Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De nova scotia duck tolling retriever komt uit Canada, het hondenras werd voor het eerst gefokt aan het begin van de negentiende eeuw. Het zijn lokhonden die eenden en ganzen verleiden met hun mooie staart terwijl ze rondjes lopen door het riet.

Binnen in huis zijn het rustige huisdieren, maar buiten komen ze helemaal tot leven en zie je de instincten van een rasechte jachthond. Ook zonder eenden in de buurt kun je de nova scotia duck tolling retriever eindeloos laten apporteren, ze genieten ook van het water.

Beschrijving van de nova scotia duck tolling retriever

Het betreft een hondenras met een dubbele vacht met daaronder een gespierd lijf. De kleur zal doorgaans een combinatie zijn van rood- en oranje tinten met witte accenten op de poten, de borst, de bles en het puntje van de staart. Wanneer er teveel wit aanwezig is komt dit niet overeen met de standaard kenmerken voor dit ras.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenmand

Product advies

De reuen hebben een schofthoogte die tussen 48 en 51 cm ligt, de teefjes zijn iets kleiner en zijn tussen 45 en 48 cm hoog met een speling van 3 cm. Gemiddeld genomen is het ideale gewicht voor een volwassen reu 20 tot 23 kg en voor een teef is het 17 tot 20 kg. Het pigment van de lippen, oogleden en neus kan zwart of vleeskleurig zijn, dit is afhankelijk van de kleur vacht die de hond heeft.

Belangrijk om te weten over een nova scotia duck tolling retriever

Deze honden zijn eenvoudig te trainen, ze zijn geduldig en intelligent. Vanwege de oorsprong zijn het uitstekende zwemmers, ze houden erg van water. Deze retrievers genieten van apporteren en staan altijd klaar om in actie te treden. Het zijn echte familie honden die erg sociaal zijn en graag spelen met alle familieleden.

toller retriever

Bij vreemden zullen ze een meer gematigde houding aannemen zonder agressief te worden. In vergelijking met andere retrievers is de nova scotia duck tolling retriever wat meer zelfstandig en soms ook een tikje eigenwijs.

Wist je dit?

“Duck tolling” betekent “eenden lokken”, dit doen ze door rondjes te lopen in het riet en hun
pluizige staart te laten zien.

De eerste nova scotia duck tolling retrievers in Nederland werden geboren op 21 november 1989.

Door de dubbele vacht kunnen ze zelfs tegen ijskoud water, ze zullen het daarom niet snel koud hebben.

Ze kunnen uitstekend zwemmen dankzij de zwemvliezen tussen hun tenen.

Ken jouw hond!

Hoewel de nova scotia duck tolling retriever een sterke en energieke hond is, zijn er wel enkele mogelijke afwijkingen om rekening mee te houden. Retrievers zijn bijvoorbeeld gevoelig voor elleboogdysplasie en heupdysplasie. Dit is doorgaans al in een vroeg stadium te ontdekken. Er zijn behandelingen voor deze aandoeningen mogelijk die wel kostbaar kunnen zijn.

Met een goede behandeling kan de hond een lang en gelukkig leven leiden. Ook is dit ras gevoelig voor oogaandoeningen waarbij met name distichiasis regelmatig voorkomt. Dit is een haarfollikel die zich op de rand van een ooglid bevindt en daar irritaties kan veroorzaken.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie