Labradoodle

labradoodle

Deze heerlijk wollige hond is een opvallende verschijning. Is het een labrador? Nee. Is het een poedel? Ook niet. De labradoodle is van alles een beetje, maar toch ook helemaal zichzelf! Omdat dit hondenras niet erkend is, kan het lastig zijn om er goede informatie over te vinden. Gelukkig komt er steeds meer informatie over labradoodles beschikbaar, naast losse flarden informatie zijn er (online) ook al heel goede naslagwerken verkrijgbaar.

Om je alvast wat meer informatie over de labradoodle te geven zullen we op deze pagina de voornaamste feiten op een rijtje zetten. Zo zul je ontdekken waarom dit soort eigenlijk “ontworpen” is, en waarom het onmogelijk is het uiterlijk en karakter van deze honden in een paar honderd woorden te beschrijven.

Beschrijving van de labradoodle

Laten we met het meest ingewikkelde hoofdstuk beginnen; de beschrijving van de labradoodle. Hoewel dit hondenras in principe een combinatie is van een labrador en een (franse) poedel, weet je nooit zeker hoe de pups die uit moeder komen buitelen er precies uit zullen zien. Dat maakt iedere geboorte van een kleine labradoodle pup extra spannend! Normaal gesproken is de omvang van deze hond een gemiddelde tussen de twee ouders, ergens tussen de 60 cm en 65 cm.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondendeken
Product advies

De kleur van de vacht kan sterk uiteen lopen, van vrijwel wit tot diep zwart. Ook kom je rode, bruine en goudkleurige labradoodles tegen. De eigenschappen van de haren kunnen overigens ook sterk verschillen; van lang, sluik haar tot korte haren of krulletjes. Heel veelzijdig dus, net als de eigenaren! De ogen zijn groot in verhouding tot het hoofd en hebben een ovale vorm. De staart kwispelt vrolijk omhoog met een kromming.

labradoodle pup

Waar komt de labradoodle vandaan?

Wat goed is komt van ver, de labradoodle komt oorspronkelijk uit Australië. Wally Conron kwam in 1989 met het idee om een labrador en een poedel met elkaar te kruisen. Het originele idee van deze combinatie was een blindengeleidehond die geschikt zou zijn voor mensen met een allergie voor honden. De allergenen die honden verspreiden kunnen eiwitten in de vacht zijn, speeksel en huidschilfers. Toch moet je de vacht van een labradoodle zeker goed verzorgen, het is een typisch kenmerk van poedels dat de vacht door blijft groeien.

Belangrijk om te weten over een labradoodle

Labradoodles zijn enorm sociale honden die uitstekend passen in een gezin met kinderen. Ze doen alles om het baasje gelukkig te maken. Het zijn ook intelligente huisdieren die je goed commando’s kunt aanleren. Doe dit wel op de goede manier, want onwenselijk gedrag kan lastig te corrigeren zijn. Wanneer jouw labradoodle niet goed luistert raden we aan goede documentatie op te zoeken om jouw hond weer in het gareel te krijgen. Labradoodles houden van beweging en ze hebben veel energie, zorg er dus voor dat ze lekker kunnen ravotten.

labradoodle hond

Wist je dit over labradoodles?

Dit ras zou “hypoallergeen” zijn. Hoewel het niet vaststaat of dit klopt, hebben hondenliefhebbers met een allergie doorgaans minder of geen last van dit soort.

“Doodle” is het Engelse woordt voor “krabbel” of “tekening”. Het is geen “net” kunstwerk maar een eenvoudige schets. Labradoodle zijn een vrolijke mix van andere kenmerken.

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de labradoodle niet als officieel hondenras erkend.

De oorspronkelijke bedenker van deze “designer dog” is niet gelukkig met fokkers die willekeurig “Frankenstein” poedels kruisen met wisselend resultaat.

Ken jouw hond!

Omdat de labradoodle een kruising is, kunnen eventuele medische problemen sterk uiteenlopen per hond. Let op de mogelijke problemen bij labradors en poedels, die kunnen ook terugkomen bij dit soort. Laat je goed informeren over labradoodles, zo kun je veel plezier beleven aan deze trouwe en unieke huisgenoot!

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige artikel
beste hondendeken

Top 20 keer de beste hondendeken

Volgende artikel
jack russel terrier

Jack Russel Terriër

Gerelateerde artikelen