Labrador Retriever

labrador

De labrador Retriever is een ontzettend populaire hond. Het is een echte gezinshond, enthousiast en gehoorzaam. Eigenschappen die goed passen in gezinnen met een hond.

Een labrador komt het beste tot zijn recht bij een rustig maar sportief baasje, die het leuk vindt om samen met de hond te bewegen. De labrador retriever komt oorspronkelijk uit Canada, en werd gefokt om op eenden te jagen in moerassen. Deze intelligente honden laten zich goed trainen en zijn heel sociaal.

De Labrador is een ras dat gekweekt is met de bedoeling een hond te creëren die zeer geschikt was voor het apporteren. Het is één van de oudste honden van de retriever soorten en is ontstaan door het kruisen van een kleine Newfoundlander met een Setter en Spaniël.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië
GroepApporteer, water- en opstoothonden
HoogteReuen: 56-57 cm; teven: 54-56 cm
Gewicht25-30 kg
KleurDe kleur kan zwart, geel of leverkleurig zijn.

Beschrijving van de labrador retriever

Deze honden hebben een dikke vacht met korte haren, daaronder bevindt zich een onder vacht waarmee ze goed geïsoleerd zijn tegen kou en koud water. De vacht heeft niet veel onderhoud nodig. De kleuren variëren van zwart tot bruin, rood (fox), blond en gebroken wit.

Voorheen kwamen zwart gekleurde labrador retrievers het meeste voor, blonde exemplaren waren vrij schaars. Sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw is de blonde labrador populair geworden. Bruin werd voorheen niet als rasecht erkend, later is ook deze kleur toegevoegd aan de officiële standaard van dit hondenras.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondendeken

Product advies

Voor reuen ligt de gemiddelde schofthoogte tussen 55 en 57 cm, teefjes worden 54 tot 56 cm. Het gewicht van een volwassen labrador retriever ligt tussen 25 en 35 kilo, gemiddeld genomen worden deze honden 12 jaar oud.

Belangrijk om te weten over een labrador retriever

Vanwege het meegaande karakter zijn labradors niet moeilijk om te trainen. Het zijn vriendelijke honden die het beste presteren in een aangename omgeving op basis van een duidelijke, consequente opvoeding. Omdat het van oorsprong jachthonden zijn houden ze van veel beweging en apporteren.

labrador retriever pup

Binnen zijn ze vrij rustig, tijdens het uitlaten willen ze graag hun energie kwijt. In plaats van eenden apporteren ze net zo graag ballen en ander speelgoed. Het zijn goede zwemmers dus gooi gerust een bal in het water, die vissen ze graag voor je op. Naast een uitbreiding van de familie is de labrador retriever ook geschikt als assistentiehond.

Het is een intelligent hondenras dat goed reageert op training en een voorspelbaar gedrag vertoont. Dat maakt ze inzetbaar als assistentiehond, hulphond, blindengeleidehond, speurhond en reddingshond. Dit zijn afzonderlijke disciplines waar de hond enkele jaren training voor nodig heeft.

Karakter van de Labrador Retriever

De Labrador is een aanhankelijke en gehoorzame hond, hij zal steeds de bevelen van zijn baas uitvoeren. Deze hond is bijzonder intelligent en leert gemakkelijk dingen aan. Toch voedt men ze best op jonge leeftijd streng op omwille van hun energie. Het is een sociale, sympathieke hond die steeds rustig is en verdraagzaam.

Hij houdt erg van kinderen, een echte gezinshond. Toch is het een relatief goede waakhond voor de persoonlijke eigendommen, hij zal zeker zijn territorium verdedigen door te blaffen, maar hij wordt helemaal niet agressief. Deze hond heeft nog steeds een jachtinstinct in zich. Zijn uitstekend reukvermogen, uithoudingsvermogen, moed en zwemcapaciteiten zijn daar het bewijs van. Hij houdt gewoon heel erg van apporteren.

De populaire Labrador is geschikt voor onervaren eigenaars, maar een consequente opvoeding op jonge leeftijd is aangewezen.

Wist je dit?

Een labrador retriever kan snel zwemmen en manoeuvreren in het water door de “otterstaart” die ze gebruiken om te sturen.

Ze hebben sterke kaken maar een zachte beet, zo blijft de prooi tijdens de jacht intact.

De St. John’s-hond komt oorspronkelijk uit Canada maar werd op nauwkeurige wijze doorgefokt in Groot-Brittannië

De St. John’s-hond werd gebruikt in de visserij terwijl de labrador retriever speciaal werd gefokt om op eenden te jagen in het moeras.

Wandelen met je labrador

De labrador is een zeer energieke hond en moet dan ook voldoende naar buiten worden genomen. Wel heeft de labrador verhoogd risico op overgewicht, gebruik dit dan ook als motivatie om de hond meerdere keren per dag mee naar buiten te nemen. Als de labrador nog jong is kan je natuurlijk niet meteen wandelingen van meer dan een uur gaan maken.

Als hij nog een puppy is begin je met dagelijks drie keer per dag een kwartier te gaan lopen. Dit bouw je dan langzaam op. Vanaf een maand of 9 kan de hond echt wel grotere stukken wandelen. Maar het meest ideaal is om dit vanaf ongeveer 1 jaar te doen. Dan is de hond uitgegroeid en kan hij zijn energie op iets anders gaan richten.

Fietsen

Het naast de fiets lopen van de labrador is een goede manier om spieren op te bouwen en op den duur zijn gewrichtsproblemen te voorkomen. Bouw het lopen langs de fiets langzaam op, ook hier geldt dat de hond niet meteen ver kan lopen en de hond minimaal 1 jaar oud moet zijn. Let verder op de buitentemperatuur, als het meer dan 20 graden is kan je beter niet gaan fietsen met de hond. Zijn temperatuur loopt dan snel op door de inspanning, met het risico op oververhitting.

Zwemmen

Oorspronkelijk is de labrador een jachthond en hij vindt het dan ook plezierig om door bossen te rennen en daar kom je plassen, sloten en modder tegen. De meeste labradors vermijden die niet, maar springen er juist in. Zwemmen is goede lichaamsbeweging voor de labrador, laat hem vooral lekker zijn gang gaan in de sloot. Spoel hem thuis dan wel af met water en eventueel een hondenshampoo. Wedden dat hij er dan ook een waterballet van maakt!

Al deze activiteiten zijn gericht op het bewegen van jouw hond. Maar jijzelf komt ook lekker buiten en beweegt met je hond. Het zal ook jullie band versterken! Denk je er wel aan om je huid te beschermen buiten? Ook al is het bewolkt of mistig, of ben je constant in de schaduw, de schadelijke stralingen van de zon dringen echt door in je huid.

Intelligent, vol energie en werklustig

De labrador moet zijn energie kwijt kunnen. 3 keer per dag een kwartiertje buiten wandelen is dan ook niet voldoende voor deze hond. Ze gaan zich vervelen, zijn in huis erg druk en kunnen vervelend gedrag gaan vertonen. Kan de labrador echter zijn energie kwijt, dan is het een ideale gezinshond door het vriendelijke karakter.

De labrador is erg behendig en is dol op water. Het is een levendig dier die graag zijn best wil doen om het zijn baasje naar de zin te maken. Door de hoge mate van intelligentie en de werklust is de labrador dan ook dé hond bij uitstek om als blindengeleidehond opgeleid te worden. De labrador is een intelligente hond vol energie.

De labrador is een populaire hond in diverse kleuren

Het ras vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw. Vissers brachten de labrador vanuit Newfoundland naar Engeland, waarna de hond ook verder over de wereld werd verspreid. De hond kenmerkt zich door de stevige bouw en een brede kop. Labradors komen in verschillende kleuren. De yellow (blonde kleur) komt het vaakst voor.

Ook zwart is ook een veel voorkomende kleur. De laatste tijd zijn echter de bruine (chocolate) en rode (fox-red) in opkomst qua populariteit. Wil je graag een labrador aanschaffen? Wees dan zeker dat de hond zijn of haar energie kwijt kan in jouw familie. Let er op dat je kiest voor een fokker die kiest voor gezondheid, omdat heup- en elleboogproblemen vaak voorkomen bij de labrador.

De Labrador als hulphond

De labrador is één van de populairste honden van Nederland. Het karakter, sterke fysiek, leergierigheid, flexibiliteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van het dier maken de labrador de ideale familiehond.

Deze eigenschappen zijn echter ook precies datgene wat men van een hulphond mag verwachten. Daarom is de labrador het ideale ras om opgeleid te worden tot hulphond of blindengeleidehond.

Wat doet een labrador hulphond?

Hulphonden helpen mensen met een beperking. Dat kan niet alleen bij visuele of auditieve beperkingen zijn, maar ook bij andere lichamelijke beperkingen of ziektes. Zo kan de hulphond helpen bij het navigeren op straat, maar ook helpen met het aandoen van het licht, het brengen van de afstandsbediening of zelfs het helpen aan- en uitkleden.

De labrador hulphond zorgt ervoor dat mensen zich nog kunnen redden. Het geeft ze zelfstandigheid, waardoor ze vaak zelfstandig kunnen blijven wonen. Dankzij een hulphond hoeven mensen niet naar een zorginstelling te verhuizen. De labrador beschikt over uitstekende eigenschappen om als hulphond te dienen.

Wist je dat je zelf kunt helpen een hulphond op te leiden?

Niet iedere labrador is geschikt als hulphond. Er gaat een gedegen opleiding aan vooraf die al begint als puppy. Geschikte honden worden in gastgezinnen geplaatst die beginnen met de opleiding. Na 6 maanden wordt bekeken of de hond geschikt is om als hulphond verder te trainen. Heb jij verstand van honden?

Help dan de instanties bij het trainen van de eerste 6 maanden. Neem een hulphond in huis. Meer informatie vind je op de website van KNGF Geleidehonden en Hulphond.nl. Wees echter gewaarschuwd. Je kunt snel van je hulphond gaan houden, maar na 6 maanden wordt hij toch echt verder getraind om bij mensen met een beperking te wonen.

Ken jouw hond!

Het voornaamste risico bij labrador retrievers is overgewicht. Met name naarmate ze ouder worden is de kans op obesitas vrij groot. Ze kunnen door het extra gewicht minder goed bewegen wat leidt tot een vicieuze cirkel. Let dus goed op de juiste hondenvoeding en in de juiste hoeveelheden, ook beweging is van belang voor deze honden.

Ook komen elleboogdysplasie en heupdysplasie vaak voor bij de labrador retriever. Dit uit zich al wanneer de hond jong is, door op tijd een behandeling in gang te zetten kunnen ze hier goed mee overweg. Daarnaast zijn ze gevoelig voor ontstekingen aan het oor en allergieën voor de omgeving.

Verzorging van de Labrador Retriever

De verzorging van een Labrador is tamelijk gemakkelijk. Regelmatig goed borstelen volstaat, maar tijdens de ruiperiode moet de dode onder vacht goed weg geborsteld worden met een hondenkam of hondenborstel.

5 Grappige weetjes over de Labrador Retriever

Als je gek bent op honden dan is de Labrador Retriever geen onbekend hondenras voor je. De Labrador is lief, zorgzaam en vind het heerlijk om te luieren en te knuffelen. Wanneer je in de ogen kijkt van deze hond is liefde het enige dat je voelt! Maar ken je deze leuke en grappige weetjes al over deze hond?

Ze hebben eindeloze energie

De Labrador heeft een enorme hoeveelheid energie, en als hij deze energie niet kwijt kan dan kan het een vervelende hond worden. Je moet ze echt dagelijks meenemen voor een flinke wandeling, zodat ze hun energie kwijt kunnen.

Kleur heeft niets met karakter te maken

Het maakt bij de Labrador Retriever niet uit welke kleur hond je hebt, het verschilt per hond welk karakter hij heeft. Deze honden hebben drie verschillende kleuren, goud, zwart en een chocolade bruine kleur. De goud gekleurde Labrador Retriever komt het meeste voor in Nederland. Eeuwenoude mythes dat een gouden Labrador lui zou zijn en een donkere Labrador van nature goed kan jagen moet je met een korreltje zout nemen.

Het zijn echte jachthonden

Maak je geen illusie, een Labrador heeft namelijk een goed jachtinstinct! Dit komt omdat ze in de 19’e eeuw in Engeland voornamelijk werden gefokt om te dienen als jachthond.

Hier heeft hij zijn naam aan te danken

Wist je dat de naam oorspronkelijk uit Newfoundland komt? De voorouders van de Labrador waren de “St. John’s” honden, die inmiddels zijn uitgestorven.

Ze zijn ontzettend snel!

Net heb je gelezen dat de Labrador niet lui is, integendeel zelfs. Maar ze zijn ook ontzettend snel!

de labrador retriever

Onderschat de Labrador retriever niet!

De Labrador retriever is al jaren één van de populairste rashonden. Wat heeft deze hond in aanleg bij zich? De Labrador is gek op water en een allemansvriend. Maar hij is meer dan dat. Een stukje geschiedenis en uitleg over de Labrador.

Rond 1820 werden deze honden naar Engeland gehaald en daar gekruist met de plaatselijke jachthonden. De zwarte Labrador kwam het meeste voor en af en toe een gele. Pas jaren later kwamen er ook lever-/chocoladekleurige Labradors voor.

Gebruiksdoel

Van oorsprong werd de Labrador retriever in Canada gebruikt om vissers te helpen de netten binnen te halen. Het is dus niet zo verwonderlijk dat deze honden gek waren op water. Een eigenschap die de Labrador nog altijd heeft. Maar ook qua uiterlijk is hij helemaal ingesteld op het waterwerk: zwemvliezen tussen de tenen, een waterafstotende vacht en een dikke otterstaart voor de betere zwemprestaties.

Toen de honden naar Engeland gehaald werden, bleek dat zij ook uitstekend geschikt waren om te assisteren bij de jacht (het ophalen van aangeschoten wild) vandaar de toevoeging ‘retriever’ (retrieve betekent terugkrijgen of terugvinden). De Labrador retriever was geboren.

Opkomst van het ras

De eerste Labrador retrievers waren voornamelijk zwart. Hier en daar kwamen wel andere (in het begin voornamelijk gele) exemplaren voor maar het duurde nog tientallen jaren voordat de eerste leverkleurigen geboren werden (chocolate genoemd).

Toen ook de Engelse koninklijke familie de Labrador retriever ging ontdekken, begon de opkomst van het ras pas echt. Er ontstond langzamerhand een tweesplitsing in honden die echt voor het werk gefokt werden en honden die meer voor de show geschikt waren. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het ras pas populair in Nederland.

Volgens de gegevens van de Nederlandse Labrador Vereniging (NLV) waren er in 2011 naar schatting 40.000 geregistreerde Labrador retrievers maar het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger. De NLV heeft 6500 leden is daarmee de grootste rasvereniging van Nederland. Mede op basis van deze gegevens kan gesteld worden dat de Labrador retriever de meest populaire hond in ons land is. Dat deze populariteit niet altijd een gunstige uitwerking heeft op een ras laat de geschiedenis wel zien.

Voorbeelden van rassen als de Duitse herdershond en de Dalmatische hond die door toedoen van tv-series en films verkeerde fokkers aantrekken zijn algemeen bekend. Goedbedoelde billboards van het KNGF met de tekst “adopteer een pup” en een levensgrote foto van een schattige Labrador pup kunnen ook een verkeerde uitwerking hebben.

Aanleg en karakter

Aanleg is een begaafdheid of talent wat genetisch bepaald is; het is een aangeboren eigenschap die door training wel versterkt kan worden maar nooit ontwikkeld (wat er niet in zit, komt er ook niet uit). Zo kan aanleg ook minder tot uiting komen als er nooit op getraind wordt of als het zelfs bestraft wordt. Zo kan een kind dat nooit de bèta-genen van zijn vader kreeg tot op zekere hoogte leren rekenen, maar een rekenwonder wordt het nooit.

Een belangrijke aanleg in de Labrador is het ophalen en terugbrengen van voorwerpen; het apporteren. Dit is dus aangeboren. Wanneer de hond vanaf een week of 7 al voorwerpen oppakt en ze bij je brengt (eventueel na aanmoediging) zegt dat dus iets over de aanleg. Niets meer dan dat.

Karakter is een combinatie van verschillende innerlijke eigenschappen. Deze worden gevormd door aangeboren (nature) en aangeleerde (nature) eigenschappen. Opvoeding speelt hierbij dus een belangrijke rol. Zo heeft elke ras typische Labrador de aanleg om te apporteren maar hebben ze allemaal een verschillend karakter.

Hij is gek op water

De Labrador houdt van water. Dat komt door zijn oorsprong als vissershond maar ook vanwege zijn werk met de jager waarbij hij wild over water moet apporteren. Deze aanleg wordt door selectief fokken versterkt. Selectief fokken betekent dat alleen die dieren worden gebruikt die gek zijn op water; de rest wordt uitgesloten van de fok.

Naarmate er steeds meer op uiterlijk wordt gefokt en steeds minder op werkeigenschappen, is de kans op een Labrador die niet gek is op water steeds groter. Het fokken op uiterlijk heeft namelijk een direct verband met bepaalde aanleg. Bij de Golden retriever zien we dat hoe witter de vacht, hoe minder werkaanleg. Er zijn compleet witte Goldens die geen idee hebben wat apporteren is.

Uitgaande van de oorspronkelijke Labrador betekent dit dat hij heel goed kan zwemmen omdat hij is uitgerust met zwemvliezen tussen de tenen en een dikke otterstaart voor de juiste balans. Daarbij komt dat zijn waterafstotende onder vacht zorgt dat hij zich sneller door het water kan bewegen.

Activiteitsniveaus

De oorspronkelijke Labrador is vooral buiten actief en binnen rustig. Dit zal mede de reden zijn dat hij zo populair is. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en kan dus gemakkelijk kilometers lopen, ook naast de fiets. Wanneer een Labrador in huis ook druk is, zou verondersteld kunnen worden dat dit niet met zijn aanleg te maken heeft maar meer met de opvoeding en wellicht het gebrek aan lichamelijke beweging of geestelijke afleiding.

Toch zien we de laatste jaren verandering optreden bij de zogenaamde showlijnen (Labradors die geselecteerd zijn op uiterlijk en niet op werkaanleg). Deze honden lijken in aanleg geen geduld meer te hebben en laten meer vocale stress (piepen, janken) zien. Zij kunnen dus ook binnenshuis als actief ervaren worden.

Het is een echte allemansvriend

De populariteit heeft de Labrador zeker te danken aan het feit dat hij een allemansvriend is. Hij kan in de regel goed overweg met mens en dier, is vriendelijk, blijmoedig en vrolijk. Dat is prettig als je een druk sociaal leven hebt en dus vaak (veel) mensen over de vloer hebt. Maar ook prettig in een gezin met kinderen waar veel aanloop is. Hij zal iedereen met groot enthousiasme ontvangen. Keerzijde hiervan is dat hij, zonder de juiste training, op elk persoon en iedere hond afloopt. Het opspringen tegen mensen is dan ook een veel gehoorde ongewenste gedragsuiting.

Ook zal hij niet tot nauwelijks waken. De Labrador zal eerder de inbreker de belangrijkste plaats in huis wijzen: de koelkast. Veel meer mag je van hem in dat opzicht niet verwachten.

De Labrador Retriever is een kindervriend

De Labrador is tolerant naar kinderen. Dat houdt in dat hij een hoge prikkeldrempel heeft (hij kan veel hebben) en daarom niet snel (met agressie) zal reageren. Maar dat betekent nog niet dat kinderen alles met hem kunnen doen. Een Labrador is een hond en geen speelgoed. Ook is voorzichtigheid geboden met hele jonge kinderen. De Labrador kan soms wat lomp zijn waardoor hij kinderen omver loopt. Vooral de leverkleurige exemplaren lijken hier last van te hebben.

Als pup moet hij natuurlijk wel gesocialiseerd worden met verschillende soorten mensen en kinderen maar overdrijf dit niet. Hij kan al snel opdringerig gedrag gaan vertonen. Socialiseren wil niet zeggen dat de pup een interactie met mensen of dieren aan moet gaan. Hij moet weten dat ze er zijn maar hoeft er niets mee.

Apporteren

Het kwam al even ter sprake bij de aanleg om voorwerpen op te halen en terug te brengen. De Labrador doet dit van nature; het is aangeboren. Welk voorwerp je laat apporteren is aangeleerd. Zo kun je hem het speelgoed van je kinderen laten opruimen en het in een kist laten gooien of wild laten
apporteren.

Hij kan jouw sloffen voor je halen en de krant. Reuze handig zo’n apporterende hond! Er zit natuurlijk ook een keerzijde aan; hij brengt je dode muizen en neemt hele stokken mee naar binnen als je daar geen paal en perk aan stelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
flatcoated retriever

Flatcoated Retriever

Volgende artikel
nova scotia duck tolling retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever