Jack Russel Terriër

jack russel terrier

De Jack Russel Terriër is een kleine krachtpatser, en een populair huisdier dat al veel mensen erg veel plezier heeft gebracht. Van de jachtvelden tot in de huiskamer, een jack Russel is overal welkom en past zich goed aan op uiteenlopende omstandigheden.

Dat neemt overigens niet weg dat de Jack Russel Terriër, zoals dit ras officieel heet, wel een hondje “met gebruiksaanwijzing” is. Gelukkig is er volop materiaal om te lezen over dit hondenras, waarvan sommige bronnen elkaar wel tegenspreken.

Laat je dus goed informeren, of schaf een goed en volledig boek (of ebook) aan zodat je deze hond de baas kan. Op deze pagina maken we alvast een begin met basisinformatie en wat leuke weetjes over de jack Russel.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië
GroepTerriërs
Hoogte25 tot 30 cm schofthoogte
Gewicht5-7 kg
KleurWit met bruine, zwarte of houndkleurige aftekening

Beschrijving van de Jack Russel

Er zijn twee Jack Russel Terriërs; met normale, korte benen en een variant met hoge benen. Die laatste noemen we Parson Jack Russel Terriër. In beide gevallen zijn er variaties mogelijk in de vacht, die kan ruw zijn, glad of ergens daar tussenin. De kleur zal wel altijd voornamelijk wit zijn, eventueel met een lichtbruine tot aan een zwarte tekening.

Omdat het een rashond betreft worden er strenge eisen gesteld aan het uiterlijk, zo moet de hoogte minder zijn dan de lengte van de romp, de perfecte schofthoogte ligt tussen de 25 cm en 35 cm. De omtrek ligt tussen de 40 cm en 43 cm. Het gewicht wordt berekend met één kilo voor iedere vijf centimeter schofthoogte. Zo kun je goed de spieren van de hond zien.

jack russel

Waar komt de Jack Russel vandaan?

Hoewel jack Russels toch echt honden zijn, werden ze oorspronkelijk toch echt als “werkpaarden” ingezet. In de jacht om precies te zijn, ze werden ingezet om vossen en dassen uit hun hol te jagen. Het vangen lieten ze over aan de foxhounds, ze doden zelf niet de prooi.

Dat verklaart ook het levendige karakter van dit ras, terwijl ze eigenlijk helemaal niet agressief zijn. Mocht jouw Jack Russel Terriër wel kenmerken van agressie of opstandigheid vertonen moet je zeker maatregelen nemen.

Hoe langer je wacht met training hoe lastiger dit explosieve beestje kan worden. Hoewel deze honden met name in Groot-Brittannië erg populair waren, wilden de Britten niet meewerken aan de erkenning als rashond. Ze waren bang dat de Jack Russel van werkpaard een paradepaardje zou worden voor shows. Via Australië is er toch officiële erkenning gekomen voor dit ras.

Karakter van de Jack Russel Terriër

De Jack Russel Terriër is een actieve en levendige hond. Hij is dol op spelletjes. Kortom, hij bruist van energie. Het kan makkelijk zijn om hem spelenderwijs aan te leren wat er van hem verlangd wordt. Dit temperamentvol baasje heeft de typische terriëreigenschappen. Hij is stoutmoedig en kan soms erg eigenwijs zijn.

Toch is de opvoeding geen probleem indien ze liefdevol en consequent is. Socialiseer deze hond vanaf jonge leeftijd zodat hij een fijne speelkameraad kan worden voor de kinderen. Want de Jack Russel Terriër kan soms een erg drukke en onstuimige hond zijn. Toch is dit ras op dit moment zeer geliefd voor zijn speelsheid en vriendelijk karakter.

Geschiedenis van de Jack Russel Terriër

De Jack Russel is eind vorige eeuw gefokt in het zuiden van Engeland door de dominee John Russel. Ze zijn ontstaan door kruisingen tussen kortbenige terriërs om de juiste eigenschappen te verkrijgen voor de jacht.

Met hun korte beentjes, goede neus en hun karakter, waren deze hondjes geschikt voor de vossenjacht zowel boven als onder de grond. Doordat deze hondjes klein waren en een goed karakter hadden, kregen zij al gauw grote populariteit.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondenfietskar

Product advies

Belangrijk om te weten over een Jack Russel

Niet alle Jack Russels die je kunt kopen bij Nederlandse fokkers zijn echte rashonden met certificaat. Door de populariteit van deze lieve honden worden er helaas dieren zonder stamboom aangeboden, in een variëteit van kleuren. Deze honden worden gefokt door ze te combineren met teckels en andere honden rassen.

Hoewel dit schatten van hondjes kunnen zijn, kun je niet de afkomst herleiden, en kunnen er nare afwijkingen en ziektes ontstaan. In alle gevallen is het verstandig om goed geïnformeerd jouw Jack Russel op te voeden en te verzorgen, het zijn niet alleen fysiek krachtige dieren maar ze hebben ook een sterk karakter!

Wist je dit over de Jack Russel?

De dominee John “Jack” Russel noemde dit hondenras naar zichzelf.

De Jack Russel Terriër komt voort uit de parson Russel-terriër. Het zijn dus twee aparte hondenrassen.

Deze honden kennen nagenoeg geen angst en houden van een uitdaging. Ze zijn daarentegen van nature helemaal niet agressief en heel kindvriendelijk.

Ken jouw hond!

Een aangename eigenschap van de Jack Russel is de wijze waarop ze goed omgaan met zowel mensen als andere honden. Dit is voor lang niet alle hondenrassen het geval. Hoewel Jack Russels heel gehoorzaam zijn, kunnen ze ook koppige eigenschappen vertonen.

Dat betekent dat ze stevig onder controle gehouden moeten worden, wees dus als baasje duidelijk met instructies geven. Als jij het karakter van jouw hond weet te doorgronden worden jullie de beste vrienden!

Verzorging van de Jack Russel Terriër

Van de Jack Russel Terriër bestaat er een ruwharige en gladharige variant. Ze vragen beiden niet om veel verzorging en regelmatig borstelen met een goede hondenborstel is voldoende. Natuurlijk is de algemene verzorging wel belangrijk, dus kijk oren, ogen en gebit na.

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige artikel
labradoodle

Labradoodle

Volgende artikel
staffordshire bull terrier

Staffordshire Bull Terrier

Gerelateerde artikelen