Je hebt een puppy! Wat nu?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Hier zijn enkele tips voor het zindelijk maken van een nieuwe puppy en wat u kunt doen om het proces soepel te laten verlopen. Een puppy laten wennen aan je leven en je huisregels kost tijd en veel geduld. De beste tijd om jouw puppy zindelijk te maken, is wanneer hij 12-16 weken oud is. Een volledige zindelijkheidstraining van een hond duurt meestal 4-6 maanden, afhankelijk van de grootte van de hond.

Onthoud dat het jouw doel is om ze zich op hun gemak en geliefd te laten voelen in hun nieuwe ruimte, en hun doel is om u te plezieren, dus uw lof betekent veel voor hen terwijl ze aan het leren zijn. De aanschaf van een nieuwe hond, of het nu een pup of een volwassen hond is, brengt altijd verandering in je dagelijkse leven met zich.

Vaak moet de hond zich echter meer aanpassen dan de mens, met alle gevolgen van dien. Plannen en organiseren is dus heel belangrijk vanaf het moment dat je er over denkt om een hond aan te schaffen.

Is de hond eenmaal gekozen dan is het goed om je te realiseren wat de overgang naar het nieuwe huis voor de hond betekent. Hoe positief de verandering voor de hond ook is, het zal altijd stressvol voor hem zijn.

Dit geldt niet alleen voor een hond die langere tijd in een asiel of andere opvang (bijvoorbeeld in het buitenland) heeft gezeten, maar ook voor de pup die uit de beschermde omgeving van zijn moeder is weggehaald. Begin dus niet de hond te overspoelen met allerlei indrukken, maar geef hem de tijd om aan zijn nieuwe omgeving en vooral ook aan jou (en je eventuele huisgenoten) te wennen. Nodig dus ook niet gelijk iedereen uit om de hond te komen bewonderen, dat kan op een later tijdstip ook nog.

Jouw hond begrijpen

Angst en stress hebben veel met elkaar te maken. Een hond met stress is nu eenmaal vatbaarder voor angst. Begin dus niet gelijk van alles met je hond te ondernemen. Lange wandelingen, de dierenarts, naar vrienden, achter ballen aanrennen, naar een winkelstraat of markt, op vakantie, de hondenschool etc. Hoe goed bedoeld het ook is, meestal boeken we de agenda van de hond overvol zonder ons af te vragen wat de hond hier van vind en of hij het wel aan kan.

De overgang is voor hem vaak veel te groot. Plan heel zorgvuldig wat je in de eerste weken/maanden met je hond gaat doen en bouw het rustig op. De hond bepaalt het tempo. Werk daarnaast vooral aan vertrouwen en respect tussen jou en je hond.

Leer hem begrijpen, maar vooral: leer hoe de hond ook jou kan begrijpen. Met andere woorden, wat is jouw rol, jouw status in de roedel? Een sterke roedelleider zal de hond een veilig gevoel geven, waardoor hij beter zal kunnen functioneren in onze maatschappij.

Veel hondenscholen besteden heel veel tijd aan het aanleren van commando’s. Communiceren is echter iets heel anders dan het geven van commando’s. Leer je hond beter kennen door te kijken naar zijn lichaamstaal.

eerste hond

Wat vertelt de hond jou? Zoek een deskundige die je niet alleen kan begeleiden bij het begrijpen en het toepassen van de lichaamstaal, maar ook bij het opbouwen van het gewenningsproces van de hond.

De hond zal zich zo kunnen ontwikkelen tot een stabiele hond en beter bestand zijn tegen de eisen van jouw leefpatroon. Je zult hierdoor niet alleen een andere kijk op je hond krijgen, maar ook zal de band tussen jullie alleen maar sterker worden.

Stel een schema in

Door vanaf het begin een schema op te stellen, zal uw hond meteen goede gewoonten aanleren. Maak een schema voor eten, slapen, spelen en naar de wc gaan. Neem ze meteen mee naar buiten als ze wakker worden en pak hun waterbak twee uur voor het slapengaan op om te voorkomen dat ze midden in de nacht moeten gaan.

Door ze op een voedingsschema te houden, leert u ze vroeg goede gewoonten en kunt u voorspellen wanneer ze naar het toilet moeten.

Weet wat u kunt verwachten

In de meeste gevallen kunnen honden hun blaas gemiddeld een uur per maand ophouden. Als ze slapen, kunnen ze hun blaas waarschijnlijk zeven uur vasthouden. Honden gaan van nature niet graag naar de wc in hun slaapvertrek, dus ze zullen je waarschijnlijk wakker maken door te janken of te huilen.

Als ze midden in de nacht wakker worden, probeer dan niet te praten of te praten. Neem ze in plaats daarvan mee naar buiten naar waar je ze wilt hebben, en als ze klaar zijn, breng ze dan meteen terug naar waar ze slapen. Als je praat of aandacht geeft, kunnen ze opgewonden raken en denken dat het tijd is om te spelen, en dan zullen ze elke avond willen opstaan ​​om met je te spelen.

Lees ook: Top 15 keer het beste puppy voer

Product advies

Houd ze in de gaten

Puppy’s moeten onder toezicht staan. Sommigen raden aan om uw puppy aan een intrekbare lijn te houden terwijl hij in huis is, zodat u hem gemakkelijk terug kunt trekken als hij ergens in terecht komt waar hij niet in zou moeten.

Je kunt ook een afgesloten ruimte opzetten met babyhekjes of andere barrières en speelgoed, een waterbak en een bed toevoegen. Zorg ervoor dat de afgesloten ruimte altijd in uw zicht is. Denk aan de gouden regel van speelgoed en lekkernijen: niets is 100% beschermd tegen verstikking.

Als ze buiten spelen, houd ze dan aan de lijn zodat je de straal van hun beweging kunt controleren. Je kunt hun verkenningsbereik binnen en buiten later vergroten als ze beter zijn opgeleid.

Leer ze waar ze heen moeten

Wanneer je je puppy traint om naar buiten te gaan, kies dan een vaste plek en neem lekkers mee naar buiten. Het is van cruciaal belang om ze meteen te belonen als ze buiten zijn, in plaats van ze naar binnen te halen voor de traktatie. Ze moeten de beloning associëren met het goede gedrag. Het is ook aan te raden om bij ze buiten te blijven terwijl ze leren waar ze heen moeten.

Als je je puppy traint om binnen hun behoefte te doen, dan heb je een kattenbak of puppy training pads nodig. Je kunt dezelfde aanpak gebruiken en als je ze ergens anders heen ziet gaan, pak ze dan voorzichtig op en verplaats ze naar de plek waar je ze wilt hebben.

Uiteindelijk zal uw hond u vertellen wanneer hij moet gaan. Je kunt een bel bij de deur naar buiten installeren, of ze kunnen bij de deur zeuren, krabben of blaffen. Best verbazingwekkend, toch? Ze weten hoe ze je moeten vertellen wanneer ze moeten gaan. En daar moet je ze voor belonen.

Gebruik een trefwoord

Sommigen raden aan om een ​​trefwoord of een korte zin te gebruiken bij het trainen van uw puppy. Stel een zin in als ‘potje gaan’, ’tijd om te gaan’ of iets anders waar jij en iedereen in je huishouden het over eens kunnen zijn. Consistentie is belangrijk en je zult iets willen kiezen dat je prettig vindt om in het openbaar te gebruiken.

Oeps! Ze deden het weer

Het kan zijn dat uw hond een week lang grote vorderingen maakt en dan binnenshuis een ongeluk krijgt. Dat is normaal en verwacht. Als je ze op tijd ziet, probeer ze dan te onderbreken, neem ze mee naar buiten en beloon ze als ze buiten klaar zijn.

Gebruik hetzelfde traktatiesysteem dat u aanvankelijk gebruikte toen ze naar buiten gingen. Vermijd tegen ze te schreeuwen of ze te straffen omdat ze naar binnen gaan, omdat dit negatieve gevoelens met jou of binnenshuis kan associëren. Let op snuiven, cirkelen, krabben aan de deur en rusteloosheid – elk van deze gedragingen kan erop wijzen dat uw hond moet gaan.

Wees grondig bij het schoonmaken van het gebied waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Gebruik een geur neutraliserende spray zodat uw hond niet op dezelfde plek wordt aangetrokken. U kunt ook een natstofzuiger proberen als uw huis veel tapijten heeft. Ze zorgen voor een diepere reiniging van natte vlekken dan een doek of een gewone stofzuiger.

Wees geduldig

Dit proces kost tijd. De nummer één reden waarom puppy’s naar het dierenasiel worden teruggebracht, is omdat ze het huis bevuilen of tapijten verpesten en mensen zijn daar niet op voorbereid. Het kan 4-6 maanden duren om een ​​puppy volledig zindelijk te maken, en er zal veel vallen en opstaan ​​zijn. Met de juiste aanmoediging en lof zullen ze snel leren en zal de band tussen jullie sterker worden.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie