Mijn hond is aan het puberen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Help, mijn hond is aan het puberen! Als een hond nog een jonge pup is, blijft hij over het algemeen heel goed bij je in de buurt. Hij zoekt bij jou zekerheid in de grote ‘boze’ wereld. Naarmate hij ouder wordt, zal hij meer en meer op onderzoek uitgaan en je zult merken dat hij steeds verder bij je vandaan durft te gaan.

Net als bij mensen, heb je te maken met karakterverschillen: sommige honden hebben een heel onderzoekend karakter, anderen zijn juist weer terughoudend. Behalve het karakter van de hond, heb je ook te maken met een heel specifieke levensfase, waarin jouw hond verkeert: de puberteit.

Je hond wordt volwassen en zijn lichaam ondergaat nogal wat veranderingen, waarbij de hormonen door zijn lijf gieren. In deze, soms lastige periode, is het van belang dat je consequent en geduldig bent met je hond. Puberteit is een ontwikkelingsfase, waarin de hond onafhankelijker wordt van zijn baas. Een baas die consequent is en geduldig doorzet wordt hierin altijd beloond!

Consistent blijven proberen

Tijdens de puberteit kan een hond zijn baas echt tot het uiterste op de proef stellen. Zo kan hij ineens ‘doof’ worden: hoe je ook roept, hij lijkt het gewoon niet te horen. Of hij is ineens helemaal vergeten hoe hele eenvoudige oefeningen ook alweer gingen. Liggen en op de plaats blijven? Wat is dat? Soms kunnen ze ook ineens heel onzeker worden en vertonen ze angst voor dingen, waarvoor ze eerder helemaal niet (meer) bang waren.

Lees ook: Top 10 keer de beste hondenborstel
Product advies

Stapje terug

Het is goed om met je hond een stapje terug te doen. Doe weer eenvoudige oefeningen met je hond, die hij wel begrijpt en ga deze wat meer belonen. Blijft hij geen 30 seconden op zijn plaats liggen? Laat hem dan 20 of misschien zelfs maar 10 seconden liggen en beloon dit weer.

Zodra je een basis heb opgebouwd van oefeningen die hij goed doet, dan ga je ze weer uitbreiden, totdat je terug bent op het huidige niveau. Zo werkt het ook voor het wandelen in het bos. Je houdt hem aan de riem en laat hem netjes naast je lopen. Af en toe vraag je een eenvoudige zit of laat je hem kort liggen.

Gaat dit goed? Dan doe je hem een paar meter los van de riem, maar je laat hem goed volgen. Enkele zit- en ligoefeningetjes en je lijnt hem weer aan. Gaat dit goed? Dan doe je dit wat langer. Breid de oefeningen uit met de oefening ‘wacht en kom voor’ en bouw de afstand daarbij langzaam op.

Eigenlijk loopt je hond dan wel los, maar dat heeft hij niet door. Je bent steeds met hem bezig. Hij moet steeds iets voor je doen en naar je toekomen en dat wordt straks het gedrag dat je van hem gaat zien als hij losloopt in het bos!

Blijven trainen en socialiseren

Veel mensen zijn geneigd te stoppen met de cursus, omdat hun hond het niet goed doet in deze periode. Bedenk dat het juist van belang is om je hond goed door deze periode te begeleiden, zodat je een stabiele en gehoorzame hond krijgt. Blijf dus stug en geduldig doorgaan en vergeet niet dat de socialisatie van je hond ook nog het volledige eerste jaar moet doorgaan. Ik wens je veel trainingsplezier!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie