Met de hond gaan reizen, kan dat en waar let ik op?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Je kunt je hond meenemen als je naar het buitenland gaat. Je dient dan wel de nodige maatregelen te treffen. Maatregelen voor de hond zelf, hij moet ingeënt worden. De juiste eisen moet je per land even checken.

Heeft de hond de nodige entingen gehad, zorg er dan voor dat je het bewijs van enting, het hondenboekje van de dierenarts, bij je draagt. Bij controle maken ze echt geen uitzondering, geen bewijs, dan kom je het land niet in.

Dit is trouwens een prima maatregel ter voorkoming van gezondheidsproblemen voor de hond zelf en soortgenoten. Een ander belangrijk iets is de huisvesting van de hond tijdens de vakantie. Hoe reis je? Heeft de hond voldoende bewegingsruimte in de auto, of reis je met een camper, dan hebben jij en de hond je bed bij je.

Wil je overnachten in een pension, hotel, appartement, of vakantiebungalow dan moet je per plek vragen of de hond ook welkom is. Oriënteer je van te voren als je de reis plant.

Hoe je ook reist en waar je naar toe gaat, zorg er steeds voor dat je water voor jezelf maar zeker ook voor de hond bij je hebt. Bedenk ook of een reis naar de zon voor de hond aangenaam is. Wellicht heb je lieve vrienden of familie die zich enkele weken over de hond kunnen en willen ontfermen. 

Een actieve vakantie met de hond erbij

Blijf je in eigen land dan zal je graag je hond meenemen. Je hoeft de hond niet extra te laten enten. Je hoeft niet bang te zijn dat het veel te heet wordt voor de hond (meestal niet). En de reis is nooit te lang als je kiest voor een verblijf in eigen land.

Het is ideaal om met de hond erbij een huisje te huren met een afgezette tuin, de hond kan los buiten en blijft toch bij je. Een hond die niet gewend is om buiten aan een touw of ketting te liggen, vast te liggen, zal gaan blaffen en janken als dit op je vakantiebestemming wel moet.

Buren zullen dan gaan klagen en weg is de gezelligheid en ontspanning van je vakantie. Zoek dus een goede plek uit. Wanneer je op een vakantiepark een huisje huurt kun je er een heel actieve vakantie van maken. Je gaat de omgeving verkennen te voet of met de fiets en de hond kan steeds mee.

Je neemt een hondenbal mee, waar de hond dol op is en je speelt veel. Is er water in de buurt en houden jij en je hond van zwemmen dan is dat ook een leuke vrije tijdsbesteding. Informeer eerst wel of het water betrouwbaar is, zeker als het lang erg heet is voor je eigen veiligheid en die van de hond.

Behandel de hond tegen vlooien en teken. En neem het hondenkussen, zijn mand of deken mee, op die manier kun je de hond zijn plaats wijzen.

met hond reizen

Waar moet je rekening mee houden?

Vooral honden willen “er graag bij horen”. Hun enthousiasme als zij ergens mee heen mogen kent geen grenzen en is een van de charmes van deze huisdiersoort. Dat daarbij soms ook letterlijk grenzen worden overschreden is hiervan een direct gevolg: gezellig mee op vakantie.

Aan grensoverschrijdingen met huisdieren zitten soms echter nogal wat haken en ogen. Deze gelden ook in gevallen waarbij men permanent met dier(en) en al naar het buitenland verhuisd. Soms moeten al maanden van tevoren maatregelen worden getroffen.

Als je de hond tijdens de vakantie in een pension wilt onderbrengen, boek dan voor het hoogseizoen zéér ruim tevoren en vergeet niet de entingen bijtijds in orde te laten brengen!

Klimaat

Bij de beslissing of uw huisdier mee gaat naar het buitenland zal het land van bestemming doorslaggevend kunnen zijn. Zo kan het klimaat een rol spelen: een poolhond zal zich bijvoorbeeld niet erg op zijn gemak voelen onder (sub)tropische omstandigheden.

Bij overwegend witte honden dient u bovendien onder dergelijke omstandigheden te waken voor de gevolgen van zonnebrand, met name aan de oren. Men dient zich er bovendien van bewust te zijn dat eventuele verwondingen bij tropische temperaturen sneller geïnfecteerd kunnen raken dan in ons klimaat.

Teken

Daarnaast kunnen in (sub)tropische gebieden teken bepaalde ziekten overbrengen welke in ons land niet voorkomen. Berucht is Babesiosis door een bloedparasiet welke rode bloedlichaampjes vernield en koorts, geelzucht, bloedplassen en ernstige nierbeschadiging kan veroorzaken, soms pas na ruim een week.

Een verse anti tekenband voor de hond voordat je op vakantie gaat is aan te raden. Raadpleeg meteen een dierenarts als u de symptomen constateert en meldt dat de hond mee op vakantie is geweest.

Vliegjes en muggen

Berucht in de (sub)tropische gebieden zijn bovendien kleine zandvliegjes, vooral actief bij zonsop- en ondergang. Zij komen in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden eerder in het binnenland dan aan het strand voor: ook in de gebieden rond de Middellandse zee. Afdoende preventie is niet voorhanden.

De vliegjes kunnen de ziekte Leishmaniase overbrengen, welke zeer moeilijk te behandelen is. Verschijnselen treden pas lang na het contact op en kunnen variëren van huidproblemen tot fatale leverbeschadigingen. Voor een definitieve diagnose is ingewikkeld bloedonderzoek vereist.

Vakantiegangers dienen zich ervan bewust te zijn dat vele van de zielige zwerfhonden welke men in dergelijke landen aantreft hiermee besmet zijn en dat het meenemen van zo’n dier vaak frustrerende en dure gevolgen kan hebben. Door muggen kan theoretisch in (sub)tropische gebieden hartworm worden overgebracht.

In Europa zijn vooral besmettingen bekend in Noord Italië, maar ook op de Canarische eilanden komen hartworm besmettingen voor. Er bestaan preventieve preparaten ter voorkoming.

Lintworm

In Midden-Europa en rond de Middellandse zee speelt ook een tussenstadium van een lintwormsoort een rol en wel als een potentieel gevaar voor o.a. de mens. Een hond kan de Echinococcus lintworm oplopen door het eten van besmet vlees.

Deze heeft daar betrekkelijk weinig last van, doch scheidt eieren uit welke bij opname door o.a. landbouwhuisdieren, maar ook bij de mens, aanleiding kunnen geven tot ernstige blaasvorming in diverse organen: blaaswormziekte.

Het is verstandig om de hond op vakanties in deze gebieden slechts droogvoer of voer uit blik te geven en aanvreten van kadavers te voorkomen. Een lintwormkuur bij thuiskomst is aan te raden.

Fauna

Wees er ook op bedacht dat de fauna in verre landen soms sterk verschilt met wat u in eigen land gewend bent. Denk bijvoorbeeld aan giftige dieren als slangen, welke voor sommige honden een aantrekkelijk bewegend object kunnen zijn. Gevaarlijke inheemse dieren kunnen nogal per land verschillen: men kan hiervoor het beste een reisgids raadplegen.

Eisen

Van overheidswege worden vaak allerhande eisen gesteld met betrekking tot de invoer van gezelschapsdieren. Deze eisen kunnen van land tot land sterk verschillen. Voor een aantal bestemmingen vindt u hier de meest recente eisen zoals die ons bekend zijn.

Kies het betreffende land en de gegevens zullen verschijnen. Aangezien de voorwaarden soms vrij plotseling kunnen veranderen is het bij twijfel verstandig de ambassade van het betreffende land te raadplegen. Wij kunnen op geen enkele manier verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen van foutieve mededelingen.

Waar de eisen vermelden dat legalisatie van documenten door de RVV (Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees) dient te geschieden, dan betreft dit dat u bij een van de onderstaande RVV terecht kunt om het gevraagde document te laten legaliseren.

op reis met hond

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie