Hondenverzekering

hondenverzekering

Je hoort de laatste tijd meer en meer spreken over een zogenaamde hondenverzekering. We krijgen regelmatig vragen van bezoekers van onze website over het verschil tussen een familiale verzekering en een hondenverzekering. Het zijn twee totaal verschillende verzekeringen die je niet met elkaar kan vergelijken. Ze dekken namelijk een totaal ander risico. Op deze pagina gaan we dieper in op de meest voorkomende kenmerken van hondenverzekeringen.

Hondenverzekering voor medische kosten

Als je hond iemand bijt of een vaas omver loopt in een winkel valt dit onder de familiale verzekering. Onverwachte medische kosten voor je trouwe viervoeter vallen daar niet onder. Vandaar dat het interessant kan zijn om een speciale hondenverzekering af te sluiten. Met deze verzekering voor honden ben je ingedekt voor de vergoeding en kosten van de dierenarts bij bijvoorbeeld een operatie van je hond. Hoeveel je maandelijks betaalt voor deze verzekering hangt af het risico dat de verzekeraar loopt. Er zijn een aantal belangrijke elementen die een rol spelen bij het bepalen van de premie van de hondenverzekering.

  • Het ras: rashonden zijn door de band genomen gevoeliger voor erfelijke ziektes. Vandaar dat de premie hoger is dan voor een niet raszuiver hond
  • Het geslacht: een reu leeft gemiddeld genomen minder lang en heeft meer kans op medische zorgen. Dit verhoogt de premie.
  • De leeftijd: een oudere hond heeft meer kans om ziek te worden waardoor de premie stijgt.

Hondenverzekering welke honden?

We gaven al aan dat ras, geslacht en leeftijd een rol spelen bij het bepalen van de premie van de hondenverzekering. Dit betekent echter niet dat je elke hond bij eender welke verzekeraar kan aansluiten. Veel verzekeraars aanvaarden enkel gezelschapshonden. Honden die worden ingezet voor professionele activiteiten (bijvoorbeeld bewaking) kunnen met niet worden verzekerd.

Lees ook: Top 10 keer de beste hondenkam
Product advies

Ook zijn oudere honden niet bij alle verzekeringsmaatschappijen welkom. Om het risico te beperken wil de uitgever van de hondenverzekering meestal ook dat de hond beschikt over een geldig paspoort. Aanvullende voorwaarde is dat de hond gevaccineerd is tegen de meest courante hondenziektes. Sommige verzekeraars eisen ook dat de hond gesteriliseerd is.

Dekking van de hondenverzekering

De juiste dekking verschilt ook van maatschappij tot maatschappij en van formule tot formule. In de goedkoopste hondenverzekering worden enkel de kosten van de dierenarts terugbetaald tot een vastgesteld maximum. Duurdere formules bieden een meer uitgebreide dekking. Eerst en vooral worden er meer kosten van de dierenarts terugbetaald.

Bij dit type hondenverzekering worden ook extra risico’s gedekt. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een verzekering tijdens een vakantie of bij ziekte of ongeval van je hond, de vergoeding voor opvang van je trouwe viervoeter wanneer je zelf in het ziekenhuis ligt of het plaatsen van advertenties wanneer je hond verloren is gelopen. Ook bij overlijden of diefstal van je hond kan je in sommige gevallen een vergoeding krijgen.

Kortom, er zijn nogal wat mogelijkheden in verband met de hondenverzekering. Het is dus belangrijk op de verschillende dekkingen en premies goed te vergelijken vooraleer een beslissing te nemen. Welke hondenverzekering past het beste bij jouw hond? Welke gedekte risico’s zijn voor jou belangrijk?

Als je die zaken op een rijtje hebt gezet vind je ongetwijfeld een verzekering voor je hond die aansluit bij je behoeften. En zo zorg je er voor dat je trouwe viervoeter de medische verzorging kan krijgen die hij of zij verdient!

Verschillende verzekeraars

Petplan
Petplan is een initiatief van AUV dierenartsencoöperatie, heeft 3 Zorgpakketten en 3 aanvullende verzekeringen. Het is mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten die aansluit bij uw eigen wensen en de gezondheid en leeftijd van uw hond. De uitbetaling van de declaraties wordt gegarandeerd door Unigarant, een dochteronderneming van de ANWB.

OHRA
De Ohra huisdierenverzekering is een product van de Ohra, een van de grotere verzekeraars in Nederland. Binnen enkele minuten kun je de premie van jouw hondenverzekering berekenen. Een hondenverzekering van De Ohra is vaak de goedkoopste van Nederland.

Proteq
Snelle schadevergoeding. Proteq is in Nederland met ruim 100.000 verzekerde honden en katten Marktleider. Ze biedt met 5000 Euro de hoogste dekking per jaar en heeft als groot voordeel dat je rekeningen hoger dan 500 Euro niet meer voor hoeft te schieten.

Eigen spaarpotje

Natuurlijk kun je ook zelf een spaarpotje vullen. Bijvoorbeeld door het geld wat je anders maandelijks aan een verzekering kwijt bent op te storten in plaats van een hondenverzekering af te sluiten. Wie weet heb je mazzel en heb je, op de jaarlijkse controle na, geen dierenarts nodig. Je bouwt zo zelf een goed gevulde spaarpot op.

Het voordeel hiervan is dat je je geld zelf behoudt en het niet kwijt bent aan een verzekering die je niet nodig hebt. Het nadeel is dat je spaarpot ook weer zo leeg kan zijn, als je de dierenarts bijvoorbeeld wel tijdens een spoedpost nodig hebt.

Algemene informatie over de hondenverzekering

Overal in de wereld vind je honden. In Nederland zijn het zeer gewilde huisdieren en niet voor niets. Honden zijn trouwe viervoeters waar je erg veel waarde aan kunt hechten. Je houdt ze dus het liefst, zo lang en gezond mogelijk, aan je zijde. Helaas gebeurt het praktisch dagelijks dat een dierenarts een hond moet laten inslapen omdat zijn of haar baasje de behandeling niet (meer) kan betalen. Met het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor honden kun je voorkomen dat jij in zo’n situatie terecht komt.

Hoge ziektekosten

Voor honden bestaan er vele ziektes, zoals de beroemde hondenziekte, de ziekte van Carré. Ook kunnen honden allergieën oplopen, de ziekte van Lyme krijgen of aangereden worden. U denkt, dat zal mijn hond niet overkomen? Maar wat nou als je hond toch ziek wordt, een ongeluk krijgt of op sterven ligt? Dan wil je hem natuurlijk koste wat kost beter maken. Helaas zijn de ziektekosten voor een hond, de laatste jaren, erg hoog geworden en kunnen we het vaak niet meer betalen. Daar is nu de oplossing voor, een ziektekostenverzekering speciaal voor honden. Voor een bepaald bedrag per maand, worden mogelijke ziektekosten van uw hond gedekt.

Wanneer een hondenverzekering

Als u voor uw hond een ziektekostenverzekering wilt afsluiten, kunt u dat het beste zo snel mogelijk doen. Hoe jonger de hond hoe beter. (Hoe lager de premie). Probleem is vaak dat je er pas aan denkt een ziektekostenverzekering af te sluiten als je hond ziek is en dat is nou juist te laat. Bij iedere ziektekostenverzekering voor honden is een zogenaamde wachtperiode van toepassing gedurende welke de hond nog niet gedekt is voor ziektekosten.

Waar moet je op letten?

Als u een hondenverzekering afsluit, wilt u graag weten waar u aan toe bent. U moet niet zomaar een hondenverzekering afsluiten, er zijn een paar dingen waar u goed op moet letten.

Ten eerste moet u goed kijken naar wat wel en wat niet wordt gedekt. Zo kunnen bijvoorbeeld de kosten van de dierenarts wel gedekt zijn maar een orgaantransplantatie niet. De informatie over wat een hondenverzekering wel en niet dekt is per aanbieder redelijk verschillend. Op de betreffende websites worden meestal de polisvoorwaarden opgenomen, het is zinvol deze goed door te nemen en onderling te vergelijken.

Wanneer u een ziektekostenverzekering voor honden afsluit, betekend het dat u een hond heeft en gemaakte ziektekosten voor uw hond wil laten vergoeden. Logisch toch?, Maar let op! Uw hond kan een uitzondering zijn, wat wil zeggen dat het mogelijk is dat het ras van uw hond bekend staat om een bekende medische aandoening. Deze worden vaak niet vergoed. Vraag bij twijfel altijd eerst na voordat u een ziektekostenverzekering afsluit.

Aan een hondenverzekering zit vaak een maximale vergoeding per jaar. Een hondenverzekering blijft niet betalen, er zit een limiet aan. De maximale vergoeding per jaar varieert tussen de € 2.000 en € 3.500.

Vergeet niet, dat u zelf bijna altijd nog steeds een deel van de kosten moet betalen. Dit noemt men eigen risico. Er is altijd een bepaald percentage onkosten per declaratie die u zelf moet betalen, dit kan 19% maar ook 50% zijn.

Waar u ook op moet letten is het feit dat de ziektekosten in het buitenland gemaakt worden, vaak niet worden vergoed door de hondenverzekering. Ziektekosten in het buitenland gemaakt zijn vaak niet inbegrepen bij het standaard pakket en moet er indien mogelijk een aanvullende verzekering worden afgesloten.

Een hond moet een identificatiechip hebben om in aanmerking te komen voor een ziektekostenverzekering. Informeer hiernaar bij uw aankomende hondenverzekeraar.

Als laatste punt, waar je op moet letten is dat er altijd een wachttermijn is. Het is dus te laat als je pas je hond gaat verzekeren wanneer hij ziek is.

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige artikel
wandelen met asielhonden

Wandelen met asielhonden

Volgende artikel
hondennamen

Hondennamen

Gerelateerde artikelen