Jack Russell Terriër

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Jack Russell Terriër is een kleine krachtpatser, en een populair huisdier dat al veel mensen erg veel plezier heeft gebracht. Van de jachtvelden tot in de huiskamer, een jack Russell is overal welkom en past zich goed aan op uiteenlopende omstandigheden.

Dat neemt overigens niet weg dat de Jack Russell Terriër, zoals dit ras officieel heet, wel een hondje “met gebruiksaanwijzing” is. Gelukkig is er volop materiaal om te lezen over dit hondenras, waarvan sommige bronnen elkaar wel tegenspreken. Jack Russells zijn actieve, energieke en levendige kleine honden.

Ze genieten van het achtervolgen van prooien zoals eekhoorns, konijnen en zelfs de kat van hun buren. Deze intelligente en eigenwijze terriërs doen het goed in drukke huishoudens zoals bijvoorbeeld het jagen op ratten in schuren en sportieve hondentrainingen.

Voordat we beslissen of een Jack Russell Terriër de juiste hond voor je is, laten we eerst eens kijken naar hun gecompliceerde geschiedenis en huidige situatie. Laat je dus goed informeren, of schaf een goed en volledig boek (of e-book) aan zodat je deze hond de baas kan. Op deze pagina maken we alvast een begin met basisinformatie en wat leuke weetjes over de jack Russell Terriër.

jack russel terrier

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië
GroepTerriërs
HoogteReuen: 25-30 centimeter
Teven: 23-26 centimeter
GewichtTussen de 5 – 7 kg
Levensverwachting16 tot 18 jaar
KleurWit met bruine, zwarte en kleurige aftekening

Geschiedenis van de Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terriër is eind vorige eeuw gefokt in het zuiden van Engeland door de dominee John Russell. Ze zijn ontstaan door kruisingen tussen kortbenige terriërs om de juiste eigenschappen te verkrijgen voor de jacht.

Met hun korte pootjes, goede neus en hun karakter, waren deze hondjes geschikt voor de vossenjacht zowel boven als onder de grond. Doordat deze hondjes klein waren en een goed karakter hadden, kregen zij al gauw grote populariteit.

Jack Russell Terriërs worden vaak verward met Parson Russell Terriërs. Ze zien er hetzelfde uit, maar verschillen echt wel van elkaar. Beide variëteiten zijn vernoemd naar dominee John Russell, die in de 19e eeuw in Engeland woonde. Russell hield van jagen op vossen, en hij hield van jachthonden, dus begon hij honden te fokken.

Dominee Russell stond ook bekend als de “sportieve persoon” in zijn gebied. Hij was op zoek naar een werkhond die dapper, sterk en zelfverzekerd genoeg zou zijn om op vossen te jagen en prooien uit hun holen op te graven.

De pastoor had een kleine, behendige hond nodig die vlak terrein en zijn verlangens aankon. Kleine honden zouden kunnen gaan met bereden jagers of jachthonden. Jack Russells werden gebruikt om vossen uit hun holen te graven toen honden ondergronds op hen jaagden.

Na de dood van de dominee werd een iets grotere Parson Russell Terriër geboren uit een kleinere terriër die de dominee had gemaakt. Langbenige honden waren beter geschikt om te werken in ruig, heuvelachtig terrein in andere delen van het jachtland. Hoewel Jack Russell een kleine hond was, was hij actief als waakhond en waakhond.

Jagers gaven de voorkeur aan kleine terriërs vanwege hun betere toegang tot kleine holen. Jack Russells Terriërs werden vaak gedragen in een terriërzak die over het jagerszadel hing.

Tegenwoordig worden deze honden nog steeds door veel mensen gebruikt om op ongedierte te jagen. De meeste Jack Russells worden echter gehouden als gezelschapshonden.

jack russel

Karakter van de Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terriër is een actieve en levendige hond. Hij is dol op spelletjes. Kortom, hij bruist van energie. Het kan makkelijk zijn om hem spelenderwijs aan te leren wat er van hem verlangd wordt. Dit temperamentvol baasje heeft de typische terriëreigenschappen. Hij is stoutmoedig en kan soms erg eigenwijs zijn.

Toch is de opvoeding geen probleem indien ze liefdevol en consequent is. Socialiseer deze hond vanaf jonge leeftijd zodat hij een fijne speelkameraad kan worden voor de kinderen. Want de Jack Russell Terriër kan soms een erg drukke en onstuimige hond zijn. Toch is dit ras op dit moment zeer geliefd voor zijn speelsheid en vriendelijk karakter.

Om ervoor te zorgen dat jouw Jack Russell Terriër goed luistert, hebben deze honden vanaf de puppytijd veel eerlijke en consistente training nodig. Uw puppy heeft voldoende beweging en mentale stimulatie nodig om hem alert te houden.

Jack Russell Terriërs zijn van nature jagers en vanwege hun afkomst jagen ze op alles wat ze als prooi beschouwen. Dit omvat eekhoorns, ratten, ratten en zelfs buurtkatten.

Een gesocialiseerde Jack Russell Terriër kan goed overweg met andere honden, maar kan doorgaans niet goed met katten overweg. Blijf uit de buurt van de kleine huisdieren van uw kind, zoals konijnen, cavia’s en andere kleine dieren.

Uiterlijk & Formaat van de Jack Russell Terriër

Er zijn twee Jack Russell Terriërs; met normale, korte benen en een variant met hoge benen. Die laatste noemen we Parson Jack Russell Terriër. In beide gevallen zijn er variaties mogelijk in de vacht, die kan ruw zijn, glad of ergens daar tussenin. De kleur zal wel altijd voornamelijk wit zijn, eventueel met een lichtbruine tot aan een zwarte tekening.

Omdat het een rashond betreft worden er strenge eisen gesteld aan het uiterlijk, zo moet de hoogte minder zijn dan de lengte van de romp, de perfecte schofthoogte ligt tussen de 25 cm en 35 cm. De omtrek ligt tussen de 40 cm en 43 cm. Het gewicht wordt berekend met één kilo voor iedere vijf centimeter schofthoogte. Zo kun je goed de spieren van de hond zien.

jack russel terrier karakter

Kleuren & Vacht van de Jack Russell Terriër

Een Jack Russell kan een rechte of gekrulde vacht hebben. Beide vachttypes verharen heel weinig en zijn noch wol, noch zijde. De dichte onder vacht verhaart twee keer per jaar. Ze hebben graag lang haar rond hun staart en gezicht.

Jack Russells zijn overwegend wit met zwarte of bruine aftekeningen rond het hoofd, lichaam en benen. Er kunnen ook vlekken rond het hoofd zijn. Ze werden meestal gefokt met witte vacht, zodat jagers ze in hun jachtgebieden konden zien.

Beweging van de Jack Russell Terriër

Jack Russells zijn energieke, actieve honden die veel beweging nodig hebben om ze gelukkig te houden. Jack Russells hebben minstens twee lange wandelingen per dag nodig en veel speeltijd. Jack Russells die hun fysieke en mentale gezondheid niet voldoende stimuleren, kunnen rusteloos en onvoorspelbaar worden.

Jack Russells zijn aanhankelijke en vriendelijke honden die het niet erg vinden om gescheiden te zijn van hun familie. Jack Russells kunnen buiten leven in goed geïsoleerde kennels, maar dit kan problemen opleveren.

Als je de hond in een hondenbench zet, zal je merken dat de hond eindeloos blaft. Soms probeert Jack Russell een ontsnappingsroute te graven en daarbij de tuin te vernietigen.

jack russel beweging

Training van de Jack Russell Terriër

Jack Russell is een levendige hond die de dingen graag op zijn eigen manier doet. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het trainen van hen. Deze honden reageren het best op lof en beloning in plaats van harde en gedisciplineerde training.

Trainingssessies moeten gevarieerd, kort en leuk zijn om te voorkomen dat Jack Russell zich gaat vervelen. Een ongelukkige Jack Russell Terriër kan koppig zijn.

De training moet beginnen op de dag dat u uw puppy mee naar huis neemt. Jack Russell puppy’s zijn nu 8 weken oud en zijn als sponzen die alles om hen heen opnemen.

Stel de training niet uit tot uw Jack Russell 6 maanden of ouder is. Jack Russells zijn koppig en kunnen vanaf jonge leeftijd moeilijk in de omgang zijn. Nadat uw puppy is ingeënt, raden we u aan om hem in te schrijven voor een puppycursus. Puppylessen helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden die uw Jack Russell helpen volwassen te worden.

Gezondheid van de Jack Russell Terriër

De Jack Russell is een winterhard, gezond en langlevend hondenras. Hij kan tot 18 jaar leven. Er zijn bepaalde gezondheidsproblemen waar Jack Russells gevoelig voor is en waar ze rekening mee moeten houden.

Cataracten

De ogen van je Jack Russell moeten helder zijn. Cataract is een aandoening die wazig zicht veroorzaakt. Staar is erg klein en heeft weinig effect op het gezichtsvermogen van een hond. Wazig zien kan zich ontwikkelen met ernstigere cataracten.

Als de hele lens wordt aangetast, kan een Jack Russell volledig blind worden. Een operatie om staar te behandelen is mogelijk, maar het kan duur zijn en er is geen garantie dat het niet zal terugkeren.

Glaucoom

Glaucoom treedt op wanneer er druk wordt uitgeoefend op het oog van een hond, waardoor een goede vochtafvoer wordt voorkomen. Glaucoom ontwikkelt zich snel tot een chronische aandoening die uiteindelijk permanente schade aan de oogzenuw en blindheid kan veroorzaken.

Patella luxatie

Patellaire luxatie is een aangeboren aandoening die er vaak voor zorgt dat de poot van een hond ontwricht raakt. Dit veroorzaakt kreupelheid, pijn en uiteindelijk artrose. Patellaluxatie kan worden behandeld met een dure operatie.

jack russel terrier prijs

Voeding voor de Jack Russell Terriër

Jack Russells zitten boordevol energie, deze actieve honden hebben 450-650 calorieën per dag nodig om gezond te blijven. Honden ouder dan 7 jaar hebben mogelijk minder voedsel nodig, afhankelijk van hun activiteitsniveau.

Jack Russell puppy’s hebben 800-900 calorieën nodig om aan hun energie- en groeibehoeften te voldoen. Zodra uw Jack Russell puppy één jaar oud is, kunt u zijn dagelijkse calorie-inname verminderen.

Voer Jack Russell op 75% droogvoer. Droogvoer verwijdert tandplak veroorzakende bacteriën en voorkomt de ontwikkeling van parodontitis bij honden.

Volg de richtlijnen van de Jack Russell producenten voor hoe vaak u uw Jack Russell moet voeren. Verdeel uw dagelijkse inname over maximaal 2, bij voorkeur 3 porties. Jack Russell kan voedsel in drie kleine stukjes verteren.

Een goede verzorging

Van de Jack Russell Terriër bestaat er een ruwharige en gladharige variant. Ze vragen beiden niet om veel verzorging en regelmatig borstelen met een goede hondenborstel is voldoende.

Natuurlijk is de algemene verzorging wel belangrijk, dus kijk oren, ogen en gebit na. U hoeft uw Jack Russell slechts één keer per week een eenvoudige poetsbeurt te geven. Dit helpt haaruitval onder controle te houden.

Oorinfecties komen vaker voor bij honden met hangende oren. De oren van uw hond moeten minstens twee keer per week worden gecontroleerd op roodheid of vieze geurtjes, wat op een infectie kan duiden. Gebruik wattenbolletjes of een vochtige doek om de oren van je hond schoon te maken. Dit houdt bacteriën op afstand. Stop nooit een wattenstaafje in het oor van uw hond!

Kleine honden kunnen parodontitis ontwikkelen. Eén keer per week kunt u het gebit van uw hond poetsen met een tandenborstel. Je kunt ook andere methoden gebruiken om de tanden en mond van je Jack Russell schoon en fris te houden. Er zijn veel manieren om het gebit van uw hond schoon en gezond te houden.

Artritis en andere aandoeningen bij honden kunnen worden veroorzaakt door lange nagels. Knip de nagels van je Jack Russell één keer per maand om verwondingen en krassen op hardhouten vloeren te voorkomen. Begin al op jonge leeftijd met het verzorgen van je harige vriend. Dit zal hen helpen eraan te wennen en het een stuk gemakkelijker voor u maken.

jack russel terrier fokker

Waar komt de Jack Russell vandaan?

Hoewel jack Russells toch echt honden zijn, werden ze oorspronkelijk toch echt als “werkpaarden” ingezet. In de jacht om precies te zijn, ze werden ingezet om vossen en dassen uit hun hol te jagen. Het vangen lieten ze over aan de foxhounds, ze doden zelf niet de prooi.

Dat verklaart ook het levendige karakter van dit ras, terwijl ze eigenlijk helemaal niet agressief zijn. Mocht jouw Jack Russell Terriër wel kenmerken van agressie of opstandigheid vertonen moet je zeker maatregelen nemen.

Hoe langer je wacht met training hoe lastiger dit explosieve beestje kan worden. Hoewel deze honden met name in Groot-Brittannië erg populair waren, wilden de Britten niet meewerken aan de erkenning als rashond. Ze waren bang dat de Jack Russell van werkpaard een paradepaardje zou worden voor shows. Via Australië is er toch officiële erkenning gekomen voor dit ras.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondenfietskar

Product advies

Belangrijk om te weten over een Jack Russell

Niet alle Jack Russells die je kunt kopen bij Nederlandse fokkers zijn echte rashonden met certificaat. Door de populariteit van deze lieve honden worden er helaas dieren zonder stamboom aangeboden, in een variëteit van kleuren. Deze honden worden gefokt door ze te combineren met teckels en andere honden rassen.

Hoewel dit schatten van hondjes kunnen zijn, kun je niet de afkomst herleiden, en kunnen er nare afwijkingen en ziektes ontstaan. In alle gevallen is het verstandig om goed geïnformeerd jouw Jack Russell op te voeden en te verzorgen, het zijn niet alleen fysiek krachtige dieren maar ze hebben ook een sterk karakter!

Een aangename eigenschap van de Jack Russell is de wijze waarop ze goed omgaan met zowel mensen als andere honden. Dit is voor lang niet alle hondenrassen het geval. Hoewel Jack Russells heel gehoorzaam zijn, kunnen ze ook koppige eigenschappen vertonen.

Dat betekent dat ze stevig onder controle gehouden moeten worden, wees dus als baasje duidelijk met instructies geven. Als jij het karakter van jouw hond weet te doorgronden worden jullie de beste vrienden!

jack russel hond

Wist je dit over de Jack Russell?

De dominee John “Jack” Russell noemde dit hondenras naar zichzelf.

De Jack Russell Terriër komt voort uit de Parson Russell terriër. Het zijn dus twee aparte hondenrassen.

Deze honden kennen nagenoeg geen angst en houden van een uitdaging. Ze zijn daarentegen van nature helemaal niet agressief en heel kindvriendelijk.

Conclusie

De Jack Russell Terriër past goed bij mensen die actief zijn, geen kleine kinderen of huisdieren hebben en een vrolijke, energieke kleine hond willen. Geef hem voldoende beweging en hij zal gelukkig leven in een klein appartement.

Als ze te lang alleen worden gelaten, kunnen ze blaffen of destructief worden. Je kunt het niet binnenshuis in een doos bewaren of rondrennen in de tuin terwijl je werkt. Je kleine vriend zal waarschijnlijk de hele dag blaffen en piepen, waardoor de buren gek worden. Je trouwe viervoeter kan graven en proberen vrijheid te vinden!

Veelgestelde vragen

Kan een Jack Russell Terriër lang alleen blijven?

Ja, je kunt Jack Russell met rust laten. Jack Russells kunnen tot 8 uur alleen thuis blijven als hun bench is getraind en volgroeid. Acht uur is echter lang voor een hond, en vooral voor Jack Russells hebben ze veel aandacht nodig en zijn ze erg energiek, dus dit zou niet de norm moeten zijn.

Wat kost een Jack Russell Terriër?

De prijzen voor Jack Russell puppy’s lopen sterk uiteen. Puppy’s gefokt door kampioenen zijn over het algemeen duurder dan puppy’s die bedoeld zijn om als huisdier of werkhond te worden gebruikt.

Een goed gefokte Jack Russell puppy kost ongeveer € 600 tot € 1.200. De kosten van een Jack Russell puppy hangen af ​​van waar u woont en hoe goed de ouders van de puppy hebben gefokt.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie