Markiesje

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Het Markiesje staat in Engeland bekend als het Dutch Markiesje of Nederlandse Tulpenhond, het is een hond die met uitsterven bedreigd werd, maar zijn populariteit neemt de laatste jaren gelukkig toe. Daardoor zal deze hond zeker populairder worden in Nederland. Het is een kleine, vriendelijke hond die veel van zijn familie houdt, maar er zijn natuurlijk een paar dingen die je moet weten over deze bijzonder hond.

De kans is groot dat je hier terecht bent gekomen omdat je meer over dit hondenras wilt weten. In dit artikel kom je alles te weten over het Markiesje als hond. Denk bijvoorbeeld aan het uiterlijk, het gedrag, de persoonlijkheid van het Markiesje, de verzorging, de omgang met kinderen en de aanschaf van dit ras.

Als je na het lezen van dit uitgebreide artikel nog vragen hebt, laat ons dan weten wat je ervan vindt in de reacties onderaan de pagina. Wij proberen altijd zo snel mogelijk op vragen te antwoorden. Laten we bij het begin beginnen!

markiesje hond

Uiterlijke kenmerken

AfkomstNederland
GroepGezelschapshonden
HoogteReuen: 37 centimeter
Teven: 35 centimeter
GewichtTussen de 6 – 8 kg
Levensverwachting13 tot 16 jaar
KleurAlle kleuren en variaties zijn mogelijk

Geschiedenis van het Markiesje

Het Markiesje is een kleine hond van Nederlandse afkomst. Het Markiesje werd in 1999 officieel erkend door de Raad van Beheer, omdat er al lang niet meer specifiek met het ras gefokt was. Tot die tijd was de hond een afstammeling van de Nederlandse Spaniël en was hij nuttig bij de jacht.

Het kwam weleens voor dat de honden te klein waren om mee te jagen. Deze kunnen dienen als gezelschapshonden voor mensen met een aristocratische achtergrond. Van jachthonden tot schoothondjes, je zou kunnen zeggen dat ze sliepen en insecten en ander ongedierte wegjaagden.

Het Markiesje is een vrij oud ras en stamt af van de Spaniëls die in de 16e eeuw door de Spanjaarden naar Nederland werden gebracht. Oorspronkelijk werd de Markies gefokt om op mollen te jagen. Niet alle Markiesjes waren hier even geschikt voor, en vaak werden ze dan ook gehouden als gezelschapshonden.

De Markies werd voornamelijk gehouden door vrouwelijke aristocraten en was niet alleen een huisdier, maar ook bedreven in het weghouden van ratten uit hun slaapkamers. Markiesjes zijn te vinden in talloze schilderijen van Nederlandse adel.

Ondanks zijn lange geschiedenis werd de markies niet specifiek gefokt. Het duurde eigenlijk tot 1979 voordat er echt werk werd verzet en het duurde tot 1999 voordat het ras werd erkend door de Raad van Beheer, de kennelclub op Kynologische Gebied in Nederland. Het is nog niet erkend door de Cynologique Internationale, maar de kans bestaat dat deze honden daar uiteindelijk ook een plekje krijgen.

Karakter van het Markiesje

Het Markiesje heeft een zacht en vrolijk karakter, maar is ook erg gevoelig en intelligent. Het karakter van de markies is ook erg vertederend. Markiezen ondersteunen hun baasjes graag actief. De Markies is een aanhankelijke hond die erg gehecht is aan zijn baas en moeilijk te vervangen is.

Niet voor niets is Markiesje ingedeeld in de ras groep gezelschapshonden. Dus hoewel honden graag bij hun baasje zijn, is het prima om een ​​paar uur alleen te zijn. De beste manier om dit te doen is door het te oefenen, maar dat geldt bij iedere hond.

Het is ook een ondernemende hond die graag voor en met je werkt. Deze hond houdt van lange wandelingen en andere actieve bezigheden, maar een dikke knuffel kan Markiesje soms ook blij maken.

Een Markiesje is erg slim en gemakkelijk te trainen. Daarom zijn spelletjes voor honden die een mentale uitdaging vormen, zoals een hondenpuzzel of honden snuffelmat altijd een hit. Perfect als je geen tijd hebt voor lange wandelingen, maar je wilt er wel voor zorgen dat jouw hond zijn energie kwijt kan. Naast speels kunnen deze hond ook alert zijn, maar veel verder dan een paar keer luid blaffen komt dit niet.

Maar de Markies kan met iedereen goed overweg, ook al laat hij dat niet altijd merken. Bij onverwachte bezoekers blaft de markies vaak heel dapper, begroet de bezoeker vriendelijk en verwacht geaaid te worden.

Bedenk ook dat het niet in het karakter van de markies ligt om voor langere tijd alleen gelaten te worden. De markies wil er altijd op uit met zijn baasje. Als de markies zou leren de puppy alleen te laten, zou een paar uur per dag voldoende zijn. Maar het is niet de hond die ’s ochtends vaarwel zwaait en je begroet na een lange dag.

markies hond

Uiterlijk & Formaat van het Markiesje

Het Markiesje is een levendige kleine hond, de Markies vertoont geen tekenen van veel vacht verlies, in tegenstelling tot andere kleinere hondenrassen. Het lichaam van de Markies is ook iets langer, met een rechte rug en borst die tot aan de elle bogen reiken.

Deze staart hangt naar beneden als de Markies in rust is en gaat omhoog als deze hond blij is. Het markies ras wordt gekenmerkt door een scherpe stop (de overgang tussen schedel en neus), een schedellange neus en hoog aangezette oren.

Deze oren worden hangend gedragen. De vacht van het Markiesje is van gemiddelde lengte en is vaak recht, hoewel een licht golvende vacht is toegestaan. Daarnaast moet de vacht op de oren, staart en achterpoten iets langer zijn.

De vacht van de Markies is ook altijd glanzend zwart, hoewel witte aftekeningen op de borst, staartpunt, voeten en bles zijn toegestaan. Het markies hondenras heeft een schouderhoogte van gemiddeld 35 cm voor teven en 37 cm voor reutjes. Ze wegen ongeveer 6 tot 8 kilogram.

Vaak kunnen ze tot 13 jaar oud worden, maar ze kunnen maximaal 16 jaar oud worden, dit is dus een hond waar lang van kan worden genoten. Natuurlijk kunnen er veel gezondheidsproblemen optreden. Ze kunnen meerdere gezondheidsklachten hebben, maar over het algemeen zijn deze honden zeer gezond.

Kleuren & Vacht van het Markiesje

Het Markiesje is een uitgebreide en handelbare hond van het Spaniël soort, de vroegere naam voor honden. De vacht is glanzend, zacht en fijn, wat het dier een elegante uitstraling geeft die alleen te herkennen is aan zijn zwarte kleur.

Beweging van het Markiesje

Markiesjes zijn redelijk energieke honden die elke dag willen kunnen rennen en ravotten, maar een gemiddelde trainingsbehoefte hebben. Hierdoor hebben deze honden ook geen probleem om even op de bank te liggen, en zijn daarom vaak erg stil in huis.

Het is een slimme hond die elke uitdaging aan kan. Daarom raden wij gehoorzaamheidstrainingen en activiteiten zoals speuren of agility aan bij honden. Met een eigen hondentunnel kan je zelf alvast aan de slag!

markiesje pup

Gezondheid van het Markiesje

Net als andere hondenrassen hebben Markiesjes een aantal genetische ziekten. Op basis van onderzoek van de Universiteit van Utrecht zijn er geen erfelijke ziektes die direct aandacht behoeven en uit het ras gefokt dienen te worden. Wel adviseert het om aandacht te besteden aan deze aandoeningen, zoals droge ogen.

Oogaandoeningen

Problemen met de ogen kunnen bij alle Markiesjes ontstaan. Een veelvoorkomende aandoening van de ogen is cataract en progressieve netvliesbeschadiging. In sommige gevallen kan je die goed behandelen. Als je er niets mee doet is de kans groot dat de Markies zijn of haar gezichtsvermogen deels, of geheel verliest.

Heup- en elleboogdysplasie

De meest bekende gezondheidsproblemen bij honden van gemiddelde grote is heup- en elleboogdysplasie. In het geval van deze ziekte groeien de gewrichten te snel waardoor er problemen kunnen ontstaan.

Helaas kan deze aandoening leiden tot vervelende klachten zoals pijn bij het lopen of artritis. Ook kan het zijn dat de hond moeite heeft met staan, wandelen of andere inspanningen.

Voeding voor het Markiesje

De keuze tussen droogvoer en natvoer is een persoonlijke keuze. Nat voer is heel natuurlijk, maar misschien vind jouw hondje dit helemaal niet lekker. Dan kun je je wenden tot gewone hondenbrokken, dat vaak erg aantrekkelijk ruikt voor honden. Je kunt de smaken variëren, maar als je hond kieskeurig is, blijf dan bij één smaak.

Zoek bij het kiezen van hondenvoer altijd naar producten van goede kwaliteit. Controleer de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat het voedsel voldoende vet en eiwit bevat. We vermijden waar mogelijk kunstmatige toevoegingen, omdat deze niet bijdragen aan de gezondheid van jouw viervoeter.

Het is goed om vooraf onderzoek te doen naar hondenvoer dat het beste aansluit op de behoeften van jouw hond. Dit hangt van een aantal zaken af, zoals de leeftijd en het gewicht van jouw Markiesje. Op deze website hebben wij inmiddels honderden producten uitgebreid getest. Ik raad je dan ook aan om deze artikelen te lezen.

Puppy’s hebben bijvoorbeeld andere behoeften dan oudere honden omdat hun lichaam in de loop van de tijd kwetsbaarder wordt, maar ze hebben ook andere energiebehoeften. Zo hebben jonge honden die nog in de groei zijn meer baat bij voer met een uitgebalanceerd calciumgehalte.

Een goede verzorging

De Markies heeft zeker geen dagelijkse verzorging nodig. Een lichte borstelbeurt van de hond is voldoende. Sterker nog, let op de iets langere vacht. Het Markiesje komt twee keer per jaar in de rui, maar dankzij de lichte onder vacht kan je hem of haar gemakkelijk in het bad wassen.

Gebruik nooit shampoo voor mensen. Gebruik een hondenshampoo en was de hond niet vaker dan nodig is. 2 tot maximaal 4 keer per jaar is meer dan voldoende. Verzorg ten slotte op voor de tanden en de klauwen van de hond.

Het is altijd goed om op de vacht rond de oren te letten. Dit is vaak een beetje pluizig, waardoor er sneller klitten ​​en vuil op de vacht achterblijft. Als de hond gecastreerd is, zal de vacht wat stugger zijn.

markiesje fokkers

Markiesje hondenfokkers

Ben je tot nu toe helemaal enthousiast geworden over deze leuke honden? In dat geval wil je meer weten over Markiesjes fokkers. Gelukkig is het tegenwoordig niet moeilijk om een goede hondenfokker te vinden.

Het is wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. De plaats waar je de hond koopt, moet voorzieningen hebben die geschikt zijn voor alle honden die op dat moment aanwezig zijn.

Of je de hond nu uit een hondenasiel haalt of van een erkende fokker, die is aangesloten bij de Raad van Beheer. Zorg er ook voor dat de papieren van het Markiesje compleet is, en in het Nederlands zijn. Gecertificeerde fokkers moeten minimaal aan de onderstaande vereisten voldoen.

De fokker niet meer dan 3 rassen heeft gefokt.

Dat de hond is ingeënt en ontwormd en hiervan bewijs heeft.

Het paspoort van het dier begint met 528-NL.

De fokker beschikking heeft over alle vereiste wettelijke papieren.

Je kunt ook vragen over betrouwbaarheid en genetische ziekten van gerenommeerde fokkers. Een goede fokker zal deze niet achterwege laten, integendeel zelfs. Je kunt ook meerdere keren contact opnemen met de hondenfokker.

Kortom, veel problemen kunnen worden voorkomen door goed onderzoek te doen met de fokker. Koop in ieder geval nooit een hond bij een broodfokker!

Is een Markiesje geschikt voor kinderen?

Het Markiesje is een hond die heel goed overweg kan met andere honden, huisdieren en jonge kinderen. Zoals altijd is een goede socialisatie erg belangrijk. Omdat het oorspronkelijk een jachthond is, kan het zijn dat de hond niet overweg kan met kleine knaagdieren, zoals hamsters of cavia’s.

Markiesjes werden oorspronkelijk gefokt om muizen en insecten rond het huis te vangen, de aanblik van een hamster of konijn kan dit instinct aanwakkeren. Als de hond met katten opgegroeid, zouden er in principe geen problemen moeten zijn.

Maar als het Markiesje nog jong is, kan hij een beetje baldadig worden. Speelsheid is natuurlijk goed, maar honden moeten leren hoe ver ze kunnen gaan. Met zijn scherpe puppy tanden kan hij jonge kinderen per ongeluk (lichte) schade toebrengen.

Let altijd goed op elkaars contact zodat hond en kind tijdig kunnen herstellen. Als je ze met elkaar in contact brengt en begeleidt, kunnen ze allebei van elkaar profiteren en van elkaar leren. Laat kinderen in ieder geval nooit alleen met kleine kinderen!

Veelgestelde vragen

Hoe groot kan een Markiesje worden?

De ideale hoogte van de Markies is 35 cm voor teven, en 37 cm voor reutjes. Het is geen probleem als de ene hond groter is, of de andere hond kleiner is. De rasvereniging houdt een marge aan van ongeveer 2 tot 3 centimeter.

Waar kan je een Markiesje kopen?

In plaats van zelf op zoek te gaan naar een Markiesje raden wij je aan contact op te nemen met de Nederlandse Rasvereniging. Dan weet je zeker dat je een betrouwbare en verantwoorde fokker hebt!

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie