Labradoodle

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Labradoodle is één van de populairste kruisingen in Nederland op dit moment. In dit artikel ga ik je alles vertellen over deze lieve en energieke honden. Ook kom je erachter of dit dé hond is die perfect bij jullie past!

Als we het over kruisingen hebben dan wordt daarmee bedoeld dat de hond ontstaan is uit twee honden van een apart hondenras. De Labradoodle is een kruising tussen de Poedel en de Labrador Retriever. Hij krijgt in dit geval het pluizige en de gekrulde vacht mee van de Poedel en het vriendelijke karakter van de Labrador.

De Labradoodle is een hond met veel energie en hij is bijzonder intelligent. Mede daardoor is het ontzettend belangrijk om de hond goed te trainen en om zijn intelligentie uit te dagen en te stimuleren. Ze hebben meer aandacht nodig dan je wellicht zou denken!

Qua formaat zijn er drie verschillende Labradoodle’s, de kleine, middelgrote en grote Labradoodle. Het is verstandig hier vooraf rekening mee te houden. Verderop in dit artikel vertel ik je hier alles over!

labradoodle hond

Uiterlijke kenmerken

AfkomstAustralië
GroepKruisingen
HoogteReuen: 60 centimeter
Teven: 54 centimeter
GewichtTussen de 14 – 28 kg
Levensverwachting12 tot 14 jaar
KleurAlle kleuren en variaties zijn mogelijk

Geschiedenis van de Labradoodle

Bij de meeste kruisingen is de herkomst onduidelijk, bij de Labradoodle is dat gelukkig niet het geval! Deze honden zijn in de late jaren ’80 ontstaan in Australië. De Guide Dogs Australia, de Australische KNGF, werd gevraagd of het mogelijk was om een geleidehond te fokken voor een blinde vrouw die allergisch was voor honden.

De Australische Wally Conran had deze taak op zich genomen en koos de lieve Labrador Retriever en de intelligente Poedel uit voor het fokprogramma. Uit deze kruising kwam een nestje Labradoodle pups en Sultan, één van de pups werd uiteindelijk gekozen om als blinde geleidehond naar de vrouw te gaan.

Vanwege het uiterlijk en karakter besloot Conran door te gaan met het fokken van deze kruising. Door continue te fokken met de Labradoodle’s die de beste eigenschappen hadden ontstond er een steeds voorspelbaardere hond.

Fokkers van deze kruising combineren op de dag van vandaag nog steeds deze beste eigenschappen. Het is al eerder even benoemd, er zijn drie verschillende soorten Labradoodle’s. Deze heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet!

F1 Labradoodle
50% Poedel en 50% Labrador Retriever

F1B Labradoodle
75% Poedel en 25% Labrador Retriever (F1 Labradoodle & Poedel)

F2 Labradoodle
87% Poedel en 13% Labrador Retriever (F1B Labradoodle & Poedel)

Na het bekijken van de website van de Raad van Beheer, de Nederlandse hondenrassen vereniging, zien we dat de Labradoodle nog niet is erkend als officieel hondenras. Het is dus niet mogelijk om een stamboom te krijgen bij deze honden.

labradoodle karakter

Karakter van de Labradoodle

De Labradoodle is een leuke en vooral energieke hond. Met deze honden in huis hoef je jezelf geen moment te vervelen! Mede daardoor is het een ontzettende geliefde kruising. Hij is graag bij z’n gezin en hij past zich gemakkelijk aan in een nieuwe omgeving.

Het maakt voor deze honden niet zoveel uit waar je naartoe gaat, zolang hij maar bij jouw kan zijn! Gek op gezelschap en vooral gezelligheid. Deze persoonlijkheid moet echter wel bij je passen, niet iedereen vindt dit namelijk even leuk.

Een nadeel hiervan is dat deze honden het liefst niet te vaak, en te lang alleen gelaten worden. Het is dan ook echt een hond om veel activiteiten mee te doen en om veel tijd mee door te brengen. De standaard Labradoodle heeft de meeste energie van de drie, en heeft dan ook voldoende beweging nodig, daar kom ik later nog op terug!

Deze honden zijn minder geschikt als je in een klein woont en geen achtertuin hebt. Ze kunnen namelijk nogal uitbundig zijn, al helemaal wanneer ze hun energie niet kwijt kunnen. De kleinste Labradoodle daarentegen is een stukje rustiger. Maar zoals dat meestal het geval is bij kruisingen, iedere hond is uniek!

Zo kan het zijn dat de ene Labradoodle iets afstandelijker is tegenover vreemden dan de andere. Het hangt er maar net vanaf hoeveel karakter hij van de Poedel heeft meegekregen. Labradoodle’s die meer van de Poedel hebben geërfd zijn goede waakhonden en blaffen bij bezoek.

Doorgaans kunnen ze prima overweg met kinderen en andere huisdieren. Hiervoor geldt natuurlijk dat ze goed gesocialiseerd moeten worden, en dat je ze op een goede manier introduceert. Zowel de Labrador Retriever als de Poedel zijn jachthonden, let hier dus goed op!

Uiterlijk & Formaat van de Labradoodle

In het begin van dit artikel heb ik het al even kort benoemd, er zijn drie verschillende soorten Labradoodle’s. Dit maakt het belangrijk om het af te stemmen op jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. In dit geval spreken wij over schofthoogte, dat wil zeggen het aantal centimeters vanaf de pootjes tot de schouders.

De standaard Labradoodle heeft een schofthoogte van tussen de 54 en 60 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 14 en 28 kilogram. Het kan best zijn dat jouw Labradoodle kleiner is, of meer weegt. De kleinere Labradoodle’s zijn uiteraard kleiner en wegen minder. De fokker kan hier meestal een goede inschatting van maken.

Dankzij de gekrulde en pluizige vacht zien deze honden er al snel uit als een grote lieve knuffelbeer. Ze zijn atletisch gebouwd, maar bij deze honden is het postuur goed in proportie. Zijn bouw zorgt ervoor dat deze honden bijvoorbeeld zeer geschikt zijn voor Agility of een andere actieve hondensport. Gemiddeld hebben ze een groter postuur dan de Labrador en erven ze het elegante van de Poedel.

labradoodle pup

Kleuren & Vacht van de Labradoodle

De meeste eigenaren van de Labradoodle kunnen het over één ding absoluut eens worden, en dat is de unieke en opvallende vacht van deze honden! In de meeste gevallen heeft de Labradoodle een enkele vacht, dit maakt ze iets geschikter dan andere honden.

Er wordt weleens gezegd dat de Labradoodle een hypoallergene hond is, dit is voor een deel waar. Een Labradoodle met een enkele vacht zal weinig vacht verliezen. Daardoor hebben mensen met een lichte allergie minder snel last dan bij andere honden met een dubbele vacht.

Mocht je echt uitsluitend op zoek zijn naar een hond die hypoallergeen is dan is de Poedel een beter keuze. Het is dus afhankelijk van het type vacht, en dat is vooraf lastig te voorspellen.

Er zijn grofweg twee verschillende soorten vacht bij deze honden, namelijk wol en fleece. De Labradoodle met een wollige vacht is dichter en heeft veel weg van schapenvacht. Als jouw hond een fleece vacht heeft dan is deze zachter en gladder. Verder kan de vacht gekruld en recht zijn, maar in de meeste gevallen is er altijd enige krul aanwezig.

Qua kleuren kan je bij deze honden alle kanten op. De bekendste kleur is de crème kleur, maar er zijn ook zwarte Labradoodle’s, en eigenlijk alles daar tussenin. Dit hangt af van het kleurpigment dat ze meekrijgen van de ouders. Zwarte honden hebben bijvoorbeeld ook zwarte kenmerken zoals een zwarte neus. De zwarte Labradoodle’s komen voor in de onderstaande kleuren.

Zwart
Chalk
Rood
Silver
Crème
Goud
Blauw

De bruine gepigmenteerde Labradoodle’s hebben bruine uiterlijke kenmerken. Hieronder zie je de meest voorkomende bruin gekleurde honden.

Chocolade
Karamel
Chocolade
Perkament
Cafe

Ook is het mogelijk te kiezen tussen verschillende vachtpatronen. Bij fokkers wordt er gesproken over “parti” wat betekent dat de vacht tenminste 50% wit is en de overige 50% uit een andere kleur kan bestaan. Je kan ook kiezen uit een “smoking vacht” waarbij er een effen basiskleur is in combinatie met andere kleuren.

Een andere mogelijkheid is de “fantoomvacht”, dit is een soort vacht met kenmerkende tekeningen die zich in de meeste gevallen rondom de ogen en de snuit bevinden. Maar ook aan de binnenkant van de pootjes en de staart. Genoeg te kiezen dus!

labradoodle kleur

Beweging van de Labradoodle

De standaard Labradoodle is een actieve hond die veel energie heeft. Deze honden moeten tenminste één uur per dag beweging hebben. Veel nieuwe eigenaren van deze honden vergissen zich hierin, wellicht komt dat door het schattige uiterlijk.

Beide ouders van de Labradoodle zijn actieve werkhonden, het is dan ook niet vreemd dat deze honden voldoende beweging nodig hebben. Vanwege de intelligentie is het ook verstandig om hem mentaal te stimuleren en uit te dagen om zijn hersenen te gebruiken.

Zo kan je bijvoorbeeld een snuffelmat of een leuke hondenpuzzel doen met jouw hond. Maar het is ook goed om vaker op plekken te wandelen waar jullie beide niet bekend zijn. Ook dan daag je hem uit om zijn intelligentie te gebruiken. Als je dat onvoldoende doet dan kan dit ongewenst gedrag als gevolg hebben.

Eerder in dit artikel heb ik het al even benoemd, maar deze honden zijn zeer geschikt voor hondensporten zoals Agility. Met deze behendigheidssport daag je hem uit. Daarnaast zijn het echte waterliefhebbers! Tijdens een wandeling is een vijver in veel gevallen erg verleidelijk.

Ook kan je tijdens de wandeling in het bos of park apporteer speelgoed meenemen. Zo maak je de wandeling een stuk leuker, en zorg je ervoor dat jouw hond voldoende energie kwijt kan. Het is daarom verstandig om te investeren in verschillende speeltjes voor honden.

Leefomgeving van de Labradoodle

Tot nu toe weet je al heel veel over deze leuke honden! Ze zijn vriendelijk, kunnen zich goed aanpassen, en hebben veel energie! Maar wat is de ideale leefomgeving van een Labradoodle?

Het antwoord op deze vraag hangt een beetje af van welke soort Labradoodle jij graag wilt hebben. De kleinste variant kan bijvoorbeeld leven in een appartement of kleine woning. De normale Labradoodle heeft meer ruimte nodig en een ruime achtertuin.

Als je ze onvoldoende stimuleert dan kan het zijn dat hij op allerlei voorwerpen kan gaan kauwen, puur uit verveling. Dit ongewenste gedrag is voor het grootste gedeelte te voorkomen als je hem voldoende mentaal en fysiek uitdaagd.

Het enige nadeel van deze honden is dat ze snel de behoefte hebben om tegen iemand op te springen. Dit komt puur vanwege hun vrolijke en speelse karakter, maar dit kan een probleem zijn bij gezinnen met jonge kinderen.

Training van de Labradoodle

Een Labradoodle is een zeer intelligente hond die zowel fysiek als mentaal zijn energie kwijt moet kunnen. Beide ouders staan hoog genoteerd in de lijst met slimste hondenrassen ter wereld. Het is dan ook logisch dat de Labradoodle dit mee heeft gekregen!

Dankzij hun karakter willen ze graag alles voor je doen, dit maakt het trainen en opvoeden van deze honden een stuk makkelijker. Dit maakt ze dan ook zeer geschikt voor gezinnen die hun eerste hond krijgen.

Net zoals bij alle andere honden is vroege socialisatie van groot belang. Een verantwoorde fokker begint hier al mee nadat ze zijn geboren. Door de pups bij elkaar in een puppyren te zetten inclusief de moederhond. Zodra je de hond bij de fokker mag ophalen moet je doorgaan met deze socialisatie!

Laat hem of haar bijvoorbeeld kennis maken met familie en vrienden, neem hem mee naar de drukke stad en laat ze wennen aan omgevingsgeluiden. Zodra de hond alle entingen heeft gehad kan je hem meenemen naar een honden losloopveld waar hij ook kennis kan maken met andere honden.

Ook is het verstandig om een puppycursus te volgen. Wij volgen zelf ook een puppycursus met een nieuwe hond, niet omdat wij niet weten hoe we onze honden moeten opvoeden, maar vanwege de socialisatie.

Let er ook goed op dat je de Labradoodle positief benaderd. Het zijn namelijk gevoelige honden die goed reageren op een vrolijke stem en een beloningssnoepje tijdens de training. Daarnaast is het goed om ze te laten wennen aan een hondenbench. Vooral als je een iets angstigere Labradoodle hebt. Op die manier kan je hem aanleren om alleen thuis te zijn.

labradoodle

Gezondheid van de Labradoodle

Over het algemeen zijn Labradoodle’s gezonde honden met weinig gezondheidsklachten. Dat gezegd hebbende kunnen ook deze honden klachten krijgen. Meestal is dit een combinatie van beide ouders, in dit geval de Poedel en de Labrador Retriever.

Ze kunnen tussen de 12 en 14 jaar oud worden en je hebt zijn gezondheid voor een groot deel zelf in de hand. Het is dan ook goed om er alles aan te doen om jouw trouwe viervoeter zo lang mogelijk gezond te houden.

Dit kan je bijvoorbeeld doen door hem voldoende beweging te geven, waardoor de kans op overgewicht kleiner wordt. Maar ook door hem goed hondenvoer te geven. Bezoek ook regelmatig de dierenarts voor een reguliere controle! Zo zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk samen van het leven kunt genieten.

Er zijn echter wel een aantal bekende gezondheidsproblemen die zich in de loop der tijd kunnen ontwikkelen. Deze heb ik hieronder voor je opgesomd.

Heup- en elleboogdysplasie

De meest bekende gezondheidsproblemen bij honden van gemiddelde grote is heup- en elleboogdysplasie. Bij de kleinste Labradoodle komt dit vrijwel niet voor. In het geval van deze ziekte groeien de gewrichten te snel waardoor er problemen kunnen ontstaan.

Helaas kan deze aandoening leiden tot vervelende klachten zoals pijn bij het lopen of artritis. Ook kan het zijn dat de hond moeite heeft met staan, wandelen of andere inspanningen. Helaas zijn beide ouders van de Labradoodle vatbaar voor deze aandoening.

Oogaandoeningen

Problemen met de ogen kunnen bij alle soorten Labradoodle’s ontstaan. Een veelvoorkomende aandoening van de ogen is cataract en progressieve netvliesbeschadiging. In sommige gevallen kan je die goed behandelen. Als je er niets mee doet is de kans groot dat de Labradoodle zijn gezichtsvermogen deels, of geheel verliest.

Sebaceous Adenitis

Dit is een zeer zeldzame huid aandoening die de Labradoodle heeft meegekregen van de Poedel. Deze ziekte zorgt voor een lagere productie van talg in de haarzakjes. Daardoor krijgen honden met deze ziekte last van huidschilvering.

Deze ziekte kan je herkennen aan jeuk, droge plekken en mogelijk zelfs haaruitval. Deze ziekte kan helaas niet worden behandel, maar het is mogelijk wel onder controle te houden. Vraag altijd je dierenarts om advies als je twijfels hebt!

Voeding voor de Labradoodle

Het is vooraf lastig aan te geven hoeveel voeding jouw Labradoodle nodig heeft. Dit hangt van een aantal zaken af, denk hierbij aan hoeveel energie de hond heeft, het gewicht en de leeftijd van de hond. Gelukkig is er wel een richtlijn hoeveel je de hond moet geven!

De Labradoodle heeft aan gemiddeld twee maaltijden per dag voldoende. Kijk echter altijd achterop de verpakking van het hondenvoer dat je hem geeft. Daar staat een indicatie hoeveel voer de hond nodig heeft.

De kleine Labradoodle heeft voeding nodig dat geschikt is voor kleine honden, de standaard kan je het beste brokken geven dat geschikt is voor middelgrote honden. Let er ook op dat je de eerste 9 tot 12 maanden puppy voer geeft. In de meeste gevallen krijg je deze mee als je de hond ophaalt bij de fokker.

Het is mijn advies om niet te kiezen voor de goedkoopste verpakking hondenvoer die je in de discount supermarkt koopt. Om jouw hond zo lang mogelijk gezond te houden moet je voer geven met de beste ingrediënten. Er is zelfs speciale hondenvoeding verkrijgbaar dat volledig is afgestemd op de Labradoodle!

Ze zijn over het algemeen gek op eten, dat hebben ze grotendeels van de Labrador Retriever geërfd. Mede daardoor hebben ze de aanleg om overgewicht te ontwikkelen. Pas hier dus voor op! Helaas zie je te vaak honden met overgewicht, en dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

labradoodle pup

Een goede verzorging

De vacht van de Labradoodle vereist bijzonder veel aandacht. Niet ieder baasje heeft zoveel tijd, een belangrijk punt om rekening mee te houden! De Labradoodle verliest weinig vacht, maar ook met een enkele vacht kunnen ze verharen.

De kans is groot dat er knopen en klitten ontstaan als je ze niet regelmatig goed borstelt met een goede hondenborstel. Het liefst borstel je ze dagelijks om de vacht in optimale conditie te houden.

Ook moeten ze iedere 7 tot 8 weken gewassen worden, zodat zijn vacht er het beste uit blijft zien en er geen huidirritatie ontstaat en de hond fris ruikt. In de meeste gevallen heeft een Labradoodle een enkel vacht, daarom is het extra belangrijk geen mensenshampoo te gebruiken tijdens het wassen! Het is dus verstandig hondenshampoo te kopen als je een Labradoodle hebt, of er binnenkort eentje krijgt.

Tot slot is gebitsverzorging net zoals bij mensen essentieel. Als je de tanden van de Labradoodle regelmatig poetst voorkom je grotendeels tandsteen en gaat de hond niet uit z’n bek stinken.

Veel eigenaren van deze honden brengen ze iedere 7 tot 8 weken naar een honden trimsalon. Je bent gemiddeld tussen de € 75,- en € 130,- per keer kwijt. Dit hangt er natuurlijk vanaf hoe groot jouw Labradoodle is. Daarom kan het verstandig zijn zelf te investeren in een trimtafel en een honden tondeuse. Zo kan jij zelf aan de slag!

De prijs van een Labradoodle

De standaard Labradoodle kost gemiddeld tussen de € 1950,- en € 2300,-. Ga in ieder geval op zoek naar een goede fokker. Helaas komt het nog te vaak voor dat mensen honden kopen bij broodfokkers, met alle gevolgen van dien.

Als je op zoek bent naar een hond met een bijzondere tekening of een unieke kleur dan kan het zijn dat de fokker daar een hoger bedrag voor vraagt.

Een goede hondenfokker kan je vaak herkennen aan een aantal punten. Bij een verantwoorde fokker lopen namelijk vaak de puppy’s samen met de moeder in huis. Ook vragen deze fokkers een normale prijs, en hebben ze vaak niet per direct een hond die je zo op kunt halen.

Zoek ook uit of het een bekende fokker is, en wat de beoordelingen van anderen over deze fokker zijn. Er zijn op Facebook ook groepen te vinden met liefhebbers van de Labradoodle. Daar kan je ook altijd vragen of mensen bekend zijn met een bepaalde fokker. Luister ook naar jouw eigen gevoel, als het niet goed voelt, ga dan weer weg en neem geen hond mee!

Conclusie

Dat de Labradoodle een populaire hond is dat staat vast. Hij is geliefd vanwege zijn uiterlijk en vrolijke karakter. Ze hebben wel veel energie en je moet echt voldoende tijd hebben voor ze. Deze honden zijn zeer geschikt voor jonge gezinnen met kinderen die de hond graag meenemen. Als je hem goed traint en opvoed dan heb je er een hele fijne en gezellige hond aan!

labradoodle info

Veelgestelde vragen

Wat kost een Labradoodle?

Een Labradoodle van een verantwoorde hondenfokker kost tussen de € 1950,- en € 2300,-. Naast de kosten van de hond moet je rekening houden met de kosten van hondenvoer, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.

Waarom kost een Labradoodle zoveel?

Er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden van de Labradoodle. Deze geven vaak een indicatie van de fokker. Als je een Labradoodle aangeboden krijgt voor € 1200,- dan weet je haast zeker dat die broodfok is.

Wat is het karakter van de Labradoodle?

De Labradoodle wordt vaak gezien als de clown van de honden. Ze zijn altijd in een goed humeur, houden van spelen, ravotten en ze hebben een vriendelijke persoonlijkheid. Ook is het is een echte vriend voor kinderen!

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie