Kunnen honden ansjovis eten?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Ansjovis is een product waar je van houdt of juist helemaal niet. Menig hond staat direct naast je als je een blikje van deze vis opentrekt. Ben je toevallig ansjovis aan het eten en vraag je je af of jouw hond dit mag hebben? In dit artikel leggen we het uit!

Ansjovis heeft een sterke visgeur en smaak waarbij Nederland gek op is. Maar kun je dit zonder problemen aan je hond geven? Hier moet je rekening mee houden.

Wat is ansjovis precies?

Ansjovis is een vissoort die tot de Engraulidae familie behoren. Het is de snelst groeiende kleine vis die doorgaans niet langer is dan 15 cm. Ze komen overal ter wereld voor maar de meesten vind je rond het Middellandse Zeegebied. Deze vis is vooral bekend van wegen de sterke smaak en vis geur. Dit heeft de ansjovis niet van nature, het heeft vooral met de bereiding te maken. Een verse ongezouten ansjovis is namelijk vrij mild van smaak.

Lees ook: Top 20 keer het beste hondentuigje

Product advies

Ansjovis is goed voor je hond

Zoals bijna iedere vis is ook de ansjovis een bron van eiwitten voor honden. Dit kan gunstig zijn wanneer je hond bijvoorbeeld een voedselallergie heeft. In dit geval is de ansjovis een natuurlijke bron van omeg-3 vetzuren. Dit draagt bij aan een mooie vacht en gezonde huid. Doordat de ansjovis snel groeit, en dus een korte levensduur heeft zit er doorgaans minder kwik in het vlees dan in andere vissoorten.

Door het kleine formaat van dit feestje is deze volledig verteerbaar, dat betekent dat jouw hond het feestje in zijn geheel kan opeten zonder dat je bang hoeft te zijn dat er visgraten in de keel blijven steken. Bij jonge honden is het verstandig het feestje doormidden te snijden zodat deze makkelijker doorgeslikt kan worden.

Welke ansjovis kan ik het beste geven?

Het beste kun je een hond ansjovis geven divers of diep gevroren en ontdooid is. Vermijd echter de blikjes in de supermarkt, deze zitten vol fouten die niet goed zijn voor jouw hond. In Nederland zijn de meest voorkomende soorten gemaakt met zout, olie of gemarineerd in azijn. Ja de hond zal de gezouten ansjovis vast het lekkerste vinden, maar deze kun je dus het beste laten staan.

Hoeveel ansjovis mag hij eten?

De hoeveelheid die hij mag eten hangt samen met hoe groot jouw hond is en hoeveel voedsel hij normaliter krijgt. Je kunt je hond gerust ansjovis geven in de vorm van een beloning of traktatie. Een aantal stukjes per week bijvoorbeeld, het is in ieder geval geen vervanger voor hondenvoer.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie