Labrador Retriever

labrador

De labrador Retriever is een ontzettend populaire hond. Het is een echte gezinshond, enthousiast en gehoorzaam. Eigenschappen die goed passen in gezinnen met een hond.

Een labrador komt het beste tot zijn recht bij een rustig maar sportief baasje, die het leuk vindt om samen met de hond te bewegen. De labrador retriever komt oorspronkelijk uit Canada, en werd gefokt om op eenden te jagen in moerassen. Deze intelligente honden laten zich goed trainen en zijn heel sociaal.

De Labrador is een ras dat gekweekt is met de bedoeling een hond te creëren die zeer geschikt was voor het apporteren. Het is één van de oudste honden van de retriever soorten en is ontstaan door het kruisen van een kleine Newfoundlander met een Setter en Spaniël.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië
GroepApporteer, water- en opstoothonden
HoogteReuen: 56-57 cm; teven: 54-56 cm
Gewicht25-30 kg
KleurDe kleur kan zwart, geel of leverkleurig zijn.

Beschrijving van de labrador retriever

Deze honden hebben een dikke vacht met korte haren, daaronder bevindt zich een onder vacht waarmee ze goed geïsoleerd zijn tegen kou en koud water. De vacht heeft niet veel onderhoud nodig. De kleuren variëren van zwart tot bruin, rood (fox), blond en gebroken wit.

Voorheen kwamen zwart gekleurde labrador retrievers het meeste voor, blonde exemplaren waren vrij schaars. Sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw is de blonde labrador populair geworden. Bruin werd voorheen niet als rasecht erkend, later is ook deze kleur toegevoegd aan de officiële standaard van dit hondenras.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondendeken

Product advies

Voor reuen ligt de gemiddelde schofthoogte tussen 55 en 57 cm, teefjes worden 54 tot 56 cm. Het gewicht van een volwassen labrador retriever ligt tussen 25 en 35 kilo, gemiddeld genomen worden deze honden 12 jaar oud.

Belangrijk om te weten over een labrador retriever

Vanwege het meegaande karakter zijn labradors niet moeilijk om te trainen. Het zijn vriendelijke honden die het beste presteren in een aangename omgeving op basis van een duidelijke, consequente opvoeding. Omdat het van oorsprong jachthonden zijn houden ze van veel beweging en apporteren.

labrador retriever pup

Binnen zijn ze vrij rustig, tijdens het uitlaten willen ze graag hun energie kwijt. In plaats van eenden apporteren ze net zo graag ballen en ander speelgoed. Het zijn goede zwemmers dus gooi gerust een bal in het water, die vissen ze graag voor je op. Naast een uitbreiding van de familie is de labrador retriever ook geschikt als assistentiehond.

Het is een intelligent hondenras dat goed reageert op training en een voorspelbaar gedrag vertoont. Dat maakt ze inzetbaar als assistentiehond, hulphond, blindengeleidehond, speurhond en reddingshond. Dit zijn afzonderlijke disciplines waar de hond enkele jaren training voor nodig heeft.

Karakter van de Labrador Retriever

De Labrador is een aanhankelijke en gehoorzame hond, hij zal steeds de bevelen van zijn baas uitvoeren. Deze hond is bijzonder intelligent en leert gemakkelijk dingen aan. Toch voedt men ze best op jonge leeftijd streng op omwille van hun energie. Het is een sociale, sympathieke hond die steeds rustig is en verdraagzaam.

Hij houdt erg van kinderen, een echte gezinshond. Toch is het een relatief goede waakhond voor de persoonlijke eigendommen, hij zal zeker zijn territorium verdedigen door te blaffen, maar hij wordt helemaal niet agressief. Deze hond heeft nog steeds een jachtinstinct in zich. Zijn uitstekend reukvermogen, uithoudingsvermogen, moed en zwemcapaciteiten zijn daar het bewijs van. Hij houdt gewoon heel erg van apporteren.

De populaire Labrador is geschikt voor onervaren eigenaars, maar een consequente opvoeding op jonge leeftijd is aangewezen.

Wist je dit?

Een labrador retriever kan snel zwemmen en manoeuvreren in het water door de “otterstaart” die ze gebruiken om te sturen.

Ze hebben sterke kaken maar een zachte beet, zo blijft de prooi tijdens de jacht intact.

De St. John’s-hond komt oorspronkelijk uit Canada maar werd op nauwkeurige wijze doorgefokt in Groot-Brittannië

De St. John’s-hond werd gebruikt in de visserij terwijl de labrador retriever speciaal werd gefokt om op eenden te jagen in het moeras.

Wandelen met je labrador

De labrador is een zeer energieke hond en moet dan ook voldoende naar buiten worden genomen. Wel heeft de labrador verhoogd risico op overgewicht, gebruik dit dan ook als motivatie om de hond meerdere keren per dag mee naar buiten te nemen. Als de labrador nog jong is kan je natuurlijk niet meteen wandelingen van meer dan een uur gaan maken.

Als hij nog een puppy is begin je met dagelijks drie keer per dag een kwartier te gaan lopen. Dit bouw je dan langzaam op. Vanaf een maand of 9 kan de hond echt wel grotere stukken wandelen. Maar het meest ideaal is om dit vanaf ongeveer 1 jaar te doen. Dan is de hond uitgegroeid en kan hij zijn energie op iets anders gaan richten.

Fietsen

Het naast de fiets lopen van de labrador is een goede manier om spieren op te bouwen en op den duur zijn gewrichtsproblemen te voorkomen. Bouw het lopen langs de fiets langzaam op, ook hier geldt dat de hond niet meteen ver kan lopen en de hond minimaal 1 jaar oud moet zijn. Let verder op de buitentemperatuur, als het meer dan 20 graden is kan je beter niet gaan fietsen met de hond. Zijn temperatuur loopt dan snel op door de inspanning, met het risico op oververhitting.

Zwemmen

Oorspronkelijk is de labrador een jachthond en hij vindt het dan ook plezierig om door bossen te rennen en daar kom je plassen, sloten en modder tegen. De meeste labradors vermijden die niet, maar springen er juist in. Zwemmen is goede lichaamsbeweging voor de labrador, laat hem vooral lekker zijn gang gaan in de sloot. Spoel hem thuis dan wel af met water en eventueel een hondenshampoo. Wedden dat hij er dan ook een waterballet van maakt!

Al deze activiteiten zijn gericht op het bewegen van jouw hond. Maar jijzelf komt ook lekker buiten en beweegt met je hond. Het zal ook jullie band versterken! Denk je er wel aan om je huid te beschermen buiten? Ook al is het bewolkt of mistig, of ben je constant in de schaduw, de schadelijke stralingen van de zon dringen echt door in je huid.

Intelligent, vol energie en werklustig

De labrador moet zijn energie kwijt kunnen. 3 keer per dag een kwartiertje buiten wandelen is dan ook niet voldoende voor deze hond. Ze gaan zich vervelen, zijn in huis erg druk en kunnen vervelend gedrag gaan vertonen. Kan de labrador echter zijn energie kwijt, dan is het een ideale gezinshond door het vriendelijke karakter.

De labrador is erg behendig en is dol op water. Het is een levendig dier die graag zijn best wil doen om het zijn baasje naar de zin te maken. Door de hoge mate van intelligentie en de werklust is de labrador dan ook dé hond bij uitstek om als blindengeleidehond opgeleid te worden. De labrador is een intelligente hond vol energie.

De labrador is een populaire hond in diverse kleuren

Het ras vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw. Vissers brachten de labrador vanuit Newfoundland naar Engeland, waarna de hond ook verder over de wereld werd verspreid. De hond kenmerkt zich door de stevige bouw en een brede kop. Labradors komen in verschillende kleuren. De yellow (blonde kleur) komt het vaakst voor.

Ook zwart is ook een veel voorkomende kleur. De laatste tijd zijn echter de bruine (chocolate) en rode (fox-red) in opkomst qua populariteit. Wil je graag een labrador aanschaffen? Wees dan zeker dat de hond zijn of haar energie kwijt kan in jouw familie. Let er op dat je kiest voor een fokker die kiest voor gezondheid, omdat heup- en elleboogproblemen vaak voorkomen bij de labrador.

De Labrador als hulphond

De labrador is één van de populairste honden van Nederland. Het karakter, sterke fysiek, leergierigheid, flexibiliteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van het dier maken de labrador de ideale familiehond.

Deze eigenschappen zijn echter ook precies datgene wat men van een hulphond mag verwachten. Daarom is de labrador het ideale ras om opgeleid te worden tot hulphond of blindengeleidehond.

Wat doet een labrador hulphond?

Hulphonden helpen mensen met een beperking. Dat kan niet alleen bij visuele of auditieve beperkingen zijn, maar ook bij andere lichamelijke beperkingen of ziektes. Zo kan de hulphond helpen bij het navigeren op straat, maar ook helpen met het aandoen van het licht, het brengen van de afstandsbediening of zelfs het helpen aan- en uitkleden.

De labrador hulphond zorgt ervoor dat mensen zich nog kunnen redden. Het geeft ze zelfstandigheid, waardoor ze vaak zelfstandig kunnen blijven wonen. Dankzij een hulphond hoeven mensen niet naar een zorginstelling te verhuizen. De labrador beschikt over uitstekende eigenschappen om als hulphond te dienen.

Wist je dat je zelf kunt helpen een hulphond op te leiden?

Niet iedere labrador is geschikt als hulphond. Er gaat een gedegen opleiding aan vooraf die al begint als puppy. Geschikte honden worden in gastgezinnen geplaatst die beginnen met de opleiding. Na 6 maanden wordt bekeken of de hond geschikt is om als hulphond verder te trainen. Heb jij verstand van honden?

Help dan de instanties bij het trainen van de eerste 6 maanden. Neem een hulphond in huis. Meer informatie vind je op de website van KNGF Geleidehonden en Hulphond.nl. Wees echter gewaarschuwd. Je kunt snel van je hulphond gaan houden, maar na 6 maanden wordt hij toch echt verder getraind om bij mensen met een beperking te wonen.

Ken jouw hond!

Het voornaamste risico bij labrador retrievers is overgewicht. Met name naarmate ze ouder worden is de kans op obesitas vrij groot. Ze kunnen door het extra gewicht minder goed bewegen wat leidt tot een vicieuze cirkel. Let dus goed op de juiste hondenvoeding en in de juiste hoeveelheden, ook beweging is van belang voor deze honden.

Ook komen elleboogdysplasie en heupdysplasie vaak voor bij de labrador retriever. Dit uit zich al wanneer de hond jong is, door op tijd een behandeling in gang te zetten kunnen ze hier goed mee overweg. Daarnaast zijn ze gevoelig voor ontstekingen aan het oor en allergieën voor de omgeving.

Verzorging van de Labrador Retriever

De verzorging van een Labrador is tamelijk gemakkelijk. Regelmatig goed borstelen volstaat, maar tijdens de ruiperiode moet de dode onder vacht goed weg geborsteld worden met een hondenkam of hondenborstel.

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige artikel
flatcoated retriever

Flatcoated Retriever

Volgende artikel
nova scotia duck tolling retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Gerelateerde artikelen