Nederlandse hondenrassen: Top 10 populairste honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 28 maart 2023 door Kimberly

Ons land kent verschillende prachtige Nederlandse hondenrassen die geliefd zijn bij baasjes over de hele wereld. Van de kleine maar energieke Keeshond tot de robuuste en loyale Hollandse Herder, Nederlandse hondenrassen hebben een speciale plek in de harten van hondenliefhebbers.

In dit artikel zullen we enkele van de populairste inheemse hondenrassen van Nederland bespreken en hun unieke kenmerken en geschiedenis bekijken. Nederlandse hondenrassen zijn niet alleen populair in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld.

Veel mensen kiezen voor deze rassen vanwege hun vriendelijke en aanhankelijke karakter, ze zijn vaak gemakkelijk te trainen en loyaliteit. De honden zijn ook bekend om hun veelzijdigheid en kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals jagen, hoeden, hondensport en natuurlijk voor gezelschap.

De populairste Nederlandse hondenrassen

Laten we snel beginnen met de lijst met populaire Nederlandse hondenrassen. Hieronder zie je de top 10 meest populaire honden uit Nederland. Er zijn er uiteraard nog veel meer. Het kan ook zijn dat de honden die je hieronder ziet in andere kleuren kunnen voorkomen.

1 Schapendoes

schapendoes

De Schapendoes is een inheems Nederlands hondenras dat bekend staat om zijn dikke, golvende vacht en levendige persoonlijkheid. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als een herdershond voor het hoeden van schapen en heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige en geliefde hond voor gezinnen en individuen.

De Schapendoes is een middelgroot tot groot ras en heeft een stevige en gespierde bouw. Hun vacht is dik en golvend, en komt in verschillende kleuren, zoals wit, zwart, grijs en bruin. De vacht vereist regelmatige verzorging, zoals borstelen en knippen, om klitten en matting te voorkomen.

De Schapendoes is een zeer intelligente en werklustige hond. Ze zijn gemakkelijk te trainen en hebben een groot verlangen om hun eigenaar te plezieren. Hun levendige en speelse persoonlijkheid maakt ze geweldige gezinshonden en ze houden ervan om te spelen en te knuffelen met hun eigenaar.

Vanwege hun oorsprong als herdershonden zijn Schapendoezen ook goede waakhonden. Ze zijn alert en beschermend en zullen hun territorium en gezin beschermen tegen indringers. Het is echter belangrijk om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze zich op hun gemak voelen bij vreemden.

2 Kooikerhondje

kooikerhondje

Het Kooikerhondje is een Nederlands hondenras dat bekend staat om zijn prachtige rood-witte vacht en zijn vrolijke, aanhankelijke persoonlijkheid. Oorspronkelijk gefokt om te helpen bij het jagen op eenden, is het Kooikerhondje tegenwoordig voornamelijk een gezelschapshond en een populaire keuze voor hondenliefhebbers over de hele wereld.

Het Kooikerhondje is een klein tot middelgroot ras en heeft een elegante, atletische bouw. Hun vacht is rood met witte accenten en heeft een kenmerkend “brilpatroon” rond de ogen. De vacht is van gemiddelde lengte en vereist regelmatige verzorging om klitten en matting te voorkomen.

Het Kooikerhondje staat bekend om zijn aanhankelijke en levendige persoonlijkheid. Ze zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geweldige gezinshonden zijn. Ze houden van spelen en knuffelen met hun eigenaren en zijn altijd in voor een wandeling of een spelletje.

Ondanks hun liefdevolle aard zijn Kooikerhondjes ook goede waakhonden. Ze zijn alert en beschermend en zullen hun territorium en gezin beschermen tegen indringers. Het is echter belangrijk om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze zich op hun gemak voelen bij vreemden.

3 Nederlandse Smoushond

De Nederlandse Smoushond is een klein hondenras dat bekend staat om zijn ruwe, geelbruine vacht en zijn levendige en aanhankelijke persoonlijkheid. Het ras is ontstaan in Nederland en was oorspronkelijk gefokt als ratten- en muizenjager, maar tegenwoordig is het voornamelijk een gezelschapshond.

De Smoushond is een klein ras met een robuuste bouw. Hun vacht is geelbruin en heeft een kenmerkende, ruwe textuur. De vacht is van nature waterafstotend en vereist alleen af en toe borstelen en trimmen om in goede conditie te blijven.

De Smoushond is een zeer aanhankelijke en vrolijke hond. Ze zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geweldige gezinshonden zijn. Ze houden van spelen en knuffelen met hun eigenaren en zijn altijd in voor een wandeling of een spelletje.

4 Patrijshond

De Patrijshond, ook bekend als de Drentse Patrijshond, is een Nederlands hondenras dat bekend staat om zijn vaardigheden als jachthond en zijn aanhankelijke en zachtaardige persoonlijkheid. Het ras is ontstaan in de provincie Drenthe en is gefokt voor de jacht op patrijzen en ander klein wild, maar tegenwoordig is het een populaire gezinshond.

De Patrijshond heeft een middelgrote tot grote bouw en een krachtige uitstraling. Hun vacht is meestal wit met oranje-bruine vlekken en heeft een gemiddelde lengte. De vacht vereist regelmatig borstelen en trimmen om klitten en matting te voorkomen.

De Patrijshond is zeer aanhankelijk en zachtaardig van aard. Ze zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geweldige gezinshonden zijn. Ze hebben een natuurlijke neiging tot het werken als jachthond en houden van het verkennen van hun omgeving. Ze zijn over het algemeen erg sociaal en kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Hoewel de Patrijshond bekend staat om zijn vaardigheden als jachthond, kunnen ze ook goede waakhonden zijn. Ze zijn alert en beschermend en zullen hun territorium en gezin beschermen tegen indringers. Het is echter belangrijk om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze zich op hun gemak voelen bij vreemden.

5 Hollandse Herder

hollandse herder voeding

De Hollandse Herder is een van de drie herdershondenrassen die oorspronkelijk uit Nederland komen. Het ras werd voor het eerst gefokt als een veelzijdige herdershond die kon worden gebruikt voor het hoeden van schapen en vee, het bewaken van het erf en het beschermen van het gezin. Tegenwoordig zijn Hollandse Herders vooral populair als gezinshonden en als actieve metgezellen voor mensen die graag buiten zijn en aan verschillende sporten en activiteiten deelnemen.

Er zijn drie varianten van de Hollandse Herder: de Korthaar, de Langhaar en de Ruwhaar. De Korthaar heeft een korte, dichte vacht die meestal zwart, geel of zilvergrijs is. De Langhaar heeft lang, golvend haar dat meestal in de kleuren zwart of zilvergrijs voorkomt. De Ruwhaar heeft een ruwe, stugge vacht die meestal in de kleuren zwart of zilvergrijs voorkomt. Alle drie de varianten zijn middelgroot, met een atletische bouw en een alerte, waakzame uitstraling.

Hollandse Herders zijn zeer actieve en intelligente honden die graag fysiek en mentaal worden uitgedaagd. Ze hebben veel beweging en stimulatie nodig om te gedijen en kunnen goed presteren in verschillende hondensporten, zoals behendigheid, obedience en flyball. Omdat Hollandse Herders van nature waakzaam zijn, hebben ze wel een goede socialisatie nodig, zodat ze goed kunnen omgaan met vreemden en andere dieren.

6 Keeshond

keeshond

De Keeshond, ook wel bekend als de Wolfspitz, is een Nederlands hondenras dat bekend staat om zijn karakteristieke uiterlijk en aanhankelijke persoonlijkheid. Het ras is ontstaan in Duitsland en is via Nederland naar andere delen van Europa verspreid. In Nederland is de Keeshond zeer populair en wordt hij beschouwd als een nationaal symbool.

De Keeshond heeft een dikke, dubbele vacht die meestal zilvergrijs, zwart of bruin is. Ze hebben een opvallende manen rond hun nek en een pluimige staart. Hun vacht heeft regelmatig verzorging nodig om klitten en matting te voorkomen, maar ze verharen niet veel. De Keeshond heeft een middelgroot lichaam en een alerte, nieuwsgierige uitdrukking.

De Keeshond staat bekend om zijn intelligentie en aanhankelijke persoonlijkheid. Ze zijn zeer loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn ook zeer waakzaam en zullen hun territorium en gezin beschermen tegen indringers. De Keeshond is over het algemeen een rustige hond, maar ze kunnen waaks zijn en blaffen als ze iets verdachts opmerken.

De Keeshond is een zeer actieve en energieke hond die veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft. Ze zijn zeer intelligent en kunnen goed presteren in verschillende hondensporten, zoals behendigheid, obedience en flyball. Ze zijn echter ook tevreden met lange wandelingen en spelen in de achtertuin.

7 Stabijhoun

stabijhoun

De Stabijhoun is een Nederlands hondenras dat van oorsprong afkomstig is uit Friesland en Drenthe. Het is een middelgrote hond met een rustig en vriendelijk karakter. Het ras wordt gekenmerkt door zijn lange vacht, witte borstvlek en staartpunt, en een donkerbruine of zwarte vacht.

De Stabijhoun is een zeer intelligente hond die gemakkelijk te trainen is. Ze zijn erg loyaal en hebben een sterke band met hun eigenaren. Dit maakt ze uitstekende metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe hond die hen vergezelt tijdens lange wandelingen en buitenactiviteiten. Van nature zijn ze vriendelijk en zacht van aard, waardoor ze ook goed overweg kunnen met kinderen.

Een ander kenmerk van de Stabijhoun is hun energieke aard. Ze zijn dol op bewegen en hebben een flinke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Lange wandelingen, hardlopen en zwemmen zijn activiteiten waar de Stabijhoun van houdt en die bijdragen aan hun fysieke gezondheid.

Een ander voordeel van de Stabijhoun is dat ze van nature een goede waakhond zijn. Ze zijn alert en zullen aanslaan wanneer er iets ongewoons gebeurt in hun omgeving. Hoewel ze over het algemeen niet agressief zijn, kunnen ze een indringer afschrikken met hun blaf en alerte houding.

De Stabijhoun is over het algemeen een gezond ras met een levensverwachting van ongeveer 12 tot 14 jaar. Net als bij alle hondenrassen zijn er echter enkele gezondheidsproblemen die bekend zijn bij dit ras, zoals heupdysplasie en oogproblemen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een Stabijhounpuppy ervoor te zorgen dat u een gerenommeerde fokker kiest die de juiste tests heeft uitgevoerd op de ouders van de puppy.

8 Wetterhoun

wetterhoun

De Wetterhoun, ook wel bekend als de Friese Waterhond, is een Nederlands hondenras dat afkomstig is uit de provincie Friesland. Het ras staat bekend om zijn liefde voor water en zijn vaardigheid in de jacht op watervogels. De Wetterhoun heeft een dichte, waterafstotende vacht en webben tussen de tenen, waardoor hij goed kan zwemmen en werken in het water.

De Wetterhoun is een middelgrote hond met een stoer en atletisch uiterlijk. Het ras is over het algemeen vriendelijk, intelligent en loyaal aan zijn gezin. Ze kunnen echter ook eigenwijs zijn en hebben een consequente, positieve training nodig om ze gehoorzaam te maken.

Een ander kenmerk van de Wetterhoun is hun onafhankelijke karakter. Ze zijn niet altijd op zoek naar aandacht en kunnen prima alleen zijn, zolang ze maar genoeg beweging en uitdaging krijgen. De Wetterhoun heeft veel lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Lange wandelingen, zwemmen en jachttraining zijn allemaal activiteiten die dit ras graag doet.

Een ander voordeel van de Wetterhoun is dat ze over het algemeen gezond zijn met een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 12 jaar. Zoals bij alle hondenrassen kunnen er echter bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen, zoals heupdysplasie en oogproblemen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een Wetterhounpuppy een gerenommeerde fokker te kiezen die de juiste testen heeft uitgevoerd op de ouders van de puppy.

9 Markiesje

markiesje

Het Markiesje is een relatief zeldzaam Nederlands hondenras dat bekend staat om zijn elegante uiterlijk en vriendelijke persoonlijkheid. Dit ras, dat waarschijnlijk afstamt van Spaniëls die in de 16e eeuw in Nederland werden geïmporteerd, werd in de 19e eeuw populair bij de adel en de koninklijke familie.

Het Markiesje is een kleine hond met lange, zijdeachtige vacht en hangende oren. De vacht kan zwart of donkerbruin van kleur zijn en heeft vaak witte aftekeningen op de borst en poten. Het ras staat bekend om zijn elegante uitstraling, met een trotse houding en levendige, nieuwsgierige ogen.

Het Markiesje is een aanhankelijke en vriendelijke hond die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn slim en leergierig, en hebben een consequente training nodig om hun energieke en ondeugende karakter in goede banen te leiden. Het is belangrijk om het Markiesje voldoende mentale en fysieke stimulatie te geven, zoals wandelen, spelen en trainen, om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen.

Het Markiesje is over het algemeen gezond en heeft een levensverwachting van zo’n 12 tot 14 jaar. Zoals bij alle hondenrassen kunnen er echter bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen, zoals patella luxatie en oogproblemen.

10 Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is een Nederlands hondenras dat in de jaren ’30 van de vorige eeuw werd ontwikkeld door de Nederlandse fokker Leendert Saarloos. Hij wilde een hond creëren met de kracht en het uiterlijk van een wolf, maar met het temperament en de intelligentie van een hond. Om dit te bereiken kruiste hij een Duitse Herder met een Europese wolf.

De Saarlooswolfhond is een grote hond met een atletisch lichaam en een dikke, ruwe vacht die verschillende tinten grijs kan hebben. Ze hebben een rechte rug en lange, sterke poten. Hun hoofd lijkt op dat van een wolf, met spitse oren en een sterke kaak. De ogen zijn amandelvormig en hebben een goudgele kleur.

De Saarlooswolfhond heeft een rustig, evenwichtig en intelligent karakter. Ze zijn loyaal en aanhankelijk aan hun gezin, maar kunnen verlegen en wantrouwend zijn tegenover vreemden. Dit ras heeft een goede training en socialisatie nodig vanaf jonge leeftijd om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en hen te helpen omgaan met verschillende situaties en mensen.

De Saarlooswolfhond heeft ook veel beweging en mentale stimulatie nodig. Dit ras heeft veel energie en is zeer intelligent, waardoor ze zich snel gaan vervelen en destructief gedrag kunnen gaan vertonen als ze niet genoeg worden uitgedaagd. Lange wandelingen, joggen en andere activiteiten waarbij de hond kan rennen en spelen zijn essentieel voor een Saarlooswolfhond.

Conclusie

Het duidelijk dat Nederlandse hondenrassen bijzonder zijn vanwege hun unieke kenmerken, geschiedenis en persoonlijkheid. Of je nu op zoek bent naar een actieve werkhond of een gezelschapshond, er is een Nederlands hondenras dat bij jou past. Door goed onderzoek te doen en te zorgen voor de juiste zorg en training, kan je een loyale en liefdevolle metgezel vinden in een van deze geweldige rassen.

Sommige rassen hebben bijvoorbeeld meer beweging nodig dan anderen, terwijl andere rassen regelmatig getrimd moeten worden vanwege hun dikke vacht. Het is dus belangrijk om jezelf goed te informeren over het ras voordat je een beslissing neemt.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie