Top 15 militaire en politie hondenrassen ter wereld

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Ben jij benieuwd naar de top vijftien militaire en politie hondenrassen ter wereld? Honden worden al decennia lang gebruikt door mensen in de oorlog en voor dagelijks politiewerk. De politiehond op nummer één moet je zien, want die is er één die al zoveel misdaden heeft opgelost.

In dit artikel vertel ik je alles over de honden die vaak samen met de politie en militairen werken. Heb je toch nog vragen na het lezen van dit artikel? Stel deze dan gerust in de reacties hier onderaan de pagina!

labrador retriever

Labrador Retriever

Labrador Retrievers zijn uitzonderlijke honden. Hun bouw, intelligentie en vriendelijkheid maken ze tot de meest populaire honden in Amerika. Ze zijn zachtaardig genoeg met kinderen te spelen, maar sterk genoeg om als politiehonden te werken.

Ze kunnen overal ingezet worden omdat ze erg goed orders opvolgen, goed kunnen focussen en heel exceptioneel goed kunnen ruiken. Labradors hebben een bijzondere neus voor het ruiken van illegale spullen, zoals wapens en verdovende middelen.

Je ziet ze daarom vaak werken op de luchthaven waar ze aan bagage snuffelen. Ze worden soms ook ingezet als reddingshonden bij natuurrampen om mensen op te sporen die onder puin zijn bedolven.

duitse staande korthaar

Duitse staande korthaar

De Duitse Staande Korthaar is een vriendelijke, maar erg hard werkende hond. Hij is in feite een jachthond, maar dient ook perfect als politiehond. Om een Duitse staande Korthaar tot zijn volle potentieel te ontwikkelen heeft hij positieve training, krachtige lichaamsbeweging en veel liefde nodig. Dit hondenrassen staat bekend om een snelheid, uithoudingsvermogen, kracht en behendigheid.

Het is ook een zeer intelligente hond met een goed inschattingsvermogen. Dankzij hun goede speurneus zijn ze gespecialiseerd in het opsporen van illegale stoffen en worden veel ingezet bij de beveiliging van het luchtvervoer. Ze kunnen ook goed helpen met het opsporen van bewijsmateriaal op de plaats van het delict.

Dwerg Schnauzer

Reuzen Schnauzer

De Geuzen Schnauzer is een grotere versie van de normale schnauzer. Het is een hondenras met talenten op verschillende gebieden. Hij kan heel goed bewaken, maar hij is ook perfect voor politiewerk en militair werk. Het werd in de jaren duizendzevenhonderd in Duitsland gefokt als werkhond. Hij werkte eerst voor boeren als multifunctionele boerderij hond en later als waakhond in de steden.

Lees ook: Top 5 keer het beste hondenbier

Product advies

Het was een onbekend ras buiten Beieren, totdat het werd ingezet als militair hond in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig wordt er reuze Schnauzer gebruikt als politiehond. Hij is een erg gehoorzaam hond die slim is en voor zichzelf kan denken. Ook is het een goede speurder en daarom uitermate geschikt voor zoeken en reddings missies.

duitse herder

Duitse herder

Van alle politiehonden zijn Duitse herders toch wel de meest bekende soort. Je ziet vaak genoeg deze dappere honden in films waarbij ze criminelen achtervolgen en ook op de luchthaven zie je ze rondsnuffelen voor verdovende middelen of wapens.

De Duitse herder is de perfecte keuze voor politiewerk, want hij is niet alleen erg sterk, maar hij heeft ook een groot uithoudingsvermogen. Het zijn honden die kalm blijven onder druk, kunnen goed getraind worden, zijn zeer intelligent en ze houden van werken.

Dit maakt het ras zeer geschikt om in stressvolle situaties te werken. Het is daarom geen verrassing dat ze al meer dan honderd jaar voor politiewerk worden gebruikt.

mechelse herder

Belgische Mechelaar

De Belgische Mechelaar kun je zien als het kleine neefje van de Duitse herder. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als één van de variëteiten van herdershonden. Net als andere herdershonden is zijn achtergrond daarom het hoeden van schapen.

Maar de Mechelaar kan ook andere taken uitvoeren. Hij kan een goede waak of beschermend zijn voor een gezin, maar hij wordt echter vaak als politiehond gebruikt. De Belgische Mechelaar heeft alles wat je zoekt in een geweldige politiehond.

Hij heeft een uitstekende neus voor speuren, is erg intelligent en hij is zeer loyaal aan zijn baasje. De loyaliteit van een politiehond gaat veel verder dan een normale hond, want een politiehond moet bereid zijn om zijn baasje te beschermen, wat er ook gebeurt.

cane corso

Cane Corso

Alert moedig, sterk en buitengewoon intimiderend. De Cane Corso is een hardwerkend hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt om samen met de Romeinse soldaten te vechten. Dat gezegd hebbende is het bijna logisch dat het ook een perfect ras is voor politiewerk. Ze hebben een groot beschermingsinstinct en zijn ook goed voor patrouille werk.

Ze staan bekend om hun fysieke vaardigheden. Ze zijn niet heel snel vanwege hun grote gestalte. Maar vergis je niet met deze hond, ze hebben één van de sterkste beten en zullen er niet voor schromen om te bijten wanneer dat moet. Ze worden vaak ingezet bij particuliere beveiligingsbedrijven en beschermingsinstanties. Cane Corso’s zijn erg sterke honden waarmee je zeker rekening moet houden.

boxer

Boxer

Deze hond ziet er misschien heel vriendelijk uit, maar verdient zeker evenveel respect. Boxers zijn ontwikkeld als een klassieke duizendpoot werkhond in Europa. Ze werden gefokt in het negentiende -eeuwse Duitsland als een kruising tussen een Engelse Bulldog en de nu uitgestorven Boule Bison.

Dit is een ras dat vergelijkbaar is met een Mastiff. De boxer wordt gebruikt voor taken op de boerderij, maar hij kon ook jagen op enorme dieren zoals zwijnen en bizons en deed helaas mee aan honden gevechten. De boxer was. Een van de eerste honden die werd gebruikt voor militaire en politiediensten.

In de Eerste Wereldoorlog had de Boxer zelfs meerdere taken. Hij werd ingezet als een koerier, hond, lastdrager, aanval, hond en waakhond. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de boxer echt populair vanwege zijn zachtere kant en werd hij als huisdier gehouden.

airedale terrier hond

Airedale terriër

Airedale terriërs worden ook wel de koning onder de terriërs genoemd, omdat het ras een van de grootste honden is in de Terriër groep. Mannelijke Airedale terriërs zijn ongeveer 23 centimeter hoog tot de schouder. Ze werden oorspronkelijk gebruikt om op ratten te jagen, maar door zijn grootte en intelligentie is hij een buitengewoon veelzijdige hond.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bijvoorbeeld, gebruikte het Britse leger Airedale terriërs als schildwachten en koeriers. De moedige er deel terriërs waren midden in de oorlog en vervoerde berichten tussen bevelvoerende officieren en troepen in de loopgraven.

Ze dienden ook als waakhond aan de frontlinies en waarschuwden de troepen wanneer de vijand naderde. Er deel terriërs werden ook als reddingshonden gebruikt tijdens de oorlog. Na de oorlog konden ze dus gemakkelijk aansluiting vinden als politiehonden.

bloedhond

Bloedhond

Er bestaat geen enkele hond als de bloedhond. Hij heeft een intimiderend grote gestalte en een erg luide stem wanneer hij blaft. Het is een taai hondenras met een ongeëvenaard reukvermogen. Al deze kenmerken maken de bloedhond een uitstekende politiehond die de politie helpt bij het opsporen van criminelen of een verloren kind.

Speuren is echt een ding. Ze kunnen erg goed concentreren en zijn daarom heel goed als zoek en reddingshonden. Ze hebben veel energie en zullen niet rusten voordat ze het einde van een spoor hebben bereikt.

Wist je dat een bloedhond ongeveer 230 miljoen geur receptoren heeft? Dat is aanzienlijk meer dan mensen die er maar 5 miljoen hebben. Dit betekent dat bloed honden geur paarden kunnen volgen tot op een afstand van 300 meter.

yorkshire terrier

Yorkshire Terriër

Groter is niet altijd beter en als je naar een Yorkshire Terriër kijkt, dan vraag je je misschien af hoe het komt dat dit klein pluizig, energieke dier ooit een oorlogshond kan zijn geweest. Smokey was een Yorkshire terriër en een beroemde oorlogshond die diende in de Tweede Wereldoorlog. Ze woog slechts 1,8 kilogram en was honderd tachtig millimeter lang.

Ze was in feite geen officiële oorlogshond, maar werd tijdens de oorlog gevonden door een Amerikaanse soldaat in een verlaten schuttersputje in de jungle van Nieuw-Guinea.

Smokey werd een gedecoreerde oorlogshond na het transporteren van een 21 meter lange communicatie kabel die onder een vliegveld liep door een afvoerbuis. De inzet van Smokey bespaarde dagen aan arbeid en beschermde veertig Amerikaanse oorlogsvliegtuigen.

bouvier

Bouvier

De Bouvier, of Vlaamse koe Hond komt uit Vlaanderen, België. Hij is een krachtig gebouwde hond met een ruwe vacht en een stoere uitstraling. Het ras is een kruising van de Ierse Wolfshond en de Lakense Herder. Dit hondenras diende als een boerderij hond voor verschillende taken. Ze moesten het vee drijven, schapen hoeden en kar trekken.

Vanwege hun trouwe, moedige aard en stevige lichaamsbouw hebben bouviers tijdens de Eerste Wereldoorlog belangrijke taken uitgevoerd, zoals het bezorgen van berichten en het opsporen van gewonde soldaten. Tegenwoordig kun je deze honden in actie zien als waakhonden, speurhonden en politiehonden.

Als het op de veiligheid aankomt van zijn baasje, dan is de bouvier erg geneigd om zelf te handelen. Hij zal niet wachten op een commando van zijn baasje om op te treden.

beagle

Beagle

Beagles worden vaak onderschat vanwege hun kleine gestalte en vriendelijke karakter. Maar het zijn veelzijdig honden. Beagles hebben een van de beste neuzen van alle hondenrassen. Ze hebben geur membranen die veel nauwkeuriger een geur kunnen opvangen dan die van mensen.

Hun lange hangende neuzen helpen hen ook om geuren op te vangen en dicht bij hun neus te houden. Daarom zijn ze de perfecte honden om speurwerk te doen op havens, luchthavens en grensgebieden. Verdovende en illegale middelen gaan niet on gedetecteerd aan de beagles en neus voorbij.

Ze kunnen gemakkelijk de geuren van verboden vlees, fruit, groenten, kaas, vogels of slangen volgen. Ze hebben ook een ongelooflijk werkvermogen en willen ook graag samenwerken met hun baasjes. Door een scherp reukvermogen raken beagles ook gemakkelijk afgeleid. Daarom houdt het trainen van de Beagle als politiehond in dat ze discipline en richting aanleren.

Ierse terriër

De Ierse Terriër is ontstaan in het achttiende -eeuwse Ierland, waar hij werd gefokt om op klein en groot wild te jagen. Dit ras is een van de oudste van alle terriër rassen. Ze zijn loyale en moedig en het zijn goede waakhonden. Ze werden ook in de oorlog gebruikt om door een uitgebreid loopgraven stelsel te rennen en berichten te bezorgen.

De honden liepen erg veel gevaar op tijdens het uitvoeren van hun werk. Een Ierse terriër met de naam Paddy bezorgde zijn bericht nadat hij 14,5 kilometer had gerend en gedeeltelijk verblind was door gras. Tegenwoordig worden ze nog steeds gebruikt als jachthonden en als patrouille honden in het leger en bij politieteams.

rottweiler hond

Rottweiler

De Rottweiler is een sterke, onverschrokken en. Zelfverzekerde hond. Het ras wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen. De oorsprong gaat terug tot de Romeinse tijd. Zijn marcheerde over de Alpen met de Romeinse legioenen om de mensen te beschermen en hun vee te drijven.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een grote vraag naar militaire honden. Dit leidde tot een heropleving van de belangstelling om de Rottweiler in te zetten. Gedurende de Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben Rottweilers verschillende rollen vervuld. Ze dienden als koerier, ambulance, trek en waakhond. Ze worden nu nog steeds gebruikt als politiehond.

Zijn sterke zenuwen en de bereidheid om te werken zorgen ervoor dat de Rottweiler zijn taken gehoorzaam kan volbrengen. Hierdoor is hij de ideale dienstbare hond.

Dobermann

Dobermann Pincher

De Dobermann of Dobermann Pincher heeft een lange snuit. Ze staan bekend als intelligente, waakzame en hardnekkig loyale metgezellen en waakhonden. Als ze goed worden verzorgd en goed opgeleid worden, worden ze over het algemeen beschouwd als liefdevolle en toegewijde metgezellen.

De Dobermann is gedreven, sterk en soms eigenwijs. Met een consistente aanpak zijn ze gemakkelijk te trainen en ze kunnen zeer snel leren. Ze zijn daarom perfect als politiehonden.

Een vrouwelijke politiehond, Tinga, ook een Dobermann afkomstig uit Karnataka, India, is beroemd vanwege het blootleggen van meer dan vijftig moorden en zestig diefstallen, waaronder een geval waarin ze meer dan twaalf kilometer rende om de moordenaar te vangen.

Welke van deze militaire en politie hondenrassen vind je echt stoer? Laat het weten in de reacties!  Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie