Je hond kennis laten maken met andere honden

Een puppy is een gezellig maatje, alles gaat nog op een speelse manier. De puppy slaapt nog veel en daardoor kun jij tussendoor ook nog wat andere klusjes klaren, want als hij wakker is “bemoeit hij zich overal mee”. Ja, gezellig hoor zo’n puppy!

Alles wordt gezien als iets om mee te spelen, de dweil, de stofzuiger, de bezem, de krant, schoenen, sokken enz. Als de puppy wakker is, moet jij ook steeds op je hoede zijn anders ken je na een poosje je eigen interieur niet meer terug of je moet nieuwe schoenen kopen, zelfs de eventuele steunzolen haalt hij uit je schoenen (heerlijk, de geur van het baasje, zo zal de puppy denken).

Spelen is leren voor de puppy. Daarom is het in deze periode ook erg belangrijk dat hij in contact komt met andere honden, groot en klein, jong en oud. Als jouw puppy heeft gestoeid met een andere hond dan heeft hij de komende uren niets meer nodig.

Let eens goed op het spel tussen beide honden, daar kun je veel uit op maken. Is jouw onderdanig of laat hij dominant gedrag zien. Kom niet tussenbeide, “normale” honden spelen eerlijk. 

Laat de honden op neutraal terrein met elkaar kennis maken

Wil jij graag dat je hond met andere honden leert spelen, zoek dan een neutraal terrein waar dat kan plaats vinden. Als je een gehoorzaamheidscursus volgt, dat heb je een neutraal terrein. Heb jij een wat bange hond, gooi hem dan niet in het diepe, bijvoorbeeld in een ren met tien andere honden. De hond weet niet wat hem overkomt.

Ook dit bouw je langzaam op. Dit is vooral van belang bij de volwassen hond, wellicht heb je hem uit het asiel gehaald en wil je hem opnieuw opvoeden, dat kan, maar doe het stap voor stap.

Neem geen enkel risico, als je de andere hond niet kent

Sommige baasjes nemen het niet zo nauw en laten hun hond gewoon overal los lopen. Jij wandelt met de hond die keurig is aangelijnd en de loslopende hond komt op jullie af. Als jijzelf nerveus of angstig van wordt (wat heel begrijpelijk is) zal jouw hond dit voelen.

Jouw hond kan bang of fel reageren. Jij bent de baas dus jij bepaalt wat er gebeurt en jij stuurt die hond als dat mogelijk is weg. Er kan namelijk niet gespeeld worden als de ene hond vrij is en de andere aangelijnd, plus het feit dat de andere hond vreemd voor je is en jij niet weet hoe de honden op elkaar reageren, doen jou beslissen de andere hond weg te sturen.  

Plaats een reactie