Kangal

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Kangal is een stoere hond die afkomstig is uit de centrale Anatolië-regio in Turkije. Dit robuuste en krachtige ras wordt al eeuwenlang gebruikt om kudden schapen te beschermen tegen wolven en andere wilde dieren. Deze intelligente en waakzame dieren zijn een favoriet onder fokkers en hondenliefhebbers over de hele wereld.

De Kangal is een grote, Turkse herder. Het is een grote hond met een lange nek en een korte, dik, staart. De oren zijn puntig en staan bol naar voren gericht. Het gewicht van de hond varieert tussen de 40 en 70 kilo. De hond heeft twee lagen vacht: een dikke onder vacht en een langere, dichte boven vacht.

De kleuren van de vacht variëren van lichtgrijs tot donkerbruin en alle tinten daar tussenin. De meeste van deze honden hebben witte markeringen op hun gezicht of borst. Deze hond is afkomstig uit de centrale Anatolië-regio in Turkije. Het ras is vernoemd naar het district Kangal in de provincie Sivas.

De hond is al sinds de 13e eeuw bekend in Turkije en werd oorspronkelijk gefokt om kudden schapen te beschermen tegen wolven en andere wilde dieren. In de loop der jaren is het ras steeds populairder geworden en wordt het nu ook gezien als een waakhond en geleidehond. Kangals zijn intelligente, waakzame dieren die snel leren.

Ze zijn loyaal aan hun familie en beschermend van natuur. De honden zijn rustig van aard, maar kunnen snel reageren als dat nodig is. Ze zijn kalm en beheerst in het gezelschap van kinderen, maar ze zijn niet geschikt voor gezinnen met andere huisdieren, omdat ze een dominant karakter kunnen hebben ten opzichte van andere dieren.

Deze honden zijn harde werkers die veel beweging nodig hebben. Een dagelijkse wandeling of run van minimaal 30 minuten is absoluut noodzakelijk om ze geestelijk en lichamelijk gezond te houden. Daarnaast moet je regelmatig oefening met ze doen om ze sociale vaardigheden bij te brengen en hun vermenging met andere dieren te verbeteren.

Als je niet voldoende tijd hebt om ze dagelijks uit te laten of als je gezin bestaat uit andere huisdieren, dan is een Kangal hond misschien niet geschikt voor jouw situatie.

kangal hond

Uiterlijke kenmerken

AfkomstTurkije
GroepMolosser
HoogteReuen: 71 centimeter
Teven: 81 centimeter
GewichtTussen de 40 – 70 kg
Levensverwachting12 tot 15 jaar
KleurAlle kleuren en variaties zijn mogelijk

Geschiedenis van de Kangal

Om de geschiedenis van de Kangal te begrijpen, moet je ook de geschiedenis van de Anatolische herder kennen. Deze honden werden gefokt om schapenkuddes te beschermen tegen grote roofdieren zoals beren en wolven.

Ze moesten vriendelijk genoeg zijn voor de pasgeboren lammetjes en gehoorzaam genoeg om onderdanig te zijn aan de herder. Het is echter woest en slim genoeg om tussen een lam en een beer te staan. Ze moesten ook snel beslissingen kunnen nemen over hun leven.

De kans is groot dat een andere Molosser honden, zoals de Mastiff al 600 jaar voor Christus gefokt werden. Kangals lijken namelijk erg op Mastiffs, maar zijn wendbaarder. De Kangal zou in de 11e eeuw in Turkije zijn aangekomen met de Turkse migratie uit Azië.

Of de Anatolische herdershond en de Kangal afzonderlijke rassen zijn, is discutabel. Sommigen geloven dat de “Anatolische herder” die vroeger naar elke Anatolische herder verwees, geen apart hondenras is.

Karakter van de Kangal

Als resultaat van eeuwenlang fokken worden Kangals in het wild gevonden. Ze kunnen tussen roofdieren en kuddes staan. Ze beschermen kinderen en handelen om hen te beschermen tegen elke bedreiging.

Kangals mogen niet als gezelschapsdieren worden beschouwd. Ze zijn gehecht aan hun baasjes, maar ze moeten zich ook gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Dit intelligente en gevoelige ras kan onervaren eigenaren verrassen.

Je stem verheffen tegen deze honden is meestal voldoende. Schokkragen kunnen worden gebruikt voor correctie op afstand, maar ze werken mogelijk alleen in milde omgevingen. Kangals zijn misschien sterk, maar ze zijn ook gevoelig. Ik heb een vriendelijke trainer nodig.

Kangals brengen een groot deel van de nacht door met blaffen om roofdieren op afstand te houden, dus ze zijn vaak te moe om overdag actief te zijn. Deze vriendelijke reuzen zijn aanhankelijk en vriendelijk voor gezinnen, vooral kinderen, maar vanwege hun grote kunnen ze kinderen gemakkelijk omver duwen.

turkse kangal

Uiterlijk & Formaat van de Kangal

De totale lengte vanaf de schouder is 71-81 cm. Het gewicht van deze honden ligt tussen de 40 en 65 kilogram. Dankzij de lange poten en diepe borstkas kunnen kangals verrassend snel bewegen.

De ras standaard van Kangal vertelt ons hoe het perfecte exemplaar eruit moet zien. U bent misschien niet op zoek naar een showhond, maar er zijn veel aspecten van het lichaam van een hond die bijdragen aan hun gezondheid en een lang leven. De ras standaard is hoe een perfect voorbeeld eruit zou moeten zien.

Kangal Turkse herdershonden hebben vaak hun oren geknipt om het risico op ernstig letsel door het bestrijden van roofdieren te verminderen. In Nederland mag dit overigens niet! Deze reuzen wekken de indruk van gespierde atletiek.

De Kangal beschikt over een opvallende staart. De staart hangt losjes en krult zacht als hij comfortabel is, maar hij houdt de staart stevig vast als hij wendbaar is.

Kleuren & Vacht van de Kangal

De dubbele vacht van de Kangal beschermt tegen extreme hitte en kou. In de winter is de onder vacht dicht en zacht en beschermt hij tegen de kou. De buitenste laag is ontworpen om te werpen in weer en wind. De dikke winter onder vacht verhaart overvloedig bij warm weer en maakt plaats voor een koelere, plattere vacht in de zomer.

Er in een grote verscheidenheid aan kleuren. In Turkije vereisen ras standaarden echter dat honden lichtbruin of dof goud zijn. De hoeveelheid grijs of zwart in de buitenste beschermende vacht heeft ook invloed op het uiterlijk van de hond.

Leefomgeving van de Kangal

Hoewel ze niet zo snel rennen of zwerven als andere grote hondenrassen, is het toch belangrijk om de Kangal goed te beschermen in een veilige omheining. Door zijn lengte en graafvermogen kan hij gemakkelijk onder barrières door klimmen. Het is bekend dat ze ontsnappingsroutes graven of in holen liggen om af te koelen bij warm weer.

Deze honden staan ​​in de Nederland bekend als herders van geiten en schapen. Vroege socialisatie en een goede training van pluimvee kunnen honden leren hoe ze pluimvee moeten bewaken. Boeren moeten ook nauw samenwerken met kangals om hun interacties met dieren te beheren, vooral tijdens geboorten.

Veel fokkers raden aan om puppy’s te baren in een omheining met een kudde. Sommigen laten ze in de wei geboren worden en van hun moeders leren. Ze kunnen over het algemeen worden getraind om met alle dieren om te gaan en vriendelijk te zijn. Wilde of ongesocialiseerde dieren kunnen uit weiden worden verwijderd.

Deze honden moeten kunnen werken met andere honden op de boerderij. Verwacht niet dat je Kangal goed kan opschieten met de hond van je buurman. Ze beschouwen hun kudde als heilig en beschermen hen tegen indringers.

kangal honden fokker

Training van de Kangal

Kangals hebben unieke persoonlijkheden. Dit komt omdat ze fungeren als beschermers en niet in staat zijn om hun acties te sturen wanneer een menselijke herder te laat is en een roofdier toeslaat.

Een Kangal moet zijn eigenaar zien als een alfadier of troepleider. Je kunt Alpha niet uitdagen of andere honden uitschakelen. Verwar hun onafhankelijkheid niet met koppigheid. Als ze niet rigoureus worden aangepakt, kunnen ze zich terugtrekken. Kangals moeten van jongs af aan gesocialiseerd worden.

Dit zachtaardige, nobele en gevoelige ras kan het beste met zorg worden gehouden. Boeren hebben veel hulpmiddelen bedacht om te voorkomen dat kangals ontsnappen. Een eenvoudige hete draad die boven of naast een veldomheining wordt geplaatst, kan echter voldoende zijn om kangals te beschermen.

Gezondheid van de Kangal

Kangals lopen, net als veel grote rassen, het risico heup- en elleboogdysplasie te ontwikkelen. Het is belangrijk om puppy’s van grote rassen te voeren. Heup- of elleboogdysplasie wordt gekenmerkt door lethargie en algemene stijfheid.

Voeding voor de Kangal

Volwassen puppy’s eten meer dan volwassen honden. Zorg ervoor dat je puppy voer kiest die speciaal is samengesteld voor grote rassen. Deze formules verminderen het risico op het ontwikkelen van musculoskeletale aandoeningen zoals gewrichtsdysplasie die gepaard kan gaan met snelle groei.

Het is vooraf lastig aan te geven hoeveel voeding jouw hond nodig heeft. Dit hangt van een aantal zaken af, denk hierbij aan hoeveel energie de hond heeft, het gewicht en de leeftijd van de hond. Gelukkig is er wel een richtlijn hoeveel je de hond moet geven!

Deze honden hebben aan gemiddeld twee maaltijden per dag voldoende. Kijk echter altijd achterop de verpakking van het hondenvoer dat je hem geeft. Daar staat een indicatie hoeveel voer de hond nodig heeft.

hond kangal kopen

Verzorging van de Kangal

Net als andere honden met een dubbele vacht, verliezen deze honden vacht in de rui periode. Een goede hondenborstel om de onder vacht voor de winter te verwijderen, kan dit proces versnellen en de hond comfortabeler houden als het weer warmer wordt. Veel van deze honden graven holen om af te koelen in de zomer. Op warme dagen kunt u in de schaduw van het gazon genieten van een honden bad.

Conclusie

Het is niet bekend of de Anatolische herder en de Kangal van hetzelfde ras zijn. Er is een groeiend aantal Anatolische Herdersfokkers in Nederland. Toegewijde fokkers fokken echter alleen met soorten.

Beide rassen hebben dezelfde kenmerken. Beide rassen zijn sterke beschermers van vee en boerderijen. Ze blaffen minder dan de Grote Pyreneeën, zijn meer bewaakt rond de kudde dan andere kuddes en hebben een lichtere vacht.

Wat kost een Kangal?

Deze honden staan ook bekend als de Turkse herdershond, de Turkse Kangal en de Anatolische herdershond, is een minder bekend ras. Dit kan van invloed zijn op de beschikbaarheid en de prijs van deze honden. Dus het is moeilijk om er een te vinden. Een gezonde pup kost naar verwachting minimaal € 1000,-.

Hoe oud kan een Kangal worden?

Deze leuke honden kunnen gemiddeld 12 tot maximaal 15 jaar oud worden.

Hoe sterk is een Kangal?

Deze honden hebben niet de sterkste beet van welk dier dan ook, maar ze hebben wel de sterkste beet van alle hondenrassen. De bijtkracht wordt gemeten in wat bekend staat als pond per vierkante inch, of kortweg PSI. De Kangal bijtkracht PSI-meting is maar liefst 743 PSI.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie