Kan mijn hond ook allergisch zijn voor iets?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Ja, een hond kan net zoals ons een allergie hebben. Dit komt voor als het lichaam van je hond overgevoelig reageert op voor hem vreemde stoffen. De prikkels die het lichaam krijgt, zorgen ervoor dat het afweersysteem van je hond gaat werken. Bij overgevoeligheid gaat dit systeem sterker reageren dan normaal en krijg je wat ze noemen een allergische reactie.

Je hond kan van zijn geboorte af al allergisch zijn voor bepaalde zaken, dit kan zijn doordat er iets mis is met het afweersysteem of omdat het in de genen zit dus dat hij er erfelijke aanleg voor heeft.
Je hond kan voor verschillende dingen allergisch zijn. Van dingen die hij inademt, van voedsel of zelfs dingen die hij aanraakt.

Een van de meest duidelijke kenmerken van een allergische reactie is jeuk aan de oren, poten, oksels en liezen. Je merkt dit natuurlijk door het constante krabben, schuren en knabbelen aan de plaats waar hij jeuk heeft. Je merkt het ook aan ontstekingen van de huid.

Je hond zal dan likken, bijten, krabben, schuren enz. om maar van de jeuk af te komen. Hierdoor krijg je van die kale plekjes die soms gaan ontsteken. Je hond kan ook last hebben van een overdreven loopneus, oogontsteking en zwelling van de slijmvliezen.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondenfietskar

Product advies

Beten van insecten

Vlooien zijn voor meer dan de helft de oorzaak van allergische reacties. Als een hond allergisch is voor het speeksel van de vlo kan de hond wel twee weken last hebben van jeuk. Dus een goede reden om vlooien te besttijden. Je dierenarts of de specialist van de dierenwinkel zal je zeker kunnen adviseren. Een steek van een wesp of een bij kan voor heftige allergische reacties zorgen.

Je hond kan flink opzwellen bij de ogen, de neus en de oren. Deze zwellingen doen pijn en jeuken flink. Na een beet van een insect kan de hond zelf zo erg reageren dat hij in shock raakt. Zorg dat je steeds het telefoonnummer van je dierenarts bij de hand hebt. In geval van nood kunnen zij je steeds professioneel advies geven


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie