Waarom is het belangrijk om de lengte van de nagels van je huisdieren in de gaten te houden?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 17 april 2023 door Kimberly

Het is superbelangrijk om de nagels van je huisdieren bij te houden. Te lange nagels kunnen namelijk zorgen voor ongemak, pijn en het kan zelfs gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Hoe weet je of de lengte van de nagels van je huisdieren in orde is en wat kun je doen om de nagels gezond en kort te houden? Dat gaan wij je hier vertellen! Je leest niet alleen wat er gebeurt als de nagels te lang worden bij honden, katten, knaagdieren en vogels, maar ook hoe je de nagels zelf kunt bijhouden en waar je de beste verzorgingsproducten kunt kopen.

Hoe weet je of de lengte van de nagels van je huisdieren in orde is?

Als huisdiereigenaar wil je er natuurlijk voor zorgen dat je harige vriendjes zich op hun best voelen en er ook altijd op hun best uitzien. Een belangrijk onderdeel hiervan is het zorgen voor de juiste lengte van de nagels bij je huisdieren. Bij katten en honden is het belangrijk om de nagels regelmatig te controleren en te knippen. Andere huisdieren zoals vogels en knaagdieren, dienen ook eens in de zoveel tijd gecontroleerd te worden op hun nagellengte.

Hoe weet je eigenlijk of de lengte van de nagels van je huisdieren in orde is? Bij katten en honden kun je dit makkelijk controleren door de nagels te bekijken en te voelen of ze te lang zijn. Wanneer de nagels van je hond of kat de grond raken als ze rechtop staan, zijn ze iets te lang.

Bij knaagdieren en vogels kan het lastiger zijn, maar door ze regelmatig te controleren kun je zien of hun nagels de juiste lengte hebben. Vaak zie je al snel of de lengte van de nagels bij je huisdieren goed is, of dat er wel een stukje af gehaald mag worden. Online kun je bijvoorbeeld foto’s van te lange nagels terugvinden, zodat je een idee hebt waar je precies op dient te letten. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met je dierenarts of een professionele dieren trimmer voor advies op maat. Het bijhouden van de nagels van je huisdieren kan helpen om ervoor te zorgen dat ze een comfortabel en gezond leven leiden.

Wat zijn de gevolgen van te lange nagels bij huisdieren?

Te lange nagels bij huisdieren hebben verschillende negatieve gevolgen. Bij honden en katten kunnen te lange nagels zorgen voor ongemak en zelfs pijn bij het lopen. Ze kunnen daarnaast leiden tot een onjuiste uitlijning van de poten, wat op z’n beurt weer artritis als gevolg kan hebben. Bij knaagdieren zorgen te lange nagels voor ingegroeide nagels, ontstekingen en moeite met lopen. Vogels die te lange nagels hebben, verliezen de grip op hun zitstokken. Dit betekent dat de vogels zich lastiger door de kooi kunnen bewegen. Een te lange lengte van de nagels bij je huisdieren zorgt zelfs voor verwondingen en vervelende ontstekingen in hun pootjes.

Het is dus erg belangrijk dat je de nagels bijwerkt als je ziet dat ze te lang worden. Voel jij je oncomfortabel bij het knippen van de nagels van je huisdier? Dan kun je een familielid, vriend, dierenarts of trimsalon om hulp vragen.

Wat kun je doen om de lengte van de nagels van je huisdieren zelf bij te houden?

Om de lengte van de nagels van je huisdieren zelf bij te houden, kun je verschillende dingen uitproberen. Honden en katten kunnen hun eigen nagels op een natuurlijke manier kort houden door op een harde ondergrond, zoals stenen, te lopen. Bij knaagdieren en vogels is het belangrijk om te zorgen voor voldoende harde objecten om aan te krabben en vast te pakken zodat de nagels kort blijven. Als de nagels toch te lang worden, kun je gebruik maken van een nagelschaar of mini schaartje om ze te knippen. Zorg er wel voor dat je niet te ver knipt, omdat dit vervelende bloedingen en pijn kan veroorzaken. Een andere optie is om de nagels bij te houden met speciale vijlen, die verkrijgbaar zijn in de dierenwinkel.

Koop deze handige verzorgingsproducten voor je huisdier

Nu je weet op welke manier je de lengte van de nagels van je huisdieren zelf bij kunt houden, is het een goed idee om een aantal verzorgingsproducten in huis te halen. Een goede en veilige nagelschaar voor je hond mag niet ontbreken. Wist je dat je allerlei verzorgingsproducten voor jouw favoriete pluizenbal makkelijk en snel online kunt bestellen? AnimalCribs heeft een breed assortiment aan verzorgingsproducten online staan. Denk hierbij aan nagelscharen voor katten, honden en knaagdieren. Verder kun je ook voor de vachtverzorging van je huisdier bij hen terecht! De powervrouw achter deze dierenwebshop heeft namelijk ook haar eigen trimsalon.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie