Mijn hond heeft een afgebroken nagel!

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Een vaak heel paniekerige telefoonoproep in de praktijk:” Mijn hond Boomer bloedt plots heel erg uit zijn poot”. Soms komt men gewoon rechtstreeks naar de praktijk met de bloedende hond in de wagen. “Help, mijn wagen hangt onder het bloed”. Telefonisch kunnen we dan advies geven om het bloeden te stelpen.

Maar dat blijkt niet altijd zo eenvoudig te zijn, vooral niet als mensen in paniek zijn. Zo gebeurde het eens dat mensen bij een witte hond de verkeerde poot hadden in een verband gestoken. Ze zagen niet meer welke poot bloedde. Het was een rode maltezer geworden.

Wat moet ik doen bij een afgebroken nagel?

Als een nagel bloedt, betekent dat, dat de nagel dicht bij het bloedvat is afgebroken. Leg een prop watten op de nagel van ongeveer 2 cm dik en hou deze op zijn plaats met een oude sok. Of als je verband in huis hebt, leg dan een bandage rondom de poot. Raak een loshangende nagel niet meer aan dan nodig. Dit is zeer pijnlijk.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden nagelvijl

Product advies

De volgende stap is naar de dierenarts gaan. Het afgebroken stuk dat eraan bengelt moet verwijderd worden. Omdat dit pijnlijk is, kan soms een lichte kalmering of een muilbandje nodig zijn. Heeft de hond regelmatig last van afgescheurde duimnagels, dan worden zij soms operatief verwijderd. Het nagelbed moet goed ontsmet worden. Een nagel breekt omdat hij te lang is en dan blijft haken aan bijvoorbeeld het vloerkleed tijdens een gekke bui.

Nagels knippen en vijlen

Nagels knippen kun je zelf doen als je voorzichtig bent en er voldoende tijd voor neemt. Het roze-rode gebied in de nagel wordt het leven genoemd. Het bevat de bloedvaten en zenuwen. Knip nooit in het leven. Dit is uiterst gevoelig en de nagel zal hevig bloeden. Een hondennagel is anders dan een mensennagel. En zorg er altijd voor je dat je een goed nagelknipper en nagelvijl hebt die geschikt is voor honden!

De rond gevouwen vorm vraagt een speciale kniptang (guillotinetype). Als we een gewone kniptang gebruiken duwt dit de nagel plat en dit zal een flinke pijnscheut veroorzaken. Bij witte of doorzichtige nagels kun je het leven zien. Maar bij honden met zwarte nagels is het niet goed te zien hoever het leven gaat.

Zoals je ziet is nagels knippen niet altijd zo eenvoudig. Laat steeds iemand de hond goed vasthouden en laat het de eerste keer eens voordoen door een dierenarts of in een trimsalon.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie