Mijn hond slaapt veel

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Mijn hond slaapt veel, wat moet ik doen? Een dag ziet er voor een hond grotendeels iedere dag hetzelfde uit. Hij eet, loopt, speelt en slaapt. We kunnen er niet omheen dat elke hond veel slaapt. Maakt u zich wel eens zorgen over het slaappatroon van uw hond? Slaapt uw ​​hond bijvoorbeeld bijna de hele dag, dan kan een bezoek aan de dierenarts geadviseerd worden.

In dit artikel ga ik je alles vertellen over de slaapgewoontes van honden. Het kan best zijn dat je wel eens denkt dat jouw hond teveel slaapt, maar het kan ook normaal gedrag zijn. Ik hoop dat je hier het antwoord op jouw vragen krijgt! We geven ook suggesties voor manieren waarop u het slaappatroon van uw hond kunt verbeteren en wanneer u naar de dierenarts moet.

Ik denk dat mijn hond teveel slaapt

Allereerst is het advies om het slaappatroon van uw hond niet te vergelijken met uw slaappatroon. Een hond heeft veel meer slaap nodig dan een mens. Als u denkt dat uw hond veel slaapt, heeft u gelijk. Een hond slaapt gemiddeld 15 uur per dag. Als uw hond jong is, kan dit zelfs oplopen tot 20 uur per dag.

Ook is het waarschijnlijk dat hij meer gaat slapen naarmate hij ouder wordt. Ook oudere honden kunnen tussen de 16 en 20 uur per dag slapen, en dat zonder problemen. Kun je me meer vertellen over waarom je je hier zorgen over maakt? Het is niet altijd zo dat dit het geval is.

Lees ook: Top 15 keer de beste donut hondenmand

Product advies

Voor je hond is het in principe geen probleem om veel te slapen. Er is geen reden om aan te nemen dat het niet zou gebeuren als er goede redenen voor waren. Zoals hierboven vermeld, is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat honden van verschillende leeftijden veel slapen. Daarnaast kan een zware/lange wandeling er ook voor zorgen dat uw hond dagenlang veel slaapt.

Alleen als uw hond enkele weken lusteloos is, er een beetje lusteloos uitziet en de hele dag slaapt, kan een bezoek aan de dierenarts worden aanbevolen. We willen ervoor zorgen dat u begrijpt dat de slaapgewoonten van een hond en een mens heel verschillend zijn.

Een persoon slaapt bijvoorbeeld gewoonlijk ongeveer 7 tot 8 uur ’s nachts. Een hond is gewoon niet in staat om zo lang te slapen. Nee, hij slaapt bijvoorbeeld 30 minuten, wordt dan 15 minuten wakker en slaapt dan weer 30 minuten.

Het is geen probleem als uw hond veel slaapt. Als uw hond echter gezond is en de laatste tijd veel slaapt, en ook afwijkend gedrag vertoont, dan is dat wel het geval. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw hond veel slaapt en in de tussentijd niet veel of wat dan ook eet.

Wat veroorzaakt teveel slapen?

Heb je echt het idee dat “mijn hond veel slaapt”? Maak je niet meteen zorgen, want dat hoeft misschien niet. Daar zijn veel redenen voor, die kunnen variëren. Laten we beginnen met de eerste reden; recente operatie. Bent u onlangs geopereerd? Daarna werd hij onder narcose gebracht. Niet alle honden kunnen even goed verdoving verdragen.

Sommigen kunnen zelfs volledig gestoord worden door anesthesie. Na de operatie moet de gezondheid van uw hond worden hersteld, en slapen is één van de belangrijkste factoren voor een goed herstel.

Heeft uw hond last van een bepaalde medische aandoening? En dit is ook de reden waarom je hond veel slaapt. Deze stoornissen zijn niet alleen herkenbaar aan slaapgedrag, ze hebben vaak meerdere symptomen. Denk aan abnormale eetgewoonten, malaise en misschien angstig gedrag. Maakt uw hond plotseling een piep of blaf? Ten tweede kan dit ook duiden op een aandoening wanneer hij probeert aan te tonen dat hij pijn heeft.

hoeveel slaapt een hond

Ook de leeftijd van de hond speelt een belangrijke rol. Als je jong bent, heeft je hond veel slaap nodig. Zijn lichaam is volgroeid en het vereist veel energie. Om deze groei goed te laten plaatsvinden, slaapt de hond nogal wat. Daarnaast hebben oudere honden ook veel slaap nodig. Je kunt het eigenlijk vergelijken met het leven van een oude man. Ouderen zijn niet meer zo actief. Dit geldt ook voor honden die een goede leeftijd hebben bereikt.

Ook het weer speelt een belangrijke rol. Als het buiten warm is, zal uw hond waarschijnlijk lijden. Ten slotte hebben honden veel problemen met het verlagen van hun lichaamstemperatuur. Honden vragen sowieso veel van hun lichaam om af te koelen. Dit verbruikt de benodigde energie en zorgt dus voor de benodigde slaap. Op een warme dag denk ik: “Hé, mijn hond slaapt veel, waarom kan dat?” Dat is een legitieme vraag, maar maak je nergens zorgen over.

Ten slotte kan uw hond ook verkouden worden, een slechte dag hebben of uitgeput zijn na een drukke week. Als u wekenlang kampeert met uw hond in de bergen, kan uw hond uitgeput raken. Als je thuiskomt, zal hij een tijdje van een rustige tijd genieten. Je hond slaapt veel tijdens zulke periodes en dat is niet erg.

De les van het verhaal: als je hond veel slaapt, is dat niet meteen verkeerd. De redenen hiervoor zijn zeer divers en duiden niet direct op mogelijke gezondheidsproblemen. Honden slapen zelfs elke dag beter, vooral in vergelijking met menselijke slaappatronen. Dus maak je niet meteen zorgen, kijk gewoon.

Valt het slaappatroon van uw hond op in combinatie met andere gedragsproblemen? Daarna raden we aan om een ​​dierenarts te bezoeken. In deze situatie is het geen probleem om een ​​trouwe viervoeter te laten kijken.

Lees ook: Top 20 keer het beste orthopedisch hondenkussen
Product advies

Wat zijn de mogelijke gevolgen van teveel slapen?

Net als mensen is het erg belangrijk dat een hond goed genoeg slaapt. Als uw hond echter te lang slaapt, kan dit ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Als een hond bijvoorbeeld de hele dag in een hondenmand slaapt, heeft hij veel meer kans op overgewicht. Hij beweegt immers te weinig terwijl hij hondenvoer naar binnen haalt.

Ook kan hij last hebben van stijve spieren en gewrichten. Dit is zeker het geval als het kussen/bed van zijn hond niet voldoende ondersteuning biedt. Als uw hond goed slaapt, wilt u een comfortabele slaapplaats voor hem creëren. Een slaapplaats waar zijn gewrichten en spieren worden ondersteund. Hij heeft bijvoorbeeld minder kans op pijn.

Wat zijn de mogelijke oplossingen?

Hierboven staan ​​enkele redenen waarom uw hond goed slaapt. Een van de oorzaken is nog niet gevonden. Slecht slaappatroon. Uw hond kan om verschillende redenen last hebben van een verkeerd slaappatroon. Hij slaapt bijvoorbeeld niet op het verkeerde moment of valt niet goed in slaap. Gelukkig zijn er veel manieren om het slaappatroon van uw hond te verbeteren.

Je hond slaapt eigenlijk altijd veel. Gemiddeld slapen honden ongeveer 15 uur per dag. Het is echter goed mogelijk dat uw hond de laatste 14 uur niet goed slaapt. Om je slaapritme te verbeteren is het belangrijk dat je hond zich aan een vast dagritme houdt. Geef hem bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip te eten, sport elke dag op hetzelfde tijdstip en let op een vast tijdstip van de dag. Studies tonen aan dat een goede dagelijkse routine voor uw hond erg belangrijk is.

Ook hebben honden, net als mensen, een donkere omgeving nodig. Wanneer uw hond in een lichte omgeving slaapt, wordt zijn slaap niet zo diep als hij zou moeten. Zorg dus voor een donkere hoek waar hij goed kan slapen. Zorg er ook voor dat er niet veel lawaai om hem heen is. Zet zijn mand daarom op een rustige plek in huis, bijvoorbeeld niet op plekken waar regelmatig mensen langskomen.

Tot slot zou ik je willen adviseren om hem niet te storen terwijl hij slaapt. Droomt hij dan laat hem dan helemaal met rust, je wilt natuurlijk niet dat hij wakker schrikt. Als hij wel wakker is kan je weer lekker met je hond spelen en wandelen!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie