Mijn hond stinkt uit zijn bek! Wat nu?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang om het gebit en het tandvlees een leven lang gezond te houden. Volwassen mensen gaan één tot twee maal per jaar op controle naar de tandarts. Dan wordt tandsteen verwijderd. Eventueel wordt er een röntgenopname gemaakt van je gebit.

Het leven van je hond gaat 6 tot 7 keer sneller dan dat van jou. Als je hond 8 jaar is en zo’n 20kg weegt dan is hij in mensenjaren 51 jaar. Weegt hij 50 kg dan stemt dat overeen met 64 jaar. Een hond van 4 kg stemt overeen met 48 jaar. Dus voor een Ierse Wolfshond gaat het leven sneller dan voor een mini teckel.

Onze honden komen eenmaal per jaar op controle bij de dierenarts. Dus eenmaal per jaar wordt het gebit gecontroleerd. Als je dat met ons vergelijkt is dat gelijk aan om de 7 jaar naar de tandarts. Wat dan wel heel weinig is.

Tandsteen en ontsteking voorkomen

Honden hebben voornamelijk last van tandsteenvorming. Als je dit gewoon laat woekeren dan krijgt je hond tandvleesontsteking. Geleidelijk aan gaan de tanden loslaten en uitvallen. Dit is wel een pijnlijk proces. De infecties die dan ontstaan in de mond en de etensresten die blijven plakken in de mond zijn verantwoordelijk voor de slechte mondgeur.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondenvoerbak

Product advies

Bovendien kunnen zich vanuit de infecties bacteriën verspreiden via de bloedbaan naar belangrijke organen, zoals het hart, de nieren en de lever. En gaan dan daar ook problemen veroorzaken, die zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

Tandaandoeningen doen zich vaker voor naarmate huisdieren ouder worden. Bepaalde rassen, vnl. kleinere hondjes, zijn gevoeliger omwille van scheef of te dicht opeen staande tanden. Kleverige voeding kan ook leiden tot snellere ophoping van plaque. Je hebt ook gulzige honden die niet knagen op hun korrels.

Regelmatige controles bij de dierenarts

Als je hond tandsteen heeft, kan je het gebit ultrasonisch laten reinigen en nadien worden de tanden gepolijst ( na het reinigen terug gaaf maken van de tanden). Dit is wel onder volledige verdoving. Na deze behandeling is het wel belangrijk om verder preventief te werken. Zoniet zal je hond na 6 maanden al terug tandplaque vertonen. Ook kunnen er röntgenopnames gemaakt worden. Bij aantasting van de wortels zullen er tanden getrokken worden.

Om de vorming van tandsteen tegen te gaan of het proces te vertragen, moet je dagelijks de tanden poetsen met tandpasta voor honden. Dit is tandpasta dat ze mogen inslikken en zonder fluor. Het tanden poetsen kan je best al aanleren bij je pup. Belangrijk om te weten is dat je geen extra fluortabletten mag geven aan je pup om de tanden zogezegd te versterken.

Tanden poetsen is het meest effectieve. Alternatieven voor het poetsen zijn kauwtabletten en speciale voeding. Je hond elke avond na de laatste maaltijd een kauwstrip geven, bv. Orozyme kauwtabletten ( bij je dierenarts te verkrijgen).

Verschillende voedingsfirma’s maken ook een tandbrok. Deze brok is dan groter dan een normale brok, maar dat is juist de bedoeling. Doe die brokken niet in stukjes. In de korreltjes zijn ook enzymen toegevoegd net zoals in tandpasta.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie