Je hond leren wie de baas is

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Honden zijn in het algemeen gekend als vriendelijke en aangename dieren. We vinden het als het ware vanzelfsprekend dat de hond deel uitmaakt van ons gezin. Dat leidt er toe dat we soms wel eens zouden vergeten dat wij de baas moeten blijven. We mogen niet vergeten dat honden van nature groepsdieren zijn.

Net als de mens leven ze traditioneel samen met anderen. Honden leven in principe in een roedel. Dit betekent automatisch dat er altijd een leider is. Dat is de leider waar alle andere honden naar luisteren. Dit noemen we de zogenaamde Alfa hond.

Ben jij de Alfa hond?

Het zit dus in de natuur van de hond om de luisteren naar het Alfa dier. Ofwel probeert de hond om zelf het Alfa dier te worden. Dit betekent dat hij zich zal proberen op te werpen als de baas in het gezin. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dat leidt tot heel wat ongemakken en een vrijwel onhandelbare hond. Het komt er dus op aan om duidelijk te tonen aan je hond wie de baas is in het gezin. jezelf een puppy aanschaffen is één zaak. Het hondje een goede opvoeding geven is nog heel wat anders.

Heb je in je gezin een nieuwe hond? Dan is het zaak om de hond zo snel mogelijk te tonen dat jij de baas bent. Dit doe je door duidelijk aan te geven wat er kan en wat er niet kan. Wanneer de hond iets goed doet is het de bedoeling dat je hem gaat belonen. Vertoont de hond ongewenst gedrag dan maak je duidelijk aan de hond dat je hiermee niet tevreden bent. We maken in dit kader twee belangrijke kanttekeningen.

Ten eerste kan je een hond beter opvoeden door je te concentreren op beloningen. Honden zijn gevoelig voor positieve beloningen. Ze vinden het immers belangrijk om hun baasje te kunnen plezieren. Als ze weten wat er van hen verlangd wordt en er staat een beloning tegenover zullen ze veel sneller geneigd zijn om te doen wat je wilt. Belangrijker dan negatief gedrag af te straffen door te schelden of te slaan is het dus nodig om positief gedrag te belonen. De hond zal op den duur duidelijk gaan begrijpen wat je van hem verlangt.

Het is ook zeer belangrijk om te starten met de training van je hond van af het moment dat de hond deel uitmaakt van je leefomgeving. Heb je een puppy? Als het hondje voldoende sociaal is en je de juiste methodes toepast kan het in principe geen probleem zijn om de hond perfect naar je hand te zetten.

Problemen kunnen optreden wanneer een puppy van bij de geboorte niet voldoende gesocialiseerd is. Wanneer de hond bijvoorbeeld in zijn eerste weken onvoldoende contact heeft gehad met mensen kan dit de training moeilijker maken.

Een hond uit een dierenasiel?

Als je een hond in een gezin opneemt die al wat ouder zal je natuurlijk meer rekening moeten houden met zijn opvoeding en karakter. Het is dan interessant om eerst goed het gedrag van de hond te observeren. Hoe gaat hij om met de andere huisgenoten, andere honden en andere huisdieren. Een hond die je bijvoorbeeld uit een dierenasiel hebt gehaald heeft dikwijls al een leven achter zich.

Ook in zijn vorige gezin had hij bepaalde gebruiken en rituelen. Dikwijls zullen de mensen van het hondenasiel je wel al heel wat informatie kunnen meegeven over het karakter en de typische eigenschappen van de hond. Ook in dit geval is het belangrijk om aan te geven dat jij de baas in huis bent. Goed gedrag belonen is ook hier de boodschap.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie