Wat is hotspot bij honden en hoe kun je dit voorkomen?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 9 februari 2023 door Kimberly

Heb jij één of meerdere honden, dan is de kans vrij groot dat je hond zich regelmatig likt. Niets ergs, maar wel goed om even serieus in de gaten te houden. Wat je namelijk ziet, is dat een huidontsteking regelmatig voor kan komen bij honden en dus ook tijdig moet worden behandeld.

Deze ontsteking noemen we ook wel hotspot hond. Dit is een plek die kan worden veroorzaakt door allerlei verschillende redenen. Wat je vooral ziet, is dat het ontstaat door warmte of een ontsteking aan de huid.

Vooral voor je hond is het erg vervelend en dus ook belangrijk om dit tijdig te behandelen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat het alleen maar erger wordt. Doordat het jeukt, zal je hond er aan gaan krabben of zelfs aan gaan bijten, met alle gevolgen van dien.

Wat is een hotspot precies?

Een hotspot bij honden is een huidaandoening die ook bekend staat als pyodermie of bacteriële dermatitis. Het is een snel groeiende, pijnlijke infectie van de huid die veroorzaakt wordt door bacteriën, meestal Staphylococcus intermedius. Hotspots ontstaan vaak wanneer de hond zijn huid krabt of likt vanwege jeuk of irritatie, waardoor er kleine wondjes ontstaan die snel infecteren.

De symptomen van een hotspot bij honden zijn meestal een rode, gezwollen en pijnlijke plek op de huid, vaak bedekt met een kleverige laag pus en schilfers. De aangetaste huid is meestal erg jeukerig en de hond zal vaak aan de plek likken en krabben, wat de infectie nog erger maakt

Hoe kan hotspot ontstaat?

Het ontstaan van hotspot bij je hond kan op tal van manieren. Wat je vooral vaak ziet, is dat het voortkomt uit een al reeds geïrriteerde huid. Dit kan komen doordat je hond klitten in zijn of haar vacht heeft of is gebeten door een teek wat je niet tijdig hebt gezien. Overigens kan het ook zijn dat je hond of kat last heeft van vlooien, waardoor ze overmatig krabben.

Vlooien kat is net als bij een hond gelukkig redelijk goed te behandelen, waardoor je de kans op hotspot verkleind. Belangrijk is dat je tijdig actie onderneemt op het moment dat je merkt dat je hond ineens wel heel erg veel likt op een bepaalde plek. Wanneer je dit niet tijdig doet, loop je het risico dat het alleen maar erger wordt en het zelfs kan leiden tot een flinke ontsteking.

Behandelen van hotspot

Hotspot bij je hond gaat niet vanzelf over. Het is daarom dus ook belangrijk dat je weet hoe je dit op de juiste manier kunt behandelen. Een goede manier om dit te kunnen doen, is om de plek te behandelen met een speciale crème. Wel is het aan te raden om eerst je huisarts te raadplegen.

Op het moment dat je namelijk uit eigen initiatief met zomaar een willekeurig crème gaat smeren, loop je het risico op het verergeren van de klachten, iets wat je natuurlijk absoluut niet wilt! Vaak kan een dierenarts gemakkelijk en snel zien waar het probleem zit en je een geschikt middel voorschrijven.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie