Hondenluik kopen? Alle hondenluiken online

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Een hondenluik is een opening voor jouw hond, zodat hij zelf naar buiten kan wanneer hij of zij dat wil. Deze zie je vaak als luik of als een normale deur. In dit artikel ga ik je alles vertellen over het beste hondenluik, en welke je het beste kunt kopen.

Tijdens ons onderzoek naar het beste hondenluik kijken we naar een aantal punten, denk hierbij aan de prijs- kwaliteitsverhouding, de voor- en nadelen en natuurlijk de mening van anderen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze dan gerust in de reacties onderaan deze pagina! Let op: Van de meeste onderstaande producten zijn er meerdere maten of kleuren beschikbaar, klik op de button “controleer prijs” om naar het artikel te gaan. Veel plezier met lezen!

Het beste hondenluik

Onze vijf favoriete hondenluiken

Ik hoop dat je na het bekijken van de bovenstaande producten een goede keuze hebt kunnen maken! Wil je toch nog even verder kijken of meer lezen over het gebruik van dit product? Bekijk hieronder onze vijf favorieten! Deze luiken voor honden hebben zich inmiddels al ruimschoots bewezen, en zijn het overwegen waard!

Petsafe 660 Hondenluik

Op de eerste plaats in onze top vijf staat de Petsafe 660 die is ontworpen voor grote honden. Dit product wordt beoordeeld met een 4,8 van de maximaal 5 sterren op basis van 24 reviews op Bol.com.

Dit luik is geschikt voor middel- tot grote honden tot 100 kilo met een schouderbreedte tot 35 centimeter. Het is een stevig luik die gemaakt is van een aluminium frame die dankzij het paneel volledig af te sluiten is.

Staywell 640 Hondenluik

De tweede plaats is voor het hondenluik van Staywell. Deze wordt beoordeeld met een 4,5 van de maximaal 5 sterren op basis van 35 reviews op Bol.com. Dit luik is geschikt voor honden tot ongeveer 50 kilo, en een schouderbreedte tot 25 centimeter.

Dit hondenluik heeft als voordeel dat het goed op z’n plaats terug valt, en deze wordt vergrendeld door middel van diverse magneten. Zoek je een luik dat nog beter afsluit? Dan is onze derde favoriet wellicht iets voor jouw!

Petsafe Hondenluik 775

Het derde product is ook van Petsafe en is speciaal ontworpen om perfect aan te sluiten op donkere en bruine deuren. Deze wordt beoordeeld met een 4,7 van de maximaal 5 sterren op basis 9 reviews op Bol.com. Het leuke van dit hondenluik is dat deze aan beide kanten gebruikt kan worden.

De hond kan dus van binnen naar buiten, en andersom! Dit model is goedkoper dan de bovenstaande, dit omdat deze gemaakt is van plastic. De prijs is dan wel weer zeer gunstig!

Petsafe 760 Hondenluik

Het goedkoopste hondenluik van Petsafe is het model 760. Deze wordt beoordeeld met een 4,2 van de maximaal 5 sterren op basis van 41 reviews op Bol.com. Het is dan ook één van de hardlopers! Deze deur is geschikt voor alle honden tot ongeveer 45 kilo.

Ook dit hondenluik kan van binnen naar buiten, en andersom gebruikt worden. Als je het luik niet gebruikt dan kan je de gemakkelijk afsluiten via het sluitingspaneel.

Trixie 2-Weg Hondenluik Wit

We sluiten onze top vijf favorieten af met het hondenluik van Trixie. Deze wordt beoordeeld met een 4,6 van de maximaal 5 sterren op basis van 12 reviews op Bol.com. Dit luik is geschikt voor de middelgrote honden met een maximale schouderbreedte van 20 centimeter.

De klep is van voorzien van een geluidsarme sluiting, dit heeft als voordeel dat je niet ieder keer een geluidje hoort wanneer jouw hond door het luik gaat. Ook is deze volledig af te sluiten met het bijgeleverde metalen paneel.

Ik hoop dat je na het zien van de bovenstaande hondenluiken een goede keuze hebt kunnen maken! Als dat niet zo is, of je wilt gewoon meer weten over het honden luik, lees dan snel verder. Zit het juiste model er niet tussen? Bekijk dan de website van Bol.com, daar hebben ze de keuze uit 112 verschillende soorten luiken!

beste hondenluik

Wat is een hondenluik?

Inmiddels heb je na het zien van de producten hierboven vast wel een goed beeld bij wat een hondenluik is. Als dat nog niet het geval is leg ik het je hieronder graag uit!

Het hondenluik wordt ook weleens een honden deur genoemd, het is een soort deurtje in de normale deur waar jouw hond doorheen kan. Vaak worden deze producten bij de achterdeur geplaatst. Op die manier kan jouw hond zelfstandig naar binnen- en naar buiten.

Dit is het eigenlijk! Vanwege het grote aanbod kan het uitkiezen van het beste hondenluik lastig zijn. Dit komt dat je uit veel verschillende soorten, merken, modellen en materialen kan kiezen. Ik hoop dat ik je in dit artikel al een heel eind in de goede richting heb geholpen!

In de volgende alinea vertel ik je graag meer over deze leuke producten. Waar je bijvoorbeeld op moet letten, waar je rekening mee moet houden, en waarom het een goed idee is om er eentje te kopen.

Waarom moet je een hondenluik kopen?

Je weet nu wat een luik of deur voor honden is, en welke producten tot onze favorieten behoren. Daarna is het goed om naar de redenen te kijken waarom je er eentje zou moeten kopen. Hieronder heb ik een aantal redenen voor je op een rijtje gezet.

Een hondenluik is geen product dat je vaker koopt, zoals je dat wel doet bij hondenbrokken bijvoorbeeld. Daarom is het goed om te weten met welke overwegingen je dit koopt. Dit doe je voornamelijk zodat jouw hond zelf kan bepalen wanneer hij even naar buiten wil.

Je geeft hem of haar daarmee een stukje vrijheid, zo hoef je niet zelf iedere keer de deur voor de hond te openen. Dat is met name handig als je zelf regelmatig van huis bent.

Onze honden zijn het liefste de hele dag buiten. Als het mooi weer is liggen ze lekker in de zon, of ze gaan onder de overkapping liggen. Wij moesten iedere keer de deur open doen, en dat werd toch vrij irritant op een gegeven moment.

Met de aanschaf van een hondenluik was dit in één keer opgelost. Nu kunnen ze namelijk naar buiten wanneer ze dit willen! Wij hebben zoals de meeste mensen een grote achtertuin waar ze lekker samen kunnen spelen en liggen, een hondenluik is hiervoor het ideale product!

Er is dus eigenlijk één hele belangrijke reden waarom je een hondendeur wilt kopen. Aan de ene kant zorgt het voor een stukje gemak, aan de andere kant geeft je jouw hond meer vrijheid.

hondendeur

Wat zijn de voordelen van een hondenluik?

Ik heb het net gehad over de redenen waarom je een hondenluik zou moeten kopen, maar welke voordelen zitten er aan deze producten? De belangrijkste heb ik hieronder kort samengevat!

De hond kan zelf bepalen wanneer hij naar binnen- en buiten gaat. Dit kan bijvoorbeeld helpen met zindelijkheidstraining, en verklein je de kans dat hij of zij z’n behoefte binnen doet.

Je hoeft niet iedere keer op te staan als je merkt dat jouw hondje naar buiten wil. Hij kan nu zelf naar buiten gaan.

Met een hondenluik geef je hem meer vrijheid waardoor de kans groter is dat hij zich gelukkiger voelt.

Genoeg redenen te bedenken waarom het een goed idee is om een hondendeur te kopen! Voordat je dat doet zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Daar vertel ik je meer over in de volgende alinea.

Waar moet je rekening mee houden?

Voordat je een hondenluik gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je moet deze producten namelijk goed afstemmen op jouw hond. Hieronder heb ik een aantal van deze punten voor je opgesomd!

Hoe groot moet het hondenluik zijn?

Ten eerste moet je kijken naar de grootte van het hondenluik. Je wilt natuurlijk wel dat jouw hond door het luikje past, anders heb je er nog niets aan. In de product omschrijving worden de afmetingen van het hondenluik aangegeven. Zowel de breedte als de hoogte zijn onderdelen waar je rekening mee moet houden.

Het is dan ook verstandig om jouw hond op te meten, dan weet je zeker dat het luik niet te klein is. Dit kan je doen door met een flexibel meetlint de breedte en de hoogte op te meten. Dat doe je wanneer de hond staat, tel daar vervolgens een aantal centimeters bij op.

Nu kan je gericht op zoek naar het hondenluik dat het beste bij jouw hond past. Je moet dus niet alleen naar de maten kijken in de product omschrijving, zoals M of L, maar naar de daadwerkelijke centimeters.

Een hondendeur met- of zonder sluitingspaneel

Veel van deze producten kan je kopen met een paneel om het luik af te sluiten. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of tijdens koude winterdagen. Zo kan je het luikje afsluiten wanneer je niet wilt dat jouw hond naar buiten gaat.

Van welk materiaal is het hondenluik gemaakt?

Naast de grootte van het hondenluik, en of je er eentje wilt kopen die je kan afsluiten moet je kijken naar het materiaal waar het deurtje van gemaakt is. Deze luikjes moeten natuurlijk wel tegen een stootje kunnen!

De meeste hondenluikjes zijn gemaakt van een sterk kunststof of plastic materiaal. Maar er zijn ook deurtjes verkrijgbaar die gemaakt zijn van aluminium of zelfs hout. Een luik van metaal of aluminium is een stuk duurder, maar is wel veel steviger.

Een hondenluik dat gemaakt is van plastic of kunststof is dan ook geschikter voor kleinere honden. Deze kosten doorgaans ook een stuk minder. Lees dus goed in de product omschrijving waar het hondenluik van gemaakt is.

Hoe bevestig je het hondenluik?

Je moet ook rekening houden met hoe je het hondenluik kan bevestigen. Dit verschilt namelijk per product of merk. Hoe dan ook moet je een gat maken in de bestaande deur, met een zaag en boor kom je een heel eind. Let er wel op dat je de gehele deur moet vervangen als je een fout maakt!

Het kan ook zijn dat je het hondenluik niet in de deur wilt installeren, maar in een muur die ook toegang geeft tot de achtertuin. In dat geval heb je gereedschap nodig die de meeste mensen niet standaard in huis hebben. Hier kan je dan ook het beste een installateur voor inhuren.

De beoordelingen van anderen

Tijdens onze zoektocht naar het beste hondenluik kijken we niet alleen naar onze eigen ervaring, maar ook de meningen van anderen. Want wie kan je beter advies geven over een product, dan diegene die het zelf gebruikt? Producten die geen positieve reviews krijgen kan je beter niet kopen, dan weet je zeker dat je geen miskoop doet!

De prijs van het hondenluik

Tot slot is de prijs vaak een doorslaggevende factor. Mijn persoonlijke mening is dat je beter één keer iets aan kunt schaffen dat duurder is, dan meerdere keren iets moet kopen, omdat het bijvoorbeeld eerder stuk gaat.

De meeste mensen letten niet op een paar euro, maar dit kan natuurlijk niet iedereen. De prijs van een luik voor honden begint bij zo’n € 30,- en kan oplopen tot € 380,-. Koop in ieder geval iets dat binnen je budget ligt.

hondenluik kopen

Hoe installeer ik een hondenluik?

Het op de juiste manier installeren van een hondenluik is ontzettend belangrijk. Je wilt voorkomen dat deze per ongeluk uit de deur valt, een goede bevestiging is hierbij essentieel. Maar hoe kan je dit het beste doen?

Helaas is hier niet één simpel advies voor te geven. Dit hangt namelijk sterk af van het product dat je hebt gekocht. Hoe deze geïnstalleerd moet worden is dan ook heel verschillend.

Wel is het zo dat je in alle gevallen een gat in jouw deur moet zagen. Hier plaats je het frame in. Vaak moet je ook nog het gedeelte aan de voorkant bevestigen aan het gedeelte aan de achterkant. Dit doe je in de meeste gevallen met de bijgeleverde schroeven.

Deze gaten zitten ook niet standaard in de deur, en moet je dus gaan boren. Je hebt dus eigenlijk een boor, en een zaag nodig. Lees in ieder geval altijd de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat je begint! Zo voorkom je dat je het niet op de juiste manier installeert en niet per ongeluk stuk maakt.

Hoe kan ik een hondenluik het beste schoonmaken?

Net zoals alle andere producten voor honden moet je ook het hondenluik regelmatig schoonmaken. Dit is met name belangrijk wanneer jouw viervoeter veelvuldig gebruik maakt van het hondenluik.

Na verloop van tijd ga je vlekken zien, of vuil zoals zand en haren die achterblijven in de gleuven van het hondenluik. Tijd om het schoon te maken, maar hoe pak je dit het beste aan?

Het schoonmaken van een hondenluik is gelukkig heel gemakkelijk. Hiervoor heb je alleen een stofzuiger nodig, en een natte doek. Als het hondenluik heel vuil is kan je ook een diervriendelijke zeep gebruiken.

Wij maken het hondenluik altijd schoon als we toch al aan het stofzuigen zijn. Open het luikje aan de binnenkant van de deur, en je kan het geheel stofzuigen. Met een natte doek kan je het deurtje daarna schoonmaken. Veel meer dan dat komt er eigenlijk niet bij kijken!

honden deur

Veelgestelde vragen

Hoe laat ik de hond aan het hondenluik wennen?

Je kan de hond het beste laten wennen aan het hondenluik door hem er eerst aan te laten snuffelen. Als hij er doorgeen gaat dan beloon je hem met een lekkere hondensnack. Herhaal dit totdat hij er zelf zonder problemen doorheen gaat!

Wat zijn de voordelen van een hondenluik?

Het grootte voordeel van een hondenluik is dat de hond zelf naar binnen- en buiten kan gaan wanneer hij of zij dat wil. Hij kan dan bijvoorbeeld buiten plassen als de hond nodig moet. Je geeft daarnaast de hond meer ruimte en vrijheid!

Hoe plaats ik het hondenluik?

Bij alle hondenluiken wordt een handleiding meegeleverd waarin precies staat hoe je deze moet bevestigen. Daarnaast moet je rekening houden met de hoogte waar je het luik plaatst. Gemiddeld moet je een hondenluik bij kleine honden 35 centimeter boven de grond plaatsen. Bij middelgrote honden 45 centimeter, en bij grote honden 65 centimeter.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Ook als je op basis van dit artikel een hondenluik hebt gekocht horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie