blauw, zwart en wit. Ze hebben een brede kop en een sterke kaak, en hun ogen zijn meestal donkerbruin en bedekt met hun lange vacht.

Vanwege hun grote omvang en hoge energieniveau hebben Old English Sheepdogs veel ruimte nodig om te bewegen en te spelen. Ze zijn aanhankelijke honden die graag bij hun gezin zijn, en staan bekend om hun zachtaardige en vriendelijke persoonlijkheid. Ze zijn vaak geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

13 Weimaraner

weimaraner

De Weimaraner is een middelgroot ras van honden dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Dit ras staat bekend om zijn atletische bouw, snelheid en uithoudingsvermogen, en wordt vaak gebruikt als jachthond of als gezelschapshond.

Weimaraners hebben een korte, glanzende vacht die er in verschillende kleuren kan zijn, waaronder grijs, zilver en blauw. Ze hebben een slanke, gestroomlijnde bouw en staan bekend om hun scherpe, alerte blik in hun lichtgekleurde ogen.

Vanwege hun intelligentie en energieniveau zijn Weimaraners uitstekende honden voor hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining. Ze hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven, en hebben de neiging destructief gedrag te vertonen als ze zich vervelen of niet genoeg beweging krijgen.

Weimaraners zijn aanhankelijke honden die graag bij hun gezin zijn, maar hebben wel veel aandacht en training nodig om gehoorzaam en goed opgevoed te zijn. Ze kunnen soms eigenwijs en koppig zijn, dus het is belangrijk om een consistent trainingsprogramma te volgen om het beste resultaat te behalen.

14 Siberische husky

siberische husky karakter

De Siberische Husky is een middelgroot ras van honden dat zijn oorsprong vindt in Noordoost-Azië. Dit ras staat bekend om zijn dikke vacht, blauwe of bruine ogen en opvallende uiterlijk, waardoor het een populaire keuze is als sledehond, maar ook als gezelschapshond.

Siberische Husky’s hebben een dikke, dubbele vacht die hen beschermt tegen de kou, en hun vacht kan in verschillende kleuren zijn, waaronder zwart, wit, grijs en bruin. Ze hebben een gestroomlijnde bouw en hebben blauwe of bruine ogen, hoewel sommige individuen heterochromie kunnen hebben (twee verschillende kleuren ogen).

Vanwege hun geschiedenis als sledehonden, zijn Siberische Husky’s zeer energieke honden die veel beweging en mentale stimulatie nodig hebben. Ze zijn ook zeer sociaal en hechten zich sterk aan hun eigenaren, maar kunnen enigszins gereserveerd zijn tegenover vreemden. Dit ras is vaak niet geschikt voor onervaren eigenaren, omdat ze een consequente training en socialisatie nodig hebben om goed opgevoed te zijn.

15 Boxer

boxer blauwe ogen

Tot slot kunnen ook Boxers blauwe ogen hebben. De Boxer is een middelgroot hondenras dat afkomstig is uit Duitsland. Boxers staan bekend om hun atletische bouw, sterke kaken en levendige persoonlijkheid. Ze zijn aanhankelijke en loyale gezinshonden die graag tijd doorbrengen met hun eigenaren.

Boxers hebben een korte, glanzende vacht die vaak in de kleuren geel, gestroomd of brindle voorkomt. Ze hebben een brede en vierkante kop met een sterke kaak en een donkere, alerte uitdrukking. Boxers hebben ook meestal een korte staart en rechtopstaande oren.

Vanwege hun intelligentie, atletische vermogen en vriendelijke persoonlijkheid zijn Boxers zeer geschikt als familiehond. Ze hebben echter wel voldoende beweging en mentale stimulatie nodig om zich gelukkig en gezond te voelen. Boxers zijn ook zeer loyaal aan hun eigenaren en kunnen beschermend zijn, wat ze een goede keuze maakt voor een waakhond.

Zoals je kunt zien zijn er verschillende rassen die bekend staan om hun blauwe ogen. Eén daarvan is de Siberische husky, een middelgrote sledehond uit Siberië. De meeste Siberische husky’s hebben blauwe ogen, maar sommige hebben ook bruine of heterochromatische ogen (twee verschillende kleuren). Het is een van de kenmerken die deze hond uniek maken en populair bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Veelgestelde vragen

Waarom hebben sommige honden blauwe ogen?

Sommige honden hebben blauwe ogen vanwege genetische factoren. Het gen dat verantwoordelijk is voor het produceren van pigment in de iris van het oog wordt het “O-gen” genoemd. Honden met twee kopieën van het recessieve allel van het O-gen (o/o) hebben vaak blauwe ogen, terwijl honden met een of twee kopieën van het dominante allel van het O-gen (O/O of O/o) meestal bruine ogen hebben.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle hondenrassen blauwe ogen hebben en dat niet alle individuen binnen een ras blauwe ogen hebben, zelfs als ze genetisch aanleg hebben voor blauwe ogen. Sommige rassen, zoals de Siberische Husky en de Australische herder, staan ​​bekend om hun blauwe ogen, terwijl bij andere rassen het voorkomen van blauwe ogen minder gebruikelijk is.

Blauwe ogen bij honden kunnen ook gepaard gaan met andere fysieke kenmerken, zoals een witte vacht of gedeeltelijk witte vacht, en soms kunnen deze kenmerken gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Bij sommige hondenrassen kan het hebben van blauwe ogen ook gepaard gaan met gehoorproblemen, dus het is belangrijk om bij het kopen van een hond rekening te houden met deze mogelijke gezondheidsrisico’s.

Hoe lang blijven puppy ogen blauw?

De oogkleur van een puppy verandert meestal naarmate hij ouder wordt. Bij sommige rassen kunnen de ogen al na een paar weken van kleur veranderen, terwijl bij andere rassen de oogkleur enkele maanden kan blijven veranderen.

Puppy’s worden vaak geboren met blauwe ogen, maar naarmate ze ouder worden, kan de oogkleur veranderen naar bruin, groen of een andere kleur. Dit komt omdat de hoeveelheid melanine in de iris toeneemt naarmate de pup ouder wordt. Melanine is het pigment dat kleur geeft aan de ogen, huid en vacht van een hond.

Over het algemeen veranderen de ogen van een puppy van kleur tussen de leeftijd van 6 en 16 weken. Bij sommige rassen, zoals de Siberische Husky, kunnen de ogen langer blauw blijven, tot de leeftijd van enkele maanden.
Het is belangrijk op te merken dat de verandering van de oogkleur van een puppy niet altijd voorspelbaar is.

Soms kan een puppy oogkleur hebben die niet overeenkomt met de kleur van de ouders, of kan de oogkleur in de loop van de tijd nog steeds enigszins veranderen, zelfs nadat de pup volwassen is geworden.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt dan horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie