Top 10 keer mensendingen waar honden een hekel aan hebben

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Van eigenaren wordt soms gezegd dat ze veel op hun honden lijken en vaak opmerkelijke overeenkomsten hebben. Maar integendeel, honden lijken eigenlijk een stuk minder op mensen dan wij denken of willen. Ons gedrag kan onze trouwe viervoeters echt in verwarring brengen.

1 Onze lichaamstaal

Als afstammeling van wolven is de hond van nature gericht op de lichaamstaal van zijn medemensen, maar ook op de menselijke lichaamstaal. Ze kennen misschien de betekenis van sommige woorden door een aandoening, zoals “hangen” of “eten”, of zelfs een paar honderd woorden zoals bij sommige Border Collies, maar er is geen reden om ze te dwingen uit te leggen. ze voor een keer. , omdat ze geen mensentaal begrijpen.

Ze raken volledig in de war als we tegen ons lichaam iets anders zeggen dan we met onze woorden willen bereiken. Een veelgemaakte fout bij het trainen van honden is bijvoorbeeld het “blijf”-commando, terwijl we bukken en onze handen opsteken, geven we een teken om te stoppen. De hond interpreteert deze pose correct met een uitnodiging om te komen, en wanneer het baasje vervolgens negatief reageert, is dat voor een hond onbegrijpelijk.

Een goede oefening voor iedereen is om een ​​dag zo min mogelijk met de hond te praten en alles aan het lichaam te “vertellen”. Je zult versteld staan ​​van het effect dat ons lichaam heeft op de communicatie van honden.

Lees ook: Top 10 keer het beste Anny x tuig

Product advies

2 Hoe zit het met knuffelen?

Als mensen hebben we de neiging om onze armen om iemands schouders te slaan, te kussen en te knuffelen. Geen wonder dat we hetzelfde doen met onze honden. Maar de meesten houden niet van knuffels. Honden tonen hun genegenheid niet door elkaar te “knuffelen”, want zo zijn ze niet geëvolueerd. Wanneer we onze armen op de schouder van de hond leggen, zal de hond het gevoel hebben dat hij je dominantie oplegt.

De meeste honden zijn zo aardig dat ze het met tegenzin toestaan, maar een reden waarom de meeste beten bij kinderen voorkomen, is omdat ze de hond om hun nek houden. Het kan ook zijn dat de hond een knuffel van het ene gezinslid accepteert, terwijl het bij het andere leidt tot grommen.

Natuurlijk wil je lekker knuffelen met jouw hond. Maar let dan speciaal op de reactie van je hond. Zie je hem hurken, zijn mond sluiten, of likt hij zijn lippen, trekt hij zijn oren in en vermijdt hij oogcontact? Enige indicatie dat de knuffel niet op prijs wordt gesteld.

waar heeft een hond een hekel aan

3 Ook honden geven kopjes

Laten we eerlijk zijn, als iemand plotseling zijn hand uitsteekt en je plotseling op je hoofd klopt, is dat geen goede zaak. Misschien wil je meteen terugtrekken. Het is precies zoals een hond. Veel mensen denken dat honden een aai over het hoofd als beloning zien, maar ze zien het als een onaangename inbreuk op hun persoonlijke ruimte.

Ze staan ​​het misschien beleefd toe omdat jij de baas bent, maar als ze hun hoofd afwenden, is dat duidelijk een teken dat ze het niet waarderen. Als je je hond echt wilt laten weten dat je hem beloont met een aai, klop dan zachtjes op zijn onderrug, bij de staart. Je merkt meteen hoeveel ze er dol op zijn!

4 Honden en oogcontact

Misschien wel de meest invloedrijke vorm van non-verbale communicatie is oogcontact. Bij dierbaren kan het een heerlijk gevoel zijn, maar als een vreemde op straat je in de ogen kijkt, voelen we ons direct bedreigd. Gelukkig kunnen mensen het aan de rest van het gezicht beoordelen, bijvoorbeeld de stand van zijn mond, want als hij lacht, is de situatie meteen heel anders. Maar honden herkennen geen menselijke gelaatstrekken.

Een hond, en zeker een vreemde, raakt geïrriteerd als je hem nadert en hem recht in de ogen kijkt zonder te knipperen. Dit wordt beschouwd als overheersend gedrag en hun reactie laat het onmiddellijk zien. Sommigen vermijden je blik, kwispelen met hun staart in de hoop een vriendelijk antwoord te krijgen, of gaan zelfs gehoorzaam op hun rug liggen. Andere honden kunnen zelfs blaffen om te laten zien dat ze verantwoordelijk zijn.

5 Regels die onduidelijk zijn

Honden gedijen goed als ze zich aan strikte regels in het gezin houden. Wat dat betreft zijn het nog maar kinderen. Vaak zijn het de kinderen die schreeuwen en driftbuien krijgen, degenen die niet thuis kunnen worden gehouden, alle rechten hebben en niet weten hoe ze het moeten verbieden. Duidelijke grenzen stellen zorgt voor evenwichtig gedrag en dus blije kinderen, net als bij honden. Ze worden op de geleider geplaatst, en als hij duidelijk aangeeft wat wel en niet mag, zal de hond je dus meer respecteren.

Het is echter belangrijk dat er geen uitzonderingen zijn. Regels zijn regels en daarvan afwijken is onbegrijpelijk. Honden begrijpen bijvoorbeeld niet dat je ze wel laat bespringen als je casual gekleed bent, maar niet als je in pak naar een vergadering moet. Of je kunt lekker op de bank gaan liggen na een douche, maar niet als je na een boswandeling met modder thuiskomt. Beloon goed gedrag en wijs afwijkingen resoluut af, uw hond zal u respecteren en gelukkig zijn.

6 Te korte wandelingen

We leven in een drukke en gehaaste wereld waar alles snel moet gaan. Slechts een blok verwijderd voor de hond om te poepen en dan snel weer achter de computer. Daarnaast willen we ook dat het dier weet hoe het zich moet gedragen aan de lijn en dat is natuurlijk ook heel belangrijk.

Maar je moet je hond ook de tijd geven om aan struiken en heggen te snuffelen. De honden “zien” met hun neuzen, zodat ze precies weten welke lokale Bouvier net is gepasseerd, of de teckel van de buren. Dit gedrag zit in hun genen en we moeten ze de ruimte geven om zich eraan aan te passen.

Een geweldige manier om dit te doen is door een “geurwandeling” te maken. Ga weg van hun normale vluchtroutes en geef ze de kans om eventuele geuren op te nemen. Het kan goed werken als er verschillende routines zijn voor het blok en langere wandelingen voor de neus, zoals het dragen van een rugzak in het laatste geval, zodat de hond meteen weet dat het tijd is om op verkenning te gaan. Geurwandelingen zijn belangrijk en helpen het leven van uw hond gevarieerd en interessant te houden.

hondengedrag mensen

7 Te weinig bewegingsvrijheid

Een hond voelt aan de lijn of we gestrest zijn. En het gedrag van een hond aan de lijn kan iets zeggen over zijn gemoedstoestand. Veel eigenaren hebben de neiging om honden dichtbij te houden om te voorkomen dat ze plotseling op mensen springen of te dicht bij andere honden komen. Maar een hond voelt echt een strakke lijn als spanning. Dit manifesteert zich op zijn beurt als sneller blaffen en trekken, soms met moeite met ademhalen wanneer de halsband om hun keel wordt gespannen.

Lees ook: Top 10 keer de beste tekentang

Product advies

Een hond leren lopen aan een losse lijn is niet altijd gemakkelijk. Soms krijgen mensen te maken met een hond die hen midden op de weg trekt. Er zijn manieren om het gedrag hiertegen op te lossen, maar de meningen verschillen. Het is een feit dat een losjes vastgebonden hond na de training meer ontspannen en comfortabeler zal zijn tijdens het lopen.

8 Stress en spanning

Stress heeft een grote invloed op hoe we ons gedragen. We worden droog, gestrest en dat is te zien aan onze lichaamstaal. Honden merken dit direct en vertonen spanning in hun gedrag. In feite kunnen we zeggen dat ze de perfecte spiegel zijn van de gemoedstoestand van de baas.

Veel mensen missen deze connectie en zijn verbaasd wanneer hun hond plotseling gestrest of angstig wordt, of gewoon begint te blaffen terwijl hij dat normaal nooit zou doen. In deze situaties is het heel goed om ons te raadplegen. Heeft u onlangs soortgelijk gedrag vertoond of voelde u zich gestrest?

Is uw hond al een tijdje van streek en gaat dit hand in hand met uw eigen negatieve gevoelens? Een goede manier om jezelf te helpen is door je hond te kalmeren. Want het werkt alleen als je je eigen innerlijke rust en balans vindt.

9 De hond plagen

Het is bijna vanzelfsprekend, dus het laatste “menselijke ding” dat honden haten, heeft weinig aandacht nodig. Niemand, groot of klein, van hond tot konijn, wordt graag geplaagd. Toch zijn er nog steeds mensen die het heel interessant vinden. Zoals “blaffen” naar een verdrietige hond, de hond wenken om achter een raam of deur te blaffen, of zelfs aan zijn staart trekken.

We zouden door kunnen gaan, maar het komt allemaal neer op één ding: plaag nooit honden en andere dieren. Dit kan hen frustreren en gedragsproblemen veroorzaken. En het kan ervoor zorgen dat u plotseling gezonde tandafdrukken op uw benen krijgt.

10 Verveling

Er is niets saaier dan in de buurt zijn van mensen die dingen doen waar je niet om geeft. Het is niet voor niets dat “ik verveel me” een kinderachtige uitdrukking is die vaak opkomt wanneer een ouder praat met een volwassene waar het kind niet bij kan. Ze willen actie, er moet iets gebeuren en ze willen niets doen.

Hetzelfde geldt voor het gevoel dat een hond voelt als zijn baasje thuiskomt na een lange dag op het werk. Je moet koken, dan op de bank loungen en tv kijken. Terwijl de hond energie heeft gespaard en wil spelen en stoom afblazen. Je baby zal deze verveling tonen, bijvoorbeeld door op zijn schoenen te kauwen of zijn tanden in de voet van een tafel te steken.

Hoe moe we ook zijn, onze hond verdient het om zich niet te vervelen. Neem dus de tijd om met ze te spelen, hun speelgoed te verstoppen en ze te laten zoeken of gewoon mee te gaan wandelen. Het is tenslotte goed voor de hond en goed voor het baasje.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie