Karpatische herdershond

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De Roemeense Karpatische Herdershond is een trouwe en fanatieke herdershond die zich uitstekend leent voor het werken met schapen. De naam van dit ras komt van het gebied waar het vandaan komt, namelijk de Karpaten in Roemenië. Dit gebied is zeer heuvelachtig en wordt al lang bewoond door Roemeense herders die schapen of kuddes houden in samenwerking met dit type hond.

De Roemeense Karpatische Herdershond is een trouwe en fanatieke herdershond die jarenlang trouw naast de Roemeense boer loopt. Dit hondenras wordt zelden buiten Roemenië gezien en het is leuk om hier over hen te lezen.

Geschiedenis van de Karpatische herdershond

De Roemeense Karpatische Herdershond komt uit Oost-Roemenië en er wordt gezegd dat dit hondenras afstamt van de Molosser. Van dit ras is bekend dat het in het oude Griekenland heeft gevochten. De twee honden hebben veel overeenkomsten, zoals dat ze niet bang zijn en daarom goed zijn in het bewaken van vee in het ruige landschap van Oost-Roemenië.

In de jaren dertig werden er pogingen gedaan om dit hondenras te beschermen en in het begin van de jaren 2000 was het succesvol. Opvallend is dat je dit ras in andere landen dan Roemenië nauwelijks tegenkomt.

Lees ook: Top 15 keer de beste vlooienband

Product advies

Karakter

Het karakter van de Karpatische herdershond is vergelijkbaar met de meeste herdershonden. Stel je voor dat je een herder bent in Oost-Roemenië en dat er buiten allerlei gevaren op de loer liggen die je vee willen opeten. Je hebt een hond nodig die onverschrokken is en een mogelijke botsing niet schuwt.

Als u op zoek bent naar een trouwe metgezel, is de Roemeense Karpatische herdershond een geweldige optie. Hij is dapper en betrouwbaar en kan een geweldig huisdier zijn, zelfs als je buiten Roemenië woont.

Deze hond is een echte knuffel die geweldig is voor kinderen, en het is ook een hond die geweldig is om te knuffelen. Het is echter niet echt een fan van vreemden en het kan even duren voordat je aan al je nieuwe vrienden gewend bent. Maar als dit het geval is, dan vind je dat prima De Roemeense Karpaten Herdershond houdt niet zo van spelen, maar heeft wel veel beweging nodig, dus probeer zoveel mogelijk samen naar buiten te gaan.

Uiterlijk

Deze Herdershond is tussen de 60 en 80 cm hoog, gemeten vanaf de schouders en berekend tussen 35 en 70 kg. Hij heeft een neus en een overvloed aan haar in zijn nek, wat hem een ​​donkere uitstraling geeft. De De Roemeense Karpatische herdershond heeft verschillende kleuren die variëren van lichtgrijs tot zwart. Ze kunnen tussen de 14 en 18 jaar oud zijn en zijn erg loyaal aan hun baas.

Karpatische herdershond

Verzorging

De Roemeense Karpatische herdershond is zeer geschikt voor activiteiten zoals lichaamsbeweging. Ook als u niet van plan bent uw hond als herdershond te gebruiken, is het belangrijk om hem voldoende beweging te geven. Denk hierbij aan lange wandelingen in de natuur of hardlopen. Dit staat meteen garant voor een goede band † Sporten met een hond is tenslotte veel leuker dan alleen sporten.

Ook voor uw hond is het erg fijn om hem elke dag gewoon aan uw zijde te hebben. Ook is het belangrijk om de oren van de Karpatenherdershond goed schoon te maken en af ​​te drogen. Omdat hun haar zo lang is en over hun oren hangt, zijn deze mensen vatbaarder voor oorontstekingen en willen ze ze zeker niet krijgen.

Gezondheid

Er is weinig bekend over de ziekten die Roemeense Karpaten-herdershonden treffen. Dit komt vooral door de relatief onontdekte variëteiten die er weinig over bekend zijn, met uitzondering van Roemenië. Een tip is om soortgelijke aandoeningen op te merken die bij andere grote honden worden aangetroffen. Zoals eerder vermeld, is het ook belangrijk om regelmatig te controleren op oorsmeer en oorinfecties.

Training & Opvoeding

Zoals de meeste herdershonden, is de Roemeense Karpatische herdershond een levendige en zeer energieke hond. Daarom is het belangrijk dat dit ras goed beweegt en dat u als baasje op tijd begint met het africhten van uw hond. Training die geschikt is voor dit ras lijkt erg op training voor andere soorten herdershonden. Er is in Nederland geen speciale training voor de Roemeense Karpatische Herdershond bekend.

Dit ras is niet erg geschikt voor hondensporten. Dit komt omdat de Roemeense Karpatische herdershond van nature minder speels is. Daarom zal een lange wandeling hem meer vreugde schenken dan een hondensport zoals dogfrisbee.

Er zijn ook enkele oefeningen die goed zijn voor de mentale gezondheid van uw hond. Veel gedragsproblemen van de hond zijn te wijten aan het feit dat er minder aandacht is voor de mentale aspecten. Veel van deze gedragsproblemen kunnen worden gecorrigeerd door oefening en mentale oefening te combineren.

Hier zijn enkele voorbeelden van mentale oefeningen: Verberg trucs, iets of commando’s. Dit kan gecombineerd worden met een kleine kuur voor een optimaal effect. Als je de hond deze oefeningen laat doen, moet hij zelf nadenken. Dit stimuleert natuurlijk ook de hersenen.

Tot slot is het altijd raadzaam om uw puppy in te schrijven voor een puppycursus. Behalve dat het voor puppy’s belangrijk is om sociaal te worden en eventuele angsten te overwinnen, leer je hier als baasje ook veel bij. U krijgt inzicht in het gedrag van uw hond en de onderlinge communicatie en relaties tussen honden.

Natuurlijk zorgt het werken met uw hond vanaf het begin voor een geweldige relatie met de hondenbezitter en uw puppy zal goed worden opgevoed en getraind. Het maakt de Roemeense Karpatische Herdershond nog leuker als huisdier.

Wat kost een Karpatische herdershond?

De kosten van puppy’s van dit ras zijn niet duidelijk, aangezien Roemeense Karpatische herdershonden moeilijk te vinden zijn buiten Roemenië.

Beweging

Deze variëteit vereist veel beweging. Dit kan variëren van lange wandelingen tot lange samen hardlopen. Roemeense Karpatische herdershonden kunnen die energie niet verzamelen en voelen zich niet goed voor uw hond, dus drie keer per dag 20 minuten wandelen is niet genoeg.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie