Kippenhok kopen? De belangrijkste aandachtspunten op een rijtje

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Wil je kippen houden? Dan heb je in ieder geval een hok nodig. Omdat kippenhokken er in allerlei soorten en maten zijn, weet je misschien niet welke je moet kopen. Daarom hebben wij in deze tekst de belangrijkste aandachtspunten bij een kippenhok kopen op een rijtje gezet. Hopelijk lukt het je zo om het beste kippenhok te vinden.

Grootte

Om de zoektocht naar een kippenhok wat makkelijker te maken, bepaal je eerst hoeveel kippen je wilt houden. Hoe meer kippen, des te groter het hok moet zijn. Houd ook rekening met het soort kippen, want niet iedere kip is even groot. Ben je van plan om zes kippen van gemiddelde grootte te houden? Koop dan een hok van minimaal twee vierkante meter. Eén vierkante meter is namelijk de minimale eis voor drie kippen van gemiddelde grootte.

Toegang

De toegang is ook een belangrijk aandachtspunt bij een kippenhok kopen. Je moet je kippen namelijk iedere dag voeren en water geven en je wilt uiteraard ook eieren rapen. Het is niet prettig als jij je in allerlei bochten moet wringen om in hok te komen. Koop daarom een kippenhok met toegangsdeur of uitneembare panelen, zodat je makkelijk in en uit kunt lopen.

Nestkasten

Als je kippen houdt, doe je dit misschien vanwege de eieren. Om de kans te vergoten dat je dagelijks verse eieren hebt, is het belangrijk dat een kippenhok nestkasten heeft. Hoeveel nestkasten je nodig hebt, hangt af van het aantal kippen. Over het algemeen is één nestkast per drie à vier kippen voldoende, maar het kan geen kwaad om een hok met meer nestkasten te kopen. Let er goed op dat de nestkasten donker en veilig zijn. Kippen moeten zich er namelijk op hun gemak voelen, anders leggen ze geen eieren.

Schoonmaakgemak

Kippen doen hun behoeftes in hun eigen hok. Wil je de kans op ziektes onder kippen verkleinen en voorkomen dat het hok gaat stinken? Dan moet je het kippenhok regelmatig schoonmaken. Omdat niet ieder hok even makkelijk schoon te maken is, adviseren wij je ook naar het schoonmaakgemak te kijken. Hoe makkelijker het hok schoon te maken is, des te minder tijd jij eraan kwijt bent.

Ventilatie

Tot slot is de ventilatie een belangrijk aandachtspunt bij een kippenhok kopen. Dit is zeker het geval als je de kippen dag in dag uit in hun hok laat zitten. Er moet dan voldoende frisse lucht naar binnen kunnen en de vochtige lucht moet juist naar buiten kunnen. Zo ontstaat er een gezond leefklimaat voor je kippen. Als je een kippenhok koopt op https://www.dierenverblijf.com hoef jij je geen zorgen te maken over de ventilatie. Deze hokken zijn namelijk voorzien van gaas of hebben luikjes die je kunt openen. Hierdoor is er voldoende aanvoer van frisse lucht en kan ‘vervuilde’ juist afgevoerd worden.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie