Je hond kennis laten maken met andere mensen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Jij wilt graag een lieve en vriendelijke hond, maar vind je het nodig dat hij kwispelend naar iedereen toe gaat en zich laat betasten? Of wil jij liever een hond die bij het gezin hoort en verder geen aandacht schenkt aan buitenstaanders?

De eerste regel is erg handig als je een jonge, leuke puppy hebt, die toch nog niet luistert. Maar wat als hij wat ouder is, wellicht gaat verharen, met modderpoten op iemand af gaat, dan zal je er anders over denken en in ieder geval zal de persoon die begroet wordt dit niet leuk vinden (er zijn weliswaar uitzonderingen).

Probeer ervoor te zorgen dat je geen bange hond krijgt

Hoewel een hond niet naar iedereen toe hoeft te gaan om deze te begroeten, is het ook geen pretje als de hond bang is voor vreemden en de rem erop zet als hij in het park een “vreemde” persoon ziet lopen, of als hij niet verder loopt als er iemand meters achter hem loopt.

Erg onhandig dit gedrag en het baasje zal ervan balen als hij telkens iedereen voorbij moet laten gaan voordat de hond weer fatsoenlijk meeloopt.

De ervaring leert dat een hond die in zijn puppytijd op een vervelende manier is benaderd door derden, of enorm geschrokken is (dit kun je helaas niet altijd voorkomen) dit levenslang met zich meedraagt. Het is de taak van het baasje dit te voorkomen.

Probeer ook bij alles wat je hond meemaakt aanwezig te zijn, dan weet je waar eventuele problemen vandaan komen. Ga zelf mee naar de dierenarts, niet alleen als de hond iets mankeert, maar ook een keer om hem te wegen. Een fijne dierenarts zal jouw hond een koekje willen geven en hem toespreken.

Positieve benadering

Deze positieve ervaring onthoudt de hond en je kunt zonder problemen naar de dierenarts voor een behandeling. Je moet zelf met het betasten van de hond beginnen in een vroeg stadium, tandjes bekijken hoort daar ook bij. Je kunt voor de socialisering ook een hondencursus gaan volgen. Neem eerst een kijkje voordat jij je met je hond aanmeldt.

Volg een les vanaf de zijlijn, dan kun je beoordelen of deze aanpak jou aanspreekt. Er zijn namelijk diverse cursussen en cursusleiders met elk hun eigen aanpak. Kijk naar jouw hond, elke hond heeft zijn eigen aanpak nodig, de ene hond wat strakker dan de andere.

Pak je de hond te streng, of te hard aan dan kan hij daardoor erg bang worden, probeer dat te voorkomen. Een angstige, zenuwachtige hond kan een angstbijter worden.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie