Blog

Houd je hond mentaal actief

2 Minuten

Er zijn een paar hondenrassen die gefokt zijn om eigenlijk niet veel beweging hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Franse Bulldog. Dit is een hond die je gemakkelijk kan houden op een appartement. De meeste hondenrassen hebben echter een veel hoger energieniveau. Dit betekent dan ook dat ze nood hebben aan de nodige ontspanning. We denken dan natuurlijk in de eerste plaats aan fysieke beweging.

Atletische honden zoals bijvoorbeeld een Golden Retriever hebben heel wat beweging nodig. Krijgen ze die beweging niet dan heeft dat zijn weerslag op hun fysiek en mentaal welzijn. Een Border Collie is een echte herdershond en nietsdoen gaat hem al snel vervelen. Regelmatig wandelen met je hond is zeker dus belangrijk. Zo krijgt hij zijn nodige portie beweging.

Maar er is meer dan alleen maar beweging. Net zoals mensen kunnen honden zich ook vervelen. Een hond die zich verveeld zal al snel onaangenaam gedrag vertonen. Daarom is het belangrijk om je hond dagelijks mentaal te stimuleren. Dat houd je hond gelukkig en een gelukkige hond zal geen problemen veroorzaken.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondenfrisbee

Product advies

Tips om je hond actief te houden

Hoe kan je nu je hond mentaal gezond houden? We geven je hieronder alvast een aantal tips mee die voor zowat alle honden van toepassing zijn. Dit onafhankelijk van het ras, of het nu een grote of een kleine hond is.

Houd je hond mentaal gezond door hem regelmatig oefeningen te laten doen. Je kan hem bijvoorbeeld laten zoeken naar een voorwerp dat je verborgen hebt.

Er bestaan ook speciale speeltjes voor honden. Er bestaan bijvoorbeeld speeltjes die om de zoveel tijd een beetje voedsel vrijgegeven. Om aan het voedsel te geraken moet de hond een aantal bewegingen doen met het speeltje. De hond blijft geconcentreerd op het speeltje omdat er telkens een beloning volgt.

Honden houden van routine. Kleine rituelen kun je dan ook altijd best op hetzelfde moment van de dag doen. De hond weet op den duur wanneer het het moment is voor zijn eten, wanneer het tijd is om verzorgd te worden of wanneer hij zijn dagelijkse wandelingetje zal kunnen doen. Dit geeft de hond als het ware iets om naar uit te kijken en verdrijft de eventuele verveling.

De meeste hondenrassen houden ervan om te werken. De willen nuttig maken voor zijn baas. Leer je hond bijvoorbeeld om te apporteren. Of leer hem nuttiger zaken zoals bijvoorbeeld je pantoffels brengen. De hond heeft het gevoel dat hij iets kan doen waarmee hij zijn baasje pleziert. Dit is voor de hond een mentale opkikker.

Wil je twee vliegen in een klap slaan?

Voorzie dan dagelijks een momentje voor gehoorzaamheid training. Op die manier kan je je hond op een speelse manier trainen. Bij gehoorzaamheid training zal je de hond prijzen wanneer hij iets goed doet en zal je hem corrigeren wanneer hij een verkeerde beslissing neemt. We herhalen het regelmatig op onze website. Een hond kan je best goed africhten wanneer je de focus gelegd op belonen en niet op straffen. De hond zal de training en aangename bezigheid beginnen vinden. Zijn zintuigen zullen op scherp staan als het moment van de training is aangebroken.

622 Artikelen

Over de auteur
Ik ben het trotse baasje van Evie, een Nova Scotia Duck Tolling retriever en Noa, een Boxer. Ik deel graag mijn passie en liefde voor honden met de lezers van Hondendeal. Het uitproberen, testen en een kritische blik werpen op honden producten en het delen van informatie over hondenrassen.
Artikelen
Vergelijkbare artikelen
Blog

Hondenrassen die het meest kwijlen: Top 7 slijmerige honden

5 Minuten
Als hondenliefhebber weet je dat sommige honden kwijlen. De ene alleen net iets meer dan de ander. Maar welke hond kwijlt het…
Blog

Mag een hond banaan eten: Is het gezond of giftig?

4 Minuten
Benieuwd naar het antwoord op de vraag “mag een hond banaan eten?” In dit artikel vertel ik je er alles over! Veel…
Blog

Kindvriendelijke hondenrassen: Top 15 keer honden voor gezinnen

13 Minuten
Dit zijn de meest kindvriendelijke hondenrassen! Honden zijn al eeuwenlang een trouwe metgezel voor mensen, vooral voor kinderen. Het hebben van een…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *