Patterdale Terriër

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 27 oktober 2023 door Kimberly

De Patterdale Terriër is een kleine, energieke hond die in het Verenigd Koninkrijk werd gefokt als een jachthond. Hoewel de Patterdale Terriër in de loop der jaren is veranderd, is hij nog steeds een zeer zelfverzekerde, trouwe en volhardende hond met een sterk karakter. De Patterdale Terriër is afkomstig uit de Engelse regio Cumbria, vlakbij het Engelse meer meer.

Ze werden gefokt in het begin van de 19e eeuw door een man genaamd Joe Bowman. Hij kruiste verschillende rassen zoals de Fell Terriër, de Welsh Terriër, de Fox Terriër, de Black-and-Tan Terriër en de Bedlington Terriër, waardoor de Patterdale Terriër werd gecreëerd.

De Patterdale Terriër is een kleine, robuuste en energieke hond, die sterk en stevig is gebouwd. De schouderhoogte ligt tussen de 25 en 38 cm, met een gewicht tussen de 4 en 6 kilo. Hun vacht is meestal zwart, bruin of donkerbruin met verschillende tinten.

De Patterdale Terriër is een zeer energieke en actieve hond die veel beweging nodig heeft. Ze hebben niet alleen veel lichaamsbeweging nodig, maar ook mentale stimulatie. Ze zijn intelligente honden die graag leren en dingen ontdekken. Ze zijn ook erg trouw en beschermend naar hun eigenaar.

Patterdale Terriërs zijn geweldig met kinderen en andere huisdieren, maar ze hebben een sterk jachtinstinct, dus het is belangrijk dat ze vroeg worden gesocialiseerd en gedisciplineerd. Als ze op de juiste manier worden getraind, kunnen ze uitstekende metgezellen en jachthonden zijn.

Hoewel de Patterdale Terriër een geweldige huisdier kan zijn, moeten eigenaren in gedachten houden dat hij niet geschikt is voor iedereen. Ze vereisen veel liefdevolle aandacht en verzorging om te voorkomen dat ze verwilderen en onhandelbaar worden. Daarom is het belangrijk dat eigenaren ervoor zorgen dat hun Patterdale goed wordt getraind en gesocialiseerd.

patterdale hond

Geschiedenis

Patterdale Terriërs zijn een relatief nieuwe hond die op het toneel verscheen toen ze in de jaren zestig werden gefokt door Brian Nuttall uit de honden die hij van zijn grootvader had gekregen. Hij gebruikte de Buck en Breay bloedlijnen om zijn eigen, namelijk de Nuttall-bloedlijn, te produceren, die zelfs vandaag de dag als een van de beste in het land wordt beschouwd, waardoor puppy’s een hoge prijs krijgen voor een goede fokkerij.

Zoals eerder vermeld, werden deze kleine terriërs ontwikkeld in het Lake District, waar het klimaat en de omgeving ruw en heuvelachtig zijn. Daar grazen schapenkudden en waar vossen een probleem waren en zijn. Het was om deze reden dat boeren een robuuste, harde hond nodig hadden die in ruigere omgevingen kon werken en de kudden kon beschermen tegen roofdieren.

In tegenstelling tot andere terriërs die getraind werden om na hun prooi te gaan zonder deze te doden, werd de Patterdale getraind om hun prooi te verdelgen als deze hun grond stonden en terugvochten. Een Patterdale wist hoe hij dingen snel en efficiënt moest afhandelen. Vaak wordt de Patterdale ook wel de Black Fell Terriër genoemd. De Patterdale werd meer dan 100 jaar geleden voor het eerst gefokt en ze kregen hun naam naar een dorp in het Lake District dat Patterdale heet.

Patterdales hebben een unieke vaardigheid om hun borstkas te verkleinen, waardoor ze in kleine holen en holen kunnen komen. Ze kunnen ook volledig plat op hun buik liggen met hun achterpoten uitgestrekt en hun voorpoten naar voren, wat hen helpt hun prooi te bereiken dat op de grond gegaan is.

Patterdales werden gefokt om zo “hard als nagels” te zijn, wat gepaard gaat met hun moed, wat hen tot formidabele jachthonden maakt. Vandaag de dag worden Patterdale Terriërs meer als gezelschaps- en gezinshonden gehouden, dankzij hun charmante uiterlijk en vriendelijke, hoewel erg waakzame aard.

Uiterlijk van de Patterdale Terriër

Schofthoogte

Reuen 25-38 cm
Teven 25-38 cm

Gemiddeld gewicht

Reuen 4,5-11 kg
Teven 4,5-11 kg

Patterdales worden gefokt als werkhonden en ze worden niet vaak gezien in de showring omdat betrouwbare fokkers meer focussen op de vermogens van een hond om te werken in plaats van hoe ze eruit zien. Patterdales zijn aantrekkelijke kleine terriërs die alle gebruikelijke “terriër” eigenschappen hebben, waaronder een levendige waakzame oog.

Ze hebben een mooi proportioneel compact lichaam dat een goed evenwichtig uiterlijk presenteert. Zoals eerder vermeld kunnen ze hun borstkas aanpassen wat hun toelaat om door de kleinste gaten te glippen om hun prooi te bereiken.

Ze hebben sterke, krachtige hoofden die in verhouding staan tot de rest van hun lichaam. Hoofden zien trapeziumvormig of driehoekig uit als ze van voren bekeken worden. Snuiten zijn sterk en vrij breed voor zo’n kleine honden. Ze hebben een perfecte schaarbeet waarbij de bovenste tanden netjes overlappen met de onderste, hoewel een gelijke beet ook is toegestaan.

Hun ogen staan recht en netjes uit elkaar op hun hoofden en moeten matchen met de kleur van de vacht van de hond. Oren zijn driehoekig en kunnen klein of matig zijn met de toppen die net boven het hoofd van de hond liggen met de punten die naar de buitenhoek van de ogen van de hond wijzen. Neuzen zijn zwart, behalve als de vacht lever/chocolade is, waarin gevallen de neus bruin kan zijn.

Hun nekken zijn sterk en matig lang met een wijde schouder die vanaf de hals naar de schouders loopt om mooi te blenden. Schouders zijn goed achterover hellend en lang met sterke rechte voorbenen die veel bot tonen. Patterdales hebben compacte, mooi gevierkante lichamen met sterke, goed ontwikkelde ruggen en licht gebogen lendenen. Buiken zijn matig opgetrokken wat bijdraagt aan het atletische uiterlijk van de Patterdale. Borsten zijn stevig en diep maar matig breed en ovaal.

Hun achterhand is goed ontwikkeld en sterk met honden die krachtige achterbenen hebben die laten zien dat ze een snelle draai kunnen maken als dat nodig is. Voeten zijn compact met stevige pads en staarten staan hoog en deze terriërs dragen ze altijd vrolijk.

Als het gaat om de vacht van de Patterdale Terriër, kan deze ofwel glad, ruw of gebroken zijn met een dicht onder vacht. Wanneer hun vacht glad is, is het haar dicht, stijf en ruw aanvoelend. Honden met gebroken vachten hebben langere wacht haren en deze zijn nog ruwer aan te voelen.

Een ruwe vacht kan licht golvend zijn met terriërs die vaak wenkbrauwen, baard en snor hebben met honden die over het hele lichaam, ook op het gezicht en de oren, langere haren hebben. Patterdales hebben witte poten en sommige wit op hun borst, ongeacht de kleur.

patterdale terrier karakter

Gang en beweging

Als Patterdales bewegen, doen ze dit met vastberadenheid en bedekken ze veel grond als ze dat doen. Ze laten veel kracht zien in hun achterhand en zijn licht op hun voeten.

Mogelijke fokfouten

Betrouwbare fokkers richten zich op het produceren van Patterdales met een goede conformiteit die hun vermogen om te werken vergroot en zouden afkeuren van elke overdrijvingen die bewust in het ras worden gefokt die een negatief effect zouden hebben op het algemene welzijn en de vermogens van de hond om te werken.

Temperament

De Patterdale is een energieke, zelfverzekerde en vrij onafhankelijke kleine hond, maar tegelijkertijd ook liefdevol en trouw wanneer hij bij mensen, andere honden en zelfs vee is. Ze hebben een zeer sterke prooi-aandrang en voor zo’n kleine hond hebben ze een verrassend luide bark.

Ze hebben de kunst van het kruipen op hun buik geprefereerd, wat erg handig is als ze hun prooi moeten bereiken die in de grond is gegaan. Ze zijn ook in staat om hun longen te verkleinen zodat ze door de kleinste gaten kunnen kruipen om hun prooi te bereiken, wat iets is dat in acht moet worden genomen wanneer een Patterdale vrij mag lopen in een tuin.

Met dit gezegd kan de Patterdale het graven niet weerstaan en zal hij met alle plezier graven als de stemming hem bevalt. Als ze alleen thuis worden gelaten voor lange perioden, zijn ze waarschijnlijk in staat om hun weg te graven door meubels en tapijten. Ze houden ook van het geluid van hun eigen stemmen en als blaffen niet in een vroeg stadium worden onderdrukt, kan het een echt probleem worden.

Met dit gezegd, als een Patterdale de juiste hoeveelheid dagelijkse beweging en mentale stimulatie krijgt, zijn ze zeer aanpasbare terriërs en doen ze net zo goed in een appartement als in een landelijke omgeving.

Ze zijn extreem mensvriendelijk en houden er niets meer van dan in een familie-omgeving te zijn en goed met kinderen van alle leeftijden te kunnen opschieten, waardoor ze geweldige gezelschapsdieren zijn. Echter, ze zijn niet de beste keuze voor eerste eigenaren, omdat deze kleine terriërs getraind en verzorgd moeten worden door iemand die bekend is met de behoeften van het ras of een vergelijkbaar type terriër en die dus weet hoe ze getraind en verzorgd moeten worden.

Zijn ze een goede keuze voor een eerste hond?

De Patterdale terrier is niet de beste keuze voor eerste tijd hond eigenaars omdat ze erg slim zijn en als ze niet goed gesocialiseerd, getraind en behandeld worden, kunnen ze mensen snel het beste geven. Ze zijn beter geschikt voor mensen die actieve buitenlevens leiden en die bekend zijn met de specifieke behoeften van dit type hoge energie en actieve terrier.

Hebben deze honden een hoge prooidrift?

Aangezien het een terrier is en er een gefokt om prooi te volgen en er efficient mee om te gaan, heeft de Patterdale een zeer hoge predaatdrift, zelfs als hij in een huisomgeving wordt gehouden, omdat het een eigenschap is die diep is ingebed in de psyche van een hond. Daarom moet er altijd voorzichtigheid worden betracht bij het lopen van een Patterdale buiten hun leidt in de buurt van kleinere dieren.

Zijn deze honden speels?

Patterdales zijn speelse honden van nature en genieten volledig van het spelen van interactieve spellen. Ze zijn ook bekend dat ze goed zijn in alle soorten hondensporten, waaronder vliegbal en agility.

Kunnen deze honden zich goed aanpassen?

Hoewel klein van formaat is een Patterdale een zeer hoge energie hond en daarom zou hij niet gelukkig zijn in een appartement. Ze zijn veel beter geschikt voor mensen die actieve buitenlevens leiden en die een energieke hondencompagnon aan hun zijde willen. Met dit gezegd hebben Patterdales de mogelijkheid om zichzelf uit te drukken zoals ze moeten met zoveel mogelijk “off the lead” tijd, maar alleen in een veilige omgeving of een beveiligde achtertuin.

Kan de Patterdale Terriër goed alleen blijven?

Patterdales vormen sterke banden met hun eigenaren en daarom houden ze er nooit echt van om alleen te blijven voor een langere tijd. Dit kan ertoe leiden dat een hond lijdt aan scheidingangst en hun manier om stress te verlichten is om destructief en luidruchtig te zijn in huis.

Blaffen deze honden veel?

Patterdales houden van het geluid van hun eigen stem en zullen vrolijk blaffen op alles wat ze zien, wat een echt probleem kan worden als het niet op tijd in de kiem gesmoord wordt bij jonge honden, en zelfs dan kan het een uitdaging zijn om ze van het blaffen af te houden.

Houden Patterdale Terriërs van water?

Sommige Patterdales genieten van het water en zullen elke kans aangrijpen om te zwemmen, wat waarom er altijd extra voorzichtigheid gebruikt moet worden als je een hond los laat lopen in de buurt van gevaarlijke waterwegen, in geval dat de hond besluit om erin te springen. Maar het zou een fout zijn om een hond te dwingen om in het water te gaan als ze dat niet willen, omdat dit hen onnodig zou stressen.

Zijn Patterdales goede waakhonden?

Hoewel ze klein zijn, zijn Patterdales goede waakhonden omdat ze beschermend zijn voor hun omgeving en zullen blaffen als er vreemden in de buurt zijn of als er iets gaande is wat ze niet leuk vinden. Omdat ze echter bekend staan als “blaffers” kunnen vals alarmen vaak voorkomen, wat voor eigenaren frustrerend kan zijn.

Training en intelligentie

Patterdale Terriers zijn erg intelligent en dit gecombineerd met het feit dat ze hun eigenaren graag plezieren maakt ze zeer trainbaar. Maar hun socialisatie en training moet zo vroeg mogelijk starten en het moet consistent zijn zodat deze terriërs hun plaats in de roedel begrijpen en wie de alfa-hond is in een huishouden.

In de goede handen en met de juiste hoeveelheid training kan een Patterdale worden aangeleerd om allerlei dingen te doen, waaronder het deelnemen aan veel hondensporten omdat ze van nature zo volhardend zijn.

Er moet bijzondere aandacht besteed worden aan het “kom hier” commando wanneer een Patterdale nog jong is vanwege hun hoge prooidrift, wat kort gezegd betekent dat als ze iets op afstand zien zonder een sterk kom hier commando, ze waarschijnlijk weg zullen rennen om hun prooi te pakken, waardoor ze doof zijn voor hun eigenaren.

Het goede nieuws is dat ze meestal terugkomen, maar alleen op hun eigen tijd. Puppy’s moeten zo vroeg mogelijk de grondregels leren, zodat ze de limieten en grenzen begrijpen die een eigenaar voor hen stelt, rekening houdend met het feit dat terriërs altijd deze zullen testen wanneer ze kunnen om te zien hoeveel ze weg kunnen krijgen.

Kinderen en andere huisdieren

Patterdale Terriers maken geweldige gezinshuisdieren en houden ervan om interactieve spellen te spelen met de kinderen, waaronder activiteiten met ballen en andere objecten, vooral als ze veel aandacht, mentale stimulatie en dagelijkse fysieke oefening krijgen.

Echter, elke interactie tussen honden en kinderen moet worden gesuperviseerd door een volwassene om ervoor te zorgen dat het spelen niet te wild wordt, wat kan resulteren in een kind dat bang of gewond raakt.

Als een Patterdale is opgegroeid met een gezin met katten, krijgen ze meestal goed samen, hoewel een hond in een opwelling kan besluiten om te achtervolgen, maar dit eindigt meestal vreedzaam of het resultaat van een confrontatie ziet meestal de kat als winnaar en de hond die terugdeinst.

Deze kleine terriërs zouden echter niets denken van het achtervolgen van een buurkatten als ze de kans krijgen, wat kan leiden tot een ramp. Wees voorzichtig wanneer ze in de buurt zijn van kleinere huisdieren vanwege hun hoge prooidrift, maar als een Patterdale opgroeit met kleinere, harige huisdieren in het huis, hebben ze meestal geen problemen met het hebben ervan in de buurt.

Als ze goed sociaal gemaakt zijn, kunnen deze kleine terriërs het meestal goed vinden met andere honden, hoewel ze soms wat te ruw kunnen spelen, zelfs met andere honden, wat iets is waar eigenaren rekening mee moeten houden als ze hun hond losjes lopen in een openbaar gebied, hoewel ze bekend staan om goed te zijn met boerderijdieren, waaronder pluimvee.

Gezondheid van de Patterdale Terriër

De gemiddelde levensverwachting van een Patterdale Terrier is tussen de 12 en 15 jaar wanneer goed verzorgd en gevoed met een geschikte, goede kwaliteit dieet dat bij hun leeftijd past. De Patterdale lijdt aan weinig erfelijke gezondheidsproblemen als een robuuste en gezonde pup. De aandoening die het meest bij deze stam lijkt te voorkomen is als volgt:

Oogproblemen – voornamelijk conjunctivitis
Primaire lens Luxatie (PLL)

Meer over het conjunctivitis

Een van de belangrijkste gezondheidsproblemen bij de Patterdale is conjunctivitis, een veel voorkomend oogprobleem dat bij de stam gemeld wordt. Als een hond tekenen van irritatie vertoont, zwelling rond het oog en knijpt met een aangedaan oog, is het tijd om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Meer over primaire lens luxatie (PLL)

Primaire lens luxatie is een pijnlijke aandoening die erfelijk kan worden doorgegeven aan het nageslacht van veel soorten terriërs, waaronder de Patterdale. Onderzoeken hebben de genmutatie kunnen bepalen die verantwoordelijk is voor PLL, en daarom is er een DNA-test beschikbaar via The Animal Health Trust. Honden die negatief getest zijn, kunnen worden gebruikt in fokprogramma’s, hoewel PLL ook kan worden veroorzaakt door andere oorzaken, waaronder trauma en andere onidentificeerbare genmutaties.

Een “betrokken” Patterdale zou twee exemplaren van de mutatie van beide ouderhonden hebben geërfd, terwijl een “draagster” er slechts één kopie van de mutatie en één normaal gen heeft. Draagsters ontwikkelen normaal gesproken het probleem niet in hun leven, maar ze kunnen het wel doorgeven aan hun nakomelingen als ze in een fokprogramma worden gebruikt.

Hoe zit het met vaccinaties?

Een Patterdale pup zou al voor de verkoop gevaccineerd zijn, maar het is aan de nieuwe eigenaar om ervoor te zorgen dat ze op tijd hun volgende injectie krijgen. Het vaccinatieschema voor puppies is als volgt:

10-12 weken oud, rekening houdend met het feit dat een pup niet meteen volledige bescherming heeft, maar 2 weken na hun tweede vaccinatie volledig beschermd is.
Er is veel discussie geweest over de noodzaak dat honden boosters krijgen. Het is daarom het beste om met een dierenarts te praten voordat een beslissing wordt genomen of een hond jaarlijkse vaccinaties, ook bekend als boosters, moet blijven ontvangen.

Hoe zit het met sterilisatie en castratie?

Veel dierenartsen prefereren om te wachten totdat een Patterdale iets ouder is voordat ze worden gesteriliseerd of gecastreerd omdat ze denken dat het beter is om de procedure uit te voeren als de honden iets meer volwassen zijn.

Daarom raden ze aan om een teef te steriliseren en een reu te castreren als ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. Andere dierenartsen raden aan om de procedure uit te voeren als de honden 6 maanden oud zijn, maar nooit als ze jonger zijn tenzij om medische redenen.

Verzorging

Patterdales hebben om de conditie van hun vacht en huid te behouden net als elke andere hondenras regelmatig verzorging nodig. Ook moeten ze dagelijks voldoende beweging krijgen om fit en gezond te blijven. Daarnaast moeten ze goede kwaliteit voeding krijgen die aan hun voedingsbehoeften voldoet.

Het verzorgen van een Patterdale pup

Patterdale pups zijn levendig en vol energie, vooral als ze voldoende gesocialiseerd zijn bij hun moeder en nestgenoten. Dit helpt omdat ze meestal meer zelfverzekerde, open honden zijn. Toch kan een pup de eerste paar dagen na aankomst in een nieuw huis wat gereserveerd zijn, wat begrijpelijk is omdat alles zo nieuw voor hen is.

Een goede fokker zou nooit toestaan dat een nieuwe eigenaar een Patterdale pup meeneemt van de moeder of nestgenoten totdat ze oud genoeg zijn om weg te gaan. Dit is meestal wanneer een pup 8 tot 15 weken oud is. Hoe langer een pup bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, maar het mag ook nooit te lang zijn.

Het is belangrijk om de aankomst van een pup in hun nieuwe huis goed te plannen, zodat iemand er de eerste week of zo bij is. Het duurt even voordat een pup zich instelt en het is het beste als ze gezelschap hebben tijdens wat een stressvolle en beangstigende tijd kan zijn voor een jonge hond.

Het is ook essentieel om het huis en de tuin puppy proof te maken, zodat de omgeving veilig is voor de nieuwkomer. Dit betekent dat gereedschap en ander materiaal weggestopt moet worden, zodat er geen giftige planten in bloembedden groeien, de omheining moet worden gecontroleerd en elektrische kabels en draden die vaak in een huis te vinden zijn buiten het bereik van een pup moeten worden gehouden zodat ze er niet op kunnen kauwen.

Pups hebben veel slaap nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Een rustige plek in huis creëren, maar niet te ver weg betekent dat ze erheen kunnen gaan als ze willen slapen en het is belangrijk om ze niet te storen als ze slapen.

De documentatie die de fokker aan een pup verstrekt, moet alle details bevatten over het wormen en het product dat is gebruikt, evenals de informatie over de microchip. Het is essentieel voor pups om op een schema te worden gewormd, zoals hieronder:

Pups moeten worden gewormd op 6 maanden
Ze moeten opnieuw worden gewormd als ze 8 maanden oud zijn
Pups moeten worden gewormd als ze 10 maanden oud zijn
Ze moeten worden gewormd als ze 12 maanden oud zijn

Dingen die je nodig hebt voor je pup

Er zijn bepaalde items die nieuwe eigenaren in het huis moeten hebben voordat ze een nieuwe pup mee naar huis nemen. Het is vaak een goed idee om het speelgebied van een pup te beperken vooral als je niet kunt zien wat ze doen, omdat puppy’s vaak erg actief zijn, wat betekent dat je in puppyhekken of een grote genoeg speelpen moet investeren waar een Patterdale pup de ruimte heeft om zichzelf te uiten, maar ook veilig is. De items die je nodig hebt zijn dus als volgt:

Een honden bijtring die groot genoeg is voor een Patterdale pup om lekker in de kunnen bijten.

Veel sterk hondenspeelgoed, waaronder goede kwaliteit kauwspeeltjes die geschikt zijn voor puppies om op te knagen, omdat een pup al tussen de 3 en 8 maanden gaat tanden.

Goede kwaliteit voer- en waterbakken, die idealiter keramiek zijn in plaats van plastic of metaal.

Een slickerborstel of zachte borstel.

Hondentandpasta met een bijbehorende tandenborstel.

Puppy shampoo en conditioner die speciaal zijn samengesteld voor gebruik op honden.

Een stevige hondenriem of hondentuig.

Een paar sterke hondenriemen.

Een comfortabele hondenmand dat niet te klein of te groot is.

Dierenarts afspraak maken

Zoals eerder aangeraakt, zouden puppies hun eerste injecties hebben gekregen voordat ze verkocht werden en waar het aan hun nieuwe eigenaren is om ervoor te zorgen dat ze op tijd hun volgende injecties krijgen. Het vaccinatieschema voor puppies is als volgt:

10-12 weken oud, rekening houdend met het feit dat een puppy niet meteen volledige bescherming zou hebben, maar pas 2 weken na het krijgen van hun tweede vaccinatie volledig beschermd zou zijn.

Wat betreft boosters is het het beste om hierover met een dierenarts te praten, omdat er veel discussie is over of een hond echt na een bepaalde tijd boosters nodig heeft. Als een hond echter ooit naar een pension zou moeten, zouden hun vaccinaties moeten worden bijgewerkt.

Oudere Patterdale Terriërs?

Oudere Patterdales hebben veel speciale verzorging nodig, omdat ze ouder worden, ze meer risico lopen om bepaalde gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Fysiek zal een Patterdale een grijzende snuit krijgen, maar er zullen ook andere opvallende veranderingen zijn, waaronder het volgende:

De vacht wordt ruwer
Een verlies van spiermassa
Patterdales kunnen zowel overgewicht als ondergewicht krijgen
Ze hebben een verminderde kracht en uithoudingsvermogen
Oudere honden hebben moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur
Ze ontwikkelen vaak artritis
Immuunsystemen werken niet meer zo efficiënt als vroeger, waardoor honden vatbaarder zijn voor infecties

Oudere honden veranderen ook mentaal, wat betekent dat hun reactietijd meestal trager is, waardoor ze de volgende ontwikkelen:

Ze reageren minder op externe prikkels door verminderd zicht of gehoor
Ze zijn meer kieskeurig als het gaat om hun voedsel
Ze hebben een lagere pijngrens
Worden intolerant voor elke verandering
Vaak voelt een oudere hond zich verward

Met een Patterdale in hun gouden jaren leven betekent het aannemen van enkele extra verantwoordelijkheden, maar deze zijn gemakkelijk te beheren en moeten onder meer de volgende omvatten:

Het bekijken van hun dieet, de hoeveelheid oefening die ze krijgen, hoe vaak hun hondenbedden moeten worden veranderd en het in de gaten houden van de conditie van hun tanden.

Oudere Patterdales moeten een goede kwaliteit dieet gevoed worden dat aan hun behoeften op dit moment van hun leven voldoet, terwijl een dicht oog te houden op het gewicht van een hond. Een ruwe voederrichtlijnen voor oudere Patterdales is als volgt: houden in gedachten dat ze voedsel met hoge verteerbaarheid moeten worden gevoed dat geen toevoegingen bevat:

Eiwitgehalte moet liggen tussen 14 – 21%
Vetgehalte moet minder dan 10% zijn
Vezelgehalte moet minder dan 4% zijn
Calciumgehalte moet 0,5 – 0,8% zijn
Fosforgehalte moet 0,4 – 0,7% zijn
Natriumgehalte moet 0,2 – 0,4% zijn

Oudere Patterdales hoeven niet dezelfde hoeveelheid dagelijkse oefening te krijgen als een jongere hond, maar ze hebben nog steeds de juiste hoeveelheid fysieke activiteit nodig om spiermassa te behouden en om te voorkomen dat een hond te veel gewicht aankomt.

Alle honden hebben toegang nodig tot schoon en vers water, en dit geldt vooral voor oudere honden als ze hun gouden jaren bereiken, omdat ze meer risico lopen om nier stoornissen te ontwikkelen.

Vachtverzorging

Patterdale Terriërs hebben korte en strakke vachten en daarom moeten ze minstens een keer per week geborsteld worden om alles netjes te houden en om de dode en uitvallende haren te verwijderen.

Ze moeten ook minstens twee keer per jaar met de hand gestript worden, wat het beste door een professionele verzorger kan worden gedaan. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om de boel tussen de bezoeken aan de verzorgingsparlour onder controle te houden.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van een hond te controleren en ze, als het nodig is, te reinigen. Als er te veel was in de oren van een hond kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te verhelpen is. Kortom, voorkomen is vaak makkelijker dan genezen wat betreft oorinfecties.

Voldoende beweging

Patterdales zijn trouw aan hun terriër geschiedenis, zijn kleine honden met veel energie, en omdat ze ook slim zijn, moeten ze de juiste hoeveelheid krachtige dagelijkse beweging krijgen, gecombineerd met zoveel mogelijk mentale stimulatie, om echt gelukkige, evenwichtige en goed gedragene karakters te zijn.

Als ze aan hun lot worden overgelaten en niet genoeg te doen krijgen, zullen deze kleine terriërs innovatieve manieren bedenken om zichzelf te vermaken en te entertainen, wat kan resulteren in ongewenste gedragsproblemen. Dit omvat het vernielen van de inrichting van het huis en het lijden aan scheidingsangst.

Een korte ochtendwandeling is prima, maar een langere en interessantere wandeling in de middag is een must. Deze honden vinden het ook leuk om zo vaak mogelijk in een achtertuin rond te kunnen lopen, zodat ze echt kunnen ontspannen. De omheining moet echter zeer betrouwbaar zijn om deze levendige, energieke en nieuwsgierige kleine terriërs binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden of als ze makkelijk hun weg kunnen graven, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei soorten moeilijkheden komen.

Met dit gezegd, moeten Patterdale-pups niet te veel bewegen, omdat hun gewrichten en botten nog steeds groeien, en teveel druk op hen kan ervoor zorgen dat een hond later in zijn leven problemen krijgt. Ze mogen niet op of van meubels springen, noch mogen ze de trap op en af rennen om deze reden.

Voeding

Als je een Patterdale-puppy van een fokker krijgt, zou deze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om dezelfde routine aan te houden door altijd hetzelfde puppyvoer te geven om maagproblemen te voorkomen. U kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel langzaam gebeuren en er moet altijd rekening mee worden gehouden dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen.

Als ze dat wel doen, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en om met de dierenarts te overleggen voordat je opnieuw probeert het te veranderen. Volwassen honden zijn niet bekend om kieskeurig te zijn met eten, maar dit betekent niet dat je ze een lagere kwaliteit dieet kunt geven. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, ’s ochtends en ’s avonds, en er moet altijd goed kwaliteitsvoer worden gebruikt dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet.

Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid beweging krijgen, zodat ze elke dag eventuele extra calorieën kunnen verbranden, anders kunnen ze te veel gewicht aankomen wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan de levensduur van een hond met verschillende jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin een oogje in het zeil te houden.

Voedingsschema voor een Patterdale pup

Puppy’s moeten een hoogwaardig, goed voedingsdieet krijgen zodat ze gezond kunnen ontwikkelen en groeien. Als ruwe richtlijn kan een Patterdale puppy de volgende hoeveelheden elke dag krijgen, waarbij hun maaltijden gelijkmatig verdeeld zijn over de dag en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

2 maanden oud – 48 g tot 102 g, afhankelijk van de bouw van de pup
3 maanden oud – 54 g tot 118 g, afhankelijk van de bouw van de pup
4 maanden oud – 55 g tot 124 g, afhankelijk van de bouw van de pup
5 maanden oud – 55 g tot 125 g, afhankelijk van de bouw van de pup
6 maanden oud – 47 g tot 124 g, afhankelijk van de bouw van de pup
7 maanden oud – 40 g tot 112 g, afhankelijk van de bouw van de pup
8 maanden oud – 39 g tot 89 g, afhankelijk van de bouw van de pup
9 maanden oud – 39 g tot 100 g, afhankelijk van de bouw van de pup
10 maanden oud – 39 g tot 88 g, afhankelijk van de bouw van de pup

Zodra een puppy 11 maanden oud is, kun je volwassen hondenvoer geven.

Voedingsschema voor een volwassen Patterdale

Zodra ze volledig volwassen zijn, moeten volwassen Patterdales een goede kwaliteit voeding krijgen om hun gezondheid te garanderen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Patterdale de volgende hoeveelheden elke dag krijgen:

Honden die minder dan 4,5 kg wegen, kunnen afhankelijk van de activiteit 80 g tot 93 g eten.

Honden die 7 tot 9 kg wegen, kunnen afhankelijk van de activiteit 103 g tot 144 g eten.

Honden die 10 kg tot 11 kg wegen, kunnen afhankelijk van de activiteit 125 g tot 156 g eten.

Honden die 11 kg wegen, kunnen afhankelijk van de activiteit 154 g tot 176 g eten

Veelgestelde vragen

Hoe groot wordt een Patterdale Terriër?

De schouderhoogte van een Patterdale Terriër ligt meestal tussen de 25 en 38 cm, met een gewicht tussen de 4 en 6 kilo.

Hoe oud kan een Patterdale worden?

De gemiddelde levensverwachting van een Patterdale Terriër is tussen de 12 en 15 jaar. Hoewel dit afhankelijk is van hun leefstijl, voeding en leefomstandigheden.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie