Blog

Mijn hond heeft een afgebroken nagel!

2 Minuten

Een vaak heel paniekerige telefoonoproep in de praktijk:” Mijn hond Boomer bloedt plots heel erg uit zijn poot”. Soms komt men gewoon rechtstreeks naar de praktijk met de bloedende hond in de wagen. “Help, mijn wagen hangt onder het bloed”. Telefonisch kunnen we dan advies geven om het bloeden te stelpen.

Maar dat blijkt niet altijd zo eenvoudig te zijn, vooral niet als mensen in paniek zijn. Zo gebeurde het eens dat mensen bij een witte hond de verkeerde poot hadden in een verband gestoken. Ze zagen niet meer welke poot bloedde. Het was een rode maltezer geworden.

Wat moet ik doen bij een afgebroken nagel?

Als een nagel bloedt, betekent dat, dat de nagel dicht bij het bloedvat is afgebroken. Leg een prop watten op de nagel van ongeveer 2 cm dik en hou deze op zijn plaats met een oude sok. Of als je verband in huis hebt, leg dan een bandage rondom de poot. Raak een loshangende nagel niet meer aan dan nodig. Dit is zeer pijnlijk.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden nagelvijl

Product advies

De volgende stap is naar de dierenarts gaan. Het afgebroken stuk dat eraan bengelt moet verwijderd worden. Omdat dit pijnlijk is, kan soms een lichte kalmering of een muilbandje nodig zijn. Heeft de hond regelmatig last van afgescheurde duimnagels, dan worden zij soms operatief verwijderd. Het nagelbed moet goed ontsmet worden. Een nagel breekt omdat hij te lang is en dan blijft haken aan bijvoorbeeld het vloerkleed tijdens een gekke bui.

Nagels knippen en vijlen

Nagels knippen kun je zelf doen als je voorzichtig bent en er voldoende tijd voor neemt. Het roze-rode gebied in de nagel wordt het leven genoemd. Het bevat de bloedvaten en zenuwen. Knip nooit in het leven. Dit is uiterst gevoelig en de nagel zal hevig bloeden. Een hondennagel is anders dan een mensennagel. En zorg er altijd voor je dat je een goed nagelknipper en nagelvijl hebt die geschikt is voor honden!

De rond gevouwen vorm vraagt een speciale kniptang (guillotinetype). Als we een gewone kniptang gebruiken duwt dit de nagel plat en dit zal een flinke pijnscheut veroorzaken. Bij witte of doorzichtige nagels kun je het leven zien. Maar bij honden met zwarte nagels is het niet goed te zien hoever het leven gaat.

Zoals je ziet is nagels knippen niet altijd zo eenvoudig. Laat steeds iemand de hond goed vasthouden en laat het de eerste keer eens voordoen door een dierenarts of in een trimsalon.

622 Artikelen

Over de auteur
Ik ben het trotse baasje van Evie, een Nova Scotia Duck Tolling retriever en Noa, een Boxer. Ik deel graag mijn passie en liefde voor honden met de lezers van Hondendeal. Het uitproberen, testen en een kritische blik werpen op honden producten en het delen van informatie over hondenrassen.
Artikelen
Vergelijkbare artikelen
Blog

Hondenrassen die het meest kwijlen: Top 7 slijmerige honden

5 Minuten
Als hondenliefhebber weet je dat sommige honden kwijlen. De ene alleen net iets meer dan de ander. Maar welke hond kwijlt het…
Blog

Mag een hond banaan eten: Is het gezond of giftig?

4 Minuten
Benieuwd naar het antwoord op de vraag “mag een hond banaan eten?” In dit artikel vertel ik je er alles over! Veel…
Blog

Kindvriendelijke hondenrassen: Top 15 keer honden voor gezinnen

13 Minuten
Dit zijn de meest kindvriendelijke hondenrassen! Honden zijn al eeuwenlang een trouwe metgezel voor mensen, vooral voor kinderen. Het hebben van een…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *